Γενικά αυτοκινητιστικά θέματα

Τί είναι οδηγική απόλαυση;

0
N/A
5
56%
4
44%
Άβαταρ μέλους
By George_Prix
#907032 Ωραιος Εδμονδιε! Ειπες με αλλα λογια αυτο που ειπα εγω νωριτερα... "Δωστε μου οτι χρεπι θετε και αμοληστε με στους δρομους με δαυτο". :s_howdy

Η οδηγικη γκαβλα δεν εχει να κανει με συγκεκριμενο οχημα, σε συγκεκριμενες συνθηκες. Ειναι το ξεζουμισμα οποιουδηποτε οχηματος πιασεις στα χερια σου. Προφανως καλυτερα να οδηγεις κανενα τουμπανο αντι για κανενα χρεπι, αλλα πιστεψτε με, εχω περασει υπεροχες στιγμες στη ζωη μου με ολα τα οχηματα που εχω οδηγησει (καρτακια, αμαξια, βανακια, ακομα και φορτηγα). Το καθενα εχει διαφορετικο τροπο οδηγησης και διαφορετικα ορια, αλλα ο στοχος μου ειναι παντα ο ιδιος, το ξεζουμισμα τους.

edmond έγραψε:Όλα αυτά πριν 20-25 χρόνια.
Ω καιροί...

Εδω το χαλασες ομως ρε μαστορα :s_sad

Σιγουρα στα 54 μου δεν ειμαι οσο γληγορος ημουν πριν 20-30 χρονια. Επισης δεν ειμαι παντα σε αγωνιστικο μουντ οπως παλια. Προφανως εχω βαλει (λιγο :shifty: ) μυαλο και δεν κανω τοσες χοντραδες. Και φυσικα πλεον σκεφτομαι "δε γαμεις, περνα λεβεντη μου" οταν δω κανεναν επικινδυνο (για τον εαυτο του και ολους τους υπολοιπους) αντι για το "πανω απο το πτωμα μου θα περασεις" που σκεφτομουνα παλια.

Αλλα ακομα και τωρα μπαινω στο αμαξι για να οδηγησω και οχι για να μετακινηθω. Ακομα και τωρα οταν δω κανεναν ψευτογληγορο στο δρομο, η πρωτη μου σκεψη ειναι να κατεβασω 1-2 σχεσεις και να πατησω το γκαζι στο πατωμα με μισος. Ακομα και τωρα που εχω απο πισω ενα αγκουρι ΝΑ (με το συμπαθειο), δε σκεφτομαι οτι θα μπορουσα να παω αργα και να καιω 8 λιτρα στα 100χλμ αντι για 15 λιτρα που καιω πατημενος. Κοντολογις, ακομα και σημερα δεν υπαρχει μια γμνη μερα που θα παω αργα στο δρομο. Εστω και για λιγο θα μπω στα κοκκινα, θα το στριψω μερικες στροφες ή εστω θα πιασω κανενα χειροφρενακι για να γουσταρω εγω και οι θεατες που με βλεπουν!

Προχθες για παραδειγμα χαρηκα οδηγηση πηγαινοντας με 90 στην ευθεια στον περιφερειακο. Ειδα καμια 200αρια μετρα μπροστα ενα πορτοκαλι θηριο ( :lipsealed: ) να κανει 2 φορες αλλαγη λωριδας κι αμεσως σκεφτηκα ποσο θα με εφτιαχνε να τον περνουσα. Ειχε κινησουλα οποτε το θεμα ηταν να βρισκεσαι στην καταληλη λωριδα που τσουλαει λιγο καλυτερα. Σε καποια φαση ενω ημουνα στην αριστερη 4-5 αμαξια πισω του, πιανω τη δεξια που ειδα οτι τσουλαει καπως και τον φτανω ζγα ζγα. Ειχα κανει ηδη την προσπεραση αλλα δε μου ηταν αρκετο. Αφηνω τον μπροστινο μου να κανει διαφορα και εγω πηγαινα διπλα του αργα ωστε να κανω ενα τρενακι απο πισω μου, γιατι αν πατουσα γκαζι θα του εκανα κενο και θα εμπαινε απο πισω μου. Μετα επιταχυνα σιγα σιγα και οταν ειδα οτι τον εχουν περασει 5-6 αμαξια που ηταν απο πισω μου, σκαω μια γκαζια και πλακωνομαι παλι στις σφηνες. Και πριν σκεφτει κανενας "ασε μας ρε Γιωργακη που την ειδες πως κερδισες το Ουρους" θα παραδεχτω οτι δεν εκανα τιποτα σπουδαιο και φυσικα τιποτα το οριακο. Κι ενω προφανως μου αρεσε που μου πιασανε 2-3 σφηνες και προσπερασα, δε θα με χαλουσε καθολου να παρεμενα σταθερα 200 μετρα πισω του και να μη μπορουσα να τον εμαζεψω. Αυτο που θα με χαλουσε απιστευτα ειναι το να μην το προσπαθουσα καν.
Άβαταρ μέλους
By edmond
#907035 Το ίδιο λέμε :roll: Τα κουράγια δεν μπορεί να είναι τα ίδια τόσα χρόνια μετά, άγνοια κινδύνου τότενες και τα μυαλά στα κάγκελα.
Ακόμα και τώρα η εντμόνταινα -της οποίας ήταν το άτος, ακόμα μου το κοπανάει :lol: - έχει να λέει ότι μόλις τελειώσουν οι ευθείες και αρχίσουν οι στροφές, με πιάνει μια...ανησυχία βρε παιδί μου :twisted: Ώρες ώρες την τσακώνω να πατάει νοερά το αόρατο φρένο :iconcool:
Και μην ξεχάσω κάτι γρήγορους με Transit που πετυχαίνω στα πρακτορεία, τους τσιγκλάω με το Sprinter αλλά σφυρίζουν αδιάφορα :shifty:
Άβαταρ μέλους
By George_Prix
edmond έγραψε:Και μην ξεχάσω κάτι γρήγορους με Transit που πετυχαίνω στα πρακτορεία, τους τσιγκλάω με το Sprinter αλλά σφυρίζουν αδιάφορα :shifty:

Αν δειτε κανενα Movano να σας περναει και να πηγαινει με τα μπουνια μην προσπαθησετε να το ακολουθησετε, μισιον ιμποσιμπλ :iconcool:
Άβαταρ μέλους
By glf
#907050 Πριν αρκετά χρόνια έτυχε να μπω σε event στο (παλιό) Ρύσιο στην καρτόπιστα δηλαδή με το 106.
Ο.. χορηγός ο Τσιτσικλής μου είχε δώσει μια 4αδα σλικ για ένα επόμενο TD στις Σέρρες νομίζω και είπα να τα ροντάρω στο Ρύσιο για να πάρουν και τα κάμπερ μου.
Εν τέλει γύριζα μόνο με τον μπροστά άξονα με το μπλοκέ δηλαδή.
Ο κώλος δεν πάτησε ποτέ.. :lol:
Εκείνη τη μέρα βγάλανε ωραίες φώτο με.. χαμηλή ταχύτητα :lol:
Εικόνα
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
By markvag
Chris έγραψε:^ αλλος ενας που δεν το φχαριστιεται πραγματικα. Ατελειωτη ευθεια, χαλια αναρτηση, υπερβολικα αλογα, ενα δραμα ζει

:lol: :lol: :lol:

:metalo: :metalo: :metalo:

Αυτά τα παλιά αμερικάνικα σίδερα πολύ μ' αρέσουν! :metalo: :metalo:

