- 04 Σεπ 2016, 17:44
Μεγάλη κουβέντα η ασφάλεια του σπιτιού και η αποτροπή.
Προσωπικά έχω να πω ότι όλα τα μέτρα που έχω πάρει και παίρνω αφορούν αποτροπή και γενικά να μην κάνουν ελκυστική ή και εύκολη την δουλειά των επίδοξων διαρρηκτών , ώστε να πάνε παρακάτω. Εξηγούμαι , και ελπίζω να μην χαρακτηριστώ παρανοϊκός:
Ιστορικό πολυκατοικίας που κατοικώ και γειτονιάς: όλα τα διαμερίσματα της πολυκατοικίας σε περίοδο περίπου 10ετιας+ έχουν υποστεί διάρρηξη τουλάχιστον μια φορά (έχουμε και άτυχο ένοικο με δυο συμβάντα). Μέσα στο 2016 δυο μονοκατοικίες απέναντι από το σπίτι μου έχουν υποστεί διάρρηξη, μάλιστα η μια μέρα μεσημέρι, ενώ η ένοικος ήταν στο super market 100 μέτρα παραδίπλα (λογικά στοχοποιήθηκε κατόπιν παρατήρησης, έπαιξε τσιλιαδόρος κτλ). Ομοίως στο παράλληλο στενό, άνοιξαν ολόκληρη πολυκατοικία σε ένα βράδυ και απλά γλύτωσε ένας ένοικος που είχε συναγερμό...
Όποτε:
-Δίπλα τζάμια, παντζούρια και επιπλέον ρόλο παντζουρι. Πόρτα ασφάλειας, λίγο παλιά, αλλά ακριβή τότε, με πρόσφατη αλλαγή κλειδαριάς σε υπερσύγχρονη. Όλα μέσα defender, αντιγραφή με κωδικούς και μόνον εξωτερικό, κλειδί "δύσκολο" κτλ. Ακριβή.
-Καμερα με ενσωματωμένο PIR (όχι software παπαριες) που γράφει τοπικά σε loop, και σε event τραβά και στέλνει φωτό και video αν προλάβει σε email. Τοποθετημένη ψηλά, το ίδιο και η τροφοδοσία, ελπίζω να αντέξει πριν αχρηστευτεί από τον εισβολέα, να στείλει κάτι. Όμοια σε κάθε δωμάτιο
-Σύστημα συναγερμού καλό και επώνυμο, σε κάθε χώρο ανιχνευτές κίνησης, σε κάθε είσοδο/άνοιγμα διπλές επαφές σε ξεχωριστές ζώνες. Συνδεση με κέντρο λήψεως σημάτων μέσω τηλεφώνου και μέσω internet (αυτό το δεύτερο κάνει τη συνεχή ενημέρωση, το τηλ απλά καλεί 2 φορές την μέρα ή σε παραβίαση). GSM backup σύστημα. Φυσικά δυο σειρήνες με tamper alert, backup batteries για τον συναγερμο και για τον router του internet. Εννοείται και εφαρμογή στο κινητό για ενημέρωση και φυσικά για εποπτεία από τις κάμερες.
-Ποτέ δεν έχει μπει στο σπίτι μου άγνωστος για εργασίες, βαψίματα κτλ, αλλά μόνο συστημένοι η προσωπικά γνωστοί και πάντα κάτοικοι Ελλάδας για πολλά χρόνια. Πριν αναλάβει κάποιος δουλειά, έρωτατε αν θα φέρει βοηθό, ποιος είναι και κάνω και εκεί αν μπορώ μέσω γνωστών background check
-Ποτέ δεν έχει μπει στο σπίτι, courier, πιτσαδόρος κτλ. Πάντα ανοίγω, βγαίνω από το διαμέρισμα και κάνω την συναλλαγή στον χωλ με την πόρτα κλειστή.
-Οποιαδήποτε σοβαρή αγορα, πχ TV, ηλεκτρονικός εξοπλισμός κτλ, αν είναι δυνατόν γίνεται με παραλαβή απο εμένα απο το κατάστημα (χωράει και 50" άνετα η Τσέχα), ξεφορτώνεται βράδυ στο σπίτι , τα δε χαρτόκουτα γίνονται κομματάκια, σπιρτόκουτα που λένε και πετιούνται την άλλη μέρα 4 στενά παρακάτω.
-last but not least, ασφάλεια κλοπής, με σεβαστό ποσό πληρωτεο με την δήλωση μου, χωρίς ανάγκη αποδείξεων, εφόσον υπάρχει παραβίαση.
-βράδυ κοιμόμαστε πάντα με συναγερμό, σε απόσταση δε λίγων εκατοστων δυνατότητα επιλογής απο δρύινα nunchucks, αστυνομική hardened batton και πολύ δυνατό αεροβόλο με σκάγια hollow point για αρουραίους και laser sight calibrated για 10 μέτρα
Το internet module στον συναγερμό μπήκε τώρα τελευταία και συνδέθηκε να δίνει και αυτό συνεχές report, για να αποφύγουμε το πλέον γνωστό DOS attack στην τηλ γραμμή με ειδικό dialer (όπου αφού το GSM βλέπει τάση, δεν στέλνει αυτό σήμα, περιμένοντας εσφαλμένα να κλείσει και ελευθερωθεί η γραμμή. Ελπίζω σε επόμενο firmware upgrade να δώσουν παραπάνω επιλογές, απο την επίθεση αυτή πάσχουν όλα τα μεγάλα συστήματά μου είπαν). Άρα ο διαρρήκτης πρέπει να είναι πολύ δυνατός και αποφασισμενος, για ελάχιστη απολαβή, αφού σπίτι δεν υπάρχουν μετρητά και κοσμήματα που να αξίζουν τον κόπο, υπάρχει honeypot και φυσικά καλή τύχη ....