Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By NickTG
GTS έγραψε:Το δικο σου σπιτι 70τμ ειναι;

Στο δικό μας πάντως με 75τ.μ. μια χαρά μένουμε.
Άβαταρ μέλους
By JasonLouk
#107194 Ανάλογα τις ηλικίες. Όταν ήμουν μικρός μια χαρά είμασταν στο διαμέρισμα των 80-90 τμ. Τώρα,πάσχα-χριστούγεννα που πηγαίνω στο πατρικό και είμαστε πλέον 4 ενήλικες σκοτωνόμαστε :lol:
Άβαταρ μέλους
By socratesn
#107203 Μπορει σε πρωτη αναγνωση να φαινεται οτι δεν εχει σχεση,αλλα κ εγω που το ζω καταλαβαινω γιατι το λεει ο jason.
Λιγοτερα τετραγωνικα-->λιγοτερες αποστασεις μεταξυ των δωματιων --> λιγοτερη αισθηση ελευθεριας.Βαλε κ οτι λογικα τα δωματια των παιδιων ειναι εξισου μικρα σ ενα τετοιο σπιτι --> λιγοτερος ιδιωτικος χωρος που ενας ενηλικας παντα χρειαζεται.
Αρα συνολικα ,ολων η ζωη επηρεαζεται σ ενα μικροτερο σπιτι οταν τα παιδια μεγαλωσουν

<
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#107212 Όταν τα παιδιά μεγαλώσουν, μόνον μεζονέτα και βάλε θα σε σώσει...
Στην τελική, τότε έχει τη λιγότερη σημασία: δεν υπολογίζεις πως τα παιδιά θα μένουν μαζί σου.
Άβαταρ μέλους
By KiloMeater
#107221 το σπιτι μου Ελλαδα ειναι ~85τμ
μια χαρα μου φαινοτανε, εχει και μεγαλο μπαλκονι με τεντα που τη βγαζεις εξω ανετα για ωρες

Εδω που μενουμε τωρα ειναι 3 οροφοι x70τμ περιπου εκαστος, χωρις αυλες κηπους κτλ
ε ειναι αλλη η ανεση με τα παιδια, χανονται στα δικα τους παιζουν κτλ και εσυ εχεις την ησυχια σου να κατσεις να πιεις τον καφε σου, να κανεις κανα μαστορεμα (στο κελαρι πεταξα σημερα και το TREX :-) για fine tuning ρυθμισεις κτλ )

αμα ειστε 2 νοματαιοι δε χρειαζονται ολα αυτα. αμα εχεις παιδια, οσο πιο αραια τοσο πιο καλα :-)
Άβαταρ μέλους
By Cosmonaut21
#107229 Eγώ συνιθισμένος από ιδιόκτητη μεζονέτα που είχαμε φροντίσει και για τη διαρύθμιση κτλ. βλέπω διαμερίσματα που παίζουν ~250χ. και με πιάνει η ψυχή μου με τη διαρρύθμιση που έχουν.Σχεδόν σε όλα ακόμη και στη μεγάλη κρεατοκάμαρα αν μπει το διπλό κρεβάτι δε χωράει κάτι άλλο γιατί δε θα μπορείς ούτε να περάσεις από γύρω.Βλέπεις και σε ποιο υψηλές τιμές 90+ τ.μ. διαμέρισμα και λες ένα παιδί χωράει,το 2ο κρεβάτι δε θα έχει; :lol:
Άβαταρ μέλους
By spyros.s
criuser έγραψε:
Γιατί να μην μείνω στο Περιστέρι η στο Καματερό , αν δεν είμαι φοιτητής ?

Για Καματερό μόνο η περιοχή Άτταλος είναι πολύ καλή...το υπόλοιπο όχι. Ίσως είναι και η καλύτερη περιοχή στα δυτικά προάστια γενικά!
Άβαταρ μέλους
By JasonLouk
Anonymous Founder έγραψε:Όταν τα παιδιά μεγαλώσουν, μόνον μεζονέτα και βάλε θα σε σώσει...
Στην τελική, τότε έχει τη λιγότερη σημασία: δεν υπολογίζεις πως τα παιδιά θα μένουν μαζί σου.