Προσωπικά, μία πολύ ωραία διαδρομή που θυμάμαι ακόμα ήταν το 2003 ή 2004 σε συνάντηση με το 4tforum (την πρώτη που πήγα), στον Σώγαμπρο στους Ταξιάρχες στη Χαλκιδική, όταν μετά πήγαμε για καφέ στην Αρναία. Μπορώ να πω ότι πηγαίναμε ελαφρώς γρήγορα... :shifty: :lol: :lol:
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#907054 Συμφωνώ ότι το όχημα δεν είναι το βασικό αλλά το λάθος όχημα καταστρέφει την όποια προσπάθεια αναζήτησης οδηγικής απόλαυσης.
Πχ για μένα αυτοκίνητα όπως το Α-class πρώτης γενιάς μιας φίλης μου μόνο άγχος και δυσαρέσκεια μπορούσε να μου προκαλέσει, ή αρκετά από τα παλιότερα Opel… Ψυγεία με ρόδες.
Αλλά και κάποια άλλα, όχι χάλια όπως τα προηγούμενα αλλά απλά δεν έδεσαν με το οδηγικό μου στυλ, δεν μπόρεσα να νιώσω ένα μαζί τους.
Η παλιά πισωκίνητη Alfa Romeo ήταν ευχάριστη αλλά επικίνδυνη ειδικά χωρίς μπλοκέ και με είχε προδώσει.
Η πολύ παλιά Mercedes 200/8 επίσης με είχε προδώσει. Και τα δύο αυτά είχαν λάθος στήσιμο / σχεδίαση αναρτήσεων.

Αντίθετα μπορείς να νιώσεις χαρά με άλλα που δεν το περιμένεις. Το Lada Samara (στημένο από την Lotus παρακαλώ) μπορεί να μην είχε γκάζια αλλά μου έδωσε μεγάλες χαρές. Μηδενικής αξίας όταν το "κληρονόμησα", απόσταση από το έδαφος για καρόδρομους και μπορούσα να είμαι στο όριο ακόμα και με λογικές ταχύτητες. Ήταν ελαφρύ και άκουγε σωστά, αισθανόμουνα πολύ καλό feedback, αυτό που νιώθεις, επικοινωνείς με το αυτοκίνητο χωρίς να προσπαθείς. Χωρίς χαζές υποστροφές και πολύ βάρος εμπρός και με δυνατότητα να ελαφρύνεις τον πίσω άξονα χωρίς να τρομάξεις. Στην δε κάθοδο Κύμης Ευβοίας (με τις 52 στροφές) μπορούσα να είμαι στο όριο, να έχω ελαφρύνει όλες τις ρόδες ψιλογλυστρώντας με τα 4 σε όλες τις φουρκέτες χωρίς να τρομάζω ότι θα σκοτωθώ. Και ένας νεαρός αυτοκτονικός μοτοσυκλετόβιος που έτυχε να είναι πίσω μου με γνώση του δρόμου λόγω εντοπιότητας, ενέκρινε, κάπου συναντηθήκαμε και μου είπε μπράβο, δεν έχω δει άλλον να κατεβαίνει έτσι και μάλιστα με τέτοιο αυτοκίνητο.
Ή το πρώτο μου αυτοκίνητο, παλιό σκαθάρι, αργό, με ταμπούρα αλλά με τιμόνι χωρίς υποβοήθηση είχε αίσθηση και υπό τις σωστές συνθήκες και χειρισμούς άνοιγε αρνητικό κάμπερ και εμφάνιζε τρομακτική πλευρική πρόσφυση προσπερνώντας πολλά καλύτερα αυτοκίνητα σε στροφές (πχ λιμανάκια). Σε άλλες συνθήκες, όταν έδειχνε ότι μπορούσε να κάνει άμεσες και σχεδόν απρόβλεπτες εναλλαγές από ακραία υποστροφή σε ακραία υπερστροφή ήταν επικίνδυνη σκοτώστρα….
Το τωρινό, η BMW η παλιά 5άρα Ε39 μπορεί να είναι ογκώδης στην πόλη και πλέον τα 150 άλογα σε 1,5+τόνο είναι κατάπτυστο αλλά και πετάει χαζές αλλά γλυκές κωλίτσες και ακούγεται πολύ όμορφα ο εξακύλινδρος με τον κάπως πιο ελεύθερο καταλύτη στις 5-6000 στροφές που επισκέπτομαι καθημερινά και λόγω ζυγίσματος 50:50 και μεγάλου μεταξονίου έχει απίστευτη σταθερότητα σε στροφές 3ψήφιων ταχυτήτων (πχ Υλίκη, Καβάλα) σοκάροντας μερικούς γλήγορους με τα τουρμπάτα τους (που φυσικά σπεύδουν να με αφήσουν πολύ πίσω στην ευθεία που ακολουθεί για να τους ξαναφτάσω στις επόμενες στροφές)…

