- 30 Ιουν 2021, 09:38
Χθες είχε λοιπόν ένα test drive σε εταιρικό - εργοταξιακό Dacia Duster 1,5dci 4x4

Αρχικά, μερικά σχόλια για το αμάξι. Αγοράστηκε μεταχειρισμένο από κατασκευαστική εταιρεία με 70Κ χλμ (χρησιμοποιούνταν σε εργοτάξια, φαντάζομαι πως...) και σήμερα έχει 124Κ χλμ. Κάθε μέρα σε λατομείο με χωματόδρομο και σκληρό off roading. ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ όμως. Το αμάξι φοράει Bridgestone Dueler (εκτός δρόμου είναι

) και κάπου έχει έναν τζόγο το τιμόνι, πρέπει να την έχει ακούσει κάποιο ακρόμπαρο. Τα αμορτισέρ επίσης δεν παίζει να έχουν αλλαχτεί ποτέ. Μέσα, το αμάξι είναι εργοταξιακό, δηλαδή μονίμως λασπωμένο, μονίμως με μπότες εργασίας, μονίμως πράγματα όπως κράνη, γαλότσες, κτλ πίσω και στα καθίσματα, κτλ... Κοινώς είναι ένα εργαλείο.
Τώρα, η θέση οδήγησης είναι καλή και βολεύτηκα αμέσως. Δεν ξέρω τι ρυθμίσεις έχει το τιμόνι, αλλά με το που έκανα το κάθισμα λίγο μπροστά (ο προηγούμενος οδηγός μου ρίχνει 2 κεφάλια

) η θέση οδήγησης ήρθε κουτί. Η εργονομία καλή και ΦΥΣΙΚΑ οι διακόπτες των ηλεκτρικών παραθύρων ΔΕΝ είναι στην πόρτα, αλλά στην κεντρική κονσόλα για να τους χειρίζεσαι με το χέρι που πατάει πάντα όλα τα κουμπάκια.

(ντιριντίνο μη μιλάς

). Οι χώροι μπροστά και πίσω, αλλά και ο χώρος αποσκευών είναι μια χαρά για μία οικογένεια 4 ατόμων, ο 5ος θα στριμωχτεί πίσω, μιας και το πλάτος είναι περιορισμένο.
Ο συμπλέκτης σκληρός, δεν ξέρω αν είναι νορμάλ ή αν η υποβοήθηση έχει αρχίσει να τα παίζει. Το τιμόνι έχει περίεργη αίσθηση, μια βαραίνει, μια ελαφραίνει, έχω την εντύπωση πως οφείλεται στα χωμάτινα λάστιχα, αλλά παίζει να την έχει ακούσει και η κρεμαγιέρα. Η κόρνα στο αριστερό λεβιεδάκι.

(αθάνατοι Γάλλοι

). Τα φρένα δεν μου ενέπνευσαν εμπιστοσύνη, προφανώς σε καθημερινή οδήγηση δεν έχεις κανένα θέμα, αλλά δεν θα έπαιρνα όρκο πως σε περίπτωση ανάγκης θα ανταπεξέλθουν. Και πάλι όμως δεν ξέρω αν τα φρένα είναι στα τελευταία τους, αν φταίνε τα λάστιχα ή αν είναι γενικά έτσι.
Το πρώτο πράγμα που μου έκανε εντύπωση είναι το ΠΟΛΥ κοντό κιβώτιο. Η πρώτη είναι πιο κοντή απ' ότι θα ήθελες και το ίδιο ισχύει για όλες τις ταχύτητες, εκτός από την 6η που είναι νορμάλ. Ουσιαστικά θα μπορείς να οδηγείς το αμάξι κάθε μέρα χωρίς 1η, ξεκινώντας με 2η ταχύτητα και με συμπεριφορά σαν να έχεις ένα 5τάχυτο κιβώτιο με μία κοντή 1η για off roading. Τί εννοώ; με 4η και 60χαω έχεις περισσότερες σαλ απ' ότι με 4η και 60χαω και στα 3 αμάξια της υπογραφής...

