Γενικά αυτοκινητιστικά θέματα
Άβαταρ μέλους
By Nikos!
REALZEUS έγραψε:
sknipper έγραψε:
...Όταν χάνεις δύναμη ψηλά, είναι έλλειψη γραμμικότητα. Όχι στο πόσο τοις εκατό δίνει το γκάζι/ποτενσιόμετρο, αλλά στο πόση διαθέσιμη ισχύς υπάρχει...
Άλλο η αίσθηση του θερμικού που έχουμε συνηθίσει και προσμένουμε και άλλο η δύναμη. Γιατί δεν χάνεις δύναμη ψηλά, την έχεις από χαμηλά και διατηρείς την ίδια δύναμη και ψηλά.
Ναι, χάνεις την ωραία αίσθηση του, τώρα που θα ανοίξουν οι βαλβίδες ή θα γεμίζει η τουρμπίνα θα νιώσω την αύξηση της ισχύος μέχρι τον κόφτη αλλά βασικά αυτό δείχνει το πόσο ροπές/ισχύ έχεις χάσει μέχρι να γίνει αυτό.
Κι όσο για τον ήχο πάρε να έχεις, το κάνεις να ακούγεται σαν ότι θέλεις, Ι6-V6-8-10-12, κόφτη στις 6-8-10-12-16 όπου θέλεις το κάνεις να τσιρίζει, στις 20.000 να το ακούνε μόνο τα 15χρονα. Φαντάζομαι μπορείς να βάλεις και άλλους ήχους, πχ βογγητά από σέξ, ήχο τσαγιού που πέφτει στο φλυτζανάκι καθώς κερνάς τον θερμικό μέχρι και ήχο πεθεράς που είτε σκούζει από τις επιταχύνσεις είτε σκούζει γιατί την σφάζεις. :lol:

Όχι, χάνεις την δύναμη ψηλά. Το βασικό Model 3 μετά τα 150 δεν είχε την δύναμη της 330, ενώ έχει τα ίδια άλογα στην θεωρεία. Έχει επίσης 50 χ.α.ω. χαμηλότερη τελική.

Πάντως αν ψάξεις λίγο θα εκπλαγείς να δεις ότι έχουν ίδιο 100-200, περίπου 12 δευτ. Μιλάω για το Model 3 SR RWD, highland που έχει 5% αύξηση ιπποδύναμης από το παλιό. Το AWD είναι πολύ πιο γρήγορο, πεφορμανς δεν έχει επαφή.

Αν βάλεις το παράγοντα τιμή, σε αυτά τα χρήματα δεν υπάρχει αντίπαλος. Το Μ3P σήμερα κάνει όσο μια βασική 330e.

< >
Άβαταρ μέλους
By Isambard
#896713 Πολύ ενδιαφέροντα όλα όσα γράφετε. Επειδή κάποια στιγμή ρωτήθηκα, η δική μου εμπειρία με γρήγορα αυτοκίνητα είναι μηδενική, ενώ το προσωπικό μου είναι ένα VW Golf MK7 ACT 1.5 DSG.
https://www.auto-data.net/en/volkswagen ... -dsg-36007
Δεν το λες αργό πάντως, σίγουρα είναι ένα απλό σβέλτο οικογενειακό, δε συγκρίνεται ούτε με Tesla ούτε με BMW προφανώς.
Για νορμάλ οδηγούς και περιπτώσεις, ακόμη και το απλό Model 3 σαν επιδόσεις είναι υπεραρκετό. Δεν ξέρω δηλαδή αν θα έδινα τα χρήματα για το Performance. Το τελευταίο δείχνει σίγουρα πιο όμορφο στο δρόμο όμως, αλλά ούτε αυτό φτάνει για να δώσω τα παραπάνω χρήματα, δε μου χρειάζεται νομίζω κάτι τόσο γρήγορο.
Άβαταρ μέλους
By REALZEUS
Nikos! έγραψε:Πάντως αν ψάξεις λίγο θα εκπλαγείς να δεις ότι έχουν ίδιο 100-200, περίπου 12 δευτ. Μιλάω για το Model 3 SR RWD

Δεν ξέρω που τα είδες αυτά: https://zeperfs.com/en/duel7493-11261.htm Τα 2' διαφοράς στο 80-180 είναι ενδεικτικά!!! Είνμαι ακριβώς η αίσθηση που είχα κι εγώ.
Άβαταρ μέλους
By skous
#896904 Συγκρίνετε (και οι 2) ανόμοια πράγματα.

To απλό m3 μάλλον είναι σωστό να το συγκρίνει κανείς με μια 318.

< >
Άβαταρ μέλους
By REALZEUS
skous έγραψε:Συγκρίνετε (και οι 2) ανόμοια πράγματα.

To απλό m3 μάλλον είναι σωστό να το συγκρίνει κανείς με μια 318.

< >

Για ποιον λόγο; Συγκρίνουμε θερμικό με ηλεκτρικό παρόμοιας ισχύος.
Άβαταρ μέλους
By skous
#896942 Γιατί η σωστή σύγκριση (για εμένα) θα πρέπει να φίνεται σε αυτοκιπνητα στην ίδια βάση τιμής κτήσης.

Αλλιως να συγκρίνουμε και ενα model 3 performance με μια carrera gt2 ξερω γω που αν δεν κανω λαθος ειναι κοντά σε ιπποδύναμη….

< >
Άβαταρ μέλους
By REALZEUS
#896947 Η αρχική συζήτηση ήταν για την αίσθηση και τις επιδόσεις ενός ηλεκτρικού, στο οποίο απήντησα το ότι είναι αντιστοίχως ανάλογες με την ιπποδύναμή του και ότι στις ψηλές ταχύτητες τα αντίστοιχα θερμικά έχουν προβάδισμα (τουλάχιστον σε σχέση με το συγκεκριμένο ηλεκτρικό). Μετά ήρθε ο αντίλογος και στο τέλος παρέθεσα τα νούμερα που επιβεβαιώνουν την θέση μου. Απλά πράγματα. Το κόστος αγοράς δεν ήταν μέρος της συζήτησης και είναι άσχετο.
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#897545 Mazda 2 hybrid
Νοικιάστηκε για λίγες μέρες με 10.000χλμ μόνο το Mazda 2 hybrid που είναι ίδιο με το Toyota Yaris hybrid και είναι αυτόματα με CVT και που είναι τελείως διαφορετικό από το ατμοσφαιρικό Mazda 2 (που είναι της Mazda).

Εμφάνιση-Χώροι-ορατότητα
Δεν είναι όμορφο αλλά απλά ευχάριστο και όχι κάτι το ιδιαίτερο (ειδικά σε άσπρο χρώμα που τονίζει τα καρούμπαλα και δεν θα το έπαιρνα). Κάτω από 4 μέτρα μήκος που το θεωρώ καλό πράμα.
Άνετα εμπρός και καλή ορατότητα, πιο στενά πίσω και οι πίσω πόρτες θα ήθελα να άνοιγαν λίγο παραπάνω
Χώρος αποσκευών μικρός αλλά καλού σχήματος πλήρως εκμεταλλεύσιμος. Άλλοι αποθηκευτικοί χώροι ναι μεν αλλά (εξαρτάται από το χρήστη).

Εξοπλισμός
Περίεργη νοικιάρικη έκδοση με πολύ καλό εξοπλισμό αλλά χειροκίνητα πίσω παράθυρα και σιδερένιες ζάντες. Όπως και με ένα ατμοσφαιρικό Yaris που είχα νοικιάσει παλιότερα ο γνωστός μπελάς με το σύστημα ελέγχου/αποφυγής λωρίδων που δυσκολεύομαι να καταργήσω. Ωραία οθόνη αφής μπόλικη, υποστηρίζει και Apple+Android (και ασύρματο), με κάμερα οπισθοπορείας, κανονικά κουμπιά για το volume, κλιματισμός επίσης με κανονικά κουμπιά (αν και δεν φωτίζονται σωστά). Αντίστοιχα φωτίζεται μόνο το κουμπί παραθύρου του οδηγού και όχι το διπλανό του. Αυτόματος πιλότος με ραντάρ, αυτόματο φρενάρισμα κλπ. Το τιμόνι έχει πάρα πολλά κουμπιά και το εγχειρίδιο είναι 500 σελίδες…
Γενικά πλαστικό, σκληρό αλλά καλό και αθόρυβο. Το χερούλι της πόρτας από μέσα είναι λίγο χωστό. Το κλειδί για να βγει θέλει πάτημα μέσα, μου πήρε κάμποσα δευτερόλεπτα να το βρω….
Με υποβραχιόνιο, θήκες ποτών μάλλον ρηχές, 12V και μπρίζες USB-C εμπρός.

Τιμόνι - χειριστήρια
Μια χαρά, ζωηρό με καλή απόκριση και κόβει καλά σε ελιγμούς, γενικά ευχάριστο.
Ο μοχλός ταχυτήτων απλά οκ, δεν είναι όσο εύχρηστος θα μπορούσε να είναι καλύτερος σε σχήμα-κουμπί.
Γκάζι φρένο όλα καλά, προοδευτικό και αποτελεσματικό το φρένο.

Οδική συμπεριφορά - Άνεση
Όχι πολύ άνετο αλλά καλή συμπεριφορά και πολύ ελεγχόμενες κλίσεις. Γενικά ευχάριστο στην οδήγηση και το μικρό βάρος του δίνει μια ωραία σπιρτάδα σε αλλαγές κατεύθυνσης και επιτάχυνσης.
Ο πίσω άξονας όμως προσδίδει μια ατσουμπαλιά, δεν ακολουθεί τον εμπρός.
Θόρυβος λογικός. Το αντισπίν επεμβαίνει όταν πρέπει χωρίς να ενοχλεί.

Κινητήρας - Κιβώτιο - υβριδικό κόλπα
Πάνε όλα μαζί, νομίζω είναι το σύστημα του Prius αλλά στα 1500 κυβικά με συνολικά 116 άλογα. Στην πράξη είναι θηρίο στις χαμηλές ταχύτητες και στο πως αρπάζει και χωρίς χαζοσπινιαρίσματα. Γενικά μεγάλος κινητήρας σε ελαφρύ αμάξωμα λέει, σε κάνει άρχοντα, πολύ αγχολυτικό.
Το CVT δεν με ενόχλησε όσο περίμενα, αντίθετα δίνει μια ωραία συνεχόμενη ώθηση (σαφώς βοηθάει ο ηλεκτροκινητήρας). Είτε μόνο του είτε με επιλογή μπορεί να κινηθεί μόνο ηλεκτρικά και αθόρυβα. Όχι για πολύ φυσικά. Το πλεονέκτημα είναι κυρίως στις επιταχύνσεις.
Με ένα κουμπί επιλέγεις κανονική-ECO- σπορ λειτουργία (κόκκινο χρώμα στο ταμπλώ). Δεν το πολυέψαξα αλλά στο σπόρ αρπάζει πιο άμεσα το γκάζι και κρατάει πιο ψηλές στροφές, δε νομίζω να αλλάζει κάτι στο τιμόνι.
Πολύ ωραία η ηλεκτρική υποβοήθηση αλλά σε πίεση τελειώνει πολύ γρήγορα
Κατανάλωση δεν με απασχόλησε αλλά εκ του ταμείου στην αντλία κατάλαβα ότι είναι πολύ καλή.

Συμπεράσματα
Πολύ ευχάριστο και οικονομικό στη χρήση αυτοκίνητο. Με στόχο κυρίως την πόλη αλλά δεν έχει πρόβλημα ούτε σε ταχύτητες αυτοκινητόδρομου. Σίγουρα όμως υστερεί σε ταξίδια-άνεση-ποιότητα κύλισης, χώρους κλπ.
Δεν ξέρω πόσο κάνει και τι άλλο παίζει σε αυτά τα λεφτά αλλά εγώ βρήκα πολλά πλεονεκτήματα χωρίς ενοχλητικά μειονεκτήματα και σκεπτόμενος την αξιόπιστη και έμπειρη στα υβριδικά Toyota ευχαρίστως το έπαιρνα.
Άβαταρ μέλους
By sebastian
#897550 Στα 120-130 προσφερει κατι ο ηλεκτροκινητηρας?
Απο αποψη μοτερ ποιο προτιμας μιας που οδηγησες και τα 2, το ατμοσφαιρικο ή το hybrid?
Σαν αισθηση/ευχαριστηση εννοω.
Άβαταρ μέλους
By sknipper
sebastian έγραψε:Στα 120-130 προσφερει κατι ο ηλεκτροκινητηρας?
Παίζουν 2 παράγοντες. Αφενός τα 116 συνολικά άλογα με πολλές ροπές από το μηδέν που τα έχεις εύκολα σε ελαφρύ αυτοκίνητο μπορεί να σε κάνουν γρήγορο στην πόλη αλλά στην εθνική είναι λίγα σαν απόλυτη τιμή. Και αφετέρου όσο ανεβαίνει η ταχύτητα τόσο μεγαλύτερη ενέργεια απαιτείται για την όποια μεταβολή ταχύτητας οπότε η μπαταρία που είναι πολύ μικρή τελειώνει πολύ γρήγορα και μένεις με τα 92 που βγάζει ο θερμικός μόνος του. Πχ φορτισμένος νιώθεις ότι ο ηλεκτροκινητήρας βοηθάει πολύ στο 0-80 ή στο 50-100 ή στο 100-130. Όπως βλέπεις όσο πιο γρήγορα πας τόσο λιγότερη διάρκεια έχει.
Πάντως η όλη εμπλοκή απεμπλοκή από ηλεκτρικό σε θερμικό δεν γίνεται αντιληπτή παρά μόνο από τον ήχο που δεν είναι και πολύς θέλεις ανοιχτό παράθυρο χωρίς παρέα ή μουσική, κανένα κόψιμο ή σκορτσάρισμα τίποτα, ομαλότατη απόδοση ισχύος.
sebastian έγραψε:Απο αποψη μοτερ ποιο προτιμας μιας που οδηγησες και τα 2, το ατμοσφαιρικο ή το hybrid?
Σαν αισθηση/ευχαριστηση εννοω.
To καθένα είχε τη χάρη του. Μου άρεσε το ατμοσφαιρικό που στρόφαρε με τον ωραίο ήχο του (μου αρέσουν τα πολύστροφα) και το χάρηκα και σε διαδρομές εκτός πόλης και στροφές κλπ. Το άλλο όμως ήταν πολύ αγχολυτικό και νομίζω στην πράξη μακροπρόθεσμα πιο βολικό και οικονομικό ενώ οι ροπές διευκολύνουν χωρίς να αφαιρούν πολλά. Και λόγω μεγέθους πιο πιθανό να εκτελεί χρέη αυτοκινήτου πόλης οπότε εκεί το υβριδικό κερδίζει. Αν όμως για επαρχιακό ή και ταξίδι το θερμικό νομίζω ήταν πιο δυνατό (γιατί βγάζει αρκετά παραπάνω ατμοσφαιρικά άλογα).
Άβαταρ μέλους
By sebastian
sknipper έγραψε: ..η μπαταρία που είναι πολύ μικρή τελειώνει πολύ γρήγορα και μένεις με τα 92 που βγάζει ο θερμικός μόνος του.

Ετσι το ειχα στο μυαλο μου κι εγω. Δεν προλαβα τα τελευταια κομματια βενζινης πριν κανα 3μηνο και δυστυχως το hybrid δεν ειναι για μενα.
Ευχαριστω!
Άβαταρ μέλους
By kostis20
#899114 Συντομή επαφή χθες με νέο NX 450H+ κολλητού.
Φοβερό αυτοκίνητο. Αυτο που σε κερδίζει αμέσως είναι το γκάζι. Σε κολλάει πίσω ανα πάσα στιγμή ειδικά απο στάση.Και μέσα απόλυτη ησυχία ακόμα και οταν μπαίνει ο θερμικός θέλει πολύ προσπάθεια για να τον ακούσεις. Εδω κρατάω μια επιφύλαξη για το πως θα συμπεριφέρεται σε πολύ υψηλές ταχύτητες μέχρι να το δοκιμάσω εκτενέστερα. Πάντως το πατινάρισμα του ecvt είναι ελάχιστο πλέον αν οχι ανύπαρκτο. Έχουν κανει τρελή δουλεια στην ηχομόνωση.H διαφορά σε αυτο το σημείο ειναι χαοτική σε σχέση με παλιότερα. Προφανώς οι ισχυροι ηλεκτροκινητήρες και η μεγάλη μπαταρία σχεδόν έλυσαν το πρόβλημα...Δεν ξέρω αν θυμάστε είχα γράψει παλιότερα μια απογοητευτική εμπειρία απο τη προηγούμενη γενιά NX σε οτι αφορούσε το θορυβο και το πατινάρισμα του ecvt .E καμία σχέση...
Αλλο σημείο που μου εκανε εντύπωση ειναι η ποιότητα του εσωτερικού ...Αισθητά ανώτερη απο GLC &X3...
Άλλο εντυπωσιακο στοιχείο είναι οτι ηδη δείχνει αυτονομία γύρω στα 900 με 1000χμ πράγμα σπάνιο για PHEV της κατηγορίας του.
Μονο αρνητικό ίσως λίγο απότομη η πίσω ανάρτηση και η έλλειψη ρεζέρβας .Βεβαια φοράει runflat οπότε αυτό επηρεάζει και τα δυο αρνητικά.
Με 74500 με full εξοπλισμο,matrix LED ,πανοραμική και αεριζόμενα καθίσματα θα έλεγα προσωπικά οτι είναι άριστο ειδικά αν σκεφτούμε και την 12ετη εγγύηση...Μόνες ελλείψεις στο Luxury plus το HUD και η 360cameras.
Άβαταρ μέλους
By Isambard
#899122 Φαίνεται πολύ ωραίο αυτοκίνητο, αλλά στα 75000€ να μην έχει μια 360 κάμερα;
Άβαταρ μέλους
By kostis20
#899130 Ναι αλλά ο γερμανικός ανταγωνισμος ξεκινάει απο τα 75Κ χωρίς να εχει ουτε το μισο εξοπλισμό του Lexus...Και εσωτερικά της πλάκας...
Ακόμα και το cx60 πρέπει να το φτασεις γύρω στα 70Κ για να το πάρεις full extra...
Άβαταρ μέλους
By Isambard
#899138 Ποιοι είναι οι ανταγωνιστές του; Η Χ3 υποθέτω; Το CX60 βγαίνει εκεί σε PHEV;