Προφανώς και με ένα ελαφρύ σπορτίφ αυτοκίνητο (προσοχή, όχι αγωνιστικό, αυτό ούτε βολικό είναι ούτε συγχωρεί σε κοινούς δρόμους) πχ ΜΧ5 που με εντυπωσίασε όταν οδήγησα ενός φίλου για λίγο, απίστευτη τηλεπάθεια με άγνωστο αυτοκίνητο, είναι πιο εύκολο να πλησιάσεις στο οδηγικό ζεν σε πιο πολλές καταστάσεις αλλά τα παραπάνω παραδείγματα δείχνουν ότι και νορμάλ αυτοκίνητα μπορούν να προσφέρουν απόλαυση.
Άβαταρ μέλους
By George_Prix
glf έγραψε:...Πριν αρκετά χρόνια έτυχε να μπω σε event στο (παλιό) Ρύσιο στην καρτόπιστα δηλαδή με το 106...

Εκτος απο την πιστα καρτ του Ασπροπυργου στην οποια ανδρωθηκα οδηγικα, σα δευτερο σπιτι μου θεωρω την παλια πιστα καρτ στο Ρυσιο, στην οποια επισης εχω κατεβασει 2 ποντους την ασφαλτο :s_yes

Ειχε ανεβει Θεσσαλονικη ενα φιλαρακι απο Αθηνα να με δει και κυριως για να δω εγω το καινουργιο του παιχνιδακι ενα Honda S2000. Πηγαμε μια βολτα στην πιστα να κανουμε λιγο καρτ και να πιουμε κανενα καφεδακι. Περασε η ωρα, οι καφεδες γινανε μπυρες και μας επιασε νυχτα. Σε καποια φαση με ρωταει ο φιλος αν επιτρεπεται να βαλουμε το αμαξι μεσα στην πιστα. Αμεσως ρωταω τον πισταδορο τον Αλεκο τον Πολυανιδη αν γινεται να μπουμε. Αναβει τα φωτα στην πιστα και απλα μου λεει "καντε οτι γουσταρετε, μονο κανενα φραχτη μη μου γκρεμισετε" :lol:

Μιλαμε για ΤΟ ξεγκαβλωμα. Σε καποια φαση λυπηθηκαμε τα λαστιχα και σταματησαμε :shifty:
Άβαταρ μέλους
By REALZEUS
#907075 Διάβασα με μεγάλο ενδιαφέρον όλους σας. Είχα διαβάσει ήδη το άρθρο πριν το ανεβάσει εδώ ο φίλος markvag.

Για μένα ευχαρίστηση μπορεί να υπάρξει σε πολλά πράγματα σε ένα αυτοκίνητο*. Ίσως το μόνο που με δυσαρεστεί - όχι απλά δυσαρεστεί, με ενοχλεί/κουράζει - είναι το να πηγαίνεις αργά για μεγάλες αποστάσεις (δεν μιλάμε για 10 λεπτά για να θαυμάσουμε κάτι στην διαδρομή).

