- 29 Οκτ 2015, 17:55
Giuseppe Busso έγραψε:Όμως πιστεύω ότι τη σήμερον ημέρα έχουν αλλάξει δραματικά και οι απαιτήσεις του αγοραστικού κοινού στο πιο απαιτητικό.
Οι απαιτήσεις, γιατί οι ανάγκες έχουν διαφοροποιηθεί ελάχιστα (πήγαιναν πχ στο χωριό το δεκαπενταύγουστο να ακούσουν τα κλαρίνα και αυτό κάνουν και τώρα - χώρια που οι δρόμοι στην πατρίδα μας μάλλον γίνονται χειρότεροι με το πέρασμα του χρόνου παρά καλύτεροι).
Είναι κάτι σαν τη μάνα μου που μετά από τη σχετική κουβέντα με τον "εξπέρ" του γερμανού τσίμπησε τηλεφωνάκι έξυπνο "από αυτά που τα χαϊδεύεις" για να μιλά πάλι με τις θειάδες της και με εμένα 1 φορά την εβδομάδα (και φυσικά με απαυτώνει εμένα που κάθε δυο και λίγο τρέχω γιατί "κολλησε" ή "δε βγαζει το κουμπι"_γαμώ την εύχρηστη τεχνολογία μου μέσα_ κλπ κλπ). Επειδή έχει "δυνατότητες"...
Έλα όμως μια βόλτα σε κάποιο συνεργείο Μερσεντές να δείς οι μπαρμπαδες με τις 211 και 212 πόσο διαφορετικές πραγματικές ανάγκες έχουν (και τι κάνουν μόλις δουν 200ρι 124 σε καλή κατάσταση).
Επίσης ρώτα τον τυπικό οδηγό 211 για τα μενού (δε λέω για τα κρυφά) που έχει το αμάξι του να δεις τι θα σου πει... διάλεξε και ένα τυχαίο κουμπί και ρώτα τον τι κάνει, να πάρεις την απάντηση που θέλεις!
Καλώς ή κακώς, όλοι μας λίγο πολύ θέλουμε το αυτοκίνητο μας να είναι άριστο παντού.
Ενώ όσο γυρίζεις πίσω στο χρόνο οι επιλογές ήταν συγκεκριμένες.
Καταλαβαίνεις ότι αυτό είναι τεχνητό και από τη στιγμή που παίζεις με τη μηχανή του κιμά κάποια στιγμή θα γίνεις και εσύ κιμάς, έτσι; Δεν είναι οτι γίνεται και πιο ακριβό το αυτοκίνητο (θα το καταλάβαινα) αλλά όλα αυτά πας να τα συμπιέσεις στην τιμή του παλιόυ!
Εμένα προσωπικά οι ανάγκες μου, τα τελευταία 20 χρόνια που οδηγώ, μπορεί να έχουν αλλάξει ως προς την ανοχή μου στην κατανάλωση (μου τη δίνει να πληρώνω τα 13λ/100χλμ της 124, όσο και αν ξέρω ότι αν το κάνεις αναγωγή σε συνολικό κόστος αυτοκίνησης είναι καλύτερο απο prius), πιθανώς και ως προς τους χώρους αλλά οπωσδήποτε ως προς τα μοντέρνα συστήματα ασφαλείας (είναι κάτι που μπορεί να μην χρησιμοποιήσεις ποτέ αλλά καλό είναι να υπάρχει).
Όλα τα άλλα, όμως, απο χαζές πολυτέλειες και γκάζια μέχρι software-ικές |λογοκρισία| (που σε συνδυασμό με φτηνατζήδικα μηχανολογικά είναι ό,τι πρέπει για καταστροφή) θα προτιμούσα να τα κρατούσαν για τα πειράματά τους και να μην έκαναν παραχωρήσεις στην ποιότητα στο αυτοκίνητο-εργαλείο το δικό μου.
Κάτι άλλο επίσης είναι ότι R&D τμήματα έχουν όλες οι εταιρείες. Από 'κει και πέρα, μια νέα τεχνολογία/καινοτομία, δεν θα προσφερθεί στον αγοραστή νωρίτερα ή γρηγορότερα από τη φιλοσοφία της κάθε εταιρείας, ως προς την αξιοπιστία ή την αποδοχή από το "πιστό" κοινό της.
Πχ γνωρίζεις καλύτερα πόσο μελετά κάτι τέτοιο η Mercedes.
Ε, ακριβώς αυτό είναι το θέμα... ποτέ δεν ήταν πίσω τεχνολογικά η Μερσεντές αλλά ποτέ δεν πήγαινε να κάνει την τρελή καινοτομία αν δεν είχαν προηγηθεί χιλιάδες εργατοώρες δοκιμών. Τώρα... τρεχάτε ποδαράκια μου να μη σας χέσει ο κώλος μου.
ΠΧ.
Είμαι ο πρώτος που θα πω ότι το sbc ήταν γαμώ τα συστήματα ασφαλείας και πήγε αιώνες μπροστά τη ΜΒ. Θα ήταν ανόητο, ωστόσο, να μην αναγνωρίσω ότι οι εμπορικοί εγκέφαλοι, εκεί στη Στουττγάρδη, το πλάσαραν στον κοσμάκη χωρίς να γνωρίζει τι σημαίνει να έχεις ποτενσιόμετρο αντί για εμβολάκι στο πόδι σου, σε μια κατηγορία που βιάστηκαν να "αναβαθμίσουν" καθαρά για εμπορικούς λόγους γιατί οι άλλοι τους περίμεναν στη γωνία
και, φυσικά,
την πάτησαν περίτρανα από το ότι ούτε η τεχνολογία ήταν τόσο immune στην άγνοια του κόσμου (ειδικά αυτού που τη συντηρεί) ούτε τόσο προσιτή σε κόστος για να μην τσιρίζουν οι πελάτες και τα δημοσιογράφα για τα ανήκουστα έξοδα συντήρησης της Ε.
Κάτι τέτοιο πριν 20 χρόνια δε θα είχε γίνει ποτέ. Δεν υπήρχε η πίεση για να γίνει...
.. ___
../ ___ \
(O\ | /O)