+1 στο bold. Ουσιαστικά θέλεις >1 εισόδους-εξόδους, ανεξάρτητους χώρους ώστε να υπάρχει μια υποτυπώδης ανεξαρτησία.
socratesn έγραψε:Μπορει σε πρωτη αναγνωση να φαινεται οτι δεν εχει σχεση,αλλα κ εγω που το ζω καταλαβαινω γιατι το λεει ο jason.
Λιγοτερα τετραγωνικα-->λιγοτερες αποστασεις μεταξυ των δωματιων --> λιγοτερη αισθηση ελευθεριας.Βαλε κ οτι λογικα τα δωματια των παιδιων ειναι εξισου μικρα σ ενα τετοιο σπιτι --> λιγοτερος ιδιωτικος χωρος που ενας ενηλικας παντα χρειαζεται.
Αρα συνολικα ,ολων η ζωη επηρεαζεται σ ενα μικροτερο σπιτι οταν τα παιδια μεγαλωσουν

<

+1. Όταν έχεις συνηθίσει να μπαινοβγαίνεις σε ένα άδειο (από κόσμο κυρίως αλλά ενίοτε και απο φαγητό :ninja: ) φοιτητόσπιτο, η μετάβαση στο πατρικό ακόμα και με τους πιο "free" γονείς είναι ζόρι. :oops:
Άβαταρ μέλους
By mjacob
#107245 Και γιατί να υπάρχει μια τέτοιου είδους υποτυπώδης ανεξαρτησία;
Θες ανεξαρτησία -> μένεις μόνος σου.
Συζείς με γονείς -> no ανεξαρτησία.

Δλδ εντάξει, αν περισσεύουν σε κάποιον, ας φτιάξει και ανεξάρτητες βίλες για τα χ-λίγα χρόνια που θα μένει μαζί με τα ενήλικα παιδιά του.
Αλλά να ξοδέψεις ένα κατά πάσα πιθανότητα καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό -αν δεν σου περισσεύουν με τεράστια ευκολία- για να βολευτούν καλύτερα για ένα μικρό (συγκριτικά με την ύπαρξη του σπιτιού) χρονικό διάστημα τα παιδιά, μου ακούγεται αρκετά στα όρια του ακραίου.

Με τα ίδια λεφτά βέβαια, νοίκιασέ τους μια γκαρσονιέρα για το ίδιο διάστημα, που δεν θα σου μείνει και αμανάτι να τη συντηρείς.
Άβαταρ μέλους
By KiloMeater
#107252 Σχετικό άσχετο, μιας και έχει αναφερθεί πολλές φορές αν είναι καλή επένδυση τα σπίτια.

Η καλύτερη επένδυση που μπορείς να κάνεις και να αφήσεις κάτι στα παιδιά σου είναι η εκπαίδευσή τους.
Looking back, τα λεφτά που πιασαν τόπο σε μένα απο τους γονείς μου είναι ότι δώσαμε σε εκπαίδευσή.
Με τα χίλια ζόρια καταφέρανε και μας δώσανε και ένα διαμέρισμα. Φυσικά είναι ευλογία να παίρνεις μια τέτοια βάση από τους γονείς, αλλά και χωρίς αυτό μπορώ να σταθώ στα πόδια μου.
Μετά από ένα χρόνο που πήγανε τα παιδιά σε ιδιωτικά σχολεία και είδα τι δουλειά γίνεται, τείνω να καταλήξω εκεί....
Καλύτερα να δώσω ότι έχω εκει, να κάνω οικονομίες για αργότερα που θα είμαι ακόμα πιο απαιτητικά οικονομικά οι σπουδές...
Με αυτά τα εφόδια μπορούν να πετύχουν μια καλύτερη ζωή αποτι με ένα σπίτι.
Άβαταρ μέλους
By nEK
KiloMeater έγραψε:Σχετικό άσχετο, μιας και έχει αναφερθεί πολλές φορές αν είναι καλή επένδυση τα σπίτια.

Η καλύτερη επένδυση που μπορείς να κάνεις και να αφήσεις κάτι στα παιδιά σου είναι η εκπαίδευσή τους.
Looking back, τα λεφτά που πιασαν τόπο σε μένα απο τους γονείς μου είναι ότι δώσαμε σε εκπαίδευσή.
Με τα χίλια ζόρια καταφέρανε και μας δώσανε και ένα διαμέρισμα. Φυσικά είναι ευλογία να παίρνεις μια τέτοια βάση από τους γονείς, αλλά και χωρίς αυτό μπορώ να σταθώ στα πόδια μου.
Μετά από ένα χρόνο που πήγανε τα παιδιά σε ιδιωτικά σχολεία και είδα τι δουλειά γίνεται, τείνω να καταλήξω εκεί....
Καλύτερα να δώσω ότι έχω εκει, να κάνω οικονομίες για αργότερα που θα είμαι ακόμα πιο απαιτητικά οικονομικά οι σπουδές...
Με αυτά τα εφόδια μπορούν να πετύχουν μια καλύτερη ζωή αποτι με ένα σπίτι.

+1
Αλλα ποιος το σκεφτεται αυτο.
Άβαταρ μέλους
By dimviii
spyros.s έγραψε:
criuser έγραψε:

Για Καματερό μόνο η περιοχή Άτταλος είναι πολύ καλή...το υπόλοιπο όχι. Ίσως είναι και η καλύτερη περιοχή στα δυτικά προάστια γενικά!

στο απεναντι βουναλακι που ειμαι εγω (Γεροβουνο)θεωρω οτι ειναι ακομα καλυτερα,με σχεδον ολα νεοκτιστα,χαμηλο οριο υψους(11 μετρα αν θυμαμαι καλα) παντελη ελλειψη απο πολυκατοικιες + θεα πιατο ολο το λεκανοπεδιο απο τη μια μερια,και τον Ατταλο απο την αλλη.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#107270 Η καλύτερη επένδυση που μπορεί ένας γονιός να κάνει στα παιδιά του, είναι ο ελεύθερος χρόνος του.
Τα σπίτια, σίγουρα είναι από τις χειρότερες.
Οι σπουδές, σαφώς η καλύτερη, ειδικά αν καταφέρει να τελειώσει κορυφαία πανεπιστήμια, εκεί μπορεί να αλλάξει εντελώς την ζωή του.
Όσο για τα περί Δυτικής Αθήνας, δεν γνωρίζω ομολογώ.
Δεν νομίζω πάντως πως στέκει αυτό που είπε ο cruiser πως το κέντρο έχει νόημα μόνον για φοιτητές. Κι εμένα Ζωγράφου μου φαίνεται καλή επιλογή, αλλά και πολλές ακόμη μου φαίνονται αντίστοιχα κακές.
Επιμένω ξανά πως οι υπολογισμοί του συναδέλφου είναι λάθος, αλλά καταλαβαίνω τον λόγο.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
criuser έγραψε:
GTS έγραψε:Το δικο σου σπιτι 70τμ ειναι;

Μιλάω γιά 70 τμ , γιατί από ότι είπε τώρα ψάχνει γιά 2 υπνοδωμάτια και αυτά υπάρχουν από τα 65 μέχρι τα 85 τμ συνήθως . Τα παραπάνω είναι πιό σπάνια γιατί δεν είναι εμπορικά σπίτια , αφού πλησιάζουν τα 3 υπνοδωμάτια οι τιμές τους .

Σε ανάλογες οικογενειακές συνθήκες έμενα στα 80 τμ , μετά πήγα και μένω τώρα στα 108 τμ .

Anonymous Founder έγραψε:Κάνεις δύο λάθος παραδοχές: ότι τα επιτόκια θα μείνουν σταθερά και ότι το κεφάλαιο για την αγορά θα είναι μόνον 120Κ.
Με αυτό το ποσό αγοράζεις σπίτι 20έτιας σε μέτρια περιοχή. Γνωστή μου πουλάει ένα τέτοιο εδώ και δύο χρόνια στου Ζωγράφου σε πολύ καλό σημείο (ήσυχο, με τεράστιο χώρο στην πιλοτή-έχουμε παρκάρει 4 αυτοκίνητα ενώ χωράνε 2 άνετα-επιπλέον μια ανάσα από το πανεπιστήμιο). Ακόμη είναι απούλητο και είναι και μεγάλο και σε εξαιρετική κατάσταση.
Άρα, αν η σύγκριση γίνει για ενοίκιο 500€, το σπίτι θα είναι κοντά στα 200Κ νομίζω.
Τέλος τα επιτόκια τώρα είναι σε ιστορικό χαμηλό και παρόλα αυτά σε προθεσμιακή παίρνω 1,85% και 2,1% επιτόκιο. Και προφανώς το επιτόκιο του στεγαστικού θα είναι πάντα παραπάνω. Από την στιγμή που κανένας δεν έχει το σύνολο του ποσού για σπίτι, καταλαβαίνεις πως ακόμη και εκεί χάνει. Και φυσικά σε κάθε αύξηση επιτοκίων, αυτός θα χάνει περισσότερο, ενώ ο άλλος με τα λεφτά στην τράπεζα, θα κερδίζει.
Τέλος, δεν άκουσα κουβέντα για ΕΝΦΙΑ, και τις ζημιές, επισκευές και ανακαινίσεις που πιθανόν θα χρειαστείς.
Επομένως, ο υπολογισμός σου είναι λάθος από κάθε πλευρά, άρα τίποτε από αυτά που είπες δεν ισχύει.
Απλώς πρέπει με το ζόρι να βγει πως η αγορά σπιτιού συμφέρει πάντα!
ΥΓ: Βρες μου με 120Κ, 3άρι σε καλή κατάσταση, με πάρκινγκ, με δύο μπάνια, και κάτω από 100τ.μ στην κάτω Γλυφάδα και το αγοράζω αύριο. Ηλικία αδιάφορη.

Νομίζω ότι είπε γιά 120000 , άρα δεν κάνω λάθος . Και γιά 80 τμ που ψάχνει δηλαδή 1500 το τμ , βρίσκει και νεώτερο της 20ετίας σε μέτρια περιοχή .

Σήμερα τα επιτόκια από ότι λένε καθαρά είναι κάτω του 1,8 % και προφανώς δεν συγκρίνουμε ότι θα κρατήσεις τα μετρητά και θα πάρεις στεγαστικό . Θεωρούμε ότι το στεγαστικό γιά σπίτι των 120000 , δεν θα είναι πάνω από 60-70000 πλέον .

Αρα το επιτόκιο , σήμερα λιγότερο από 4 % , γιά το ποσό αυτό είναι λιγότερο στο σύνολο του σπιτιού από το επιτόκιο της προθεσμίας , η περίπου το ίδιο .

Το λάθος σου είναι ότι συγκρίνεις την εποχή της κορύφωσης της κρίσης με επενδύσεις 15-20 χρόνων . Να το κάνουμε ανάποδα ? Να θεωρούσαμε ότι πάντα θα είμαστε στο 2006-2007 και τα ενοίκια των τριαριών στα 800 € ?

Αρα το παράδειγμα σου είναι άτοπο και μάλιστα μιλάς γιά μιά περιοχή που πέραν του φοιτητόκοσμου , δεν έχεις κανένα λόγο να ζείς εκεί . Συντελεστές δόμησης 3,6 , συγκοινωνίες αστείες , ανηφόρες με πρόβλημα περπατήματος , κυκλοφοριακό , δύσκολο παρκάρισμα .

Τον ΕΝΦΙΑ δεν τον έχουμε δει ακόμη και μπορεί αυτά τα τμ να μην έχουν . Ζημιές και επισκευές στα 15 χρόνια που θα έχει εξαντληθεί το κεφάλαιο όπως έδειξα , πρακτικά θα είναι αμελητέες και ανακαίνιση προφανώς δεν θα χρειαστεί .

Και για να το κάνω κέρματα... Θα βάλω μια... άσκηση:
Έστω δύο τύποι. Τους δίνουμε από 60Κ στον καθένα ΣΗΜΕΡΑ.
Θα επιλέξει ο καθένας ένα παρόμοιο σπίτι, σε παρόμοια περιοχή, ο ένας νοίκι, ο άλλος θα αγοράσει. Και οι δύο θα πρέπει να δαπανήσουν κάτι παραπάνω προφανώς.
1. Ο ένας επιλέγει να αγοράσει σε μια μικρομεσαία περιοχή, μέτρια δηλαδή, οπότε μιλάμε για 120Κ για σπίτι έως 15ετίας και μέχρι 80τ.μ. Θα χρειαστεί άλλα 60Κ λοιπόν εκτός από αυτά που έχει. Με μέσο επιτόκιο 5% για 25 χρόνια, θα έχει δόση 350€ το μήνα. Το σπίτι θα είναι δικό του σε 25 χρόνια και δεν θα πληρώνει άλλο.
2. Ο άλλος επιλέγει να νοικιάσει στην ίδια περιοχή, οπότε μιλάμε για 350€ το μήνα νοίκι. Τα 60Κ που του δώσαμε τα βάζει στην τράπεζα και τα παίζει μόνον σε προθεσμιακές (δεν μιλώ για επενδύσεις ρίσκου). Με μέσο επιτόκιο 2.5% ετήσιο για 25 χρόνια και χωρίς να πειράξεις το αρχικό κεφάλαιο, έχεις σε τόκους επιπλέον 37500€ (αν τα υπολόγισα σωστά, αν όχι διορθώστε με). Στο σύνολο λοιπόν έχεις κεφάλαιο 100Κ σχεδόν, το οποίο προφανώς θα έχει χάσει κάποια αξία από τον πληθωρισμό.

Έβαλα σταθερά επιτόκια και στους δύο (άρα σταθερή δόση) και σταθερό ενοίκιο (αν και αυτό είναι λάθος το ξέρω) , αλλά αντίστοιχα δεν έχω υπολογίσει φόρο ακινήτων και κόστη ζημιών και αποκατάστασης. Άρα, είμαι νομίζω δίκαιος.

Το αποτέλεσμα λοιπόν είναι πως μετά από 25 χρόνια και οι δύο θα είναι σε αντίστοιχη κατάσταση: ο ένας θα έχει ένα σπίτι 40 ετών και ο άλλος θα έχει ένα κεφάλαιο 100Κ. Ο καθένας ας αποφασίσει τι προτιμάει. Πάντως δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Εγώ, επιλέγω την ενδιάμεση: κεφάλαιο στην άκρη για να μην ζορίζομαι, ενοικίαση σε καλές περιοχές, κι αν γίνει κάποιο θαύμα και έχω χρήματα, τότε θα σκεφτώ την αγορά. Τώρα, δεν παίζει κάτι τέτοιο.
Με τον δικό μου τρόπο, θα είμαι πάντα σε καλύτερη περιοχή από αυτή που θα ήμουν αν αγόραζα το σπίτι. Αυτό σημαίνει πως δεν θα αφήσω σπίτι στους απογόνους μου, κάτι που δεν το θεωρώ τραγικό, ούτε εγώ βρήκα, δεν έπαθα κάτι.
:s_coffee