Γενικά αυτοκινητιστικά θέματα
Άβαταρ μέλους
By Zorz
markvag έγραψε:πολύ χαλαρά ένα C3 diesel εταιρικό.
(...)
Ενδεικτικά αναφέρω πως όταν το παρέλαβα, με σχεδόν γεμάτο ρεζερβουάρ (νομίζω 45 λίτρα;; :s_dunno ) έδειχνε χλμ για να αδειάσει 720... Όταν το άφησα, καμιά 30χλμ μετά έδειχνε 860... :lol: :lol: Θεωρώ πως πρέπει ψιλο-άνετα να καίει γύρω στα 5lt/100χλμ...

Τα 5lt, τα λες και ψιλοξεφτίλα για μικρό ντίζελ. :hmmm:

Τόσο καίει το δικό μου (μετρημένα στην αντλία), όντας αρκετά πιο γρήγορο και δίχως να ακούγεται σαν ψαρότρατα...
Άβαταρ μέλους
By markvag
Zorz έγραψε:
markvag έγραψε:πολύ χαλαρά ένα C3 diesel εταιρικό.
(...)
Ενδεικτικά αναφέρω πως όταν το παρέλαβα, με σχεδόν γεμάτο ρεζερβουάρ (νομίζω 45 λίτρα;; :s_dunno ) έδειχνε χλμ για να αδειάσει 720... Όταν το άφησα, καμιά 30χλμ μετά έδειχνε 860... :lol: :lol: Θεωρώ πως πρέπει ψιλο-άνετα να καίει γύρω στα 5lt/100χλμ...

Τα 5lt, τα λες και ψιλοξεφτίλα για μικρό ντίζελ. :hmmm:

Τόσο καίει το δικό μου (μετρημένα στην αντλία), όντας αρκετά πιο γρήγορο και δίχως να ακούγεται σαν ψαρότρατα...

Νομίζω καλά είναι... :hmmm: :hmmm:
Άβαταρ μέλους
By Zorz
markvag έγραψε:Νομίζω καλά είναι... :hmmm: :hmmm:

Ακ'σε πς λεω, σου λέει εμπειρία χρόνων τώρα.

Πρέπει να οδηγήσεις ένα πρόσφατο βενζινοκίνητο, να δεις τι πρόοδος έχει γίνει. Για υβριδικά δεν λέω καν, σε επαρχιακό σαν τη περίσταση σου κλέβουν εκκλησία (έχω γράψει 3.5 με το C-HR, και μάλιστα της 1ης γενιάς με τον 1.8άρη).
Η μόνη περίπτωση που το πετρέλαιο έχει ακόμα πλεονέκτημα είναι αν κάνεις καθημερινά μεγάλες αποστάσεις σε εθνική οδή (λχ. commuting Θεσσαλονίκη-Σέρρες), εκεί ναι, πάρε μια 330d. :iconcool:
Άβαταρ μέλους
By g8777
#889216 Και εγώ σήμερα έγραψα 4.8 λ/100 κμ στην Εγνατία, για απόσταση 80 χλμ έκανα 01h:45min , σκέψου ότι για να περάσει η ώρα ειδα ξανά το Γκραν Πρι του Αμπου Νταμπιου 2010 ( και αυνανιστηκα 3 φορές).

ΜΗΝ ΣΤΕΛΝΕΤΕ ΑΛΛΟΝ ΚΌΣΜΟ ΠΊΣΩ ΣΤΟ 4ΤΦ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΟΗΣΙΕΣ ΣΑΣ. :adminpower:

Και μην αντιμιλατε στον Μαρκο, θα φλουνταρει το σύμπαν. :shifty:
Άβαταρ μέλους
By markvag
g8777 έγραψε:
Και μην αντιμιλατε στον Μαρκο, θα φλουνταρει το σύμπαν. :shifty:

Η σιωπή μου προς απάντησή σου :x
Άβαταρ μέλους
By markvag
#891238 Σήμερα έλαχε να οδηγήσω ένα Toyota BZ4X. Ήταν η 4κίνητη έκδοση, με καμιά 320 άλογα και τη μεγάλη μπαταρία (τώρα βλέπω χωρητικότητα 71kwh).

Αρχικά, οι χώροι για τους επιβάτες είναι τεράστιοι, πίσω από τον εαυτό μου κάθομαι άνετα σταυροπόδι (δεν είμαι και το πρώτο μπόι βέβαια, αλλά είναι τεράστιο), σε πλάτος ο μεσαίος ίσως δυσανασχετήσει λίγο. Χώρος αποσκευών όχι τεράστιος, αλλά αρκετός και με τελείως τετράγωνο σχήμα.

Πλαστικά κτλ. όλα εντάξει, αν και δεν δίνω και πολύ σημασία. Εικόνα σύγχρονη, με την οθόνη του κτλ...

Πάμε στα πιο ουσιαστικά. Προφανώς δεν γυρίζεις μίζα, μπαίνεις και φεύγεις. ΠΟΛΥ ΓΚΑΖΙ :inlove: :inlove: Όχι επιπέδου να τα βάζεις με Ferrari προφανώς (0-100 κάπου στα 7 έχει;; κάτι τέτοιο), αλλά η ροπή από το μηδέν σε κολάει στο κάθισμα. Προφανώς σε πιο ισχυρά ηλεκτρικά είναι πιο έντονο, αλλά δεν νομίζω πως κανένας θα παραπονεθεί... Η ανάρτηση είναι άνετη, έχει κλίση στις στροφές, αλλά όχι κάτι τρελό. Το τιμόνι είναι καλούτσικο από αίσθηση, βαραίνει περίεργα στις στροφές όμως. Γενικά σε οικογενειακούς ρυθμούς προφανώς δεν έχεις κανένα θέμα, αλλά πιο γρήγορα σου δείχνει ότι δεν θέλει. Λίγο το τιμόνι, λίγο το παρεμβατικό esp, ε, κόβεις...

Βέβαια, να σημειώσω πως λόγω της ροπής και της απουσίας θορύβου, εν τέλει φτάνεις στη στροφή με αρκετά παραπάνω απ' όσο νόμιζες ότι πας και το αμάξι ανταποκρίνεται. Απλά δεν είναι το στοιχείο του. Λογικό, μιας και είναι ένα οικογενειακό SUV, όχι σπορ. Να σημειώσω εδώ πως έχω δύο περίεργα. Όταν πατάς γκάζι βγαίνοντας από μία στροφή, έχει ένα έντονο lag, που σημαίνει ότι αφενός δεν επιταχύνει στο σημείο που θέλεις, αλλά πάντα ένα κλικ αργότερα και αφετέρου ότι πατάς ασυναίσθητα παραπάνω γκάζι απ' όσο θα ήθελες και εν τέλει φεύγεις πιο γρήγορα απ' όσο υπολόγιζες...

Το δεύτερο που θα ήθελα να σημειώσω είναι με το regen braking. Στην κατηφόρα, χωρίς γκάζι, αυξομειώνει την ένταση του regen από μόνο του, πράγμα που το αισθάνεσαι σαν να φρενάρεις και να αφήνεις φρένο... Χωρίς να το θέλεις. Και κυρίως όταν στρίβεις. Φαντάζομαι πως είχε κάποια ρύθμιση και ήταν στο αυτόματο και γι' αυτό γίνονταν αυτό, απλά δεν ασχολήθηκα με ρυθμίσεις...

Η βόλτα μου ήταν κάπου 15χλμ σε ανάβαση του βουνού και άλλα τόσα κατάβαση. Ξεκίνησα με την μπαταρία στο 88%, έφτασα στο σημείο που γύρισα με 76% (πήγαινα όμως καλά... :ninja: ). Μετά την κατάβαση, έφτασα στο σημείο που ξεκίνησα με 77% της μπαταρίας! :metalo:

Αυτονομία; Ο οδηγός του, που έχει κάνει μέχρι στιγμής κάπου 2.000χλμ μισά επαρχιακό, μισά εθνική, έχει κατανάλωση, σύμφωνα με το αμάξι, 20,7kwh, δηλαδή οριακά 300χλμ. Δεν ασχολείται με οικονομία, νορμάλ ταχύτητες στην εθνική (120-140) και στον επαρχιακό (90-100). Κίνηση σε πόλη απειροελάχιστη.

Προσωπικά μ' άρεσε, θα ήθελα λίγο παραπάνω αυτονομία βέβαια. Αν είχα ένα σημείο να το φορτίζω, είτε σπίτι, είτε δουλειά (και τα 60 χιλιάρικα που κοστίζει η συγκεκριμένη, εντελώς φορτωμένη έκδοση), θα το σκεφτόμουν θεωρώ... :hmmm:

Είπαμε, δεν είναι σπορ, αλλά δεν χρειάζεται και να είναι... Και προσπερνάς πολύ, μα πολύ άνετα... :ninja:
Άβαταρ μέλους
By REALZEUS
#891343 Κι επειδή ο @dekouk είναι κύριος, το είπε και το έκανε!!!

Tesla Model 3 Highland πισωκίνητο SR λοιπόν. Αγαπώ τις μπερλίνες, οπότε πανέμορφο στα μάτια μου, ακόμα και στο λευκό (το πιο ωραίο είναι το κόκκινο, όπως λέει και ο @fanis75), αλλά ωραίο και το άσπρο - δεν δείχνει γαλατάδικο. Σπορ (στο μάτι) και χαμηλό. Φτάνει πια με τα περίπτερα!!! Σκεφτόμουν τον iceman που έλεγε ότι δεν μπορεί να βγει από αυτές τις σαύρες. Το πάρκαρα δίπλα σε πεζοδρόμιο και άρα έχασα 10 εκ. ύψους στο πόδι μου, από το κατώφλι ως τον δρόμο, και πάλι δεν με ζόρισε καθόλου να βγω. Που να προσπαθήσετε να βγείτε από κανένα πραγματικά χαμηλό...

Η απτή ποιότητα ήταν μια χαρά και οι χώροι επαρκέστατοι για τα δικά μου μέτρα και σταθμά, αλλά δεν στέκομαι ποτέ σε αυτά τα θέματα. Πραγματικά όμως αναρωτιέμαι πως είναι δυνατόν να λέτε ότι δεν χωράτε... Μια παρατήρηση: Ο dekouk είναι πιο ψηλός από μένα (κοντά στο 1,90 νομίζω, εγώ είμαι 1,80) και άρα είχε το κάθισμα πιο πίσω. Το είχε όμως και πιο ψηλά, Το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να το φέρω πιο μπροστά και πιο χαμηλά. Απορώ πως σας αρέσει να κάθεστε ψηλά και να παίρνετε SUV;! Για αυτό μάλλον λέτε ότι δεν σας φτάνει ο χώρος πάνω από το κεφάλι σας...

Αρκετά με αυτά, πάμε στα της οδήγησης. Αν δεν είχα δίπλα μου τον ιδιοκτήτη, ακόμα εκεί θα ήμουν. Πως είναι τα αμερικανάκια που κομπλάρουν όταν βλέπουν χειροκίνητα, ε έτσι ήμουν κι εγώ με την επιλογή κίνησης. Πατάς φρένο - όχι δεν το πάτησες αρκετά δυνατά, πάτα το ξανά - και μετά το αυτοκίνητο αποφασίζει αν θα πας μπρος ή πίσω. Έκανε λάθος φυσικά, γιατί εγώ ήθελα να πάω από την άλλη. Να είναι καλά ο συνοδηγός-ιδιοκτήτης που ασχολιόταν με όλα αυτά. Ξεκινάμε λοιπόν και είδα πάλι αυτήν την απόλυτη ηρεμία των ηλεκτρικών στις χαμηλές ταχύτητες. Το one pedal καταπληκτικό στο ξεπαρκάρισμα και τους ελιγμούς, αλλά ως εκεί. Θέλει συνήθεια στην οδήγηση, σίγουρα θα το συνηθίσεις, αλλά δεν σου έρχεται φυσικά. Σε όλα τα φανάρια σταματούσα 20 μέτρα νωρίτερα και έπρεπε να ξαναπατήσω γκάζι (accelerator, whatever)... Δεν μου άρεσε αυτό, θα ήθελα να μπορούσε να απενεργοποιηθεί.

Πάμε όμως και σε λίγο πιο ενδιαφέρουσα οδήγηση. Ακόμα και από τα 40-50 χ.α.ω. παρατήρησα ότι το τιμόνι ήταν εκπληκτικά ακριβές, σαφές και γρήγορο. Σε σημείο να κάνει το Focus Mk1, που φημίζονταν για το τιμόνι του, να μοιάζει τιμονιέρα Playstation. Πολλά likes για το τιμόνι που μου θύμισε κάτι από Ferrari σε ταχύτητα, αν και όχι σε αίσθηση. Το αυτοκίνητο σίγουρα δεν δείχνει ούτε το μέγεθός του, ούτε το βάρος του. Αέρινη κύλιση, ακαριαία αλλαγή πορείας (επιπέδου E92) και αδιάκοπη επιτάχυνση. Και μιας και φτάσαμε εκεί... Το γκάζι επαρκέστατο φυσικά, αλλά δεν το ένιωθα για 6'' στα 100, όσα θέλει και η 330i. Έφευγε άνετα στα φανάρια ακόμα και από τα μηχανάκια, αλλά ως ηλεκτρικό είναι τόσο γραμμικό που δεν το νιώθεις.

Κάποια στιγμή ο dekouk παρατήρησε ότι ήμασταν στο πρόγραμμα με τα λίγα άλογα και το έβαλε στο σπορ (ή όπως λέγεται τέλος πάντων). Αισθητή η βελτίωση! Ναι, τώρα πιστεύω ότι κάνει 6'' για τα 100. Αλλά πάλι κάτι λείπει. Ο ήχος, η αλλαγή ταχυτήτων, το ξέσπασμα που κάνει ένα καλό θερμικό μοτέρ από τις 4 ως τις 7 χιλιάδες, το κεφάλι που πάει λίγο μπροστά στην αλλαγή ταχύτητας και καρφώνεται πάλι πίσω στο προσκέφαλο. Σκέφτηκα ότι για αυτό δεν πουλάνε τα ηλεκτρικά και ας ας έχουν 2000 ίππους (ρωτήστε τον Rimac).

Στις 3-4 στροφές που το πίεσα λίγο (και τρόμαξα τον συνοδηγό, συγγνώμη φίλε!!!) το αυτοκίνητο ήταν βράχος και μάλιστα προσπαθούσε να διώξει τον ποπό του στην έξοδο (ευτυχία), αλλά το έκοβε το ESP (ξενέρα). Το πιο εντυπωσιακό ήταν το turn-in - πήγαινε εκεί ακριβώς που σημάδευες με το τιμόνι - ακόμα και με τα κρύα Bridgestone, ακόμα και με άγαρμπες κινήσεις που γενικά αποφεύγω, αλλά έκανα επίτηδες λόγω της δοκιμής. Φρένα δεν χρησιμοποίησα παρά μόνο 2-3 φόρες με πολλά χλμ.

Αυτό γιατί; Θυμήθηκα ότι ο @argyn είπε ότι το regenerative braking άλλαζε την δυναμική ισορροπία του αυτοκινήτου, και είπα να το δοκιμάσω σε κάτι ελαφριές καμπές του Περιφερειακού, με 160-170. Ε σε αυτά τα χλμ δεν κάνει σχεδόν καθόλου regeneration και χρειάστηκε να φρενάρω με τα κανονικά φρένα, για να μην πέσω στον μπροστινό. Δυστυχώς είχε αρκετή κίνηση και δεν μπορέσαμε να τεστάρουμε τελικές. (Περιφερειακός Μονάχου, χωρίς όριο :innocent: ).

Τα φώτα εξαιρετικά, το lane assist στο τιμόνι ενοχλητικό μεν, αλλά φαντάζομαι αποτελεσματικό για όταν είσαι κουρασμένος, τα φλας στο τιμόνι συνηθίζονται (εκτός από roundabouts), αλλά η εργονομία μπορεί να σε κάνει μαινόμενο ταύρο εν υαλοπωλείο, ακόμα και αν είσαι ο πιο ήρεμος άνθρωπος του κόσμου. Εκείνον τον κεντρικό καθρέπτη δεν μπόρεσα ποτέ να τον ρυθμίσω. Η λύση ήταν να βλέπω από τους πλευρικούς και να πατάω γκάζι ώστε να είμαι πιο γρήγορος από τους άλλους όταν ήθελα να αλλάξω λωρίδα. Όταν σταματήσαμε και ο dekouk μου έδειξε ότι για να αλλάξεις τον αέρα στους αεραγωγούς, πρέπει να μπεις στην οθόνη και μέσα σε 1-2 μενού, μια κατάρα μου έφυγε προς τον Ίλον...

Με αυτά και με εκείνα, αν και πολύ σύντομη η δοκιμή, θα πρέπει να βγάλω ένα συμπέρασμα. Πιο πολύ μου άρεσε σαν ήρεμο cruiser, που είναι καταπληκτικό, αλλά όχι σαν sport saloon. Δεν θα έδινα την E92 μου, για ένα Tesla παρόμοιων επιδόσεων (αν μιλάμε για πιο γρήγορο αλλάζει το θέμα, το γκάζι είναι γλυκό, αλλά από μόνο του δεν λέει κάτι, αν δεν έχει και λίγο δράμα - ήχο κλπ). Δεν σου δίνει την ίδια ευχαρίστηση στην επιτάχυνση, όπου το κεφάλι σου στο θερμικό πάει πίσω-μπρος αναλόγως των ΣΑΛ, δεν έχει τον ήχο του εξακύλινδρου, δεν έχει την ρυθμισιμότητα στις στροφές λόγω των σφιχτών ηλεκτρονικών (αν και έχει εφάμιλλο τιμόνι και turn in) και τέλος με ενοχλεί το one pedal drive και τα πάντα-όλα στην οθόνη.
Πάλι σε θερμική BMW ή Alfa θα πήγαινα, για τον επιπρόσθετο λόγο ότι δεν δέχομαι να δώσω 40-60 χιλιάρικα και να μην μπορώ να πάω Θεσσαλονίκη-Αθήνα ακατούρητος και χωρίς να έχω φορτίσει πρώτα για μερικές ώρες.

ΥΓ 1: Ένα εκπληκτικό γεγονός είναι ότι ξεκινήσαμε με 30% φόρτιση, το έσκισα για 10 χλμ (τα υπόλοιπα 20 ήταν σχετικά ήρεμα) και όταν φτάσαμε πίσω είχε 28%.

ΥΓ 2: Ευχαριστώ Δημήτρη! Χρωστάω βόλτα με την 330 όταν φτιαχτούν και τα υπόλοιπα. Προχθές ήταν απλά η παρθενική της έξοδος, το εξωτερικό ακόμα χάλια είναι (μέσα είναι τζιτζί), αλλά μερικά ηλεκτρικά θέλουν αλλαγή (φανάρια xenon κλπ).

Εικόνα

Εικόνα
Άβαταρ μέλους
By markvag
REALZEUS έγραψε: Όταν σταματήσαμε και ο dekouk μου έδειξε ότι για να αλλάξεις τον αέρα στους αεραγωγούς, πρέπει να μπεις στην οθόνη και μέσα σε 1-2 μενού, μια κατάρα μου έφυγε προς τον Ίλον...