Το μοτέρ ακούγεται, αλλά είναι ελαστικό και τραβάει γερά από χαμηλά. Γενικά η ηχομόνωση είναι θέμα σε σημείο να πας με 80 και να νομίζεις πως πας με 100+...

Ευθύνονται και τα λάστιχα και η γενικότερη χρήση του αυτοκινήτου που του έχει αφήσει κάτι ψιλο-τριγμούς και ψιλο-θορύβους, αλλά νομίζω πως γενικά έχει γίνει οικονομία σε ηχομόνωση. Το AC είναι καλό (καλύτερο από της μπεμπέκας μου).
Οδηγικά, προφανώς και δεν το πίεσα, αλλά η γενική αίσθηση είναι της παλιάς γαλλικής σχολής. Κλίσεις στις στροφές, ένα γενικότερο αίσθημα μαλακής ανάρτησης, αλλά κανένα πρόβλημα επί της ουσίας (αν και σε πιο οριακές καταστάσεις δεν ξέρω τι θα κάνει). Φυσικά, τόσο λόγω diesel, όσο και λόγω κοντού κιβωτίου είσαι πάντα με μία ταχύτητα πάνω

. Σαν αίσθηση μου θύμισε το Renault 14 που είχε κάποια χρόνια ο πατέρας μου όταν ήμουν μικρός...
Τώρα, εκτός δρόμου

Για να βγει η παραπάνω φωτογραφία, σκαρφάλωσε αυτή την ανηφόρα:

Δεν ξέρω αν φαίνεται, αλλά έχει πολύ μεγάλη κλίση και είναι χαλαρή κροκάλα. Το Fiat Panda δεν ανέβαινε εκεί, ακόμα και με πολύ πιο έμπειρο οδηγό από εμένα. Το ξεσκονόπανο ανέβηκε χωρίς καν να ιδρώσει

Βάζεις πρώτη και πας...

Σε αντίστοιχες ανηφόρες με παχιά και πολύ λεπτή λάσπη, τα ίδια. Βάζεις πρώτη και πας!

Προφανώς τα λάστιχα είναι μεγάλη υπόθεση, αλλά η κοντή πρώτη, το ροπάτο μοτέρ και η μεγάλη απόσταση από το έδαφος παίζουν το ρόλο τους. Γενκά το αμάξι είναι πολύ καλό εκτός δρόμου και με το σωστό λάστιχο πάει παντού.

Απλά το τιμόνι κλωτσάει πολύ, πάλι δεν ξέρω αν είναι κάποιο θέμα από τη σκληρή χρήση ή αν έτσι είναι...
Τέλος, το αμάξι, παρά τη πολύ σκληρή του χρήση, έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αξιόπιστο και ποιοτικό εκεί που μετράει και όχι στην εικόνα (δεν έχει βγάλει βλάβες, όλα δουλεύουν όπως πρέπει, τα πλαστικά και τα καθίσματα τα καθαρίζεις και είναι σαν καινούρια, κτλ) και πολύ ικανό εκτός δρόμου.
Γενική εικόνα; Πολύ θετική. Είναι ένα αυτοκίνητο που θα καλύψει άνετα μία οικογένεια στις καθημερινές της ανάγκες και στα ταξίδια της (με το ερώτημα των φρένων), θα πάει πρακτικά παντού όπου θέλει να το πάει ο μέσος οδηγός (εντός ή εκτός δρόμου), ενώ είναι αξιόπιστο και (φαντάζομαι) οικονομικό. Ιδίως αν δεν είσαι κάθε μέρα σε λατομεία

ΑΝ κοιτούσα για ένα οικογενειακό SUV με σοβαρές ικανότητες εκτός δρόμου θα το σκεφτόμουν σοβαρά.
Then:
Peugeot 206 1.6 110ps
Citroen C4 Picasso 1,8
MWB 320i Ε90
Now:
Audi A3 1,6 FSI =>