Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By KiloMeater
#532171 Είναι πολύ δύσκολο να αποφύγεις την παγίδα σύγκρισης του τότε με τώρα . Αν και νιώθουμε ότι η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική δεν ξέρουμε να τι διαχειριστούμε ειδικά οσον αφορά τα παιδιά μας.. τι είναι καλύτερο για τους νέους , τι πρέπει να σπουδάσουν, πότε χάνουν το χρόνο τους σε αντιπαραγωγικές δραστηριότητες;
Μου πήρε αρκετό καιρό και μόλις εδώ και κάνα χρόνο συμφιλιώθηκα με την κατάσταση και αυτό όταν αποφάσισα να εμπιστευθώ πιο ειδικούς αντι για το gut feeling μου.
Μιλήσαμε αρκετά με τους δασκάλους των παιδιών και το faculty γενικότερα. Τα παιδιά πάνε σε διεθνές αγγλόφωνο IB σχολείο ιδιωτικό, οπου το σχολείου έχει πρακτικά άφθονους πόρους. Οι δάσκαλοι είναι εξαιρετικοί άνθρωποι, εχω πρόσβαση στα βιογραφικά τους με μεγάλη εμπειρία. Όλοι τους είναι σε συνεχή έλεγχο από τους γονείς που συνήθως είναι αρκετά μορφωμένοι άνθρωποι, το 80-90% είναι από διπλωματικά σώματα . Η δε διοίκηση εχει πολύ καθαρούς στόχους για το πώς θα οδηγήσουν τα παιδιά στο μέλλον , τα πάντα είναι γύρω από τα 4 “C” : critical thinking, communication, collaboration, creativity .
Αποδέχθηκα ότι μεγάλωσα και εκπαιδεύτηκα σε ένα περιβάλλον που είχε διαφορετικές αξίες οπότε εκ των πραγμάτων ότι έκανα εγώ δεν μπορεί να είναι το σωστό για τα παιδιά του αύριο, εφόσον και εγω δέχομαι ότι αυτές τις κατευθύνσεις πρέπει να πάρουν. Αν άνθρωποι μορφωμένοι στο αντικείμενο, με μεράκι και κίνητρο, με πόρους άφθονους, έχουν καταλήξει ότι αυτές είναι οι δραστηριότητες που πρέπει να κάνουν οι μαθητές , καλύτερα να βοηθήσω παρά να προκαλώ προβλήματα με το να σκέφτομαι πως τα έκανα εγώ κάποτε και αν ήταν καλύτερα. Πολλές εκδρομές , πολλά συνεργατικά projects, paperless και μέσα στην τεχνολογία στο σχολείο , πολλά ερεθίσματα για έρευνα , emotional intelligence, παρουσιάσεις και άλλα soft skills…. Τίποτα από ότι εκανα εγώ δηλαδή.. ναι ήμουνα καλός στα μαθηματικά και «εκοβε» το μυαλό που λέγαμε αλλά τελικά το ζητούμενο για το μέλλον, ένα μέλλον με AI σε ένα παγκόσμιο stage μάλλον είναι άλλο
Οπότε το παράτησα και δεν συγκρίνω ποτέ πλέον τι έκανα εγώ … καλά τα κάναμε στην εποχή τους.. σήμερα και πιο πολύ αύριο ξημερώνει ενας τελείως διαφορετικός κόσμος
Άβαταρ μέλους
By Dimsabas
#532174 Περιττό να σου πω ότι το άρθρο σου για το 4c μού άλλαξε τελείως τον τρόπο που βλέπω τα πράγματα. Άλλο το τι μπορώ να εφαρμόσω εγώ σε ένα δημόσιο σχολείο, όντας εντελώς άπορος (σκέψου ότι ζητάμε φωτοτυπικό χαρτί και μαρκαδόρους από τους γονείς), εντελώς ανεκπαίδευτος, εντελώς ενάντια και μόνος στο όλο εκπαιδευτικό σύστημα (άνετα μπορούν να μου κάνουν καταγγελία οι γονείς).
Άβαταρ μέλους
By red_monster
#532190 Κιλό, μην γελιέσαι από τις μικρότερα τάξεις. Αν θέλεις καλό πανεπιστήμιο (full ib level) έχει πολύ απαιτητικές εξετάσεις (όχι επίπεδο πανελληνίων βέβαια )
Άβαταρ μέλους
By dimitris
Zorz έγραψε:ΥΓ: ο Αώος είναι ο μόνος ποταμός που πηγάζει στην Ελλάδα και εκβάλλει σε τρίτη χώρα.