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Και με το δίκιο σου... :lol: :lol: :lol:
Άβαταρ μέλους
By MONMAN
markvag έγραψε:
REALZEUS έγραψε: Όταν σταματήσαμε και ο dekouk μου έδειξε ότι για να αλλάξεις τον αέρα στους αεραγωγούς, πρέπει να μπεις στην οθόνη και μέσα σε 1-2 μενού, μια κατάρα μου έφυγε προς τον Ίλον...

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Και με το δίκιο σου... :lol: :lol: :lol:

Σιγά την ταλαιπωρία ενα πάτημα πάνω στο εικονίδιο που γράφει ξερω εγω 22 βαθμούς και μετα με το δάκτυλο πανω κατω δεξιά αριστερά όπως το θέλετε ... διαισθητικά
μα καλά είστε και νεοι ανθρώποι :iconcool:
Άβαταρ μέλους
By REALZEUS
#891534 Φασαρία για κάτι που μπορεί να γίνει μέσα σε 1'' με το χέρι. Πραγματικά πιστεύω ότι υπάρχει ειδικό τμήμα στην Tesla που εφευρίσκει νέους τρόπους για να εκνευρίσει τους πελάτες...
Άβαταρ μέλους
By markvag
#891543 Εξάλλου, τί πιο εργονομικό, αυτό που μπορούσες να κάνεις στα τυφλά με έναν διακόπτη, χωρίς να πάρεις τα μάτια σου από το δρόμο, να πρέπει να κοιτάς σε μία οθόνη, και να μπεις σε 2 υπομενού! :lol: :lol: :lol:
Άβαταρ μέλους
By REALZEUS
#891545 Εδώ το ντουλαπάκι του συνοδηγού αν θες να ανοίξεις, πρέπει να μπεις σε μενού! Δηλαδή τι κακό είχε η απλή πετούγια; Οι άνθρωποι είναι απάλευτοι και το κάνουν επίτηδες, δεν εξηγείται αλλιώς!!! :s_wacko
Άβαταρ μέλους
By markvag
REALZEUS έγραψε:Εδώ το ντουλαπάκι του συνοδηγού αν θες να ανοίξεις, πρέπει να μπεις σε μενού!

:s_rofl :s_rofl :s_rofl :s_rofl :s_rofl :s_rofl

Ε Λ Ε Ο Σ

Εντωμεταξύ κόβω ζωτικής σημασίας μέρος του σώματός μου, πως όλες αυτές οι βλακείες είναι εντολές Έλον, που γουστάρει τέτοιες τεχνο-μ@λ@κιούλες που φαίνονται hi-tech, αλλά στην πράξη είναι μία μ@λ@κία και μισή... ο οποίος Έλον δεν οδηγάει, παρά έχει σοφέρ για να τον πηγαινοφέρνει... και γι' αυτό δεν έχει ιδέα πόσο μεγάλη μ@λ@κία είναι όλα αυτά...
Άβαταρ μέλους
By vagmag
#891557 Θεωρώ ότι από μια ή μινιμαλιστική προσέγγιση κ από την άλλη η οικονομία που συνεπάγεται η έλλειψη διακοπτών , κουμπιών κλπ οδηγούν σε τέτοιες επιλογές .
Μάλλον βέβαια η μινιμαλιστική προσέγγιση είναι η δικαιολογία για την οικονομία !

Από την άλλη , πόσο συχνά ανοίγετε το ντουλαπάκι ; Ή πόσο συχνά επιλέγεται αν θα πάτε μπροστά ή πίσω ; Χαχαχχα
Άβαταρ μέλους
By REALZEUS
vagmag έγραψε:Από την άλλη , πόσο συχνά ανοίγετε το ντουλαπάκι ; Ή πόσο συχνά επιλέγεται αν θα πάτε μπροστά ή πίσω ; Χαχαχχα

Η τελευταία πρόταση είναι θεϊκή! :s_rofl
Το ντουλαπάκι πάντως το άνοιγα καθημερινά κάποτε, είχα την θήκη του πιστολιού κολλημένη στον ουρανό του. :s_cool