Γενικά αυτοκινητιστικά θέματα
Άβαταρ μέλους
By JBT
#116908 Κι εγώ δε βλέπω κανένα λόγο που κρατάς το αυτοκίνητο Χρήστο... Θα σού φύγει τέτοιο βάρος από πάνω σου που θα απορείς γιατί άργησες τόσο.

325 δεν είναι; με πόσα χλμ; στη Γερμανία θα φύγει ακαριαία.
Άβαταρ μέλους
By criuser
apav έγραψε:Το παράδειγμα που είχε δώσει ο HF παλαιότερα ότι ένας μηχανικός είχε εισόδημα 50Κ, με βάση την νομοθεσία δήλωνε 15Κ και λόγω του αφορολόγητου πλήρωνε εφορία για 3Κ, και το παράδειγμα που είχε δώσει ο Criuser ότι μια πολυκατοικία με κόστος κατασκευής 1Μ, πωλείται 3Μ και φορολογείται για 2Μ, έχουν τις αναλογίες στα αυτοκίνητα. Αυτός που αγόραζε το Logan με 8Κ και πλήρωνε 200€ τέλη γκρίνιαζε ότι ο γείτονας αγόρασε BMW με 57Κ και πληρώνει 400€ τέλη.

Είναι λάθος το σχόλιο σου . Δεν έδωσα τέτοιο παράδειγμα . Μάλλον πάλι θα ξέχασες ότι το κόστος κατασκευής επιβαρύνεται με την αξία του οικοπέδου .
Επίσης στους μηχανικούς ο τρόπος φορολόγησης είχε λογική βάση , τουλάχιστον γιά τους μηχανικούς που δουλεύουν πολύ εκτός του γραφείου τους , οικοδομές , εργοτάξια , ύπαιθρο , πολεοδομίες , αυτοψίες κλπ , όπου ο χαμένος χρόνος έχει μεγάλο κόστος που δεν αποτιμάται φορολογικά σήμερα . Προφανώς άμα είσαι πληροφορικός και δουλεύεις στο γραφείο σου , τα κόστη σου είναι άλλα .

Γιά τα τέλη κυκλοφορίας η φορολόγηση με βάση την αξία είναι πολύ λογικότερο από τα κυβικά . Αλλιώς θα έπρεπε η να φορολογούνται με τα χλμ , είτε να έχουν όλοι τον ίδιο φόρο .

Προφανώς η αύξηση του δίλιτρου από τα 340 στα 1100 , ενώ το 1800 πήγε από τα 270 στα 300 , ήταν άλλη μιά |λογοκρισία| των διαχρονικά ηλίθιων τομαριών που ενδημούν στα υπουργεία υπό το όνομα "υπηρεσιακοί παράγοντες" .
Άβαταρ μέλους
By Χρήστος Λάππας
CARυοθραύστης έγραψε:Κι εγώ δε βλέπω κανένα λόγο που κρατάς το αυτοκίνητο Χρήστο... Θα σού φύγει τέτοιο βάρος από πάνω σου που θα απορείς γιατί άργησες τόσο.

Γιατί μου αρέσει. Γιατί όταν έβαλα αυτά τα χρήματα στην άκρη δεν πήγα στο καζίνο να τα τζογάρω, αλλά έκανα μια αγορά νομιμότατη χωρίς να χρωστάω σε κανέναν. Γιατί εξακολουθώ να πιστεύω ότι η κατοχή ενός καλούτσικου αυτοκινήτου σε μια χώρα που χρεώνει τεράστιους φόρους κατά την αγορά του δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται ως αντικοινωνικό έγκλημα.

Ήρθε Σεπτέμβριο του 2008, είναι λευκό 325 με ηλιοροφή, M-Pack, adaptive bixenon, υποβοήθηση μεγάλης σκάλας και φωτοχρωμικούς καθρέπτες και έχω κάνει μέχρι στιγμής 81.000 χλμ.
Άβαταρ μέλους
By D-Jet
#117031 Apav, εκτιμώ ιδιαίτερα την αναλυτική σου περιγραφή και αντιλαμβάνομαι ότι η μεθοδολογία υπολογισμού του κόστους χρήσης/χλμ είναι η πλέον αντιπροσωπευτική, αλλά μάλλον με μπέρδεψες χειρότερα.
Μιλάς για επαγγελματικό αυτοκίνητο και χιλιόμετρα που κάνεις για τη δουλειά σου; Αλλιώς αυτό το travel-mileage-and-fuel-rates-and-allowances και τα business miles τι νόημα έχει η αναγωγή τους σε ένα ΙΧ;
(Χώρια που δεν τα πάω καλά με τις στατιστικές ειδικά όταν ο υπολογισμός είναι στο δεκαδικό ...Οι Αμερικάνοι λένε ότι αν κάνουμε στατιστική για τους ιδιοκτητες σκύλων και τους σκύλους τους τότε είναι όλοι είναι τρίποδοι. :lol: )

Κάπου εδώ όμως σε έχασα:

apav έγραψε:Όταν ρώτησα αυτόν με τις «1» εάν ισχύει το κόστος για τα 45p/mile και τα 25p/mile δεν μπορεί να το καταλάβει ως κόστος γιατί το βλέπει ως προσωπική χρήση. Εγώ βλέπω ότι με 4Κ αγοράζεις αυτοκίνητο 1.5 χρονού, χωρίς τέλη, που έχει ήδη χάσει το 1/3 της αξίας του και κάνοντας τα ίδια χιλιόμετρα με το παλιό, γλιτώνω 2Κ τον χρόνο. Σε δύο χρόνια, έχω πάρει πίσω τα χρήματα του αυτοκινήτου και ότι μου δώσουν από εκείνη την στιγμή και έπειτα ως αξία του αυτοκινήτου είναι προς ώφελος μου. Εάν κάνεις τους υπολογισμούς για 80Κ χιλιόμετρα:
............
Σύνολο = 11p/mile
.

Υπάρχουν πολλοί που κάνουν 40Κ χλμ το χρόνο; Ότι όφελος σου δώσουν ποιοι;

Σχώρνα μεαν δεν τα πιάνω με τη μία, είμαι και μεγάλος άθρωπος...
Άβαταρ μέλους
By red_monster
Χρήστος Λάππας έγραψε:
CARυοθραύστης έγραψε:Κι εγώ δε βλέπω κανένα λόγο που κρατάς το αυτοκίνητο Χρήστο... Θα σού φύγει τέτοιο βάρος από πάνω σου που θα απορείς γιατί άργησες τόσο.

Γιατί μου αρέσει. Γιατί όταν έβαλα αυτά τα χρήματα στην άκρη δεν πήγα στο καζίνο να τα τζογάρω, αλλά έκανα μια αγορά νομιμότατη χωρίς να χρωστάω σε κανέναν. Γιατί εξακολουθώ να πιστεύω ότι η κατοχή ενός καλούτσικου αυτοκινήτου σε μια χώρα που χρεώνει τεράστιους φόρους κατά την αγορά του δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται ως αντικοινωνικό έγκλημα.

Ήρθε Σεπτέμβριο του 2008, είναι λευκό 325 με ηλιοροφή, M-Pack, adaptive bixenon, υποβοήθηση μεγάλης σκάλας και φωτοχρωμικούς καθρέπτες και έχω κάνει μέχρι στιγμής 81.000 χλμ.

Οπότε, εφόσον ακόμα κάνεις αυτό που σου αρέσει χαλάρωσε και απόλαυσε το
Άβαταρ μέλους
By apav
#117121 Criuser δεν θυμάμαι ακριβώς το παράδειγμα που είχες δώσεις. Αυτό που ήθελα να τονίσω είναι ότι το κάθε φορολογικό σύστημα είναι άδικο γιατί βολεύει κάποιους και ξεβολεύει κάποιους άλλους. Η κάθε αλλαγή θα έρθει με διαμαρτυρίες και φασαρίες.

Djet υποθέτω ότι με το ιδιωτικό αυτοκίνητο βγάζουμε μόνο κέφια όπως λέει και ο monster, δες και τα 81Κ χιλιόμετρα του Χρήστου με καταναλώσεις 15-17 λίτρα / 100 χιλιόμετρα. Όμως με κάποιο τρόπο προσπαθούμε να δικαιολογήσουμε τα αδικαιολόγητα ότι εμείς το κάνουμε σωστά και οι υπόλοιποι λάθος. Οπότε πάμε σε υπολογισμούς κέρδους.