Υπάρχουν ποταμοί που πηγάζουν από την Ελλάδα και εκβάλλουν σε δεύτερες χώρες; :lol:
Άβαταρ μέλους
By KiloMeater
red_monster έγραψε:Κιλό, μην γελιέσαι από τις μικρότερα τάξεις. Αν θέλεις καλό πανεπιστήμιο (full ib level) έχει πολύ απαιτητικές εξετάσεις (όχι επίπεδο πανελληνίων βέβαια )

προσπαθώ να τους προετοιμάσω για δυσκολίες αργότερα, καθώς και τι κόστος εχει στη ζωή τους αργότερα το κ@λοβάρεμα στα μαθητικά χρόνια. Αλλά στο κέφάλι δεν μπορώ να τους τα βάλω... τους εχω εξηγήσει οτι την ευκαιρία τους θα την εχουν αλλα αν δεν την εκμεταλλευτούν οι επιλογές τους μετά ειναι μετρημένες (Τεχνικά επαγγέλματα )
Άβαταρ μέλους
By red_monster
#532200 Το τι είναι κωλοβαρεμα και τι όχι θαρρω είναι σχετικό. Μάλλον πρέπει να κανείς delete και να εμπιστευτείς το αυστριακό σύστημα :)
Άβαταρ μέλους
By KiloMeater
#532201 Κοίτα , όταν τους δίνει να κάνουνε 3 ασκήσεις +2 optional, Ε τα optional θέλει πολύ κουβέντα να τα κοιτάξουν και αν.
Όταν δεν τα κοιτάνε για να παίξουν Xbox μπορώ με ασφάλεια να το χαρακτηρίσω κ@λοβαρεμα
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
KiloMeater έγραψε:Κοίτα , όταν τους δίνει να κάνουνε 3 ασκήσεις +2 optional, Ε τα optional θέλει πολύ κουβέντα να τα κοιτάξουν και αν.
Όταν δεν τα κοιτάνε για να παίξουν Xbox μπορώ με ασφάλεια να το χαρακτηρίσω κ@λοβαρεμα
Παιδιά είναι.
Το παιχνίδι είναι βασικότατο στοιχείο μάθησης και διαμόρφωσης προσωπικότητας.

Τώρα πρέπει να παίξουν πολύ και να διαβάσουν λιγότερο.
Στην πορεία αλλάζει η αναλογία.

Από το Mi A1.
Άβαταρ μέλους
By markvag
21 quadra έγραψε:Ότι το πνεύμα φθίνει στη χώρα και οι πνευματικοί της είναι 1% αυτών του προηγούμενου αιώνα δεν είναι κάτι καινούργιο, η ηθελημένη έλλειψη γνώσης από τα σχολεία είναι το αποτέλεσμα της προσπάθειας της ανάδειξης και της παραμονής των φελλών στην εξουσία ώστε να μην τους ξεπεράσουν άλλοι λιγότερο φελλοί, η βασική σκέψη της Σοβιετίας να είναι όλοι κατώτεροι από τους κρατούντες εφαρμόζεται από την αναρρίχηση του Πασόκ στην εξουσία και συνεχίζεται αδιάλλειπτα μέχρι σήμερα, ο δάσκαλος δεν είναι ο διαφωτιστής αλλά ο μεροκαματιάρης που εργάζεται 9 μήνες συνδικαλιζόμενος και τους υπόλοιπους ξεκουράζει το μυαλό του από την υπερπροσπάθεια :lol: που κατέβαλε μέσα στην τάξη από τις φωνές των απείθαρχων μαθητών, των κινητών, των καταλήψεων και της μαστούρας, ένα εκπαιδευτικό σύστημα και μια εκπαίδευση σε πλήρη διάλυση σε όλα τα επίπεδα με την ανοχή και της συυμπαράσταση των γονέων που μέλημα τους είναι να βρεθούν στην προεδρία του σενός συλλόγου γονέων και κηδεμόνων για να δείξουν ότι υπάρχουν και αυτοί.

