Γενικά αυτοκινητιστικά θέματα
Άβαταρ μέλους
By axel12p
#756785 Σχετικά με το άρθρο για την αξιοπιστία των ηλεκτρικών, να σημειώσουμε πως την "ζημιά" την κάνει η Tesla με 39%, πράγμα εν μέρει λογικό αν σκεφτούμε την μηδενική της εμπειρία και την λογική που έχει να τα κάνει όλα αλλιώς.

Για το KIA e-Niro από την άλλη, το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόλις 6,2%, ποσοστό αρκετά χαμηλό πιστεύω.
Άβαταρ μέλους
By markvag
#756808 Εντάξει, ας συνεχίσουμε να πυροβολούμε τον αγγελιαφόρο. :lol:

axel12p έγραψε:Και συνεχίζοντας με ευχάριστες ειδήσεις... :whistlink:

Ακριβαίνουν οι μπαταρίες, θα ακριβύνουν και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα
Προφανώς και αυτό ήταν κάτι που περιμέναμε, καθώς, η τιμή του λιθίου επταπλασιάστηκε (!) σε έναν χρόνο, αυτή του κοβαλτίου διπλασιάστηκε και το θειικό νικέλιο αυξήθηκε κατά 50%. Η έλλειψη πρώτων υλών και η πίεση στην αξία τους αφορά και τα υλικά που χρειάζονται για τις ανόδους και τους ηλεκτρολύτες. και γενικότερα για την κατασκευή των αυτοκινήτων. Πράγματι, και άλλες πρώτες ύλες, σταθερές ή πτωτικές τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζουν επίσης άνοδο σε σχέση με το 2020 ή το 2021. Κάτι που ισχύει ιδιαίτερα για τον χάλυβα, το αλουμίνιο και τον χαλκό.

https://www.drive.gr/news/kosmos/akribainoyn-oi-mpataries-tha-akribynoyn-kai-ta-ilektrika-aytokinita

Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα.

Το είχαμε πει και παλαιότερα, αν θυμάμαι το 2018 ή 2019 η Τέσλα μόνη της απορροφούσε το 25% της παγκόσμιας παραγωγής λιθίου, πράγμα που σημαίνει ότι τα περιθώρια για αύξηση της παραγωγής του είναι εξαιρετικά περιορισμένα. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για μία σειρά από άλλα υλικά που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή μπαταριών και ηλεκτροκινητήρων. Η παραγωγή σε αυτά τα υλικά χρειάζεται χρόνια για να αυξηθεί και τεράστιες επενδύσεις, οπότε βραχυπρόθεσμα (2-3 χρόνια) είναι δυνατές μόνο σχετικά μικρές αυξήσεις. Τώρα πλέον θα μας έρθει καπάκι και η έξοδος ενός βασικού προμηθευτή νικελίου από την παγκόσμια αγορά (Ρωσία) και θα δέσει το γλυκό... Οπότε με την ζήτηση να αυξάνεται γεωμετρικά και την προσφορά να αυξάνεται πολύ αργά (σε σημείο που βραχυπρόθεσμα μπορούμε να την θεωρήσουμε πάνω κάτω σταθερή) ή και να μειώνεται αν κάποια υλικά προέρχονται από Ρωσία, είναι απολύτως λογικό να βλέπουμε τις τιμές να εκτοξεύονται... :help:

ΟΚ, η άνοδος για το 2020-2021 σε χάλυβα, χαλκό, κτλ, οφείλεται θεωρώ κατά βάση στις αναταρραχές λόγω covid, που συνεχίζονται ακόμα. Ωστόσο, για τα υλικά που είναι πιο ειδικά σε μπαταρίες, υπάρχει θέμα.

Προφανώς και η προσφορά θα αυξηθεί, αλλά για να ανοίξει ένα ορυχείο και οι σχετικές εγκαταστάσεις refining χρειάζεται πολύς χρόνος (κάποια χρόνια) και θεωρώ πως αυτό είναι πιο σημαντικό bottleneck απ' ότι τα δίκτυα φόρτισης (που και εκεί υπάρχει θέμα διαθεσιμότητας πρώτων υλών βέβαια).
Άβαταρ μέλους
By axel12p
#756815 Στους ηλεκτροκινητήρες ήδη δεν χρησιμοποιούνται σπάνιες γαίες.
Το νικέλιο μας βολεύει να ακριβύνει μπας και μπορέσουμε να πουλήσουμε την ΛΑΡΚΟ :lol:
Άβαταρ μέλους
By dimviii
#756818 Η ΛΑΡΚΟ κάπου διάβασα ότι δεν βγάζει νικέλιο,αλλά σιδηρονικελίου που είναι σημαντικά φθηνοτερο
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
axel12p έγραψε:Στους ηλεκτροκινητήρες ήδη δεν χρησιμοποιούνται σπάνιες γαίες.
Το νικέλιο μας βολεύει να ακριβύνει μπας και μπορέσουμε να πουλήσουμε την ΛΑΡΚΟ :lol:

Η ΛΑΡΚΟ είναι "παλτό" για διάφορους λόγους που δεν γίνεται ν'αναλυθούν εδώ.
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9B%CE ... E%9A%CE%9F
Το βασικό πρόβλημα είναι το προσωπικό που είναι χαμηλής ειδίκευσης και στις περισσότερες περιπτώσεις έχει βρεθεί εκεί με μέσο (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ έχουν κάνει δουλίτσα) αλλά και το μεγάλο κόστος παραγωγής λόγω εξοπλισμού.
Το εμπόρευμά της είναι όμως αξίας και σε μια σοβαρή χώρα θα ήταν πολύφερνη νύφη.
Άβαταρ μέλους
By Scotch
#758203 Σκέφτομαι να αντικαταστήσω το ηλεκτρικό μου αυτοκίνητο με ένα αυτοκίνητο βενζίνης και έχω κάποιες ερωτήσεις.

1. Έχω ακούσει ότι τα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα δεν μπορούν να ανεφοδιαστούν στο σπίτι όσο κοιμάστε; Πόσο συχνά πρέπει να ξαναγεμίζετε αλλού; Αυτό είναι πολλές φορές το χρόνο; Θα υπάρξει λύση για ανεφοδιασμό στο σπίτι;
2. Σε ποια εξαρτήματα θα χρειαστώ σέρβις και πόσο συχνά; Ο πωλητής αυτοκινήτων ανέφερε ένα κουτί με γρανάζια μέσα. Τι είναι αυτό και θα λάβω προειδοποίηση με ένδειξη όταν πρέπει να αλλάξω ταχύτητα;
3. Μπορώ να επιταχύνω και να φρενάρω με ένα πεντάλ όπως κάνω σήμερα με το ηλεκτρικό μου αυτοκίνητο;
4. Επιστρέφω καύσιμα όταν επιβραδύνω ή οδηγώ σε κατηφόρα; Υποθέτω ότι ναι, αλλά πρέπει να ρωτήσω για να είμαι σίγουρος.
5. Το αυτοκίνητο που οδήγησα σε δοκιμή φαινόταν να έχει καθυστέρηση από τη στιγμή που πάτησα το πεντάλ του γκαζιού μέχρι να αρχίσει να επιταχύνει. Είναι φυσιολογικό στα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα ή το δικό μου δεν λειτουργούσε σωστά;
6. Αυτήν τη στιγμή πληρώνουμε περίπου 5 ευρώ για να γεμίσουμε το ηλεκτρικό μας αυτοκίνητο. Έχω ακούσει ότι η βενζίνη μπορεί να κοστίζει έως και 10 φορές περισσότερο, οπότε πιστεύω ότι θα χάσουμε κάποια χρήματα στην αρχή. Οδηγούμε περίπου 20.000 χλμ το χρόνο. Ας ελπίσουμε ότι περισσότεροι άνθρωποι θα αρχίσουν να χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, ώστε οι τιμές να μειωθούν.
7. Είναι αλήθεια ότι το αέριο είναι εύφλεκτο; Πρέπει να αδειάσω το ρεζερβουάρ και να αποθηκεύσω το αέριο κάπου αλλού όσο το αυτοκίνητο είναι στο γκαράζ;
8. Υπάρχει αυτόματο σύστημα για την αποφυγή ανάφλεξης ή έκρηξης της βενζίνης σε περίπτωση ατυχήματος; Τι κοστίζει αυτό;
9. Καταλαβαίνω ότι το κύριο συστατικό της βενζίνης είναι το λάδι. Είναι αλήθεια ότι η εξόρυξη και η διύλιση πετρελαίου προκαλεί περιβαλλοντικά προβλήματα καθώς και συγκρούσεις και μεγάλους πολέμους που τα τελευταία 100 χρόνια έχουν κοστίσει εκατομμύρια ζωές; Υπάρχει λύση σε αυτά τα προβλήματα;
10..Έχω ακούσει ότι απαγορεύεται η είσοδος αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης σε όλο και περισσότερες πόλεις σε όλο τον κόσμο, καθώς υποστηρίζεται ότι τείνουν να βλάψουν το περιβάλλον και την υγεία των πολιτών τους;; Είναι αλήθεια;;;

Μπορεί να έχω περισσότερες ερωτήσεις αργότερα, αλλά αυτές είναι οι πιο σημαντικές για μένα αυτή τη στιγμή. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντησή σας.
Άβαταρ μέλους
By g8777
#758204 11. Κάποιος μου είπε ότι μπορώ να βρω βενζινοκίνητο με 2-3 χιλιάρικα και δεν χρειάζεται να πουλήσω το σπίτι που μένω για να πάρω καινούργιο.
12. Αληθεύει ότι μπορώ να γεμίσω σε 5 λεπτά οπουδήποτε και όχι να περιμένω 1 ώρα σε ταχυφορτιστη;
13. Ο πωλητής μου είπε ότι με ένα γέμισμα μπορώ να κάνω 1.000 χλμ, είναι αλήθεια;
14. Κάπου διάβασα ότι δεν έχει μπαταρία 500 κιλών που αν χαλασει έχει 20.000. Ισχύει;
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#758205 Νομίζω πως όλα αυτά (και των δύο) τα επιχειρήματα, έχουν διατυπωθεί ήδη αρκετές φορές και δεν χρειάζεται άλλη επανάληψη. Δεν φταίει και σε τίποτε το καημένο το τοπικό...
Άβαταρ μέλους
By g8777
#758207 Καλα.

Εδω και 15 χρονια που με ξερεις. Με ειχες ικανο να κατσω εστω και 5 ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ να σκεφτω αυτες τις παπαργιες; Εψαξα βρηκα απο πού το τσιμπησε ο Σκωτς , και τσιμπησα και εγω την απαντηση.

Εγω το εχω πει. Θα ζηταμε ΓΟΝΙΔΗΠΕΤΕΙΣ συγγνωμη απο τα Αλφίστια. Παναγιες ητανε. Μικρα Πονυ.

:s_hang
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#758208 Νομίζω τα χρόνια είναι 25, μάλλον είναι τυπογραφικό το λάθος σου. Όσο για τα ηλεκτρικά, σίγουρα θα χρειαστούμε λιγότερα χρόνια για να μάθουμε τι θα γίνει εν τέλει.
Άβαταρ μέλους
By Scotch
#758210 Ως χιουμοριστικό ποστ το παρέθεσα, σε περίπτωση που κάποιος δεν το έχει δει στα social :)
Άβαταρ μέλους
By g8777
#758215 Ουτε το δικό μου ούτε το δικό σου ποστ ειναι χιουμοριστικά.
Ξεκαρδιστικό ποστ ειναι η απάντηση στα ποιντς 11 -14 από τους Μύστες των Watt:

11. Κάποιος μου είπε ότι μπορώ να βρω βενζινοκίνητο με 2-3 χιλιάρικα και δεν χρειάζεται να πουλήσω το σπίτι που μένω για να πάρω καινούργιο.
Με δυο τρία χιλιάρικα άντε να πάρεις ένα καλούτσικο ποδήλατο.
12. Αληθεύει ότι μπορώ να γεμίσω σε 5 λεπτά οπουδήποτε και όχι να περιμένω 1 ώρα σε ταχυφορτιστη;
Δε περιμένουμε 1 ώρα. Αλλά.. what's the hurry?
13. Ο πωλητής μου είπε ότι με ένα γέμισμα μπορώ να κάνω 1.000 χλμ, είναι αλήθεια; Στη Ρουμανία τα πας;
14. Κάπου διάβασα ότι δεν έχει μπαταρία 500 κιλών που αν χαλασει έχει 20.000. Ισχύει; Όχι, άλλαξα μετά από 15 χρόνια Με 2200 μιας δεκαετίας πιο νέα σε rx400h.

:lol:

Θα δωσω 250 δισεκατομμυρια ρουβλια σε οποιον μου κανονισει καφεδουμπα με Ντιμη και τον λεγαμενο. :oops:
Άβαταρ μέλους
By Scotch
#758216 Νομίζω μπορεί εύκολα να τον συναντήσει κανείς σε κάποιο από τα καταστήματά του (φύλαξε τα ρούβλια σου :lol: )
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#758217 -To αστείο είναι πως με 2-3 χιλιάρικα παίρνεις με το ζόρι ένα φθηνό ηλεκτρικό ποδήλατο, αλλά παίζει να βρίσκεις αξιοπρεπέστατο αυτοκίνητο (20ετίας έστω).
-Η αλήθεια είναι πως η φόρτιση είναι ενοχλητική μόνον σε ταξίδι. Στην καθημερινότητα, απλώς κουμπώνεις την πρίζα όταν παρκάρεις, εννοείται πως δεν απευθύνεται σε κατοίκους της Κυψέλης χωρίς πάρκινγκ αυτή την στιγμή ένα ηλεκτρικό όχημα. Στο μέλλον, και σε αυτούς όμως, να είστε βέβαιοι.
-1000 χιλιόμετρα αυτονομίας είναι απαραίτητα σε πολύ συγκεκριμένους χρήστες. Αυτοί θα πρέπει να μείνουν μακριά από τα ηλεκτρικά σήμερα.
-Βλακείες. Το Lexus έχει πολύ φθηνότερη μπαταρία και πολύ μικρότερη. Προφανώς και μια αλλαγή μπαταρίας θα κοστίσει πολύ, αλλά οι μπαταρίες λιθίου είναι πολύ ανθεκτικές και η συντριπτική πλειοψηφία δεν θα τις αλλάξει ποτέ. Όπως αντίστοιχα, η συντριπτική πλειοψηφία, δεν αλλάζει ποτέ μοτέρ σε συμβατικό αυτοκίνητο με ΜΕΚ.
Άβαταρ μέλους
By BARHonda
#758228 Αυτόν τον φανμποισμό εκατέρωθεν ποτέ δεν τον κατάλαβα

Μου θυμίζει τον αντίστοιχο με Apple - Samsung, να προσπαθεί να πείσει ο ένας τον άλλον ποιο είναι καλύτερο προϊόν

Το αυτοκίνητο (και ειδικά εκείνα που κοστίζουν κατιτίς, ασχέτως εάν είναι ΜΕΚ ή ηλεκτρικό), θα έπρεπε να το αγοράζουμε με γνώμονα την ταύλα μας και τα γούστα μας και όχι να προσπαθήσουμε να πείσουμε τους υπόλοιπους για το τι γαμάτη επιλογή είναι