- 27 Μάιος 2017, 13:19
Τα Ιαπωνικά αυτοκίνητα έχουν διαφορετική φιλοσοφία στο στήσιμο των φρένων από τα Ευρωπαϊκά, οι Ιάπωνες φρενάρουν με τους 4 τροχούς, οι Ευρωπαίοι έχουν μπροστινό bias ρίχνοντας το βάρος στον εμπρός άξονα.
Τα πισωκίνητα έχουν διαφορετικό μέγεθος πίσω δίσκων από τα εμπροσθιοκίνητα, συνήθως είναι στο ίδιο μέγεθος αλλά όχι αεριζόμενα, και σε ορισμένες περιπτώσεις δυνατών πισωκίνητων τα πίσω φρένα είναι μεγαλύτερα.
Οι σύγχρονες ECU ελέγχουν ηλεκτρονικά την κατανομή φρεναρόσματος στους άξονες και όχι μηχανικά με κατανεμητή και ελατήριο όπως παλαιότερα.
Συνεχίζω
Κανένα λάστιχο δεν θα σώσει την κατάσταση αν το τακάκι των 30€ χάσει τον μισό συντελεστή τριβής του μέχρι να σταματήσει το τουτού που το φοράει.
Η βόλτα για το αρνάκι στο ορεινό χωριό με 4 άτομα μπορεί στην επιστροφή να είναι προβληματική μετά από 3-4 αλλεπάλληλα φρεναρίσματα σε φουρκέτες αν ο οδηγός είναι στο τσακίρ κέφι και την έχει δεί κάπως χεράς, ή τον πέρασε κάποιος και ενοχλήθηκε, και μη μου πείς ότι αυτό δεν συμβαίνει, σε εσένα όχι αλλά υπάρχουν πολλοί με κάπως... συμπεριφορά στον δρόμο, οπότε το παρακείμενο γκρέμι παραμονεύει και η δικαιολογία είναι ότι δεν έπιασαν τα φρένα, κλασσική ατάκα οδηγών επιπέδου Βατάνεν και βάλε και άσχετων... εμπειρογνωμόνων.
Πάμε παρακάτω
Yπάρχουν μύθοι στο τι είναι το φρένο και γιατί καταστρέφεται ή γιατί είναι ανεπαρκές, ή γιατί δεν έχει την πρέπουσα αντοχή ( παράδειγμα τα Clio 4 / Megane 3 ιδίως τα diesel με τις ζάντες των 15 - 16¨ ) που έχουν ένα τακάκι που θα ταίριαζε καλύτερα σε παπί και όχι σε αυτοκίνητο πχ 1200 kg και μάλιστα diesel που δεν βοηθάει ο κινητήρας στην επιβράδυνση και ξανά μάλιστα σε ότι φτηνότερο υπάρχει σε πάστα ) Αυτά τα φρένα( τακάκια / δίσκοι ) δεν αντέχουν περισσότερο από 20.000 - 25.000 χλμ όταν οδηγάει η γιαγιά μου, όταν τα οδηγάνε νέα παιδιά έχουν παρατηρηθεί ότι τελειώνουν στα 8-12.000 χλμ με το fade να είναι καθημερινότητα αν έχουν αργήσει να πάνε στη δουλειά τους.
Δεν είναι λοιπόν στις περισσότερες περιπτώσεις σε όλα τα αυτοκίνητα θέμα πίστας ή καθημερινού κυνηγητού αλλά ότι ο σχεδιασμός είναι στο όριο με το χαμηλότερο κόστος υλικών, και αφού στα τέστ πρέπει να μπορεί να σταματήσει το αυτοκίνητο χωρίς υποβοήθηση και χωρίς ABS, περνάνε το τέστ αλλά με ένα φρενάρισμα, αν χρειαστεί 2ο δεν... άρα δεν μιλάμε για δύναμη που όλα την έχουν και μάλιστα περίσσια, αλλά μιλάμε για διαχείριση της θερμοκρασίας και εκεί είναι πάρα πολύ εύκολο ένα εργοστασιακό σέτ να αποτύχει.
Αν δεν υπήρχε πραγματική ανάγκη εγώ δεν θα έκανα αυτή τη δουλειά αφού το 95% των παιδιών που βελτιώνουν τα φρένα περνάνε μόνο από έξω από τα Μέγαρα και σε καθαρά αγωνιστικά έχω φτιάξει μόνο 4 σετ μπροστά στις πολλές δεκάδες των καθημερινών αυτοκινήτων, άρα υπάρχει κάποια ανάγκη που δεν πρέπει να αγνοηθεί άσχετα ποιοί και πόσο δεν παραδέχονται ότι έχουν πρόβλημα ( στα SUV υπάρχει σοβαρή επιφύλαξη τι καταφέρνουν και πως αλλά είναι άλλη συζήτηση )
Άλλη μια παράμετρος που είναι αστικός μύθος είναι ότι όλα τα φρένα καταστρέφονται μόνο στις πίστες και θα πεί κάποιος ότι εγώ δεν τρέχω στα Μέγαρα ή όπου αλλού, εγώ θα πω ΟΚ, αλλά με πόσα πηγαίνεις στην Εθνική φορτωμένος με την οικογένεια και βαλίτσες ή στην επιστροφή κατεβαίνεις ένα βουνό ?
Αν τα απλά οργανικά τακάκια των 25 -40 -50€ είναι στο 50% της φθοράς τους και οι δίσκοι στα 70% πόσα μέτρα παραπάνω χρειάζονται για να σταματήσει τελείως ή να μειώσει το αυτοκίνητο την ταχύτητα από τα 140 στα 50 όταν κάποιος μπεί ξαφνικά μπροστά ή φρενάρει το κομβοϊ που πάνε όλοι μαζί τρένο ?
Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει την έκφραση δεν έπιασαν τα φρένα ? Ατελείωτες, και πόσες φορές αναλύθηκε γιατί δεν σταμάτησε το καμάρι μας όταν έπρεπε αλλά καρφώθηκε στον μπροστινό ? καμμία
Δεν θέλω να πω ότι όλα τα φρένα χρειάζονται βελτίωση και περάστε να σας εξυπηρετήσουμε, μακρυά από εμένα αυτές οι σκέψεις και δεν είναι αυτός ο στόχος μου, αλλά μην προσπαθεί κανείς να με πείσει ότι τα φτηνά τακάκια είναι σωστή λύση κρυβόμενος πίσω από αστείες δικαιολογίες του στύλ αυτά είναι για αγώνες και εγώ δεν τρέχω και δεν...δεν... κλπ γιατί θα λέει ψέματα στον εαυτό του, ένα καλό ακριβό τακάκι μπορεί να σώσει καταστάσεις γιατί μια φορά θα τρομάξει κανείς για τα καλά και τότε πρέπει κάποιος να βοηθήσει και κατά τη γνώμη μου αυτό είναι ένα σωστό τακάκι.
Σημ:
Δεν πουλάω τακάκια, ούτε δίσκους, ούτε υγρά, ούτε εμπορεύομαι τίποτα, νιώθω όμως ότι έχω την υποχρέωση να μεταφέρω την πείρα ετών μπας και κάποιοι δεν φτάσουν στο μη περαιτέρω, γιατί θεωρώ απόλυτη ανοησία πχ να αλλάζονται οι εργοστασιακές αλουμινένιες ζάντες γιατί δεν αρέσουν με κόστος 1000 - 1500€ plus κάνοντας και το λάθος να μπαίνουν μεγαλύτερες που επιβαρύνουν περοσσότερο τα φρένα + τα ακριβότερα λάστιχα και να υπάρχει άρνηση στο να μπεί ένα τακάκι που κάνει 150-200€ που το θεωρώ υλικό vital το οποίο ενδέχεται να γλυτώσει μια κατάσταση από μια μικρή ζημιά έως μια μεγάλη.
Επειδή αυτό το θεωρώ κακώς εννοούμενη οικονομία, καταλήγω ότι η μη παραδοχή της ύπαρξης του προβλήματος της ανεπάρκειας των φρένων δεν επιβαρύνει εμένα ούτε με φέρνει σε όρια ούτε μου ανεβάζει κανένα κόστος, ας το σκεφτούν όσοι έχουν αντιληφθεί ότι έχουν περάσει στιγμές που ένιωσαν ανασφάλεια στα φρένα τους και τι έκαναν για αυτό.
Στα συνεργεία δεν θα βρεθεί κάποιος να δώσει σωστή κατεύθυνση για πολλούς λόγους, ο κυριότερος είναι η άγνοια, συνήθως λένε καλό είναι αυτό το φοράνε και οι Porsche λες και είναι διαβατήριο η αναφορά του ονόματος ενός γρήγορου αυτοκινήτου, και στη συνέχεια προτείνουν αυτό που τους αφήνει μεγαλύτερο κέρδος αγνοώντας ότι τα τακάκια με την ίδια εμπορική ονομασία δεν έχουν την ίδια ακριβώς συνταγή στην πάστα με το ίδιο όναμα αλλά παραλαγή αυτής, γιατί δεν είναι δυνατόν να είναι ίδια η πάστα πχ του Ferodo premier για το 106 με το Premier για την Cayenee, υπάρχουν διαφορές στις πάστες παρόλο που είναι κάτω από την ίδια εμπορική ονομασία, η Ferodo το λέει άλλωστε, η premier είναι 59 διαφορετικές συνθέσεις, υποθέτω ότι αυτό συμβαίνει σε όλες τις εταιρίες που φτιάχνουν τακάκια, υπάρχουν διαφοροποιήσεις στις ίδιες πάστες ανάλογα το μοντέλο, το βάρος του, την ιπποδύναμη του, αυτές μπορεί να είναι πχ το ποσοστό των μεταλλικών του στοιχείων, μια διαφοροποίηση από το 10% στο 25% είναι σημαντική για την αντοχή του.
Για ένα καλύτερο τακάκι μιλάω τόση ώρα, ποσό αστείο για ένα τόσο κρίσιμο εξάρτημα ανάμεσα στα τόσα χαζά έξοδα που κάνουμε, ευτυχώς που το net παρέχει όλη την πληροφόρηση και μπορεί κανείς αν αφιερώσει χρόνο να μάθει πράγματα για τα φρένα του πολλά περισσότερα από τα όσα θα του ξεφουρνίσει ο κάθε άσχετος στο συνεργείο, άσχετος γιατί δεν ασχολήθηκε με το θέμα σε βάθος εντάξει ?