Βρώμικα σχολεία, βρώμικα ΑΕΙ, βρώμικα μυαλά των υπουργών παιδείας και Γ.Γ που δεν καθαρίζουν την κόπρο του Αυγεία αλλά την αυγατίζουν με περίσσια χαρά αρκεί να υπάρχει πάντα μια καρέκλα της εξουσίας για την πάρτη τους και για τους ομοίους τους, μια κοινωνία που βαδίζει με ρυθμό βοδιού προς την καταστροφή της όταν οι άλλες κοινωνίες πετάνε στα άστρα.

Ας μην ξεχνάμε επίσης πως στα 1907, ένας φοιτητής του Cambridge, συνόψισε στη διατριβή του σε λίγες λέξεις το τι έλεγαν οι αρχαίοι για τους νέους της εποχής τους (φράση που από λάθος αποδόθηκε στον Σωκράτη ή τον Πλάτωνα):

The counts of the indictment are luxury, bad manners, contempt for authority, disrespect to elders, and a love for chatter in place of exercise. …

Children began to be the tyrants, not the slaves, of their households. They no longer rose from their seats when an elder entered the room; they contradicted their parents, chattered before company, gobbled up the dainties at table, and committed various offences against Hellenic tastes, such as crossing their legs. They tyrannised over the paidagogoi and schoolmasters.

:s_wink Από τότε που υπάρχουν άνθρωποι οι παλιότερες γενιές λένε ακριβώς τα ίδια για τις νεότερες, μόνο οι λέξεις αλλάζουν (ελαφρώς) :lol:

Από εδώ

KiloMeater έγραψε:Κοίτα , όταν τους δίνει να κάνουνε 3 ασκήσεις +2 optional, Ε τα optional θέλει πολύ κουβέντα να τα κοιτάξουν και αν.

Καλά κάνουν, ΟΛΑ τα παιδιά του κόσμου το ίδιο θα έκαναν :lol:

Κι εγώ το ίδιο έκανα στην ηλικία τους, μόνο που είχαμε Atari τότε... :innocent: :lol: Τελείωσα με 19,2 το λύκειο και στις πανελλήνιες 18,875 με την πρώτη και... σώθηκα... :lol: :lol:

Αν ο δάσκαλος θεωρούσε πως έπρεπε να την κάνουν, δεν θα την έλεγε προαιρετική την άσκηση :s_wink
Άβαταρ μέλους
By Hellenic tifosi
#532432 Το να ξέρει κανεις την τάξη μεγέθους κάποιων πραγμάτων(αλλά να γνωρίζει τη σημασία τους) είναι σημαντικότερο από το να παπαγαλίζει χωρίς να ξέρει κάτι παραπάνω.

Πχ το να πεις ότι ο μαραθώνιος είναι «καμία 40ρια χλμ» είναι απολύτως σωστό, σημαίνει ότι ξέρεις πάνω κάτω για τι πραγμα μιλάμε. Η πχ το να γνωρίζεις τη σειρά με την οποία έγιναν κάποια ιστορικά γεγονότα, και να τα τοποθετείς στο ιστορικό τους πλαίσιο είναι πιο σημαντικό από το να θυμάσαι την ημερομηνία της τάδε η της δεινά συνθήκης ακριβώς.
Άβαταρ μέλους
By trident1971
NickTG έγραψε:
trident1971 έγραψε:Η ελλειψη "γενικων γνωσεων" στις νεωτερες γενιες αγγιζει τα ορια της αγραμματοσυνης. Η δε αντιδραση ειναι συνηθως "Γιατι να το ξερω, xxxxxx είμαι?", οπου xxxxxx ισον καθηγητης πανεπιστημιου, γιατρος, αστροφυσικος, δασοπονος και διαφορα αλλα εξωτικα. :metalo:

Το ακομα χειροτερο ειναι το "που το ξερεις αυτο, χχχχχ εισαι?" ειρωνικα και καλα :rant:

Ποιες είναι αυτές οι γενικές γνώσεις και ποιος τις κρίνει? :hmmm:

dimik έγραψε:Η βασική γεωγραφία και οι γενικότερες γνώσεις βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Φαίνονται άχρηστες μέχρι να χρειαστούν πραγματικά.

< >

Θα ήθελα ένα σενάριο που θα χρειαστεί πραγματικά να ξέρει κάποιος που είναι ο Πηνειός και πόση απόσταση είναι ο Μαραθώνιος.

Γενικων γνωσεων παραδειγματα:
Πηνειος, Σηκουανας, Ταμεσης, ποσα μετρα το μιλι ναυτικο ή οχι, αποσταση σεληνης, τι ειναι ενα ετος φωτος, ποτε πηγαμε στο φεγγαρι κλπ. Διδυμοι πυργοι, τι γλωσσα μιλανε στη Βραζιλια κλπ.

Βασικα πραγματα, τα οποια απο την απαντηση σου στον Dimik καταλαβαινω οτι θα θεωρησεις μαλακιες... δεν πειραζει, υγεια.
Άβαταρ μέλους
By red_monster
trident1971 έγραψε:
NickTG έγραψε:
trident1971 έγραψε:Η ελλειψη "γενικων γνωσεων" στις νεωτερες γενιες αγγιζει τα ορια της αγραμματοσυνης. Η δε αντιδραση ειναι συνηθως "Γιατι να το ξερω, xxxxxx είμαι?", οπου xxxxxx ισον καθηγητης πανεπιστημιου, γιατρος, αστροφυσικος, δασοπονος και διαφορα αλλα εξωτικα. :metalo:

Το ακομα χειροτερο ειναι το "που το ξερεις αυτο, χχχχχ εισαι?" ειρωνικα και καλα :rant:

Ποιες είναι αυτές οι γενικές γνώσεις και ποιος τις κρίνει? :hmmm:

dimik έγραψε:Η βασική γεωγραφία και οι γενικότερες γνώσεις βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Φαίνονται άχρηστες μέχρι να χρειαστούν πραγματικά.

< >

Θα ήθελα ένα σενάριο που θα χρειαστεί πραγματικά να ξέρει κάποιος που είναι ο Πηνειός και πόση απόσταση είναι ο Μαραθώνιος.

Γενικων γνωσεων παραδειγματα:
Πηνειος, Σηκουανας, Ταμεσης, ποσα μετρα το μιλι ναυτικο ή οχι, αποσταση σεληνης, τι ειναι ενα ετος φωτος, ποτε πηγαμε στο φεγγαρι κλπ. Διδυμοι πυργοι, τι γλωσσα μιλανε στη Βραζιλια κλπ.

Βασικα πραγματα, τα οποια απο την απαντηση σου στον Dimik καταλαβαινω οτι θα θεωρησεις μαλακιες... δεν πειραζει, υγεια.

Αν μου παραθέσεις μια έρευνα που να αποτυπώνει αυτό που λες ευχαρίστως να το συζητήσουμε (το τι είναι γενικές γνώσεις βέβαια είναι σχετικό αλλά προτείνω να το ξεπεράσουμε και να πάμε παρακάτω), αν όχι θα μου επιτρέπεις να θεωρήσω ότι απλά μεγάλωσες παραξένευσες και γράφεις ότι γράφουν όλοι (και μάλλον θα γράφουμε σχεδόν όλοι) οι μπαρμπάδες
Άβαταρ μέλους
By Dimsabas
#532447 Προφανώς και ΔΕΝ είναι αρνητικό να κατέχονται οι παραπάνω γνώσεις. Επίσης, δεν είναι όσο αρνητικό προβάλλεται το να ΜΗΝ κατέχονται.