Διαβάζοντας για ελαστικά και ρωτωντας τους ειδικους (χα!) κοντεψα να ξεχασω και αυτά που ξέρω.
Τι να πω : Ακουσα προτάσεις -αλλαξε διαστάσεις πχ 225/55/17 225/45/17 ολους τους συνδυασμους .Από τιμές : 225/50/17 από 390 εως 1200 (ναι χιλια διακόσια) !!
Νομίζω ότι michelin και bridgestone ειναι οι κακύτερες επιλογές
Προσωπική μου άποψη, αν μπορείς να μην αλλάξεις διάσταση ελαστικών.
Αν διάβασες τις προηγούμενες αναρτήσεις, πρίν από λίγες μέρες αρκετοί από εμάς αλλάξαμε λάστιχα και πετύχαμε καλές τιμές.
Επειδή δεν αναφέραμε τις τιμές εδώ (τα λέγαμε με e-mail μεταξύ μας) μας κόστισαν:
Michelin Latitude Tour HP 215/60R16 95H --> 490€
Michelin Primacy 3 225/50R17 98W --> 580€
Η προτελευταία σου λέξη είναι λίγο... αμφιλεγόμενη.
Pitt έγραψε:Δεν ξέρω τι εννοείς με το φάγωμα στα πεζοδρόμια. Ως εκ της θέσεώς του, μου φαίνεται λίγο δύσκολο να κτυπήσει το έμβολο του αμορτισέρ στο πεζοδρόμιο. Μήπως κτύπησε η βάση του αμορτισέρ; Έχει διαρροή λαδιού;
Σε κάθε περίπτωση, αφού στο ΚΤΕΟ δεν το κατάλαβαν, σημαίνει ότι οι μετρήσεις ήταν καλές και το αμορτισέρ δεν είχε πρόβλημα.
Φάγωμα εννοώ ότι έστριψα πολύ και η πίσω ρόδα βρήκε πεζοδρόμιο....βίαια.
Αυτό λογικά καταπονεί το αμορτισέρ.
Αν έχει γίνει κάποια ζημιά από τα χτυπήματα, είναι πιθανότερο να έγινε σ’ αυτά, παρά στο αμορτισέρ που συμπιέσθηκε απότομα.
Ζήτησα να ρίξουν και μια ματιά στο κύκλωμα ψύξης γιατί κάποιες φορές όταν το αυτοκίνητο είχε πολύ έντονη κλίση και με την μούρη προς τα επάνω (π.χ. όταν έβγαινα με την όπισθεν από την πυλωτή) μου έβγαζε μήνυμα "Coolant level too low".
Και ενώ όλα πήγαιναν μια χαρά, έσκασε μύτη ο Murphy με τον νόμο του!
-Καλά που μας είπατε για το κύκλωμα ψύξης. Διαπιστώσαμε ότι η αντλία νερού χρειάζεται αλλαγή.
-Και πολύ κράτησε, απάντησα.
-Μα γιατί το λέτε αυτό;
-Γιατί μέχρι τώρα 8 στα 10 αυτοκίνητα είχαν πρόβλημα με την αντλία νερού. Ήμουν από τους λίγους που δεν την άλλαξα.
-Μπααα! Ιδέα σας είναι.
Δεν μίλησα. Τι να πω για να τον πείσω και αν το έκανα, τι θα κατάφερνα; Nada!
Πάνω που σκεφτόμουν ότι την γλυτώσαμε με μια αλλαγή αντλίας, να σου πάλι ο Murphy.
-Ξέρετε, έχουμε βλάβη και στην ηλεκτρική αντλία νερού.
-Μα πόσες αντλίες νερού έχει το γ@μημένο;
-Μιλάμε για την ηλεκτρική αντλία νερού που ψύχει την τουρμπίνα. Πρέπει να αλλαχθεί οπωσδήποτε γιατί μπορεί να προξενήσει ζημιά στην τουρμπίνα.
-Είστε σίγουρος ότι έχει βλάβη κι’ αυτή;
-Ορίστε οι εκτυπώσεις από το διαγνωστικό.
-Εντάξει, αλλά αν τις αλλάξουμε και τις δύο, μη μου βγάλετε και καμιά άλλη βοηθητική αντλία νερού, γιατί θα το σουτάρω.
-Όχι, μην ανησυχείτε, δεν έχει άλλη αντλία νερού...
-Πάλι καλά! Ούτε πυροσβεστικό όχημα δεν έχει τόσες αντλίες. Με την ευκαιρία της ωραίας μας συζήτησης, η αντλία καυσίμου τι λέει; Όλα καλά;
-Δεν πήρα απάντηση. Ύποπτο μου φάνηκε...
Τώρα περιμένω να έρθουν για να πάω να τις αλλάξω. Πάει το τετρακοσάρι (χώρια το service) υπερ πίστεως και αντλιών.
Τώρα πόσες πιθανότητες υπάρχουν σε ένα όχημα με 52.000km να παρουσιάσουν ταυτόχρονα βλάβη και οι δύο αντλίες, είναι κάτι που αδυνατώ να υπολογίσω. Πάντως τζόκερ δεν θα παίξω και ας έχει και τζακ-ποτ.
Εν τω μεταξύ διευκρίνισα και το θέμα με την δήλωση της μπαταρίας. Δεν χρειάζεται δήλωση στο 3008 γιατί δεν έχει μονάδα διαχείρισης της φόρτισης (Battery Charge Status Unit).
Στο άλλο θέμα που κουβεντιάζαμε σχετικά με την συνιστώμενη μπαταρία (το servicebox συνιστά 60Αh ενώ το αυτοκίνητο φοράει 70Ah) η ερμηνεία που δίνουν είναι ότι αυτό που γράφει το servicebox έχει την έννοια του "τουλάχιστον" δηλαδή των ελάχιστων απαιτήσεων. Προσωπικά δεν με κάλυψε καθόλου η εξήγηση.
Με την ευκαιρία της επίσκεψης, ρύθμισαν και τον νέο αισθητήρα του TPMS και σταμάτησα προσωρινά να βλέπω την ένδειξη “Tyre Pressure(s) Not Monitored”. Λέω "προσωρινά", γιατί οι μπαταρίες τους έχουν μέγιστο χρόνο ζωής ~7έτη και το δικό μου ήδη έκλεισε τα πέντε. Σιγά σιγά θα αρχίσουν και οι άλλοι τρείς να μου θυμίζουν την ύπαρξή τους.
Καλή εβδομάδα.
η ηλεκτρικη αντλια που ψυχει την τουρμπινα "πιανει" δουλεια οταν σβηνεις το αμαξι
αν κατσεις σε μερος με ησυχια, μολις σβησεις τον κινητηρα, κανονικα ακουγεται ενας ηχος, κατι σαν μοτερακι ας πουμε
κατσε παρατηρησε το
το ακους?
αν το ακους συνεχομενα και χωρις διακοπες, παει να πει οτι μια χαρα δουλευει αυτη η αντλια
αν ειναι ζεστο το αμαξι, θα την ακους να δουλευει για κανα 5λεπτο
μετα σταματαει μονη της
αλλά θελει ησυχια στο περιβαλλον για να την ακουσεις, καθως ακουγεται πολυ σιγα
στο λεω αυτο γιατι στο διαγνωστικο μπορει να δειξει σφαλμα σε αυτη την αντλια και λογω χαμηλης τασης της μπαταριας
καθως ειναι ηλεκτρικη αντλια, αν η μπαταρια ειναι στα τελευταια της, εχει χαμηλη ταση, οποτε σταματαει να δουλευει το αντλιακι αυτο και ο εγκεφαλος το καταγραφει σαν σφαλμα
οποτε κατσε ακου αν ακουγεται ή οχι οταν το σβηνεις, και ασε στην αντιπροσωπεια να λενε οτι θελουν
η αντλια νερου σου τι προβλημα εχει και θελει αλλαγη?
χανει παραφλου?
αν δεν χανει, δεν θελει ουτε αυτη αλλαγη
οντως καποιες ηταν προβληματικες, αλλά εκαναν ενα σφυριγμα οταν ειχανε προβλημα
εσυ ακους κανενα σφυριγμα?
αν δεν ακους, δεν βρισκω τον λογο να την αλλαξεις ουτε αυτη
εξαλλου αν παρουσιαστει καποιο "χοντρο" προβλημα θα το καταλαβεις αμεσως, γιατι θα ανεβασει θερμοκρασια νερου
οποτε αν δεν χανει παραφλου μην την αλλαξεις
οι αντιπροσωπειες λεφτα ψαχνουν,τωρα που δεν πουλανε αμαξια, κοιτανε να τα αρπαξουνε απο τα συνεργεια
οσο για το "Coolant level too low" στο εβγαζε γιατι ειχε κατεβει λιγο η σταθμη, και με την εντονη κλιση, κατεβαινε κι αλλο λιγο και ο αισθητηρας εβλεπε οτι λειπει παραφλου
αν προσθεσεις λιγο παραφλου, θα σταματησει να στο βγαζει
για τα λαδια καλα εκανες
θυμησου ομως να τα αλλαξεις πιο νωρις, γιατι τωρα εχεις μειγμα μεσα στο μοτερ σου (απο το παλιο 5-30 και το καινουριο 0-30) γιατι ποτε δεν αδειαζει ολο το λαδι σε μια αλλαγη (κραταει η αντλια λαδιου κτλ)
οποτε για να εχεις καθαρο 0-30, πρεπει να κανεις μια αλλαγη σε 2-3,000χλμ (με φιλτρο λαδιου)
γιατι το να εχεις μειγμα λαδιου, δεν ειναι και οτι καλυτερο ουτε για το μοτερ σου, ουτε για την αντοχη του λαδιου
Για τις αντλίες δε μπορώ να πω κάτι... θα συμφωνήσω πάντως με τον Αλέξανδρο για την ηλεκτρική αντλία ότι μία ένδειξη βλάβης στο διαγνωστικό δεν στοιχειοθετεί de facto πρόβλημα. Για την άλλη αντλία, δε ξέρω.
Αναμένω με πολύ ενδιαφέρον εντυπώσεις από τα 0/30. Δεν έχω πειστεί ακόμη (!), αλλά μιας και φτάνω τα ίδια χλμ σε κάνα δίμηνο, ίσως αξίζει μία δοκιμή.
Το θέμα με την ηλεκτρική αντλία νερού δεν το διακινδυνεύω γιατί αν πράγματι έχει πρόβλημα, όπως έδειξε το διαγνωστικό, η ψύξη του turbo δεν θα είναι αποτελεσματική και η ζημιά που ενδέχεται να προκληθεί θα είναι τσουχτερή. Πρόβλημα με την μπαταρία δεν υπάρχει ούτε υπήρξε ποτέ. Η μπαταρία είναι ενός περίπου μηνός και την προηγούμενη την άλλαξα προληπτικά και πολύ πρίν ξεψυχήσει ή δημιουργήσει πρόβλημα, απλά και μόνο επειδή την είχα πέντε χρόνια.
Από την μηχανική αντλία νερού δεν ακούω σφύριγμα, αλλά θα αντικατασταθεί επειδή χάνει ψυκτικό υγρό. Τους 2 τελευταίους μήνες συμπλήρωσα 2 φορές από μισό λίτρο. Υπόψη ότι οι περισσότεροι φίλοι με 3008 είχαν πρόβλημα και την άλλαξαν, πολλοί μάλιστα μέσα στην εγγύηση. Κρίνοντας από τα P/N πιθανολογώ ότι η Peugeot έχει βελτιώσει τις νέες αντλίες.
Με την ευκαιρία, να επαναλάβω τις τσουχτερές τιμές των ανταλλακτικών της Peugeot. Η μηχανική αντλία στα 94€ όταν η ίδια σε SKF βγαίνει 35€ (ή και άλλες μέχρι και 25€). Μεγάλη διαφορά!
Νίκο, έτσι όπως τα λες είναι. Φυσικά ο χρόνος ζωής της μπαταρίας των αισθητήρων είναι και συνάρτηση της χρήσης (χιλιόμετρα). Μακάρι να αντέξουν 10 χρόνια, αλλά το ότι η μπαταρία του ενός ήδη τα κακάρωσε, δεν είναι και το πιο αισιόδοξο μήνυμα για τον χρόνο ζωής των υπολοίπων.
Σχετικά με τα λάδια, θα δείξει το πράγμα. Αν παρατηρήσω οτιδήποτε, θα το γράψω φυσικά. Το περίεργο είναι ότι πήγα στον Γκαγκαστάθη για να πάρω ένα μονόλιτρο Energy 9000 0W-30 για να βρίσκεται στο αυτοκίνητο (αυτά που αγόρασα από Γερμανία ήταν 5λιτρα) και μου είπαν ότι δεν βγαίνει πλέον.
Αν ξέρει κάποιος που μπορώ να βρώ στην Θεσσαλονίκη μονόλιτρα Total Energy 9000 0W-30, θα του ήμουν υπόχρεος!
Pitt έγραψε:Αλέξανδρε και Νίκο ευχαριστώ για τις απαντήσεις.
Το θέμα με την ηλεκτρική αντλία νερού δεν το διακινδυνεύω γιατί αν πράγματι έχει πρόβλημα, όπως έδειξε το διαγνωστικό, η ψύξη του turbo δεν θα είναι αποτελεσματική και η ζημιά που ενδέχεται να προκληθεί θα είναι τσουχτερή. Πρόβλημα με την μπαταρία δεν υπάρχει ούτε υπήρξε ποτέ. Η μπαταρία είναι ενός περίπου μηνός και την προηγούμενη την άλλαξα προληπτικά και πολύ πρίν ξεψυχήσει ή δημιουργήσει πρόβλημα, απλά και μόνο επειδή την είχα πέντε χρόνια.
Από την μηχανική αντλία νερού δεν ακούω σφύριγμα, αλλά θα αντικατασταθεί επειδή χάνει ψυκτικό υγρό. Τους 2 τελευταίους μήνες συμπλήρωσα 2 φορές από μισό λίτρο. Υπόψη ότι οι περισσότεροι φίλοι με 3008 είχαν πρόβλημα και την άλλαξαν, πολλοί μάλιστα μέσα στην εγγύηση. Κρίνοντας από τα P/N πιθανολογώ ότι η Peugeot έχει βελτιώσει τις νέες αντλίες.
Με την ευκαιρία, να επαναλάβω τις τσουχτερές τιμές των ανταλλακτικών της Peugeot. Η μηχανική αντλία στα 94€ όταν η ίδια σε SKF βγαίνει 35€ (ή και άλλες μέχρι και 25€). Μεγάλη διαφορά!
Νίκο, έτσι όπως τα λες είναι. Φυσικά ο χρόνος ζωής της μπαταρίας των αισθητήρων είναι και συνάρτηση της χρήσης (χιλιόμετρα). Μακάρι να αντέξουν 10 χρόνια, αλλά το ότι η μπαταρία του ενός ήδη τα κακάρωσε, δεν είναι και το πιο αισιόδοξο μήνυμα για τον χρόνο ζωής των υπολοίπων.
Σχετικά με τα λάδια, θα δείξει το πράγμα. Αν παρατηρήσω οτιδήποτε, θα το γράψω φυσικά. Το περίεργο είναι ότι πήγα στον Γκαγκαστάθη για να πάρω ένα μονόλιτρο Energy 9000 0W-30 για να βρίσκεται στο αυτοκίνητο (αυτά που αγόρασα από Γερμανία ήταν 5λιτρα) και μου είπαν ότι δεν βγαίνει πλέον.![]()
Αν ξέρει κάποιος που μπορώ να βρώ στην Θεσσαλονίκη μονόλιτρα Total Energy 9000 0W-30, θα του ήμουν υπόχρεος!
Καλημέρα,
Σήμερα άφησα το αυτοκίνητο για service .Μεταξύ των άλλων χάνει ψυκτικό υγρό σε ρυθμό οπως του Pitt αλλά έχω αλλάξει αντλία μέσα στην εγγύηση όπως και αντλία ψύξης του τούρμπο οπότε τώρα μάλλον ξαναχάλασε.Επίσης ακούγεται πάλι ο τεντωτήρας της καδένας (η το ρουλεμάν) που κι αυτό αλλάχτηκε μέσα στην εγγυηση.Το μεσημέρι θα δω το κουστούμι και θά σας ενημερώσω.
Για το θέμα του διαφορετικού αριθμού κινητήρα από αυτόν που αναγράφεται στην άδεια τελικα πήρα από Γαλλία το πιστοποιητικό του αυτοκινήτου μου που αναγράφει ότι το συγκεκριμένο αυτοκίνητο μπορεί να φοράει δύο τύπους κινητήρα και όπως με διαβεβαίωσαν σε αυτές τις περιπτώσεις αναγράφουν στην άδεια τον πρώτο από τους δύο τύπους που λέει το πιστοποιητικό.Φυσικά το ΚΤΕΟ το δέχτηκε και μου έδωσε το σήμα αλλά διατηρώ κάποιες επιφυλάξεις για την ορθότητα όλων αυτών.Αν κάποιος έχει κάποια γνώμη περί αυτού θα χαρώ να την ακούσω.
Αυτά και καλημέρα σας.
Την πρώτη φορά δεν είχα κουμπώσει καλά το καπάκι.
Μετά απο λίγο άρχισε να συμβαίνει ξανά και μου αλλάξανε ένα σωληνάκι.
Αργότερα πάλι τα ίδια . Μέχρι που ο βενζινάς μου πρότεινε ένα παχύρευστο υγρό , που κλείνει τις πολύ μικρές τρύπες.
Αυτό μου έλυσε το πρόβλημα . Έχει περάσει ένας χρόνος τώρα.
silversurfer, τώρα το έβαλες το υγρό και απ΄ ότι φαίνεται είσαι ευχαριστημένος. Μακάρι να σου λύθηκε το πρόβλημα δια παντός, αλλά εγώ δεν θα σου συνιστούσα να το βάλεις σε σχετικά καινούριο αυτοκίνητο.
Έχω χρησιμοποιήσει παρόμοιο υγρό γύρω στο 1987 σε ένα παλιό τότε Ford Transit και έκανε δουλειά, αλλά αναφέρομαι σε αυτοκίνητο που δεν με ένοιαζε αν θα γινόταν ζημιά στο μέλλον (γιατί απλώς δεν είχε μέλλον) και σε εποχή που οι κινητήρες και τα κυκλώματα ψύξης είχαν άλλες ανοχές και πετούσαμε μέσα οτιδήποτε. Όταν λέω οτιδήποτε, κυριολεκτώ καθώς έχω ακούσει από μηχανικούς άλλους να βάζουν αυγολέμονο και άλλους καφέ! Αυτά λίγο μετά από την εποχή του "λουκουμιού".
Τώρα σε κινητήρα με μηδενικές ανοχές και με γνωστή ευαισθησία στις αντλίες νερού τα κουζινέτα των οποίων λιπαίνονται με το ψυκτικό υγρό, για το οποίο μάλιστα ο κατασκευαστής προτείνει ειδικό αντιψυκτικό βασισμένο σε τεχνολογία οργανικών οξέων, χωρίς νιτρώδη, φωσφορικά, βορικά και πυριτικά άλατα να βάλω ένα παχύρευστο υγρό που κλείνει τις μικρές τρύπες με ενδεχόμενο κίνδυνο να κλείσει και μικρές διόδους στο μπλοκ, ψυγείο κλπ δεν θα το έκανα ποτέ. Θα προσπαθούσα να βρώ την αιτία της διαρροής και να την επισκευάσω.
iomy έγραψε:Pitt έγραψε:Αλέξανδρε και Νίκο ευχαριστώ για τις απαντήσεις.
Σχετικά με τα λάδια, θα δείξει το πράγμα. Αν παρατηρήσω οτιδήποτε, θα το γράψω φυσικά. Το περίεργο είναι ότι πήγα στον Γκαγκαστάθη για να πάρω ένα μονόλιτρο Energy 9000 0W-30 για να βρίσκεται στο αυτοκίνητο (αυτά που αγόρασα από Γερμανία ήταν 5λιτρα) και μου είπαν ότι δεν βγαίνει πλέον.![]()
Καλημέρα,
Σήμερα άφησα το αυτοκίνητο για service .Μεταξύ των άλλων χάνει ψυκτικό υγρό σε ρυθμό οπως του Pitt αλλά έχω αλλάξει αντλία μέσα στην εγγύηση όπως και αντλία ψύξης του τούρμπο οπότε τώρα μάλλον ξαναχάλασε.Επίσης ακούγεται πάλι ο τεντωτήρας της καδένας (η το ρουλεμάν) που κι αυτό αλλάχτηκε μέσα στην εγγυηση.Το μεσημέρι θα δω το κουστούμι και θά σας ενημερώσω.
Για το θέμα του διαφορετικού αριθμού κινητήρα από αυτόν που αναγράφεται στην άδεια τελικα πήρα από Γαλλία το πιστοποιητικό του αυτοκινήτου μου που αναγράφει ότι το συγκεκριμένο αυτοκίνητο μπορεί να φοράει δύο τύπους κινητήρα και όπως με διαβεβαίωσαν σε αυτές τις περιπτώσεις αναγράφουν στην άδεια τον πρώτο από τους δύο τύπους που λέει το πιστοποιητικό.Φυσικά το ΚΤΕΟ το δέχτηκε και μου έδωσε το σήμα αλλά διατηρώ κάποιες επιφυλάξεις για την ορθότητα όλων αυτών.Αν κάποιος έχει κάποια γνώμη περί αυτού θα χαρώ να την ακούσω.
Αυτά και καλημέρα σας.
Θα πας μια μέρα που έχεις χρόνο στην Δν/ση Συγκοινωνιών Ανατολικής ή Δυτικής Θεσσαλονίκης ανάλογα από που έχει εκδοθεί η άδεια και θα ζητήσεις με τον αριθμό κυκλοφορίας να σου βγάλουν το φάκελο του αυτοκινήτου.Μέσα σ'αυτό το φάκελο εφόσον το αγόρασες καινούριο υπάρχουν το πιστοποιητικό συμμόρφωσης και τα πιστοποιητικά τελωνείου πάνω στα οποία αναγράφεται ο αριθμός κινητήρα του αυτοκινήτου σου.Οι υπάλληλοι που γράφουν την άδεια κυκλοφορίας παίρνουν συνήθως τον αριθμό κινητήρα από το πιστοποιητικό τελωνείου.Θα τσεκάρεις λοιπόν αν ο πραγματικός αριθμός κινητήρα είναι ίδιος με αυτόν του πιστοποιητικού συμμόρφωσης και του πιστοποιητικού τελωνείου.

Πέρασα χθες από το εξουσιοδοτημένο που πηγαίνω να αλλάξω μία λάμπα στοπ. Η οποία βέβαια άρχισε να δουλεύει όταν έφτασα εκεί, αλλά ούτως ή άλλως μου την άλλαξαν χωρίς χρέωση.
Βάσει όσων συζητάμε εδώ για το μοτέρ και την αξιοπιστία του (THP), ανοίξαμε μία κουβέντα με τον "τεχνικό σύμβουλο" (μιλάμε για Citroen βέβαια και όχι Peugeot, αλλά το ίδιο μοτέρ είναι).
Θέμα πρώτο, κατανάλωση λαδιού: "Όλα καίνε, αν θέλεις έλα κάθε 1000χλμ να το μετράμε αν είναι να νιώσεις καλύτερα, αλλά ως εδώ καλά είσαι"

Θέμα δεύτερον, επικαθίσεις: "Είσαι τρελός που θα ανοίξεις μοτέρ ή θα κάνεις οτιδήποτε; Δε χρειάζεται τίποτα εκτός και αν παρουσιαστεί πρόβλημα στα πολλά πολλά χλμ, που και πάλι δεν το βλέπω. Άμα έχεις πρόβλημα, το βλέπουμε, αλλά έχεις πολύ λίγα χλμ. Ούτε σπρέι δε χρειάζεται".
Θέμα τρίτον, γιατί δεν μου αλλάζετε μπουζί ενώ σας παρακαλάω: "Τα ελέγχουμε ανά 10Κ χλμ και όσο δεν έχουν το παραμικρό σημάδι φθοράς, δε χρειάζεται. Άντε με το ζόρι στα 50Κ, αν επιμένεις".
Θέμα τέταρτον, χρονισμοί, τεντωτήρες κτλ: "Τι να σου πω, πολύ σπάνια έχουμε αντιμετωπίσει τέτοια προβλήματα, στα πολύ πρώτα γινόταν αυτό".
Όλα τα παραπάνω τα αναφέρω γιατί έρχονται σε αντίθεση με όσα γράφονται στα ίντερνετς. Και συνεπώς αναρωτιέμαι που ξεκινάει και που τελειώνει η υπερβολή. Κατά την άποψη τους, το μόνο που χρειάζομαι είναι λάδια, φίλτρα, κάνα υγρό, και κομπλέ. Βαριούνται να ασχοληθούν; Ποιος ξέρει...