Φορουμ για τον υποψήφιο ή αναποφάσιστο αγοραστή, καινούριου ή μεταχειρισμένου
Άβαταρ μέλους
By nass
#447192 Α δεν το 'ξερα :oops: οπότε +890 το χρόνο, +4450 στην 5ετία :rtfm:
Οντως τελικά μαζεύεται πολύ σεβαστή διαφορά...
Άβαταρ μέλους
ByDeleted user 1
#447193 ΠΟΛΛΑ ΛΕΦΤΑ! Δεν υπάρχει κανένας μα κανένας λόγος να δίνονται στο κράτος.
Άβαταρ μέλους
By GTS
#447194 Ελαφρα πανω απο 2.5 λτ δεν ειναι το δικο σου? Στην ασφαλεια ειχες παραπανω λογω κυβικων, γιατι φανταζομαι η αξια του αμαξιου θα ηταν χαμηλη μετα τοσα χρονια. Οντως αν δεν βγαζεις 8κ καθαρα τον μηνα σταθερα ειναι πολλα τα 1780 φορο πολυτελειες πανω απο τελη, ασφαλειες, κοστος λειτουργιας, συντηρηση. Τα δυο πρωτα χρονια το δικο μου κοστισε 1400 τον χρονο ολα μεσα (ασφαλεια, τελη, βενζινες).
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#447197 Καταρχήν, να διορθώσω λίγο το προηγούμενο ποστ μου, γιατί το έγραψα βιαστικά: σε CapEx η διαφορά μεταξύ Macan και XC60 είναι σε αναλογία 1/2 και όχι 1/3. Σε TCO όμως, θα προσεγγίζει το 1/3, αφού τα πάντα θα είναι πολύ ακριβότερα και σε απλή συντήρηση και σε ενδεχόμενη ζημιά (χτυπάμε ξύλο), σε ενδεχόμενη αλλαγή φορολογικής πολιτικής (άρα το risk management πρέπει να το λάβει και αυτό υπόψιν), όπως και σε δυσκολία μεταπώλησης στο τέλος.
Άρα, θα πρέπει να είναι ΠΟΛΥ καλύτερο αυτοκίνητο η Macan για να δικαιολογήσει τα παραπάνω...
Είναι; Δεν το γνωρίζω. Από την άλλη, μιλάμε για την απλή Macan, ούτε την S, ούτε προφανώς τις κορυφαίες εκδόσεις που είναι εκτός κάθε σκέψης αυτή την στιγμή για την χώρα...
Οπότε, ας βάλω δύο φωτό:
Εικόνα
Εικόνα
Το XC60 προφανώς θα έχει τον ίδιο ή και καλύτερο εξοπλισμό, οπότε δεν βάζω την βασική έκδοση... :s_yes

Άρα; Αν συγκρίνουμε λοιπόν τι ακριβώς αγοράζεις με αυτά τα λεφτά και βάζω στο λογαριασμό επίσης πως και στα δύο θα κάνεις κάποιο remap στο μοτέρ (στο Volvo και στο σασμάν λογικά σύμφωνα με αυτά που λέει και ο Zeus), εμένα μου φαίνεται πως το Volvo είναι πολύ πιο πλήρης πρόταση, ενώ στην Macan πληρώνεις πανάκριβα το σήμα, χωρίς εν τέλει ν' αγοράζεις και καλύτερη τεχνολογία... Επειδή πάνω απ' όλα μου φαίνεσαι ορθολογικός άνθρωπος, και ο τρόπος που τα συγκρίνεις, όπως και ο τρόπος που το σκέφτεσαι σαν αγορά, το επιβεβαιώνει, θα επιμείνω λίγο στο "προσγειωμένο" σενάριο. Με το λιγότερο δυνατό κόστος, έχεις ένα σύγχρονο SUV που μόνον στις λεπτομέρειες είναι χειρότερο από την Macan. Και μιας και δεν σε κόβω για λιγούρη, να θέλεις με το ζόρι να οδηγείς κάτι με βαρύ σηματάκι (αλλιώς δεν θα αγόραζες τότε το Evo, θα είχες πάρει κάτι άλλο), θεωρώ πως πρέπει να δώσεις μια δεύτερη σκέψη στο "οικονομικό" σενάριο.
Θα σου περισσέψουν και λεφτά για την Multistrada έτσι, και θα είσαι και πολύ πιο ασφαλής από τις ορέξεις του ελληνικού κράτους που σε πρώτη ευκαιρία θα σε "τιμωρήσει" γιατί έχεις ακόμη χρήματα. :s_hang
Όλα αυτά πάντα υπό αίρεση πως θέλεις κάτι λιγότερο σπορ από το Evo και πως αναζητάς την άνεση, την ευκολία και τον πιο εκδρομικό χαρακτήρα ενός SUV. Γιατί αν τελικά το Volvo είναι αρκετά ήπιο για τα γούστα σου, μάλλον και η Macan δεν θα είναι τόσο καλύτερη για να δικαιολογήσει τα πολλά παραπάνω χρήματα που θα εκταμιεύσεις...
Όλα αυτά τα γράφω φιλικά εννοείται, αλλά και σαφώς επηρεασμένος από την κατάσταση και από αυτά που μου έχουν συμβεί, αφού έχω πληρώσει πανάκριβα το δικό μου TCO κυρίως λόγω της φορολογίας (αλλά και της γερμανικής αναξιοπιστίας). Και να θυμίσω εδώ πως η Macan φοράει ένα μοτέρ της VW και πως και το αυτόματο σασμάν μάλλον είναι περισσότερο DSG παρά PDK... :s_omg
Επίσης, νομίζω πως έχουν καταντήσει σούπα τα SUV από premium κατασκευαστές, ειδικά όταν βλέπεις εκτρώματα σαν το παρακάτω (δώσε προσοχή στα σηματάκια στην πίσω κολώνα, μπας και δικαιολογήσει ο μπουρτζόβλαχος στον εαυτό του τα παραπάνω χρήματα που έδωσε για την βλακεία...):
Εικόνα

Θέλω να πω (και σταματώ γιατί κουράζω) πως κάπου έχει παραγίνει το κακό με όλα αυτά τα -ειλικρινά ανόητα και βλακώδη- SUV από κατασκευαστές που κάναν όνομα με εντελώς διαφορετικά αυτοκίνητα και τώρα πλασάρουν το σήμα τους με μπόλικα φτιασίδια για να δικαιολογήσουν τα λεφτά που ζητάνε. Θεωρώ πως το XC60 είναι πιο σωστό σαν προσέγγιση, με λιγότερες φανφάρες και πολύ πιο τίμιο. Ίσως να δεις και το XC40, μπορεί οι χώροι του να είναι επαρκείς και να πάρεις κάτι ακόμη πιο δυνατό ή πιο φθηνό, αναλόγως. :s_howdy
Άβαταρ μέλους
By Zeus
#447198 Στην δικη μου περιπτωση το επιπλεον κοστος ηταν για το privilege να εχω 21 (εικοσιενα) ολοκληρα κυβικα παραπανω απο το οριο του 5% :lol:
Ασφαλεια δεν ειναι τοσο μεγαλο το κοστος γιατι περαν του χαμηλου ασφαλιζομενου ποσου, εχω εκπτωση λογο κυβικων (AIG) και πληρωνω ετησιο συμβολαιο (επιπλεον εκπτωση)..πλεον ~450 το χρονο...Υπηρχε λοιπον εποχη που πληρωνα τελη (880), φορο (1200) και ασφαλεια (500), 2500 ευρω το χρονο για να εχω το προνομοιο των ελληνικων πινακιδων...ενταξει, δεν θα παω τωρα να ξαναμπλεξω με αυτο..και 8Κ το χρονο να βγαζεις, ξαναλεω υπαρχουν πολλοι καλυτεροι τροποι να χαλασεις αυτα τα χρηματα.

Για budgeting να αναφερω τις προσφορες που πηρα απο τον ασφαλιστη μου για XC60 D5/T8 R-Design, το οποιο κοστος θα ειναι πανω κατω το ιδιο σε οποιοδηποτε οχημα μεχρι 2000cc και 70Κ..
D5 μικτη - 2009/χρονο απαλλαγη 700 ευρω (αναγκαστηκα το 10% της αξιας του οχηματος)
Τ8 μικτη - 1910/χρονο ιδια απαλλαγη
D5 απλη με θραυση κρυσταλλων κτλ - 820/χρονο
Τ8 - 780/χρονο

Εναλλακτικα απο αλλη ασφαλιστικη η οποια εχει προστασια αξιας για δυο χρονια, αλλα δεν υπαρχει επιδοτηση υβριδικων μικτη 2354/χρονο με απαλλαγη 600 ευρω αλλα σε συνεργαζομενα συνεργεια 300, ή 2080 με απαλλαγη 1000 και 500 αντιστοιχα. Απλη ασφαλεια με ιδιες καλυψεις με την προηγουμενη και προστασια αξιας για δυο χρονια 902ευρω.

Να πω οτι η προστασια αξιας σημαινει οτι σε περιπτωση απωλειας του οχηματος, λαμβανεις ολοκληρο το ασφαλιζομενο ποσο (κοστος κτησης δηλαδη) και οχι την τρεχουσα εμπορικη αξια...αυτα :iconcool:
Τελευταία επεξεργασία από Zeus και 26 Οκτ 2017, 10:43, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
By Zeus
#447199 Η ζαντα που εβαλες Γρηγορη στο XC60 (και ειναι η επιλογη μου :inlove: ) ειναι 21" και κοστιζει εξτρα 2679,6. Επειδη μαλιστα εχει αλλαξει και η νομοθεσια σχετικα με τους ρυπους, οταν το επιλεξεις απο το εργοστασιο με αυτες, ερχεται με αλλη πιστοποιηση και τους αυξημενους ρυπους, το οποιο στην προκειμενη περιπτωση σημαινει τελη 5 ευρω :svivhaha: παραπανω το χρονο..Το αναφερω απλα για να υπαρχει.
Άβαταρ μέλους
By nass
#447203 @Anonymous Founder
Δεν διαφωνώ με όσα λες (*) αλλά θα πρέπει να τα οδηγήσω όλα για να έχω τα δεδομένα στο μυαλό μου, μέχρι τότε είναι θεωρητική η συζήτηση. Πχ. όντως αγοράζεις σηματάκι με τη Macan ή παίρνεις ένα κανονικό σπορ αυτοκίνητο με περίβλημα SUV ? μέχρι στιγμής όλα (μα όλα όμως...) τα τεστ λένε το δεύτερο, με την απαραίτητη επιφύλαξη βέβαια για την αντιμετώπιση του ειδικού και ιντερνετικού "τύπου" σε μάρκες - "ιερές αγελάδες" όπως Porsche, BMW κτλ.

(*) Κάνεις λάθος όμως για το κιβώτιο, είναι όντως PDΚ δηλ. το θεωρητικά καλύτερο διπλοσύμπλεκτο.

EDIT: Επίσης αν πάρω Volvo T6 δεν θα κάνω κανένα remap, μου φτάνουν 320 πόνι. Σίγουρα όμως στο κιβώτιο, που είναι όπως είπα ο αδύναμος κρίκος.

(Αλλά με τίποτα με 21'' ζάντες... 19'' και πολύ τους πέφτει)

EDIT2: Μόλις τώρα είδα ότι το Polestar Optimisation πάει όλα πακέτο, κινητήρας (στα 334 άλογα) συν κιβώτιο. ΟΚ τι να κανω, θα το αντέξω :innocent:

Ομως σε αυτό θα πρέπει να προσθέσω και κανά 3Κ που είχα στο νου για upgrades στο Evo αν το κρατούσα (εξάτμιση, που έτσι και αλλιώς κάτι κουδουνάει :x και reflash για κάπου 380)

Αλλά ερώτημα: μήπως είναι αμαρτία να μην πάρω μία Porsche ή ένα αντίστοιχο high class sports car, αφού (οικονομικώς) μπορώ ? Πότε θα το πάρω, όταν βγω στη σύνταξη ?
Κάτι σαν το "πότε θα γίνω μάνα" στους "Απαράδεκτους" :lol:
Τελευταία επεξεργασία από nass και 26 Οκτ 2017, 11:25, έχει επεξεργασθεί 2 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
By belgarion
nass έγραψε:
belgarion έγραψε:Συγγνώμη αν κάνω λάθος, αλλά μόνο εγώ καταλαβαίνω ότι στο σενάριο 2b1 λείπουν 30.000€? Εννοώ ότι το αρχικό budget ήταν 60.000€ που φτάνει 90.000€ με τα 30.000€ από το Εβο. Άρα το αρχικό μπάτζετ θα πάει υπέρ XC60 πχ, οπότε για να βρεθούνε 50.000€ για μεταχειρισμένη Cayman , θέλουμε τα λεφτά από το ΕΒΟ συν άλλα 30.000€ , άρα το σενάριο επ ουδενί δεν έχει το ίδιο τελικό κόστος

Το κόστος της μεταχειρισμένης Cayman του σεναρίου 2b1 είναι 50Κ τα οποία βγαίνουν από 20Κ από την πώληση του Evo (σε 3 χρόνια) και 30Κ μετρητά. Αρα το κόστος του σεναρίου σε μετρητά είναι 60Κ (αρχικό budget) + 30K (επιπλέον σε 3 χρόνια) = 90Κ.
Οκ αυτό το καταλαβαίνω, απλά στο αρχικό σου σενάριο , ήταν 60.000€ το budget, συν τα λεφτά του ΕΒΟ στην πορεία. Τώρα βάζεις και άλλα 30.000€ που θα βγάλεις στην πορεία προφανώς αλλά το συνολικό κόστος δεν είναι 90.000€ και στις 2 περιπτώσεις. Αυτό λέω.

< >
Άβαταρ μέλους
ByDeleted user 1
#447206 Κατά πρώτον μου αρέσει που το τόπικ έχει αποκτήσει μία corporate προσέγγιση! :lol:

Κατά δεύτερον και έτσι για την ιστορία σε ότι αφορά το παρακάτω:

Anonymous Founder έγραψε:Και να θυμίσω εδώ πως η Macan φοράει ένα μοτέρ της VW και πως και το αυτόματο σασμάν μάλλον είναι περισσότερο DSG παρά PDK... :s_omg

O tfsi έχει διορθωθεί μετά το 2012 και είναι ΟΚ. Ούτε λάδια, ούτε τρόμπες νερού, ούτε αντλία υψηλής, ούτε καδένα θα χρειαστεί. Τουλάχιστον αυτό έχει επικρατήσει. Μάλιστα από κάποια στιγμή και μετά έδιναν και 5ετή εγγύηση και είχες το κεφάλι σου ήσυχο. Κάτι ανάλογο συνέβη και με το s-tronic που πλέον δε θέλει ούτε mechatronic κάθε 30Κ χλμ ούτε πολύδισκο κάθε 60-70Κ χλμ. Με άλλα λόγια για κάποιον που δεν έχει φάει την πίκρα να τα πληρώσει ήδη μία φορά, δεν έχει λόγο να τα αποφύγει. Πιθανότατα η αξιοπιστία του Macan να είναι ανώτερη από αυτή του Volvo ως μοντέλο με χρόνια στη πιάτσα και με όλα τα θέματα λυμένα.
Άβαταρ μέλους
By nass
belgarion έγραψε:
nass έγραψε:
belgarion έγραψε:Συγγνώμη αν κάνω λάθος, αλλά μόνο εγώ καταλαβαίνω ότι στο σενάριο 2b1 λείπουν 30.000€? Εννοώ ότι το αρχικό budget ήταν 60.000€ που φτάνει 90.000€ με τα 30.000€ από το Εβο. Άρα το αρχικό μπάτζετ θα πάει υπέρ XC60 πχ, οπότε για να βρεθούνε 50.000€ για μεταχειρισμένη Cayman , θέλουμε τα λεφτά από το ΕΒΟ συν άλλα 30.000€ , άρα το σενάριο επ ουδενί δεν έχει το ίδιο τελικό κόστος

Το κόστος της μεταχειρισμένης Cayman του σεναρίου 2b1 είναι 50Κ τα οποία βγαίνουν από 20Κ από την πώληση του Evo (σε 3 χρόνια) και 30Κ μετρητά. Αρα το κόστος του σεναρίου σε μετρητά είναι 60Κ (αρχικό budget) + 30K (επιπλέον σε 3 χρόνια) = 90Κ.
Οκ αυτό το καταλαβαίνω, απλά στο αρχικό σου σενάριο , ήταν 60.000€ το budget, συν τα λεφτά του ΕΒΟ στην πορεία. Τώρα βάζεις και άλλα 30.000€ που θα βγάλεις στην πορεία προφανώς αλλά το συνολικό κόστος δεν είναι 90.000€ και στις 2 περιπτώσεις. Αυτό λέω.

Ωπ τώρα κατάλαβα τι λες... και έχεις δίκιο :oops: :)
Στο σενάριο 1 πληρώνω μετρητά 60Κ συν το Evo και παίρνω Macan = 90K
Στο σενάριο 2b1 πληρώνω μετρητά 60Κ για XC60 κρατάω το Evo 3 χρόνια, το πουλάω 20Κ και πληρώνω άλλα 30Κ μετρητά και παίρνω μεταχείρω Cayman. Σύνολο μετρητών 90Κ συν το Evo = 110K o βλάκας πήγα και αφαίρεσα τα 20Κ... :slap:
Στο σενάριο 2b2 πληρώνω επιπλέον άλλα 35Κ του 2b1 και παίρνω καινούργια Cayman με τελικό κόστος 125Κ μετρητά συν το Evo = 145K
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
nass έγραψε:@Anonymous Founder
Δεν διαφωνώ με όσα λες (*) αλλά θα πρέπει να τα οδηγήσω όλα για να έχω τα δεδομένα στο μυαλό μου, μέχρι τότε είναι θεωρητική η συζήτηση. Πχ. όντως αγοράζεις σηματάκι με τη Macan ή παίρνεις ένα κανονικό σπορ αυτοκίνητο με περίβλημα SUV ? μέχρι στιγμής όλα (μα όλα όμως...) τα τεστ λένε το δεύτερο, με την απαραίτητη επιφύλαξη βέβαια για την αντιμετώπιση του ειδικού και ιντερνετικού "τύπου" σε μάρκες - "ιερές αγελάδες" όπως Porsche, BMW κτλ.

(*) Κάνεις λάθος όμως για το κιβώτιο, είναι όντως PDΚ δηλ. το θεωρητικά καλύτερο διπλοσύμπλεκτο.

EDIT: Επίσης αν πάρω Volvo T6 δεν θα κάνω κανένα remap, μου φτάνουν 320 πόνι. Σίγουρα όμως στο κιβώτιο, που είναι όπως είπα ο αδύναμος κρίκος.

Μπορεί να κάνω λάθος για το κιβώτιο, απλώς πολύς κόσμος το ψάχνει και οι απόψεις διίστανται:
http://www.macanforum.com/forum/engine- ... post672993
Η ιδέα είναι πως το PDK της Porsche έχει μπει σε 911 και Panamera. Δεν ξέρω αν μπορεί το ίδιο κιβώτιο να μπει στο μοτέρ της VW/Audi... Επομένως, μάλλον είναι το γνωστό DSG/S-tronic με άλλο πρόγραμμα πιθανόν...
:s_dunno
Από την άλλη, άλλοι λένε τα αντίθετα:
https://www.autocar.co.uk/car-news/new- ... first-ride
The front and rear suspension set-ups are also basically the same, though Porsche has re-tuned the springs, dampers, anti-roll bars and added quicker steering and its own six-pot monobloc brakes at the front. In terms of the running gear – aside from the option of air suspension, which the Q5 doesn’t get – the biggest change is the addition of Porsche’s own 7-speed PDK transmission.

Επομένως, δεν έχει και τόση σημασία το συγκεκριμένο. Σημασία για μένα έχει αν τελικά αξίζει η Macan τα (πολλά) παραπάνω χρήματα. Αυτό, δεν το γνωρίζω, και δεν ξέρω αν θ' άλλαζα γνώμη ακόμη και με ένα test drive. Και ο λόγος είναι απλός στην περίπτωσή μου: θεωρώ πως τα περισσότερα σύγχρονα αυτοκίνητα, στην Ελλάδα τουλάχιστον, ζητάνε πολλά παραπάνω από αυτά που αξίζουν. Γι' αυτό και δεν μπορώ να δικαιολογήσω τα 90Κ για μια Macan ή τα 40Κ για μια 125i που είναι στα δικά μου γούστα και δυνατότητες... Είναι πολλά λεφτά και δυστυχώς δεν μπορείς να τα χαρείς με τον φόβο που ζούμε καθημερινά, με την ανεργία, τους φόρους, τις περικοπές κλπ κλπ.
Εμένα πλέον μου είναι πολύ πιο σημαντικό να μπορώ να περνάω καλά στην χώρα μου, (γιατί βλέπω συναδέλφους να αναγκάζονται να ξενιτευτούν σε Σαουδικές Αραβίες και χαλιέμαι...), χωρίς ν' αναλάβω ρίσκα τρομακτικά, επειδή το περιβάλλον που ζούμε είναι τρομακτικά ανασφαλές (συγνώμη για την απαισιόδοξη νότα, αλλά έπρεπε να το βγάλω από μέσα μου! :lol: ).

Όσο για τις ζάντες (για να μην είμαι και offtopic), δεν συμφωνώ για 21" και δεν θα το πρότεινα στους δικούς μας δρόμους! :rtfm:
Και ειδικά με το κόστος που αναφέρεις Κωνσταντίνε! :vava:
Άβαταρ μέλους
By vagmag
#447222 Οι ενδιαφερόμενοι αυτή τη στιγμή ( nass κ Zeus νομίζω ) τι ηλικίες έχετε κ τι οδηγείτε αυτή τη στιγμή αν επιτρέπεται ;
Άβαταρ μέλους
ByDeleted user 1
#447224 Τίποτα μεσόκοποι πρέπει να είναι για να θέλουν Τσιπ. :shifty:
Άβαταρ μέλους
By Zeus
Anonymous Founder έγραψε:

Μπορεί να κάνω λάθος για το κιβώτιο, απλώς πολύς κόσμος το ψάχνει και οι απόψεις διίστανται:
http://www.macanforum.com/forum/engine- ... post672993
Η ιδέα είναι πως το PDK της Porsche έχει μπει σε 911 και Panamera. Δεν ξέρω αν μπορεί το ίδιο κιβώτιο να μπει στο μοτέρ της VW/Audi... Επομένως, μάλλον είναι το γνωστό DSG/S-tronic με άλλο πρόγραμμα πιθανόν...
:s_dunno
Από την άλλη, άλλοι λένε τα αντίθετα:
https://www.autocar.co.uk/car-news/new- ... first-ride
The front and rear suspension set-ups are also basically the same, though Porsche has re-tuned the springs, dampers, anti-roll bars and added quicker steering and its own six-pot monobloc brakes at the front. In terms of the running gear – aside from the option of air suspension, which the Q5 doesn’t get – the biggest change is the addition of Porsche’s own 7-speed PDK transmission.

Εγω παντως θα κρατουσα μικρο καλαθι για τις διαφορες τους...χωρις να το εχω ψαξει θεωρω πολυ υποπτο το οτι ολος ο "ειδικος" τυπος σε καθε review αισθανεται την αναγκη να αναφερει ποσο διαφορετικα ειναι μεταξυ τους το Q5 και η Macan...να θυμησω οτι το κατα πολυ διαφοροποιημενο 9-3 σε σχεση με το αντιστοιχο vectra δεν ειχε ποτε αυτη την αντιμετωπιση :whistlink:
Δεν λεω οτι δεν θα ειναι καλο αυτοκινητο, ουτε οτι το platform sharing ειναι κατακριτεο, αν και για καποιο λογο γινετε συνεχως ντορος για ολους τους αλλους εκτος των ιερων αγελαδων, αλλα ειναι αμφιλεγομενο το ποσο αξιζει τα παραπανω χρηματα σε σχεση με ενα Q5.
Άβαταρ μέλους
By nass
Anonymous Founder έγραψε:

Δεν έχω δει πουθενά βάσιμη άποψη ότι είναι DSG, εξ΄όσων γνωρίζω είναι PDK.
Εξάλλου μπορεί να είναι και το ίδιο :lol:

Audi longitudinal DSG
In late 2008, an all-new seven-speed longitudinal[7][14] S tronic[14] version of the DSG transaxle went into series production (Volkswagen Group internal code: DL501, parts code prefix: 0B5).[8] Initially, from early 2009, it is only used in certain Audi cars, and only with longitudinally mounted engines.
...
This was initially available in their quattro all-wheel-drive variants,[8] and is very similar to the new ZF Friedrichshafen-supplied[17] Porsche Doppel-Kupplung (PDK).[18][19]

https://en.wikipedia.org/wiki/Direct-shift_gearbox

που μάλλον απαντάει στην όλη συζήτηση: ZF hardware, Porsche (PDK) ή VW/Audi (DSG/S-tronic) software :)

Anonymous Founder έγραψε:Επομένως, δεν έχει και τόση σημασία το συγκεκριμένο. Σημασία για μένα έχει αν τελικά αξίζει η Macan τα (πολλά) παραπάνω χρήματα.

Προφανώς και αυτό είναι το σημαντικό ερώτημα.
Αν και υπάρχουν 2 τρόποι να το δει κανείς: αν πεις "κοστίζει 50% παραπάνω από το XC60 είναι 50% καλύτερο αυτοκίνητο ?" πιθανότατα η απάντηση είναι "όχι". Αν πεις: "κοστίζει μόνο (γιατί για κάποιους ανθρώπους είναι μόνο) 30K παραπάνω από το XC60" η απάντηση μπορεί και να είναι "ναι" :s_wink