- 28 Μάιος 2017, 13:41
Γράφω γιατί θεωρώ πολύ επικίνδυνο αν δημιουργείται γενικά η εντύπωση ότι μεγάλα και μικρά παιδιά φθάνουν σε ατυχήματα με κόστος υλικά, στη καλύτερη περίπτωση, και ανθρώπινη ζωή στη χειρότερη, επειδή τα φρένα τους πάθανε fade! O Quadra έχει στο μυαλό του ειδικές περιπτώσεις, αλλά εδώ μας διαβάζουν όλοι. Είναι πολύ πιο επικίνδυνη για τα νέα παιδιά η ψευδαίσθηση ότι μια σπορ ανάρτηση κι ένα δυνατό φρένο αρκούν για να πάνε «αέρα» σε οποιοδήποτε δημόσιο δρόμο με στροφές, ειδικά στις πίστες πατινάζ που μας περιμένουν σε διάφορα σημεία των επαρχιακών δρόμων της χώρας.
Γρήγορη οδήγηση σε κοινόχρηστο δημόσιο δρόμο πρέπει να γίνεται με την αρχή ότι
ΠΟΤΕ δεν θα ρισκάρεις ένα υπερβολικό γλίστρημα, ένα τετ-α-κε, να χάσεις τον έλεγχο της πορείας/θέσης του αυτοκινήτου σου και να προκαλέσεις ατύχημα για σένα ή και άλλους. Τα ατυχήματα που βλέπουμε δεν είναι από fade των φρένων!
Σε κάποια πρόσφατη εκπομπή αυτοκινήτου μιλούσαν συνοδηγοί αγώνων. Θυμάμαι ένα σοβαρό άνθρωπο να λέει ότι «... στους αγώνες δεν μπορεί να φοβάσαι, είσαι αποφασισμένος ότι θα βγείς από το δρόμο, θα έχεις ατυχήματα, εγώ εχω ντελαπάρει πολλές φορές, ήμουν στο νοσοκομείο με σπασμένα πλευρά, όλα φτιάχνουν ...». Ε λοιπόν, δεν μπορεί να οδηγούμε δημόσια με αυτή τη φιλοσοφία, αυτή είναι για αγώνες. Για τους περισσότερους δεν αντέχει κι η τσέπη μας τις όποιες υλικές ζημιές!
Νομίζω ότι όλοι θα συμφωνούμε ότι στη δημόσια οδήγηση άλλα όρια εκτίμησης θα πρέπει να έχεις για το πόσα μέτρα χρειάζεσαι να κόψεις από τα 150 για «την είσοδο που σημάδευες». Ούτε αναγνωριστικές έχουμε κάνει σε κάθε βόλτα, ούτε ξέρουμε τι θα βρούμε στην επιφάνεια του δρόμου σε κάθε στροφή. Και μου φαίνεται αδιανόητο να πέφτεις στα φρένα μέχρι να μπλοκάρεις τροχούς σε κάθε στροφή.
Εντάξει κάποιοι εδώ μέσα θα είναι πιο χεράδες, κάποιοι έχουν εμπειρία από αγωνιστική οδήγηση, δεν μας εξισώνω. Αλλά γράφω για να μην γενικεύουμε και θεωρώ πως το δικαιούμαι, γιατί μετρούνται στα δάκτυλα οι πιο γρήγοροι οδηγοί που έχω συναντήσει σε δρόμους με 1 λωρίδα ανά κατεύθυνση. Με εντυπωσίασε ένα άσπρο Octavia μια νύχτα στη Λέσβο, την επόμενη ημέρα που ξαναπέρναγα είδα ένα άσπρο οκτάβια μέσα σε οργωμένο χωράφι. Ίσως τυχαίο.
Υπάρχουν περιπτώσεις που θα ήθελα πιο ισχυρά φρένα, αλλά ποτέ δεν κινδύνεψα γιατί δεν είχαν δύναμη τα εργοστασιακά. Έχω χάσει τον έλεγχο σε μια στροφή κοντά στη Πύλο που βγαίναν φορτηγά από χωματόδρομο, είχε βρέξει και θα είχε κυλήσει και λάσπη, περνούσα νύχτα και δεν το είχα αντιληφθεί. Ευτυχώς πήγα απλώς σαν μεθυσμένος από το ένα στο άλλο ρεύμα μέχρι την 3n συνεχόμενη στροφή και δεν περνούσε άλλος! Σε άλλη περίπτωση, νέο παιδί έκανε τετ-α-κε ένα Ίμπιζα, πέρασε στο αντίθετο ρεύμα κι ήρθε με τον πίσω προφυλακτήρα και καρφώθηκε στη μπροστινή γωνία και κατέστρεψε ένα πανέμορφο BMW Compact.
Αφού ολοκλήρωσα το ρόλο συνήγορου του διαβόλου, κλείνω ότι δεν είναι άσπρο-μαύρο και καλό είναι να έχουμε κάτι παραπάνω από φρένα όπως λέει κι ο φίλτατος Quadra. Αλλά μην ξεχνάμε μια πολύ βασική αρχή. Το αυτοκίνητο δεν φρενάρει αν δεν υπάρχει τριβή (traction) μεταξύ ελαστικού και δρόμου και όσο πιο δυνατά φρένα έχεις τόσο χειρότερο θα είναι αν είσαι σε ολισθηρό οδόστρωμα.
Αν θέλεις κάτι παραπάνω από τα φρένα, φρόντισε λοιπόν πρώτα από όλα να το έχεις στα ελαστικά. Αλλά και τότε είναι θέμα δρόμου.
Για μένα καλός οδηγός είναι αυτός που αντιλαμβάνεται όλους τους παράγοντες/δεδομένα και τα εξισορροπεί για να πηγαίνει γρήγορα με ασφάλεια. Αλλά προφανώς έχει κι ενδιαφέρον να αλλάζεις τα δεδομένα και να ξαναδοκιμάζεις!
Τελευταία επεξεργασία από Adriver και 28 Μάιος 2017, 13:45, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά