Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By Nikos!
GTS έγραψε:Νεο προτζεκτ: κατασκευη γκαραζ σε ημιυπογεια αποθηκη. Το κτηριο απεχει 4-5 μετρα πρπ απο το πεζοδρομιο και πρεπει να σκαφτει το χωμα μπροστα για 1.5 μετρο περιπου ωστε να βυθιστει η εισοδος. Να πεσει ενας τοιχος, να κλειστει η πλαινη εισοδος και ενα παραθυρο, αυτοματη πορτα, σοβατισματα μεσα εξω και δημιουργια drive way με προβλεψη για τα νερα της βροχης. Αυτην την στιγμη ο Α οροφος ειναι στα 1.5 μετρα απο εδαφος και υπαρχει μπαλκονι. Το πλατος της αποθηκης ειναι γυρω στα 3.χ μετρα. Επηδει δεν εχει σοβατιστει απο μεσα πρεπει να γινει εκτεταμενο σοβατισμα και ισως βαλω και δαπεδο. Επ ευκαιρειας θα γινει και καποιο σοβατισμα κατω απο τα μπαλκονια που χρειαζεται. Εκτιμηση κοστους; Χρειαζεται αδεια για να δημιουργηθει το drive way στον κοινο κηπο της πολυκατοικιας;

Είναι ιδιόκτητο? Αν ναι, δε θα έχεις θέμα. Αν όχι, σίγουρα θα έχεις θέμα. Ξεκίνα από εκεί.

Άδεια δε νομίζω ότι χρειάζεσαι γιατί στην ουσία κάνεις ανακαίνιση στο εσωτερικό μέρος του σπιτιού σου και ανοίγεις καινούρια είσοδο. Αλλά δε ξέρω σίγουρα να σου απαντήσω.

Το μεροκάματο είναι περίπου 50 ευρώ τη μέρα, ο εργάτης. Αν θέλεις 2, είσαι το 100άκο. Πολύ χοντρικά για γκρεμίσματα, χτισίματα και μερεμέτια, θέλεις καμιά 40αριά μεροκάματα, συνολικά (20 μέρες)...περίπου 2.000.

Μετά βάλε, υλικά (κάνα 1500ακο με πλακάκια, χώμα, τσιμέντα, κόλες κλπ), ηλεκτρολόγο ένα 200άρη και υδραυλικό κανένα 300άκο.

Αυτόματη πόρτα δε ξέρω πόσο κάνει, πες 500 ευρώ.

Νομίζω ότι θα σου πάει ένα ταλιράκι, μπορεί και λίγο παραπάνω. :hmmm:

edit...τον κάδο ξέχασα, ένα 100ακο.

------------

Περί ψησταριάς, είχα αυτή με τις πέτρες λάβας, camping gas, πανάκριβη...600 ευρώ μας την είχαν πάρει το 2009, δώρο γάμου του κουμπάρου μας...ΧΑΛΙΑ φαγητό! Στεγνό και άθλιο!

Το κάρβουνο δε συγκρίνεται με τίποτα, ειδικά τώρα για τέτοιες καταστάσεις που θα φωνάξεις καμιά 10αριά άτομα να φάνε. Άντε να ψήσεις σε φουφού...κι αφού γίνεται μια φορά, ας γίνει σωστά.
Άβαταρ μέλους
By leonp
#150889 Δύσκολο να μπορεί να μπει αυτοκίνητο σε τόσο απότομο και με χαμηλό ύψος γκαράζ.

Το πεζοδρόμιο δεν μπορείς να το σκάψεις, αντίθετα καλό είναι να το ψηλώσεις λίγο για να μη μπαίνουν τα νερά του δρόμου όταν βρέχει.
Έτσι, στον χώρο της πρασιάς που μένει από το μπαλκόνι μέχρι το πεζοδρόμιο πρέπει να σκάψεις βαθιά για να περνάει αμάξι χωρίς να χτυπάει στο μπαλκόνι.

Αν το αμάξι μπορεί να κατεβεί σκάλες θα μπαίνει στο γκαράζ. :)
Άβαταρ μέλους
By GTS
Nikos! έγραψε:
GTS έγραψε:Νεο προτζεκτ: κατασκευη γκαραζ σε ημιυπογεια αποθηκη. Το κτηριο απεχει 4-5 μετρα πρπ απο το πεζοδρομιο και πρεπει να σκαφτει το χωμα μπροστα για 1.5 μετρο περιπου ωστε να βυθιστει η εισοδος. Να πεσει ενας τοιχος, να κλειστει η πλαινη εισοδος και ενα παραθυρο, αυτοματη πορτα, σοβατισματα μεσα εξω και δημιουργια drive way με προβλεψη για τα νερα της βροχης. Αυτην την στιγμη ο Α οροφος ειναι στα 1.5 μετρα απο εδαφος και υπαρχει μπαλκονι. Το πλατος της αποθηκης ειναι γυρω στα 3.χ μετρα. Επηδει δεν εχει σοβατιστει απο μεσα πρεπει να γινει εκτεταμενο σοβατισμα και ισως βαλω και δαπεδο. Επ ευκαιρειας θα γινει και καποιο σοβατισμα κατω απο τα μπαλκονια που χρειαζεται. Εκτιμηση κοστους; Χρειαζεται αδεια για να δημιουργηθει το drive way στον κοινο κηπο της πολυκατοικιας;

Είναι ιδιόκτητο? Αν ναι, δε θα έχεις θέμα. Αν όχι, σίγουρα θα έχεις θέμα. Ξεκίνα από εκεί.

Άδεια δε νομίζω ότι χρειάζεσαι γιατί στην ουσία κάνεις ανακαίνιση στο εσωτερικό μέρος του σπιτιού σου και ανοίγεις καινούρια είσοδο. Αλλά δε ξέρω σίγουρα να σου απαντήσω.

Το μεροκάματο είναι περίπου 50 ευρώ τη μέρα, ο εργάτης. Αν θέλεις 2, είσαι το 100άκο. Πολύ χοντρικά για γκρεμίσματα, χτισίματα και μερεμέτια, θέλεις καμιά 40αριά μεροκάματα, συνολικά (20 μέρες)...περίπου 2.000.

Μετά βάλε, υλικά (κάνα 1500ακο με πλακάκια, χώμα, τσιμέντα, κόλες κλπ), ηλεκτρολόγο ένα 200άρη και υδραυλικό κανένα 300άκο.

Αυτόματη πόρτα δε ξέρω πόσο κάνει, πες 500 ευρώ.

Νομίζω ότι θα σου πάει ένα ταλιράκι, μπορεί και λίγο παραπάνω. :

Το κτηριο ηταν ιδιοκτητο αλλα πουληθηκαν μερικα διαμερισματα και φανταζομαι εχουν παρει μερος στην χρηση του οικοπεδου. Δεν βλεπω ομως πως μπορουν να εμποδισουν καποιον να εχει προσβαση στην περιουσια του. Για την χρηση της αποθηκης δεν ξερω τους οικοδομικους νομους αλλα γιατι να υπαρχει ξεχωριστη προβλεψη για αποθηκη ή garage? Φανταζομουν οτι ειναι το ιδιο πραγμα αφου σε αποθηκη εχεις διαφορα πραγματα ακομα και αυτοκινητο. Δεν ξερω ομως. Στην περιοχη εχω δει πολλα κτηρια με παρομοια ημιυπογεια που εχουν και garage και φανταστηκα θα ειναι κατι απλο να γινει.
Άβαταρ μέλους
By GTS
leonp έγραψε:Δύσκολο να μπορεί να μπει αυτοκίνητο σε τόσο απότομο και με χαμηλό ύψος γκαράζ.

Το πεζοδρόμιο δεν μπορείς να το σκάψεις, αντίθετα καλό είναι να το ψηλώσεις λίγο για να μη μπαίνουν τα νερά του δρόμου όταν βρέχει.
Έτσι, στον χώρο της πρασιάς που μένει από το μπαλκόνι μέχρι το πεζοδρόμιο πρέπει να σκάψεις βαθιά για να περνάει αμάξι χωρίς να χτυπάει στο μπαλκόνι.

Για το χαμηλο υψος δεν ειναι τοσο χαμηλο. Για το πεζοδρομιο στην περιοχη εχω δει να το βυθηζουν (κατα την γνωμη μου σωστα) οπως κανουν στο εξωτερικο. Απλα πρεπει να αντικατασταθει το υπαρχον. Τα πεζοδρομια η καθε πολυκατοικια τα φτιαχνει. Ισως να ειναι αποτομη η κλιση αλλα εχω δει αλλα που το εχουν κανει γιαυτο θελω να το κοιταξω και εγω.
Άβαταρ μέλους
By Nikos!
GTS έγραψε:
leonp έγραψε:Δύσκολο να μπορεί να μπει αυτοκίνητο σε τόσο απότομο και με χαμηλό ύψος γκαράζ.

Για το χαμηλο υψος δεν ειναι τοσο χαμηλο. Για το πεζοδρομιο στην περιοχη εχω δει να το βυθηζουν (κατα την γνωμη μου σωστα) οπως κανουν στο εξωτερικο. Απλα πρεπει να αντικατασταθει το υπαρχον. Τα πεζοδρομια η καθε πολυκατοικια τα φτιαχνει. Ισως να ειναι αποτομη η κλιση αλλα εχω δει αλλα που το εχουν κανει γιαυτο θελω να το κοιταξω και εγω.

Τώρα κατάλαβα...θέλεις να αλλάξεις και το πεζοδρόμιο? Σε αυτό θα πρέπει να μπλεχτεί ο δήμος.

Δεν αγοράζεις κανένα γκαράζ εκεί κοντά?
Άβαταρ μέλους
By karacop78
#150899 Mηχανικός είμαι, δε στα λέω τυχαία, άλλο πράγμα η χρήση σαν γκαράζ και άλλο σαν αποθήκη (για την πολεοδομία). Επιπλέον κλείνεις (χτίζεις δλδ) παράθυρο και πλαϊνή πόρτα αν κατάλαβα καλά, άρα αλλάζεις "στοιχεία της προσόψεως" άρα, πάλι αναθεώρηση.
Να στα πω χύμα? Αν τα πας καλά με τους γείτονες άστο και κοίτα μόνο την πρόσβαση (δήμος), αν όχι, το ρισκάρεις...(ΙΜΗΟ)
Άβαταρ μέλους
By trident1971
Nikos! έγραψε:Περί ψησταριάς, είχα αυτή με τις πέτρες λάβας, camping gas, πανάκριβη...600 ευρώ μας την είχαν πάρει το 2009, δώρο γάμου του κουμπάρου μας...ΧΑΛΙΑ φαγητό! Στεγνό και άθλιο!

I beg to differ. Ειναι θεμα μαγειρα**. :protest:
Υπηρχε ψησταρια υγραεριου του πατερα του φιλαρακου μου στο πατρικο του σιγουρα απο τις αρχες '90, και εχω φαει εκει εκπληκτικες μπριζολες, τελη δεκαετιας '00 που παντρευτηκε και μετα πηρε δικη του και εχω φαει μπριζολες, τσιπουρες, σολομο, μανιταρια κλπ.
Στην ιδια ψησταρια εχω ψησει και εγω σε φασεις "συνεχισε εσυ, γιατι πρεπει να παω να κανω την χχχ δουλεια" και δεν υπηρξε παραπονουμενος.

Ξαναλεω οτι εχει τις διαφορες του ο καθε τυπος ψησιματος, αλλα το "χαλια, στεγνο και αθλιο" δεν παιζει. Τουλαχιστον οχι εξαιτιας της ψησταριας :rtfm:

**Φιλη εργαζεται σε ιχθυκαλλιεργειες και ειχε φερει καμποσες τεραστιες τσιπουρες και εκανε το λαθος να εμπιστευτει εμενα και τον αντρα της να τις ψησουν στα καρβουνα. Τσοπανος Νο1 εγω απο Αχαϊα, Στρουγκόβλαχος Νο2 ο αλλος απο Αρκαδια, φτιαξαμε θρακα για 4 προβατινες. Εννοειται, πηγαν χαμενες, μια στις 4 τρωγοταν... εφταιγε η ψησταρια? :sorry:
Άβαταρ μέλους
By Nikos!
trident1971 έγραψε:
Nikos! έγραψε:Περί ψησταριάς, είχα αυτή με τις πέτρες λάβας, camping gas, πανάκριβη...600 ευρώ μας την είχαν πάρει το 2009, δώρο γάμου του κουμπάρου μας...ΧΑΛΙΑ φαγητό! Στεγνό και άθλιο!

I beg to differ. Ειναι θεμα μαγειρα**. :protest:
Υπηρχε ψησταρια υγραεριου του πατερα του φιλαρακου μου στο πατρικο του σιγουρα απο τις αρχες '90, και εχω φαει εκει εκπληκτικες μπριζολες, τελη δεκαετιας '00 που παντρευτηκε και μετα πηρε δικη του και εχω φαει μπριζολες, τσιπουρες, σολομο, μανιταρια κλπ.
Στην ιδια ψησταρια εχω ψησει και εγω σε φασεις "συνεχισε εσυ, γιατι πρεπει να παω να κανω την χχχ δουλεια" και δεν υπηρξε παραπονουμενος.

Ξαναλεω οτι εχει τις διαφορες του ο καθε τυπος ψησιματος, αλλα το "χαλια, στεγνο και αθλιο" δεν παιζει. Τουλαχιστον οχι εξαιτιας της ψησταριας :rtfm:

**Φιλη εργαζεται σε ιχθυκαλλιεργειες και ειχε φερει καμποσες τεραστιες τσιπουρες και εκανε το λαθος να εμπιστευτει εμενα και τον αντρα της να τις ψησουν στα καρβουνα. Τσοπανος Νο1 εγω απο Αχαϊα, Στρουγκόβλαχος Νο2 ο αλλος απο Αρκαδια, φτιαξαμε θρακα για 4 προβατινες. Εννοειται, πηγαν χαμενες, μια στις 4 τρωγοταν... εφταιγε η ψησταρια? :sorry:

Το κάρβουνο βγάζει άλλη γεύση και δε στεγνώνει.

Τσιπούρες έφτιαξα κι εγώ στα κάρβουνα (έχω μια αντιχοισμένη μικρή ψησταριά στο μπαλκόνι και έγιναν τέλειες! Έψαξα λίγο στο internet πως και το βρήκα. Το ψάρι είναι δύσκολο, θέλει δουλειά.
Άβαταρ μέλους
By fubar.gr
#150921 Σχετικά με το γκάζι: Καταρχάς έχω ψήσει πολλές φορές και με κάρβουνα και με γκάζι και απ ότι μου λένε οι άλλοι τα ψήνω καλά.

Εχω δοκιμάσει με δύο διαφορετικές ψησταριές γκαζιού απο τις φτηνιάρικες του Practiker και το βασικό τους πρόβλημα είναι οτι δέν βγάζουν δυνατή φωτιά. Ότι και να έχω ψήσει θέλει το διπλάσιο χρόνο απ ότι στα κάρβουνα.

Και αυτό όντως μερικά φαγητά, πχ λεπτοκομμένα κρέατα, παϊδάκια κτλ μπορεί να τα στεγνώσει γιατι μέχρι να πάρει χρώμα εξωτερικά θα έχουν φύγει όλα τα υγρά.
Άβαταρ μέλους
By KiloMeater
#150925 Και ότι είμαι στην έρευνα αγοράς γκαζοψησταριας. Πάντως Ο γείτονάς που έχει κάτι μας έχει φτιάξει μερικές φορές ψητά, ήταν νόστιμα.
Η ευκολία του ανεβώ σβήνω πάντως είναι μεγάλη
Άβαταρ μέλους
By Pitt
#150926 Σχετικά με το bbq, να πώ και εγώ την εμπειρία μου.

Πρίν από 20 περίπου χρόνια τοποθέτησα σε μία γωνία του ημιυπαίθριου μία ψησταριά πλάτους περίπου 1,5μ παρόμοια με αυτές που φαίνονται στις φωτογραφίες. Παρόλο που είχα από κατασκευής προβλέψει καπνοδόχο (~8μ) το ντουμάνι που έβγαζε ήταν αρκετό. Ιδιαίτερα όταν τα λίπη έσταζαν στα κάρβουνα, έπρεπε να είχα κλειστές τις πόρτες του σπιτιού. Για να λύσω το πρόβλημα τοποθέτησα στην ταράτσα μια τουρμπίνα 2hp με ελεγκτή στροφών που είχα δίπλα στην ψησταριά. Όλα καλά!

Στην αρχή την άναβα συχνά πυκνά και δυό χρονιές το Πάσχα έψησα και αρνί. Μετά αρχίσαμε να αραιώνουμε τα ψησίματα και τα "τι τα θές τα κάρβουνα, βάλτα στο γκρίλ" κλπ. Για να μη πολυλογώ, βαριόμασταν να ανάψουμε τα κάρβουνα, ήταν και η βρωμιά που προκαλούσαν και για μερικά χρόνια είχε καταλήξει να είναι ράφι με διάφορα συμπράγκαλα.

Πρίν από 3-4 χρόνια είπα να την αξιοποιήσω έστω και λίγο διαφορετικά. Αγόρασα έναν επαγγελματικό καυστήρα (εστία) υγραερίου σαν αυτόν που έχουν στις κουζίνες των εστιατορίων και τον σύνδεσα με μια μποτίλια υγραερίου που έκρυψα στο κάτω μέρος. Επάνω από τον καυτήρα έβαλα μια μεγάλη και χοντρή πλάκα από μαντέμι που από την μία της όψη είναι επίπεδη και από την άλλη μπακλαβαδωτή. Η επιφάνεια ψησίματος ήταν σχεδόν ίδια με αυτές που βλέπουμε στις ταβέρνες και τις ψησταριές.

Πλέον την χρησιμοποιούμε σχεδόν σε καθημερινή βάση. Ανάβει σε δευτερόλεπτα, δεν λερώνει, σβύνει αμέσως, δεν έχει βρώμα και στάχτες μετά, το ψήσιμο είναι πιο υγιεινό από τα κάρβουνα και μας βόλεψε αφάνταστα.

Παράπλευρη ωφέλεια που δεν είχα προβλέψει, είναι το ότι φαγητά που μυρίζουν αρκετά στην κουζίνα (π.χ. τηγάνισμα ψαριών, ψήσιμο/κάψιμο μελιτζάνας για μελιτζανοσαλάτα κλπ) τα κάνουμε έξω. Ακόμη και αν δεν θέλουμε να ψήσουμε, αλλά να τηγανίσουμε, βγάζουμε την πλάκα (που απλώς ακουμπάει επάνω στον καυστήρα) και βάζουμε το τηγάνι. Μέσα στο σπίτι ούτε μυρωδιές, ούτε πιτσιλιές από λάδια, ούτε τίποτε.

Φυσικά η ψησταριά παραμένει ως έχει και έτοιμη να ξαναγεμίσει με κάρβουνα αν χρειασθεί. :s_wink
Άβαταρ μέλους
By gianik
#150931 Pitt βάλε μια φωτό απ την όλη κατασκευή..
Άβαταρ μέλους
By Pitt
#150933 Θα προσπαθήσω όταν πάω σπίτι, αλλά δεν είναι και δύσκολο να το φανταστείς.

Η εστία είναι αυτή:

Εικόνα

Και αυτή είναι η πλάκα: Εικόνα

Εικόνα

Η μποτίλια αερίου είναι μια απλή, δεν χρειάζεται φωτογραφία.
Άβαταρ μέλους
By dekouk
#150936 Να πω και εγώ τη εμπειρία μου. Έχω στο μπαλκόνι μια μεσαία από Αυστραλία μεριά! Ή διαφορά είναι ότι την έχω συνδεδεμένη με φυσικό ά αέριο..... Πάντα πολύ δυνατή φωτιά, ευκολία στο άναψε Σβήσε, δεν μυρίζει το σπίτι. Ποιοτικά δεν έχω παράπονα ως τώρα. Βγάζω και τη φριτεζα έξω και γίνεται κόλαση! Το bbq το αναβω και για ένα λουκάνικο ! Με τα κάρβουνα όχι...
Άβαταρ μέλους
By Dimitris_P
#150945 Για τη μετατροπή της αποθήκης σε γκαράζ σίγουρα χρειάζεσαι άδεια αλλαγής χρήσης