Μια εταιρία έχει την δυνατότητα να σε πληρώνει να γράφεις χιλιόμετρα με το δικό σου αυτοκίνητο ή να σου δώσει car allowance και να αγοράσεις ότι θες ή να σου δώσει αυτή ότι της περισσεύει στην υπόγα και να κυκλοφορείς με αυτό. Αφήνουμε έξω το car allowance γιατί ως προσωπικό αυτοκίνητο το πληρώνουμε από την τσέπη μας και leasing δεν θα μας δώσει κανείς. Οπότε αγοράζουμε ένα αυτοκίνητο και το κινούμε ανάλογα με τα κέφια μας.

Υπέθεσε ότι στην δουλειά σου σε βάζουν να κάνεις χιλιόμετρα για τις ανάγκες της επιχείρησης. Η εταιρία θα πρέπει να σε πληρώσει για τα έξοδα σου. Τι έξοδα είναι αυτά; Δεν νομίζω να σε πληρώνουν ως ταξιτζή γιατί ήδη σε πληρώνουν με μισθό, αλλά θα σου δώσουν τα έξοδα του αυτοκινήτου, δηλαδή τα τέλη, την ασφάλεια, την συντήρηση, την μείωση της αξίας του, τις βενζίνες, κλπ, για να μην βγεις χαμένος. Οπότε με την πληρωμή αυτή έχεις καλύψει όλα τα έξοδα σου. Νομίζω ότι τα έξοδα αυτά υπάρχουν είτε κάνεις επαγγελματική χρήση είτε όχι. Απλώς τα χιλιόμετρα της επαγγελματικής χρήσης δεν σου αδειάζουν την τσέπη. Δεν είναι ότι κάποιος θα σου δώσει τα χρήματα αυτά γιατί είναι το προσωπικό σου αυτοκίνητο, αλλά όπως λες κάνεις τον προγραμματισμό για το τι θα σου στοιχίσει το αυτοκίνητο. Εάν το κάνεις με βάση ότι θα σε πλήρωνε μια εταιρία, δεν βλέπω να πέφτεις και πολύ έξω από ότι θα σου στοιχίσει τελικά το αυτοκίνητο.

http://www.bbc.co.uk/news/uk-england-28546589

Μέσος όρος χιλιομέτρων 12.7Κ ανά έτος. Στην πραγματικότητα όμως τα χιλιόμετρα εύκολα μαζεύονται. Εγώ αγόρασα αυτοκίνητο για τα σαββατοκύριακα και τα έκανα αυτά. Δευτέρα-Παρασκευή θα πρέπει να το βγάλεις μια φορά έξω για να βάλεις βενζίνη για το Σάββατο το πρωί και τουλάχιστον άλλη μια για να μην κολλήσει από την σκουριά. Οι περισσότεροι πάνε και για δουλειά με το αυτοκίνητο, οπότε 100 χιλιόμετρα την εβδομάδα μαζεύονται πολύ άνετα. Εάν ξυπνήσεις το πρωί για να οδηγήσεις, θα πας 2-3 ώρες μακριά τουλάχιστον και άλλες τόσες να γυρίσεις. Μην νομίζεις ότι έχουμε παραπάνω ημέρα εδώ τον χειμώνα. Βάλε αυτές τις ώρες και για την Κυριακή και μια μέση ταχύτητα 60-70χλμ/ώρα γιατί δεν θα γράφεις χιλιόμετρα στην εθνική αλλά πάνω στο βουνό, έχεις μαζέψει 700+χλμ μέσα σε δύο μέρες πάρα πολύ εύκολα. Εάν υπολογίσεις και το καλοκαίρι που δεν νυχτώνει και βγάζεις 12+ ώρες στον δρόμο, είναι πολλά τα χιλιόμετρα. Εγώ έχω κάνει σε μια μόνο ημέρα 900+ χιλιόμετρα αποκλειστικά σε επαρχιακό καλοκαίρι γεμάτο με αυτοκινούμενα τουριστάκια. Ο μέσος όρος των χιλιομέτρων έπεφτε αναλόγως του πόσο συχνά είχαμε να πάμε σε αγώνα.

Την «1» την παρέδωσαν την Τρίτη το βράδυ στο σπίτι του. Το επόμενο Σάββατο (8 εργάσιμες ημέρες στο ενδιάμεσο) που πήγαμε στο auto test, είχε περίπου 2.5Κ χιλιόμετρα στο κοντέρ. Μόνο να πάει και να έρθει στην δουλειά, κάνει 150 χιλιόμετρα την ημέρα. Για αυτό νομίζω ότι δεν τα κρατάνε περισσότερο από 4 χρόνια. Άλλος με leasing φτιάχνει βενζινάδικα της Shell. Του είχαν δώσει το τρίλιτρο Ε60 για να το κρατήσει μέχρι να λιώσει. Στις 300Κ χλμ με συντήρηση της leasing και κίνηση αποκλειστικά σε εθνικό δίκτυο με μέσες ωριαίες παραπάνω από τα νόμιμα όρια, διέλυσε η μηχανή εν κινήσει. Τώρα του έδωσαν το υβριδικό Mitsubishi και την πρώτη εβδομάδα έκανε 1.5Κ χιλιόμετρα με το μισό ρεζερβουάρ (22 αργύρια, 19 λίτρα), συν μια φόρτιση από το δίκτυο.

Dstou κάνε μια περίληψη γιατί εγώ δεν το κατέχω.

Ανταλλαγή το 6 κύλινδρο BMW με το Vectra του Κίκιζα για να ηρεμήσει από τα τρικίλυνδρα και ότι γλιτώσει από bandwidth o HF να τα βάλουμε εισφορά για καινούργιο BMW με μηδενικά τέλη και 5Κ-10Κ χασούρα κάθε χρόνο από την μείωση της αξίας του και κράξιμο στον Τσίπρα και τα τσιράκια του!
Άβαταρ μέλους
By junior gt
Χρήστος Λάππας έγραψε:Υπενθυμίζω ότι πληρώνω ΕΝΦΙΑ για 4 σπίτια, ένα αυτό που ζω, ένα το ερείπιο στο χωριό, και δυο που νοικιάζω, ενώ ο μισθός μου είναι κάτι λιγότερο από €250/μήνα για λιγότερο από 8 καθαρούς μήνες. Το δε ταμείο ανεργίας πλέον, γύρω στα 100/μήνα για τους 2,5 καλοκαιρινούς μήνες, ενώ Πάσχα-Χριστούγεννα πήρα από ένα @.

Θερμή παράκληση λοιπόν, μην μου υπενθυμίζεις τον πόνο της φορολόγησης γενικότερα. Τον ξέρω καλύτερα από τους περισσότερους εδώ μέσα.

Ο μόνος λόγος που καμμιά φορά γουστάρω τον καπιταλισμό είναι γιατί πάρα πολλές φορές δαγκώνει τα παιδιά του.
Το κακό βέβαια είναι ότι λίγα παιδιά δεν είναι χαζά και απομακρύνονται από αυτόν. Τα περισσότερα είναι χαζά, κάθονται δίπλα του και ξανατρώνε δάγκωμα πιο δυνατό.
Και έτσι επιβιώνει κι αυτός.
σύμφωνα λοιπόν με υο σύστημα έχεις τρεις επιλογές:
1) πουλάς ένα ένα ότι έχεις και με σειρά ποιο σου είναι λιγότερο χρήσιμο μέχρι και αν γυρίσει ο τροχός και πιάσουμε την καλή
2) βρίσκεις μία δουλιά (όχι στο αντικείμενό σου) από αυτές που τις καλές μέρες ούτε γυρνούσες να κοιτάξεις πχ ανειδίκευτος εργάτης με μεροκάματο στα 30 ευρώ οπότε 30*25=750 , καλύτερα από τα 250 + δώρο χριστουγέννων , πάσχα κλπ
3) περιμένεις καρτερικά μη πληρώνοντας τίποτα από εφορίες, τέλη κλπ να στα πάρει το ίδιο το κράτος εκτός και αν ο μισητός ΣΥΡΙΖΑ κάνει καμμία ρύθμιση και σωθούμε.
Αυτά...

ζητώ εκ των προτέρων συγνώμη. Δεν έχω τίποτα προσωπικά, είμαι πεπεισμένος ότι αν δεν αλλάξουν τα πράγματα που λένε, όλοι θα βρεθούμε πολύ σύντομα σε αυτή τη φάση και ίσως και χειρότερη. Οικονομικά πάντα.
Κατά τα άλλα ας έχουμε την υγειά μας και να πάνε να γ@μηθούνε όλοι και όλα. :iconcool:
Άβαταρ μέλους
By xenos
#117143 Επίσης αυτό που λες ότι έχεις 3 σπίτια και δεν έχεις εισόδημα δεν το καταλαβαίνω (οχι για σένα χλ, γενικά) σαν λογική. Πούλησε το ενα να μην έχεις θέμα.

< >
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#117146 Καλά, δεν πουλιέται τίποτε εύκολα πια. Απλώς στην παρούσα φάση, είναι μάλλον ένας... φτωχός αστός, με περιουσία μεν, μικρό σχετικά εισόδημα δε.
Άβαταρ μέλους
By Χρήστος Λάππας
#117154 Αυτό που με "δάγκωσε" (και όλους μας) ΔΕΝ είναι καπιταλισμός.

Ο καπιταλισμός δεν λέει πουθενά ότι σκίζουμε στους φόρους όσους έχουν και δεν έχουν ώστε να συντηρούμε ένα κράτος πολύ μεγαλύτερο από αυτό που βαστάει η τσέπη μας.
Άβαταρ μέλους
By Kon5
#117171 Αντί να τον αφήνει να το κυκλοφορεί και να ''αφήνει'' χρήματα σε καύσιμα,εργατικά σε συνεργεία κλπ τον τιμωρεί για κάτι που αγόρασε όταν του περίσσευαν. Με το να τον υπερφορολογεί μια, δυο, τρεις θα το πουλήσει και τελικά χαμένος θα είναι το κράτος που δεν θα εισπράττει άμεσα και έμμεσα. Λογικό δεν φαίνεται. Δυστυχώς λόγω της πολυετούς λανθασμένης πορείας της χώρας είμαστε σε μεταβατική περίοδο. Ας ελπίσουμε να έρθει κάποτε η λογική και να δοθούν κίνητρα στον ιδιώτη από τον οποίο πληρώνεται ο δημ. τομέας. Επειδή κάποιοι φοροδιαφεύγουν δεν φταίνε να την πληρώνουν περιπτώσεις όπως ο Χρήστος και κάθε Χρήστος.
Άβαταρ μέλους
By junior gt
Χρήστος Λάππας έγραψε:Αυτό που με "δάγκωσε" (και όλους μας) ΔΕΝ είναι καπιταλισμός.

Ο καπιταλισμός δεν λέει πουθενά ότι σκίζουμε στους φόρους όσους έχουν και δεν έχουν ώστε να συντηρούμε ένα κράτος πολύ μεγαλύτερο από αυτό που βαστάει η τσέπη μας.

Άμα νομπιζεις ότι φταίει το 'μεγάλο' κράτος πες μου σε πιο από τα κράτη που έχουνε 'μικρό' κράτος ένας αυτοαπασχολούμενος είχε τη δυνατότητα να έχει τέσσερα σπίτια , ένα ακριβό αυτοκίνητο και μια ζωή μεταξύ των χιονοδρομικών Ελλάδας και Ευρώπης.
Ένα άλλο επίτευγμα του καπιταλισμού είναι ότι όλοι αντί να βλέπουνε τον πραγματικό εχθρό που είναι το κεφάλαιο και αυτοί που πάει ο πραγματικός πλούτος, βλέπουνε εχθρό τους υπόλοιπους που είναι ακριβώς στην ίδια φάση...
Άβαταρ μέλους
By junior gt
#117185 Ή δε γνωρίζεις ή τρολλάρεις :s_whiteflag
καλά κρασιά... :iconcool: