Τα μοντέλα των κατασκευαστών που οι χρήστες επέλεξαν να έχουν χωριστή ύπαρξη!
Άβαταρ μέλους
By alexandros.K
TakisB έγραψε:Έχω την εντύπωση ότι το bold είναι το σημαντικό: FIRST Το λάδι πρώτης χρήσης του κινητήρα, το οποίο προφανώς είναι διαφορετικό από το λάδι αλλαγών ως προς την σύσταση. Ίσως δεν είχε το δικό σου INEO αλλά σίγουρα είχε κάποιο 0-30 FIRST.

δεν ισχυει αυτο που λες
το TOTAL QUARTZ INEO FIRST 0W30 κυκλοφορησε πριν 1-2 χρονια , και ειναι κανονικο λαδι σαν ολα τα άλλα που κυκλοφορουν
δεν ειναι αποκλειστικα για πρωτη τοποθετηση, επειδη το λενε FIRST
Άβαταρ μέλους
By TakisB
#23658 Να το πάρω πίσω τότε αφού δεν ισχύει! :lol:

Το διαφορετικό λάδι πρώτης χρήσης ισχύει;
Άβαταρ μέλους
By alexandros.K
TakisB έγραψε:Το διαφορετικό λάδι πρώτης χρήσης ισχύει;

παλιοτερα ισχυε πιο συχνα απο οτι τωρα νομιζω
δεν ειναι κανονας παντως
μπορει αλλος κατασκευαστης να βαζει διαφορετικό λάδι πρώτης τοποθετησης, αλλος οχι
Άβαταρ μέλους
By Pitt
alexandros.K έγραψε:
TakisB έγραψε:Έχω την εντύπωση ότι το bold είναι το σημαντικό: FIRST Το λάδι πρώτης χρήσης του κινητήρα, το οποίο προφανώς είναι διαφορετικό από το λάδι αλλαγών ως προς την σύσταση. Ίσως δεν είχε το δικό σου INEO αλλά σίγουρα είχε κάποιο 0-30 FIRST.

δεν ισχυει αυτο που λες
το TOTAL QUARTZ INEO FIRST 0W30 κυκλοφορησε πριν 1-2 χρονια , και ειναι κανονικο λαδι σαν ολα τα άλλα που κυκλοφορουν

Το TOTAL QUARTZ INEO FIRST είναι πλέον καί λάδι πρώτης τοποθέτησης όπως προκύπτει από το φυλάδιο της Total.

Δέχομαι όλα όσα λέτε και σας ευχαριστώ, αλλά οι ενδοιασμοί μου παραμένουν και εξηγώ τους λόγους που έχουν να κάνουν κυρίως με τις συστάσεις των κατασκευαστών (οχήματος και λαδιού).

Αυτή είναι η ετικέτα από το TOTAL QUARTZ 9000 ENERGY 0W-30

Εικόνα

Επάνω δεξιά αναφέρονται τα πρότυπα που καλύπτει:

ACEA A3/B4 API SL/CF
MB-Approval 229.5
Backward compatible MB-Approval 229.3
VW 502.00/505.00
BMW LL-01
GM-LL-A/B-025-level

Που είναι το πρότυπο B71 2296 που αναφέρει η Peugeot στο service book; Γιατί δεν το αναφέρει; Να το... ξέχασαν μάλλον δεν παίζει.
Ακριβώς τα ίδια πρότυπα αναφέρει και στο φυλλάδιό της η Total για το λάδι αυτό, χωρίς καμία αναφορά για το πρότυπο της Peugeot.

Εικόνα

Μήπως λοιπόν το TOTAL QUARTZ 9000 ENERGY 0W-30 (αυτό της φωτογραφίας για το οποίο συζητάμε) και το TOTAL QUARTZ 0W-30 που αναφέρει η Peugeot στο service book και το οποίο ανταποκρίνεται στο πρότυπο B71 2296 είναι διαφορετικά λάδια;

Εικόνα

Αντιθέτως, για το TOTAL QUARTZ 9000 5W-40 (το τρίτο λάδι που αναφέρεται στο πινακάκι του service book και δεν συνιστάται για τον THP) και στο φυλλάδιο της Total και στο service book αναφέρονται ακριβώς τα ίδια πράγματα και τα ίδια πρότυπα και επιπλέον στο φυλλάδιό η Total αναφέρει "Recommended by PEUGEOT and CITROËN".

Εικόνα

Κάτι που φαίνεται ότι προκύπτει από τα παραπάνω (και ασχέτως αν είναι το καλύτερο λάδι κλπ) είναι ότι το το TOTAL QUARTZ 9000 ENERGY 0W-30 ενδεχομένως δεν είναι αυτό που συνιστούν ούτε η Peugeot για τον THP αλλά ούτε και η Total...

Κάνω κάπου λάθος; :hmmm:
Άβαταρ μέλους
By mirage
#23761 Ούτε το πρώτης τοποθέτησης καλύπτει το πρότυπο που ψάχνεις.

Sent from Corsair's brick
Άβαταρ μέλους
By alexandros.K
Pitt έγραψε:
alexandros.K έγραψε:

δεν ισχυει αυτο που λες

Το TOTAL QUARTZ INEO FIRST είναι πλέον καί λάδι πρώτης τοποθέτησης όπως προκύπτει από το φυλάδιο της Total.
αυτο το ειπα κι εγω πριν
οτι πλεον πιθανον να βαζουν το FIRST σαν 1η τοποθετηση
alexandros.K έγραψε:οσο για την 1η τοποσθετηση απο το εργοστασιο, παλιοτερα ειχανε σιγουρα το Total Quartz 9000 Energy 0W-30
τωρα ισως εχουνε το TOTAL QUARTZ INEO FIRST 0W30 που ειναι πιο καινουριο

οσο για το αν το Total Quartz 9000 Energy 0W-30 προτεινεται απο την peugeot κοιτα το εξης αν μπορεις
στο εξωτερικο σε αυτο το μοτερ ξερω βαζουνε το Total Quartz 9000 Energy 0W-30
τσεκαρε το αν εχεις τη δυνατοτητητα

οσο για Total Quartz 0W-30 (χωρις 9000 Energy) δε νομιζω να υπαρχει τετοιο λαδι
ψαξτο λιγο κι αυτο
Άβαταρ μέλους
By Pitt
mirage έγραψε:Ούτε το πρώτης τοποθέτησης καλύπτει το πρότυπο που ψάχνεις.

Σωστά. Επίσης δεν ξέρουμε αν το TOTAL QUARTZ INEO FIRST παρόλο που η Total αναφέρει ότι χρησιμοποιείται ως λάδι πρώτης τοποθέτησης, είναι αυτό που χρησιμοποιείται από την Peugeot στον THP. Ακόμη δεν ξέρω και αν τα πρότυπα B71 2312 και B71 2302 στα οποία ανταποκρίνεται το INEO FIRST υπερκαλύπτουν τις προδιαγραφές B71 2296 & B71 2290 που αναφέρει η Peugeot για τον THP.

alexandros.K έγραψε:οσο για το αν το Total Quartz 9000 Energy 0W-30 προτεινεται απο την peugeot κοιτα το εξης αν μπορεις
στο εξωτερικο σε αυτο το μοτερ ξερω βαζουνε το Total Quartz 9000 Energy 0W-30
τσεκαρε το αν εχεις τη δυνατοτητητα

Έχω περάσει πάρα πολλές ώρες ψάχνοντας και στο εξωτερικό και στα δικά μας φόρα που είναι σχετικά με PSA και THP. Όχι μόνο δεν έβγαλα άκρη αλλά μπερδεύτηκα περισσότερο. Κάποιοι γράφουν ότι το συνιστά η Peugeot (βασιζόμενοι στο πινακάκι του service book), πουθενά όμως στα data sheets του λαδιού δεν βρήκα να γράφει για Peugeot ή προδιαγραφή PSA, αντιθέτως έγραφε για άλλους κατασκευαστές.

Εν ολίγοις, λάδι Total Quartz 9000 Energy 0W-30 που καλύπτει την προδιαγραφή PSA B71 2296 δεν φαίνεται να υπάρχει! Ή αν υπάρχει, δεν φαίνεται να είναι τεκμηριωμένο. Παράλογο; Ίσως...

οσο για Total Quartz 0W-30 (χωρις 9000 Energy) δε νομιζω να υπαρχει τετοιο λαδι ψαξτο λιγο κι αυτο

Πράγματι, δεν βρήκα να υπάρχει.

alexandros.K έγραψε:κοιτα κι αυτο το βιβλιαρακι τι λαδι γραφει :s_wink https://www.scribd.com/doc/99733447/PEU ... E%97%CE%A3

Αυτό είναι το service book στο οποίο αναφέρθηκα πολλές φορές. Το πινακάκι που παρέθεσα παραπάνω από αυτό είναι.

Έχω εκνευρισθεί με τις ιδιαιτερότητες της Peugeot. :rant:

Λάδι ιδιαίτερο, λυχνίες για τα φώτα ημέρας που δεν υπάρχουν πουθενά και χρησιμοποιούνται μόνο από την Peugeot, αντιψυκτικό μόνο της Peugeot, αφού εκτός από την BASF και το Glysantin G33 (που δυστυχώς πωλείται μόνο σε βαρέλια) κανένας άλλος κατασκευαστής δεν φαίνεται να καλύπτει τις προδιαγραφές της PSA.
Άβαταρ μέλους
By alexandros.K
Pitt έγραψε:
alexandros.K έγραψε:κοιτα κι αυτο το βιβλιαρακι τι λαδι γραφει :s_wink https://www.scribd.com/doc/99733447/PEU ... E%97%CE%A3

Αυτό είναι το service book στο οποίο αναφέρθηκα πολλές φορές. Το πινακάκι που παρέθεσα παραπάνω από αυτό είναι.

ναι αλλά κοιτα ποιο λαδι γραφει :s_wink
γραφει Total Quartz Energy 0W-30, δλδ το Total Quartz 9000 Energy 0W-30 που λεμε
δεν υπαρχει άλλο
μη το ψαχνεις αλλο
το σωστο λαδι για αυτο το μοτερ ειναι το Total Quartz 9000 Energy 0W-30

οσο για αντιψυκτικό, καλο ειναι ενα total glacelf, αλλά δεν θυμαμαι πιο ακριβως
παντως ειναι κοκκινο (τα κοκκινα ειναι καλυτερα απο τα άλλα) και νομιζω εγραφε "οργανικο" πανω
Άβαταρ μέλους
By Pitt
#23909 Και τι την πείραζε την Peugeot να γράψει και το "9000 Energy" στην περιγραφή ή την Total να περιλάβει και την προδιαγραφή της PSA; :rant:

Αλέξανδρε, για το αντιψυκτικό έριξα περισσότερη ψάξιμο απ΄ ότι για το λάδι. :shifty:

Το χρώμα δεν παίζει ρόλο. Εννοώ ότι ανάλογα με τις προδιαγραφές και το τι περιέχει ο κάθε τύπος αντιψυκτικού, ο κατασκευαστής το χρωματίζει βέβαια διαφορετικά, αλλά το χρώμα δεν σημαίνει κάτι όταν μιλάμε για διαφορετικούς κατασκευαστές.

Το αντιψυκτικό που χρησιμοποιεί η Peugeot παράγεται από δύο τουλάχιστον χημικές βιομηχανίες την Basf και την Dow. Για την Dow δεν έχω βρεί πολλά στοιχεία, αλλά για την Basf ξέρω ότι παράγει το Glysantin G33 (που έχει χρώμα μπλέ - πράσινο) για λογαριασμό της Peugeot. Δυστυχώς δεν υπάρχει σε μικρές συσκευασίες, ούτε το βρίσκω πουθενά να πωλείται λιανικώς, που σημαίνει πρακτικώς ότι μόνο συνεργεία της Peugeot μπορούν να το προμηθευτούν.

Η προδιαγραφή της PSA για το αντιψυκτικό είναι η B71 5110. Το συγκεκριμένο έχει βάση την αιθυλενογλυκόλη, περιέχει οργανικές ενώσεις για την αντιδιαβρωτική προστασία και δεν περιέχει πυριτικά, νιτρώδη και φωσφορικά άλατα. Η Peugeot λέει ότι δεν χρειάζεται ποτέ αντικατάσταση, παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με την Basf η αντιδιαβρωτική προστασία των οργανικών ενώσεων μειώνεται με το χρόνο και συνιστά αντικατάσταση αν δεν κάνω λάθος μετά από 4 ή 5 έτη.

Θέλει πολύ προσοχή στην συμπλήρωση του αντιψυκτικού γιατί αν αναμιχθούν υγρά διαφορετικής προέλευσης χάνεται η αντιδιαβρωτική προστασία. Για παράδειγμα, τα υγρά που προορίζονται για Mercedes βασίζονται στα πυριτικά άλατα. Αν προσθέσουμε υγρό για Mercedes στο δοχείο μας, ενδεχομένως να γίνει ζημιά (οξειδώσεις, τρυπήματα, βλάβη στην αντλία νερού κλπ).

Έχω την βάσιμη υποψία ότι το Glysantin G30 που είναι μώβ και κυκλοφορεί σε δοχεία των 1,5L, πρέπει να έχει τις ίδιες προδιαγραφές με το G33 που χρησιμοποιεί η Peugeot.
Μένει να το αποδείξω... :rtfm:

Από τα υγρά της TOTAL/ELF αυτό που ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές της Peugeot έιναι αυτό.
Άβαταρ μέλους
By zonas
#24165 Παρόμοια συζήτηση για όσους ξέρουν γαλλικά

http://www.forum308.com/viewtopic.php?f=5&t=4793
Άβαταρ μέλους
By Pitt
#24371 Σ΄ ευχαριστούμε δέσποτα για την βοήθεια! Μας έστειλες ένα link στα γαλλικά και καθάρισες.
Κουράστηκες πολύ, ε; :whistlink:

Ok, έχω νέα...

Το πρωί έστειλα mail στην Peugeot και αφού έγραψα τον τύπο του αυτοκινήτου και τον κινητήρα που έχω, τους ρώτησα:

Στον οδηγό συντήρησης αναφέρεται ότι για τον κινητήρα μου συνιστώνται τα λάδια:
1. TOTAL QUARTZ INEO ECS 5W-30
2. TOTAL QUARTZ 0W-30
Παρακαλώ διευκρινίστε μου αν το 2ο λάδι το οποίο αναφέρεται στον οδηγό συντήρησης είναι το TOTAL QUARTZ 9000 ENERGY 0W-30

Μετά από λίγο μου τηλεφώνησε κάποιος από την Peugeot (προς τιμήν τους ανταποκρίθηκαν αμέσως) και είχαμε μια κουβέντα.
Μου είπε μεταξύ άλλων ότι:

-Η Peugeot δεν συνιστά το TOTAL QUARTZ 9000 ENERGY 0W-30 για τον ΤΗΡ

-Το καλύτερο που θα μπορούσα να κάνω για τον κινητήρα μου θα ήταν να συνέχιζα με το TOTAL QUARTZ INEO ECS 5W-30

-Λόγω καιρικών συνθηκών δεν συνιστούν να χρησιμοποιήσω λάδι 0W-30. Του είπα ότι διαβάζω σε φόρα ότι Γάλλοι και Άγγλοι χρησιμοποιούν 0W – 30 και μου απάντησε: "Βεβαίως και χρησιμοποιούν 0W – 30 εκεί και καλά κάνουν, αλλά για την Ελλάδα δεν κάνει".

- Είπε ότι και η Total συνιστά το TOTAL QUARTZ INEO ECS 5W-30 και όταν του επισήμανα ότι συνιστά επίσης και το Quartz INEO First 0W – 30 που είναι λάδι πρώτης τοποθέτησης, μου απάντησε "Ναι, αλλά το λάδι αυτό το αντικαθιστούμε στα πρώτα 1.000χλμ και δεν το αφήνουμε στον κινητήρα".

-Όσοι έχουν χρησιμοποιήσει 0W-30 οι κινητήρες τους έπαθαν βλάβες.

-Ως τελικό επιχείρημα για να με πείσει, μου είπε ότι και αυτός έχει τον ίδιο κινητήρα και όπως και όλοι οι συνάδελφοί του στην Peugeot χρησιμοποιούν μόνο TOTAL QUARTZ INEO ECS 5W-30

Άντε βγάλτε άκρη... :dizzy:

Σαν να μην έφταναν αυτά, ψάχνοντας βρήκα την πλέον πρόσφατη (20.02.2014) βρετανική έκδοση του Οδηγού Συντήρησης.

Εικόνα

Αφαίρεσαν το επίμαχο Total Quartz 0W-30 και στην θέση του έβαλαν το Total Quartz INEO First 0W – 30.

Επίσης βλέπω και αυτήν την προειδοποίηση, η οποία βέβαια δεν λέει και κάτι σημαντικό, εκτός του ότι τα λάδια που έχει μέσα ο κινητήρας ικανοποιούν τις απαιτήσεις ACEA C2 και δεν συνίσταται συμπλήρωση με άλλης κατηγορίας λάδια:

Εικόνα

Μετά απ΄όλα αυτά επισήμως καταλήγουμε στα εξής:

1. Και η Peugeot και η TOTAL συμφωνούν και προτείνουν τα εξής δύο λάδια για τον THP:

Quartz INEO First 0W - 30 (Για θερμοκρασίες από -45°C έως 45°C)
Quartz INEO ECS 5W (Για θερμοκρασίες από -30°C έως 45°C)

2. Το TOTAL QUARTZ 9000 ENERGY 0W-30 δεν προτείνεται από κανέναν από τους δύο κατασκευαστές,

3. Οι προδιαγραφές της Peugeot για το λάδι του ΤΗΡ ( B71 2290 και B71 2312) δεν ικανοποιούνται από κανένα άλλο λάδι της Total εκτός από τα προαναφερόμενα δύο.

Αυτά! :s_yes
Άβαταρ μέλους
By drdino
#24376 Πω πω κούραση...

Το ineo είναι αντιρρυπαντικο και για μειωμένα κατάλοιπα σε dpf κλπ. Επίσης ως λάδι, με βάση τα νούμερά του, είναι λιγότερο ανθεκτικό από το 9000 0-30.

Οι thp φοράνε 0-30 από το εργοστάσιο σε δύσκολες συνθήκες.

Τα υπόλοιπα είναι μπούρδες, τι ιδιότητα έχει αυτός που απάντησε; Άκου κει βλάβες με τα 0-30, το αντίθετο συμβαίνει με τους τεντωτηρες και τις γλυστρες.
Άβαταρ μέλους
By Pitt
#24382 Κούραση δεν λές τίποτε...

Πρόκειται να παραγγείλω λάδια μαζί με τον κύριο από επάνω με το γαλλικό link, που μου είπε "Διάλεξε όποιο θέλεις, σου έχω εμπιστοσύνη, αλλά αν πάθει κάτι ο κινητήρας μου θα σε... " :lipsealed:

Κώστα, τι λάδι βάζεις στο καινούριο σου τουτού; (Καλοτάξιδο κιόλας)

Δεν ξέρω τι ιδιότητα είχε αυτός που μου τηλεφώνησε.
Άβαταρ μέλους
By drdino
#24386 Εγώ 0-30 βάζω, τέτοιο είχε το αμάξι εξαπανέκαθεν κι όταν, πριν το αγοράσω, ζήτησα από τον τεχνικό το σέρβις που θα μου έκαναν να μου βάλουν 0-30 μου είπε πως δεν βάζουν κάτι άλλο, το ineo μπαίνει στα ντίζελ.

Αυτό με τις θερμοκρασίες που είπε είναι μεγάλο φάουλ.