- Ωραία η πίστα, αλλά θέλεις το κατάλληλο (ακριβό/ειδικό συνήθως) αυτοκίνητο και πολλά λάστιχα. Πάντως εκεί μπορείς να κυνηγήσεις με ασφάλεια τα όριά σου (με το ανάλογο κόστος σε τιμή εισόδου, λάστιχα, φθορές κλπ). Δεν έπαθα ζημία ποτέ όμως.
- Ωραίο το στρίψιμο στο βουνό. Μπορείς να χαρείς το οποιοδήποτε αυτοκίνητο έχεις, αλλά κινδυνεύεις να φύγεις στον γκρεμό/δέντρο, ή ακόμα χειρότερα να πάρεις μαζί σου κάποιον αθώο απέναντι σου. Μια φορά τούμπαρα και μια έφυγα στα χωράφια. Ευτυχώς μόνο υλικές ζημιές...
- Ευθεία, λατρεύω την επιτάχυνση και λατρεύω τις 200+άρες και την αδρεναλίνη της ταχύτητας. Παράνομο, και κυρίως αν το χάσεις με τόσα χ.α.ω., καλή τύχη και καλή ζωή...
- Εκτός δρόμου. Μεγάλη αγάπη από την εποχή του Στρατού, όπου βάζαμε τα Leopard και τα GD 240/290 σε μισό μέτρο λάσπης. Έχει πλάκα και είναι πιο ακίνδυνο από όλα τα παραπάνω.
- Το καρτάκι (δεν είναι αυτοκίνητα όμως) είναι η πιο λογική επιλογή, αλλά γεράσαμε και για αυτό και πονάει η μέση.

*Σεξ, για να θυμόμαστε τα νιάτα μας. Κι αυτό ευχαρίστηση στο αυτοκίνητο είναι, σε ένα σημείο με θέα και ένα καλό κρασί. :s_tongue
Άβαταρ μέλους
By postruck
edmond έγραψε:Το ίδιο λέμε :roll: Τα κουράγια δεν μπορεί να είναι τα ίδια τόσα χρόνια μετά, άγνοια κινδύνου τότενες και τα μυαλά στα κάγκελα.
Ακόμα και τώρα η εντμόνταινα -της οποίας ήταν το άτος, ακόμα μου το κοπανάει :lol: - έχει να λέει ότι μόλις τελειώσουν οι ευθείες και αρχίσουν οι στροφές, με πιάνει μια...ανησυχία βρε παιδί μου :twisted: Ώρες ώρες την τσακώνω να πατάει νοερά το αόρατο φρένο :iconcool:
Και μην ξεχάσω κάτι γρήγορους με Transit που πετυχαίνω στα πρακτορεία, τους τσιγκλάω με το Sprinter αλλά σφυρίζουν αδιάφορα :shifty:

Το ίδιο ....σύνδρομο της στροφής εχω και εγω.... :innocent:
Tranzit.... :s_biggrin ....Καλό το sprinter,αλλα για σφιχτό στροφιλικι :s_gamer δεν είναι σαν τα ducato,boxer,jumper,movano και .....proace...
Άβαταρ μέλους
By George_Prix
postruck έγραψε:Το ίδιο ....σύνδρομο της στροφής εχω και εγω.... :innocent:
Tranzit.... :s_biggrin ....Καλό το sprinter,αλλα για σφιχτό στροφιλικι :s_gamer δεν είναι σαν τα ducato,boxer,jumper,movano και .....proace...

Ολοσωστος ο παικτης :s_howdy

Ολα τα μοντελα που ανεφερες οπως και τα μικρα αδελφακια τους Partner, Jumpy, Vivaro κτλ ειναι ολα Stellantis και πραγματικα εξαιρετικα για οδηγικα γουστα με επαγγελματικο οχημα :s_yes
Άβαταρ μέλους
By REALZEUS
#907088 Skoda Workman με νόμιμο μέγιστο φορτίο 450 κιλά και να είναι φορτωμένο με παλέτα 700+ κιλών. Εκεί να δείτε γούστα. Σαν καράβι στο Ορμούζ... :whistlink:
Άβαταρ μέλους
By Dodger
#907138 Όταν ήμουν μικρότερος, μου άρεσε πολύ η τελική -υψηλή- ταχύτητα, δεν ήμουν ποτέ της επιτάχυνσης. Ήθελα να είμαι στην εθνική με όσο πιο πολλά μπορώ, τα μάτια μου να είναι καρφωμένα μπροστά και να κάνουν γρήγορες κινησεις για να τσεκαρω καθρέφτες και τίποτε άλλο. Μεγαλώνοντας και γνωρίζοντας λίγο το off roading, με εξιταρε το χώμα, η λάσπη, το νερό, η άμμος, οι πέτρες. Αν μπορούσα να κάνω συχνά κάτι από τα δύο, θα ήταν 80% off roading και 20% τελικές. Από τότε που παντρεύτηκα (και ακόμα περισσότερο μετά το παιδί), πρέπει να είμαι ο πιο ήσυχος οδηγος στους δρόμους.

Πριν 1,5 μήνα, πήγα αυθημερόν σε ένα χωριό στη Φωκίδα, για μια υποχρέωση. Ξεκίνησα από Ελευσίνα ξημερώματα για να μη με πιασει ο ήλιος, ανοιχτά παράθυρα σε όλη τη διαδρομή, χαλαρά 110-130 στην εθνική μέχρι το Ρίο και μετά κλασσική επαρχιακή διαδρομή , με αρκετές στροφές, ανηφοροκατηφόρες, κτλ. Και ενώ ακολουθώ το gps,με βάζει σε έναν χωματόδρομο και μου δείχνει ότι σε 8 χιλιόμετρα φτάνω στο χωριό, ενώ αν πήγαινα από την άσφαλτο ήθελα την ίδια ώρα αλλά 15 χιλιόμετρα παραπάνω. Συνεχίζω χωματόδρομο, κροκάλες, νεροφαγώματα, αλλά μεγάλος σε πλάτος δρόμος και μέσα στο δάσος. Όταν έφτασα και τους είπα ότι μπήκα από τον χωματόδρομο, όλοι απόρησαν και μου είπαν ότι δεν περνάει ψυχή από εκεί (είδα κάτι ζαρκάδια βέβαια). Στο γυρισμό, νόμιζαν όλοι ότι θα πήγαινα από την άσφαλτο, αλλά επέλεξα τον χωματόδρομο. Πήγαινα με όσα μπορούσα, ξύπνησαν οι Dukes of Hazard μέσα μου. Το μαύρο χρώμα του αυτοκινήτου είχε γίνει ασπροκαφε. Έφτασα στη Ναύπακτο και μπήκα σε ένα βενζινάδικο να το πλύνω με ένα χαμόγελο ως τα αυτιά. Ο βενζινάς με κοίταγε που γελούσα σαν χάνος και απορούσε. Ωραία αίσθηση....
Άβαταρ μέλους
By markvag
REALZEUS έγραψε:- Εκτός δρόμου. Μεγάλη αγάπη από την εποχή του Στρατού, όπου βάζαμε τα Leopard και τα GD 240/290 σε μισό μέτρο λάσπης. Έχει πλάκα και είναι πιο ακίνδυνο από όλα τα παραπάνω.

Και μόλις συνειδητοποίησα ότι έπρεπε να βάλω και μία επιλογή για εκτός δρόμου.

Οι πολυ-αγαπημένοι admins-mods μπορούν να το κάνουν; :inlove: (δεν μπορώ να κάνω edit το αρχικό ποστ πλέον)
Άβαταρ μέλους
By edmond
#907147 Δεν νομίζω πως υπάρχει λόγος να ξεχωριστεί κάτι.
Ο καθένας γράφει οτι θεωρεί απόλαυση για εκείνον.
Δεν κρίνουμε προφανώς, κανά σχόλιο ίσως :shifty: :lol: