Φορουμ για τον υποψήφιο ή αναποφάσιστο αγοραστή, καινούριου ή μεταχειρισμένου
Άβαταρ μέλους
By The Ace
#169229 Τελικά ήρθε αυτή η ώρα. Μετά από 11+ χρόνια και σχεδόν 125Κ χλμ, έφτασε η στιγμή που το 206 θα μας αποχαιρετήσει (λίαν συντόμως). Ναι μεν μας υπηρέτησε σωστά και τίμια όλο αυτό το καιρό, και μας πήγε και μερικές βόλτες ανά τας Ευρώπας :iconcool: αλλά ήγγιγκεν η ώρα του αποχωρισμού.

Τα σενάρια αντικατάστασης έπαιξαν μεταξύ του "αντικαθιστούμε 1-προς-1 τα αυτοκίνητά μας" (δηλαδή μικρό με μικρό και -αργότερα- μεγάλο με μεγάλο) και του "αντικαθιστούμε το μικρό με μεγάλο και αργότερα βλέπουμε για το μεγάλο -> μικρό", αλλά οικονομικοί κυρίως λόγοι μας οδηγούν στο πρώτο. Δηλαδή στη θέση του 206 θα έρθει αντίστοιχης κατηγορίας μοντέλο.

Χωρίς να υπάρχει κάποια υποχρεωτική και αναγκαστική επιλογή μοντέλου, οι βασικές παράμετροι είναι: μικρό (segment B), 5θυρο/5θεσιο, μικρός κυβισμός αλλά δυνατό μοτέρ (άρα μάλλον turbo), το θέμα βενζίνη vs. diesel να το σκεφτούμε (η διαφορά στη τιμή βγαίνει από τα τέλη περίπου στη 2ετία) αλλά εγώ προτιμώ βενζίνη. Επίσης κοιτάμε αρχικά για πολύ φρέσκο μεταχειρισμένο, κάτι που έχει ξεμείνει σε αντιπροσωπείες ή κάτι με πολύ λίγα χλμ και αρκετά καινούριο, max 1-1,5 έτος. Αλλά έχουμε στην άκρη του μυαλού μας και το καινούριο, με τις ευκολίες πληρωμής, τη διαμόρφωση όπως το θέλουμε, την εγγύηση (και την πιθανή επέκταση αυτής) κλπ. Φυσικά η παράμετρος της τιμής παίζει σημαντικότατο ρόλο, άρα αποκλείονται τα μικρά από Audi, BMW, Merc.

Εγώ προσωπικά θα επέλεγα Fiesta, αλλά καθώς η σύζυγος γουστάρει το Golf αλλά δεν μας ταιριάζει εδώ, βάζουμε δίπλα-δίπλα και το Polo. Άλλοι κατασκευαστές και πιθανά μοντέλα: 208, C3, Clio, 500L, Jazz, Swift, αλλά χωρίς να τα έχω μελετήσει ιδιαίτερα, τα έχω πιο κάτω στην κατάταξη για διαφόρους λόγους.

Για ρίξτε ιδέες, προτάσεις και πιθανές επιλογές.....
Άβαταρ μέλους
By The Ace
bibendum έγραψε:Αν μη τι αλλο συνεπης στα λεγομενα σου, Golf η Focus κατα 99%... :s_wacko :s_tongue

Βλέπεις όμως ότι απλά αλλάξαμε κατηγορία (από C σε B), οι εταιρείες έμειναν οι ίδιες :lol:
Είναι αυτό που λέω περί σεναρίων, λόγω οικονομικών επιλέξαμε να πάμε "1-προς-1" ώστε να πάρουμε τώρα αυτό που έχουμε ανάγκη με το μικρότερο δυνατό κόστος.

Για μεταχειρισμένα κοιτάμε για πολύ φρέσκα, ει δυνατόν εντός εγγύησης και με λίγα χλμ, ώστε να γλυτώσουμε την αρχική χασούρα, αλλά να έχουμε σχεδόν καινούριο αυτοκίνητο (το οποίο σκοπεύουμε να κρατήσουμε min άλλα 10 χρόνια).

Κάτι σαν αυτά δηλαδή

Για να έχουμε και μια βάση και στο οικονομικό, για καινούριο μιλάμε περίπου στα 13-16Κ (Fiesta και Polo εκεί παίζουν), ενώ για φρέσκο μεταχειρισμένο προφανώς τα 13Κ είναι το ταβάνι.
Άβαταρ μέλους
By markvag
#169254 Πάντως, νομίζω ότι fiesta και polo δεν μπαίνουν στην ίδια πρόταση οδηγικά τουλάχιστον...

Άρα, θα πάρετε polo μιας και το προτιμάει η γυναίκα... :rtfm: :lol: :lol:
Άβαταρ μέλους
By REALZEUS
#169279 Προφανώς Fiesta από οδηγικής απόψεως και μάλιστα με τα 125 άλογα. :inlove: Κατά τη γνώμη μου δεν αξίζει για 2-3 χιλιάρικα διαφορά να μην πάρεις κουνούριο του κουτιού, αλλά ελαφρώς μεταχειρισμένο. Όσο για την σύζυγο... πάτα πόδι! :lol:
Άβαταρ μέλους
By The Ace
#169282 Δεν υπάρχει "απαίτηση" από τη σύζυγο για το Polo, αν έχω καταλάβει το ψυχισμό της (θα έπρεπε μέχρι τώρα :ninja: ) της έχει κολλήσει το Golf από τις 9-10 φορές που βρέθηκε συνοδηγός σε Golf συναδέλφου της (επίσης δικηγορίνας). Επί του διλήμματος Fiesta ή Polo δεν έχει κάποια σοβαρή άποψη, κοινώς αν επιμείνω πάμε σε Fiesta.

Το θέμα με τον Ecoboost είναι ότι (α) από ότι έχω καταλάβει οι διαφορές μεταξύ 100-125-140 ίππων είναι καθαρά και μόνο το πρόγραμμα, και (β) ότι με τον 125 και πάνω ξεφεύγουμε από τα 17Κ, εκτός και αρχίσω να κάνω "εκπτώσεις" και πω π.χ. aftermarket navi (200 αντί 800€) και aftermarket παρκοραντάρ (80 αντί 250€) και aftermarket κάμερα (100€ αντί 250€) κλπ, οπότε θα πέσει η τιμή αλλά θα γίνει λίγο τσίρκο το αυτοκίνητο με τα καλώδια και τις οθόνες....
Άβαταρ μέλους
By The Ace
#169320 Το έχω δει :inlove:

Δυστυχώς είναι 3θυρο (όπως όλα τα Edition, STx αλλά και το "απλό" Sport), και επειδή έχω δει τι τραβάει ο κουμπάρος μου που έχει ακριβώς τέτοιο (3θυρο Fiesta Ecoboost) βάζοντας/βγάζοντας το καθισματάκι (εγώ θα το τραβάω x2), ωραίο και γρήγορο και -σχετικά- φθηνό, αλλά η καθημερινότητα του βάλε/βγάλε θα με τσακίσει....
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
The Ace έγραψε:Το έχω δει :inlove:

Δυστυχώς είναι 3θυρο (όπως όλα τα Edition, STx αλλά και το "απλό" Sport), και επειδή έχω δει τι τραβάει ο κουμπάρος μου που έχει ακριβώς τέτοιο (3θυρο Fiesta Ecoboost) βάζοντας/βγάζοντας το καθισματάκι (εγώ θα το τραβάω x2), ωραίο και γρήγορο και -σχετικά- φθηνό, αλλά η καθημερινότητα του βάλε/βγάλε θα με τσακίσει....

Ναι, εχεις δικιο. Απο την αλλη το να δωσεις 17Κ για καινουριο παιρνεις αυτο και 2 καθισματακια ακομα και εισαι τζετ!

Ασχετο, ειχα παει σε εκθεση να δω το focus με τα 125 σε εκδοση titanium και ο πωλητης μου ειπε 19500 για την titanium x που εχει xenon.
Οποτε θα ελεγα να πας σε μια εκθεση γιατι μπορει να υπαρχουν προσφορες που να συμφερουν.
Άβαταρ μέλους
By The Ace
#169350 Καλά τα 17Κ που λες είναι το max, το Black Edition με τον 100αρη βγαίνει στα 13 και κάτι ψιλά, τιμή καταλόγου, που σημαίνει ότι πάει και πιο κάτω. Δηλαδή καλύπτω τις ανάγκες μας και μάλιστα αρκετά φθηνά. Τώρα για το κάτι extra, είτε σε απόδοση είτε σε εξοπλισμό, θα πρέπει να το δούμε επιτόπου μάλλον στη Βελμάρ που είναι πιο κοντά μας....

Για το Focus που λες, τιμή καταλόγου έχει 21, αλλά υπάρχουν σίγουρα 3-4 Focus TitaniumX εκτελωνισμένα που κάθονται σε κάποιες αντιπροσωπείες (τα έχει στις προσφορές το site), οπότε εκεί σίγουρα παίζει και παζάρι. Αλλά όπως καταλαβαίνεις από τα 13, 14, άντε 15, πάμε πλέον στα 20Κ, που είναι αρκετά μεγάλο άλμα και δεν ξέρω αν θα μπορέσουμε επί του παρόντος να το καλύψουμε...
Άβαταρ μέλους
By Zeus
#169358 Οχι Polo...οτιδηποτε αλλο σου αρεσει, αλλα οχι Polo! Ειχαμε παντα Polo στην οικογενεια απο το 1998 σαν δευτερο αυτοκινητο. 3 γενιες, με το τελευταιο το 9Ν (στρογγυλοφαναρο) να υπαρχει, δυστυχως, ακομα. Ας μην αναφερω τα μηχανικα προβληματα, αφου θεωρητικα αυτα εχουν αλλαξει (που δεν, αλλα παμε παρακατω), αλλα η υποτιθεμενη ποιοτητα που πληρωνεις ειναι για γελια. Στο νεο Polo η vw παραδεχεται ουσιαστικα οτι δεν μπορει να προσφερει σε αυτη την κατηγορια τα αυτονοητα, οπως πχ να μην ξεκολλανε οι ταπετσαριες στις πορτες (γιατι και η οροφη ξεκολλησε αλλα ας πουμε οτι συμβαινει). Πως? Μα το νεο Polo δεν εχει υφασματινες ταπετσαριες απλα πλαστικουρα! Να πω για την πλαφονιερα τα κουμπια της οποιας σταματησαν να εχουν επαναφορα, οποτε και καταργηθηκαν για να μη μενουμε απο μπαταρια, ιδια και στο νεο polo, το πλαστικο τμημα στο πανω μερος του ταμπλο, στη βαση του παρμπριζ που εχει σπασει σε τεσσερα σημεια, την στηριξη της εταζερας πανω στην πορτα οπου εσπασαν τα αυτακια (ουτε καπελο δεν ειχε μπει στην εταζερα), οποτε εγινε πατεντα με βιδες γιατι ηθελε αλλαγη ολη η επενδυση.....Το καλυτερο ομως, διαχρονικο προβλημα σε ολα τα πολο που ειχαμε, και βλεπω το εχει και το νεο ενος συναδελφου, η γαμημενη η κολωνα του τιμονιου η οποια οταν ζεσταινεται τριζει οταν στριβεις το τιμονι...ειχε αλλαχτει στην εγγυηση σε ολα τα πολο μας καποιο εξαρτημα πισω απο το τιμονι αλλα το προβλημα δεν εφευγε ποτε.
Κι ολα αυτα μιλαμε δεν εγιναν τωρα που κλεινει 12 χρονια το αυτοκινητο, αλλα τα περισσοτερα μεσα στα πρωτα 3-5 χρονια, οποτε και μας ξεμεινε το τριμπουρδελο που πλεον εχει αξια μονο ως σκραπ...Η δε επισημη σταση της αντιπροσωπειας (3 Polo, 1 Passat, 1 Golf εχουμε παρει) για τα διαφορα θεματα (οπως το τριξιμο απο τη θηκη στο κεντρο του ταμπλο πχ), ηταν παντα οτι φταιει το περιβαλλον, ο ηλιος, η θαλασσα...Ναι |λογοκρισία| αν δεν αντεχει το εδω περιβαλλον μην το πουλατε, ειδικα σαν το uber alles οχημα της κατηγοριας.

ΥΓ: Βγηκε περισσοτερο rant απο την πραγματικοτητα....πλεον το εχω ξεπερασει :lol:
Άβαταρ μέλους
By The Ace
#169366 Να πω την αλήθεια, με το πρώτο Passat που είχαμε πάρει το '87 είχαμε σοβαρά προβλήματα, τα οποία δεν έφυγαν/λύθηκαν ποτέ, μέχρι και τη μέρα που αποσύρθηκε, 15 χρόνια μετά. Αλλά ένα ακόμα Passat και ένα Golf που πέρασαν από τα χέρια μου, δεν έγιναν παρτάλια, ψιλοπροβληματάκια μεν, αλλά διατηρήθηκαν αξιοπρεπώς :hmmm:

Πάντως να προσθέσω εδώ ότι, κάνοντας μια γρήγορη περατζάδα κυρίως από τους γάλλους, δυστυχώς δεν βλέπω τίποτα που να μου αρέσει ή να στέκεται αξιοπρεπώς. Το Clio φαίνεται να είναι καθαρά πόλης και πανάκριβο στο diesel, το 208 δεν έχει καν ένα ανταγωνιστικό μοτέρ, ή μάλλον δεν έχει την ίδια απόδοση με το C3, αλλά όλα τους είναι σαφώς πιο αργά ακόμα και από το πιο αργό Fiesta. Συνυπολογίζοντας και ότι σε μερικές περιπτώσεις είναι και αρκετά πιο ακριβά, καταλαβαίνει κανείς γιατί το Fiesta είναι σαφώς προτιμότερο.