Γενικά αυτοκινητιστικά θέματα
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
#36531 Αν στο παρκινκ του καταστηματος τα αυτοκινητα κινουνται με 20χαω κανενας πεζος δεν θα πεταχτει μπροστα απο το αυτοκινητο γιατι η ταχυτητα ειναι τοσο μικρη που τον εχεις δει πριν κανει οτιδηποτε.
Άβαταρ μέλους
By Pitt
kacey έγραψε: εδω αλλοι σου λενε οτι ο πεζος μπορει να κανει οτι |λογοκρισία| θελει "γιατι εχει παντου προτεραιοτητα" και το οχημα πρεπει να εξαφανιστει απο προσωπου γης, αν αυτο ειναι αυτο που χρειαζεται για να μην τον ενοχλησει (οχι πατησει. ουτε καν "ενοχλησει").

Έχει δεν έχει προτεραιότητα ο πεζός, καλά θα κάνετε να πηγαίνετε σαν κότες, για τον απλούστατο λόγο ότι η ασφάλειά σας δεν σας καλύπτει όταν βρίσκεσθε μέσα σε παρκινγκ.

Επίσης δεν είμαι βέβαιος για το αν ισχύει ο ΚΟΚ σε ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης. :rtfm:
Άβαταρ μέλους
By Pitt
Cosmonaut21 έγραψε:Ο ΚΟΚ ισχύει κανονικότατα και σε ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης.

Πόθεν προκύπτει αυτό;

Εάν ίσχυε, θα είχε αρμοδιότητα επέμβασης και η Τροχαία. Έλα όμως που η Τροχαία δηλώνει ότι δεν έχει δικαιοδοσία επέμβασης για ατυχήματα που συμβαίνουν σε ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης...

"ΚΩΔΙΚΑΣ ΟΔΙΚΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α'
ΓΕΝΙΚΑ - ΟΡΙΣΜΟΙ
Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας εφαρμόζεται σε οδούς και σε χώρους που χρησιμοποιούνται για δημόσια κυκλοφορία οχημάτων, πεζών και ζώων.
"
Άβαταρ μέλους
By junior gt
#36582 Εδώ θέλεις δικηγόρο. Γιατί και την κυκλοφορία στα SM δημόσια τη λές... :hmmm:
Δε σου λέει για δημόσιο δρόμο. Σου λέει για χώρους που διεξάγεται δημόσια κυκλοφορία...
Άβαταρ μέλους
By Pitt
#36589 ΔΗΜΟΣΙΑ κυκλοφορία σε ΙΔΙΩΤΙΚΟ χώρο στάθμευσης; Μήπως κάπου κάνεις λάθος;

Έτυχα σε τρακάρισμα σε παρκινγκ του Carrefour (κάποιος έκανε όπισθεν για να ξεπαρκάρει και κάποιος άλλος που περνούσε του την άναψε), κάλεσαν την αστυνομία η οποία απεχώρησε δηλώνοντας αναρμόδια. Όλα αυτά μπροστά μου.
Άβαταρ μέλους
By The Ace
Pitt έγραψε:ΔΗΜΟΣΙΑ κυκλοφορία σε ΙΔΙΩΤΙΚΟ χώρο στάθμευσης; Μήπως κάπου κάνεις λάθος;

Έτυχα σε τρακάρισμα σε παρκινγκ του Carrefour (κάποιος έκανε όπισθεν για να ξεπαρκάρει και κάποιος άλλος που περνούσε του την άναψε), κάλεσαν την αστυνομία η οποία απεχώρησε δηλώνοντας αναρμόδια. Όλα αυτά μπροστά μου.

Και όμως έτσι είναι

Δημόσια κυκλοφορία: Η αόριστη και απροσδιόριστη εκ των προτέρων κυκλοφορία σε δημόσιες ή ιδιωτικές οδούς ή χώρους πεζών, οχημάτων ή ζώων.
Άβαταρ μέλους
By junior gt
Pitt έγραψε:ΔΗΜΟΣΙΑ κυκλοφορία σε ΙΔΙΩΤΙΚΟ χώρο στάθμευσης; Μήπως κάπου κάνεις λάθος;

Είσαι δικηγόρος? Αν ναι πάω πάσο. Αν όχι επίτρεψέ μου να έχω τις αμφιβολίες μου (χωρίς να είμαι σίγουρος κι εγώ). Θέλω να πω δηλαδή: Ποιος είναι ο νομικός ορισμός του όρου 'δημόσια κυκλοφορία'? Αυτή που γίνεται σε δημόσιο χώρο ή μήπως αυτή που δύναται να κυκλοφορήσει οποιοσδήποτε?
Άβαταρ μέλους
By gianik
#36632 Όντως δεν επιλαμβάνεται η αστυνομία στις περιπτώσεις που περιγράφετε παραπάνω..
Όπως π.χ δεν επιλαμβάνεται και αν π.χ κάποιος άσχετος έρθει μέσα στην πυλωτή σου και παρκάρει το αμάξι του στην θέση σου..
Δεν του κόβει κλήση δηλαδή , έρχεται κάνει καταγραφή του συμβάντος και πας εσύ αν θες στο οικείο Α.Τ κ υποβάλλεις μύνηση..
Άβαταρ μέλους
By Pitt
junior gt έγραψε:Είσαι δικηγόρος?

Όχι μωρέ! Μια χαρά άνθρωπος είμαι... :lol:

Έγραψα προηγουμένως τι ανέφεραν στους δύο εμπλεκόμενους οι αστυνομικοί. Ήμουν μπροστά και επειδή είδα το ατύχημα με επικαλέσθηκαν και οι δύο για μάρτυρα.

Με την ελαστική ερμηνεία που αποδίδεις, τότε και στην πυλωτή σου θα έπρεπε να ισχύει ο ΚΟΚ, επειδή "δύναται να κυκλοφορήσει οποιοσδήποτε". Δεν είναι έτσι όμως. Πάλι από πρόσφατη προσωπική εμπειρία, πάρκαρε αυτοκίνητο ξένου μέσα στην είσοδο της πυλωτή μου και μας έκλεισε όλους. Μετά από ώρες αναζήτησης, κορναρίσματα και φωνές, αναγκαστήκαμε να καλέσουμε την αστυνομία η οποία όταν ήρθε, δήλωσε αναρμόδια. Μας είπε ότι αν ήταν παρκαρισμένο στον δρόμο και έκλεινε την είσοδο της πυλωτής, θα μπορούσε να τον γράψει. Επειδή όμως το αυτοκίνητο ήταν μέσα στην πυλωτή, δεν μπορούσε να κάνει τίποτε.

Επειδή η πρώτη μου ανάρτηση έγινε με αφορμή την ασφαλιστική κάλυψη σε χώρους παρκινγκ, υποθέτω ότι ο λόγος που οι ασφαλιστικές δεν καλύπτουν τα ατυχήματα σ’ αυτά ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι εκεί δεν ισχύει ο ΚΟΚ.

Αν κάποιος έχει αντίθετη εμπειρία, ας την καταθέσει.

Edit: Οοουπς! Τώρα πρόσεξα την ανάρτηση του giannik1977...
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
giannik1977 έγραψε:Όντως δεν επιλαμβάνεται η αστυνομία στις περιπτώσεις που περιγράφετε παραπάνω..
Όπως π.χ δεν επιλαμβάνεται και αν π.χ κάποιος άσχετος έρθει μέσα στην πυλωτή σου και παρκάρει το αμάξι του στην θέση σου..
Δεν του κόβει κλήση δηλαδή , έρχεται κάνει καταγραφή του συμβάντος και πας εσύ αν θες στο οικείο Α.Τ κ υποβάλλεις μύνηση..

Για την πιλοτη ειναι λογικο αφου δικαιωμα χρησης εχουν οι κατοχοι θεσης παρκινκ.
Για πολυκαταστηματα ομως ειναι παραλογο ! Απο την στιγμη που ο χωρος του καταστηματος ειναι δημοσιος και ισχυουν διαταξεις για εξαερισμο, πυρασφαλεια, εξοδο κινδυνου, πως γινεται ο χωρος σταθμευσης να ειναι ιδιωτικος ???
Άβαταρ μέλους
By The Ace
#36644 Για όσους δεν το πρόσεξαν, αυτό που πόσταρα πιο πάνω είναι από τον ΚΟΚ

Άρθρο 1
Πεδίο εφαρμογής του Κώδικα.
Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας εφαρμόζεται σε οδούς και σε χώρους που χρησιμοποιούνται για δημόσια κυκλοφορία πεζών, οχημάτων ή ζώων.

Άρθρο 2
Ορισμοί.
1. Για την εφαρμογή του παρόντος Κώδικα νοούνται ως:
Δημόσια κυκλοφορία: Η αόριστη και απροσδιόριστη εκ των προτέρων κυκλοφορία σε δημόσιες ή ιδιωτικές οδούς ή χώρους πεζών, οχημάτων ή ζώων.
Άβαταρ μέλους
By kacey
Νίκος Παππάς έγραψε:Αν στο παρκινκ του καταστηματος τα αυτοκινητα κινουνται με 20χαω κανενας πεζος δεν θα πεταχτει μπροστα απο το αυτοκινητο γιατι η ταχυτητα ειναι τοσο μικρη που τον εχεις δει πριν κανει οτιδηποτε.

Καλα, εχω δει πεζους :superman: να εμφανιζονται πισω απο φορτηγα ΤΟΥ σουπερμαρκετ...Εδω σου λεω οτι εχουν χτυπηθει πεζοι απο οχηματα που πηγαινουν με 20 χαω γιατι κατεβηκαν απο το πεζοδρομιο μπροστα τους, στο παρκινγκ με τους τοσους πεζους και σταθμευμενα οχηματα δεν θα γινει?

Pitt έγραψε:
kacey έγραψε: εδω αλλοι σου λενε οτι ο πεζος μπορει να κανει οτι |λογοκρισία| θελει "γιατι εχει παντου προτεραιοτητα" και το οχημα πρεπει να εξαφανιστει απο προσωπου γης, αν αυτο ειναι αυτο που χρειαζεται για να μην τον ενοχλησει (οχι πατησει. ουτε καν "ενοχλησει").

Έχει δεν έχει προτεραιότητα ο πεζός, καλά θα κάνετε να πηγαίνετε σαν κότες, για τον απλούστατο λόγο ότι η ασφάλειά σας δεν σας καλύπτει όταν βρίσκεσθε μέσα σε παρκινγκ.

Επίσης δεν είμαι βέβαιος για το αν ισχύει ο ΚΟΚ σε ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης. :rtfm:

Ισχυει κανονικοτατα ο ΚΟΚ, οπως και η ασφαλεια. Εξηγηθηκε πιο κατω.

Pitt έγραψε:
Πόθεν προκύπτει αυτό;

ΚΟΚ έγραψε:Άρθρo 1
Πεδίo εφαρμoγής τoυ Kώδικα
O Kώδικας Oδικής Kυκλoφoρίας εφαρμόζεται σε oδoύς και σε χώρoυς
πoυ χρησιμoπoιoύνται για δημόσια κυκλoφoρία oχημάτων, πεζών και ζώων.

Δημόσια κυκλoφoρία: H αόριστη και απρoσδιόριστη εκ των πρoτέρων
κυκλoφoρία σε δημόσιες ή ιδιωτικές oδoύς ή χώρoυς πεζών, oχημάτων ή
ζώων.

Pitt έγραψε:Εάν ίσχυε, θα είχε αρμοδιότητα επέμβασης και η Τροχαία. Έλα όμως που η Τροχαία δηλώνει ότι δεν έχει δικαιοδοσία επέμβασης για ατυχήματα που συμβαίνουν σε ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης...

Γιατι βαριεται να ασχοληθει ή/και δεν γνωριζει τη δουλεια της. Συνηθισμενα και τα δυο.

giannik1977 έγραψε:Όντως δεν επιλαμβάνεται η αστυνομία στις περιπτώσεις που περιγράφετε παραπάνω..

Αλλο ο ιδιωτικος χωρος σταθμευσης (= πυλωτη πολυκατοικιας) και αλλο ο ιδιωτικος χωρος που γινεται δημοσια κυκλοφορια οχηματων (ο ορισμος του παρκινγκ ΣΜ). Ακριβως οπως εξηγω πιο πανω (τα quoted απο ΚΟΚ ειναι ακριβως αυτο: ρητοι ορισμοι μεσα στον - νομο - ΚΟΚ). Οριζει ακριβως αυτο το πραγμα (χωροι σταθμευσης πολυκαταστηματων κλπ).

Σκεφτειτε μονο οτι αν ισχυε αυτο που λετε, εγω θα μπορουσα να παω στο τοπικο ΣΜ και να φυγω μονο αφου λιωσω τα λαστιχα μου απο το drift, γιατι οταν θα ερχονταν οι τροχαιοι να με μαζεψουν εγω θα τους απαντουσα να μου αερισουν τα @@ γιατι "ειναι αναρμοδιοι".

Αντιστοιχα, δεν μπορειτε να μιλατε για μη ισχυ του ΚΟΚ και την ιδια στιγμη για ορια ταχυτητας. Ποιος τα οριζει αυτα τα ορια και γιατι να τα σεβαστω, αν δεν ισχυει ο ΚΟΚ? Ποιος θα μου τα επιβαλλει?
Άβαταρ μέλους
By Pitt
kacey έγραψε:Ισχυει κανονικοτατα ο ΚΟΚ, οπως και η ασφαλεια. Εξηγηθηκε πιο κατω.

Έχεις διαβάσει τους όρους του ασφαλιστηρίου σου; Για ρίξε μια ματιά και πες μας τι λέει.

Στο δικό μου αναφέρει ρητά οτι δεν ισχύει σε χώρους στάθμευσης, μέσα θαλάσσιας μεταφοράς κλπ.

Sent Through Tapatalk
Άβαταρ μέλους
By kacey
#36712 Στο δικο μου (ΕΘΝΙΚΗ), δεν αναφερει καν τη λεξη "σταθμευση" παρα μονο μια φορα, εκει που λεει "οχηματα που εχουν το συνηθη τοπο σταθμευσης τους στην Ελλαδα".

Οπως ειπα πιο πανω, αλλο "Χωρος σταθμευσης" = ιδιωτικος χωρος σταθμευσης και αλλο το παρκινγκ ενος καταστηματος οπου εχουμε ΔΗΜΟΣΙΑ κυκλοφορια οχηματων. Και ακομα και αν δεν προκυπτει στο συμβολαιο σου το παραπανω απο αυτα που λεει, παω και στοιχημα οτι θα ρυθμιζεται με νομο ακριβως οπως ο ΚΟΚ οριζει ρητα οτι ισχυει εντος ιδιωτικων χωρων και οδων που υπαρχει δημοσια κυκλοφορια οχηματων.

EDIT: και στους ορους της AXA τα ιδια.