Τεχνικά θέματα. Προβλήματα, προτάσεις, λύσεις, βελτιώσεις.
Άβαταρ μέλους
By xenos
#303871 Μου κανει εντυπωση που θα προτιμησετε εκο εναντι καστρολ κ μομπιλ που θεωρουνται τοπ.

<
Άβαταρ μέλους
By 21 quadra
#303897 Δεν νομίζω ότι η ΕΚΟ έχει την έρευνα και την δυνατότητα δικής της παραγωγής αυτής της ποιότητας λαδιών, το πιθανότερο είναι αγοράζει το πακέτο έτοιμο και προσθέτει το λάδι βάσης και έχοντας το δικό blender μπορεί και έχει κορυφαία λάδια στην αγορά, μπορεί να είναι της ESSO το πακέτο πίσω από την οποία σήμερα είναι η Mobil, στην δεκαετία του ΄80 είχα φτιάξει συσκευαστικά στην ΕΚΟ και γνωρίζω ότι έχει δικό της blender.

Και μια παρένθεση, πάλι στο μέσο του ΄80 είχα φτιάξει συσκευαστικά και για την τότε ΤΕΧACO, το συσκευαστήριο της ήταν στον Ασπρόπυργο, την ίδια εποχή έφτιαξε και blender και συσκεύαζε τα δικά της λάδια και των Mobil, Total, και αργότερα της Castrol, στη συνέχεια συνεργάστηκε στα λάδια με την ΒΡ όπου και εκεί έφτιαξα συσκευαστικά, σήμερα το συσκευαστήριο ανήκει στην Aegean, έχω την εντύπωση ότι συσκευάζει όλα τα επώνυμα λάδια που δεν έχουν δικό τους συσκευαστήριο / blender αλλιώς ποιός ο λόγος να το αγοράσει ο γάτος Μελλισανίδης, οι τιμές πχ των Elf / Total / Castrol και όσων συσκευάζονται στην Ελλάδα αυτό δείχνουν, δεν είναι κατώτερης ποιότητας λάδια αφού το πακέτο των πρόσθετων του κάθε τύπου λαδιού έρχεται από την μαμά εταιρία, επίσης το ίδιο κάνει και το διυλιστήριο του Βαρδινογιάννη, και γιατί να μην το κάνει ειδικά που έχει μια πολύ καλή τεχνογνωσία στην ανακύκλωση λαδιών γνωστή παγκοσμίως.

Τα λάδια που κυκλοφορούν στην παγκόσμια αγορά δεν είναι παραγόμενα από τις εταιρίες λαδιών, αυτές έχουν την τεχνογνωσία της δημιουργίας των πακέτων πρόσθετων και την μεγάλη έρευνα που απαιτείται, παράγουν στην χώρα τους και τα υπόλοιπα παράγωνται ( συσκευάζονται ) στις χώρες που πουλιούνται προσθέτοντας το εκάστοτε τοπικό λάδι βάσης, αυτή είναι η εμπειρία μου από τα λάδια στην Ελλάδα, βέβαια είμαι έξω από τον χώρο πολλά χρόνια αλλά δεν νομίζω να υπάρχουν συνταρακτικές αλλαγές αφού τα ίδια μαγαζιά συσκευαστήρια υπάρχουν ακόμα.

Παλαιότερα πριν 10 περίπου έβαζα Selenia γιατί ήταν Ιταλικής παραγωγής, στη συνέχεια τη Selenia την αγόρασε η Petronas, τελικά ποιός φτιάχνει τι με τα λάδια αν δεν είσαι βαθειά μέσα στον χώρο σαν καταναλωτής δεν βρίσκεις εύκολα άκρη.
Άβαταρ μέλους
By markvag
#303901 Η αλήθεια είναι πως με μπέρδεψες λίγο κυρ-Παναγιώτη :lol: :lol:

Αυτό που κατάλαβα είναι πως δεν ξέρεις κάτι συγκεκριμένο, αλλά από παλαιότερη εμπειρία σου, υποθέτεις πως δεν θα έχει και τεράστιες διαφορές το ΕΚΟ με τα Mobil πχ... :hmmm:

Άρα λέω να πάω να πάρω ένα 5λιτρο castrol ή mobil για να είμαι πιο σίγουρος και τελείωσε το θέμα. Τώρα κι αν ξοδέψω και 10 ευρώ παραπάνω, δεν σωθήκαμε με το 10ευρω...
Άβαταρ μέλους
By 21 quadra
markvag έγραψε:Η αλήθεια είναι πως με μπέρδεψες λίγο κυρ-Παναγιώτη :lol: :lol:

Αυτό που κατάλαβα είναι πως δεν ξέρεις κάτι συγκεκριμένο, αλλά από παλαιότερη εμπειρία σου, υποθέτεις πως δεν θα έχει και τεράστιες διαφορές το ΕΚΟ με τα Mobil πχ... :hmmm:

Άρα λέω να πάω να πάρω ένα 5λιτρο castrol ή mobil για να είμαι πιο σίγουρος και τελείωσε το θέμα. Τώρα κι αν ξοδέψω και 10 ευρώ παραπάνω, δεν σωθήκαμε με το 10ευρω...

Ήθελα να δείξω ότι δεν είναι όλα τα λάδια που πουλούνται στην Ελλάδα εισαγώμενα από τις εταιρίες που κατασκευάζουν τα λάδια, αλλά κάποιες από αυτές δίνουν τα πρόσθετα και γίνεται η ανάμιξη και η συσκευασία εδώ.

Μπορεί επίσης να αγοράσεις ένα λάδι εισαγώμενο αλλά να μην είναι παραγωγής στην Αμερική πχ Mobil αλλά να παράγεται στη Γερμανία με τον ίδιο τρόπο που - παράγεται - στην Ελλάδα, ποιά η διαφορά λοιπόν ?

Οι Έλληνες δεν είναι κατώτεροι των ξένων συναδέλφων τους, λειτουργούν με την ίδια προσύλωση και προσοχή, άλλωστε όλα τα εργαλεία είναι πια είναι ψηφιακά και το λάθος είναι δύσκολο αν όχι απίθανο να γίνει, υπάρχουν και τα χημεία που κάνουν συνεχώς ελέγχους, δεν τα θεωρώ κατώτερα λοιπόν, για το μέγεθος της αγοράς μας και των επενδύσεων που έχουν πίσω τους μια χαρά είναι, από εκεί και μετά είναι θέμα επιλογής του καθένα τι θα αγοράσει, εγώ αν εύρισκα στην ίδια τιμή των 17€ το 5λιτρο από την ΕΚΟ δεν θα είχα πρόβλημα να το αγοράσω.
Άβαταρ μέλους
By 21 quadra
21 quadra έγραψε:
markvag έγραψε:Η αλήθεια είναι πως με μπέρδεψες λίγο κυρ-Παναγιώτη :lol: :lol:

Ήθελα να δείξω ότι δεν είναι όλα τα λάδια που πουλούνται στην Ελλάδα εισαγώμενα από τις εταιρίες που κατασκευάζουν τα λάδια, αλλά κάποιες από αυτές δίνουν τα πρόσθετα και γίνεται η ανάμιξη και η συσκευασία εδώ.

Μπορεί επίσης να αγοράσεις ένα λάδι εισαγώμενο αλλά να μην είναι παραγωγής στην Αμερική πχ Mobil αλλά να παράγεται στη Γερμανία με τον ίδιο τρόπο που - παράγεται - στην Ελλάδα, ποιά η διαφορά λοιπόν ?

Οι Έλληνες δεν είναι κατώτεροι των ξένων συναδέλφων τους, λειτουργούν με την ίδια προσύλωση και προσοχή, άλλωστε όλα τα εργαλεία είναι πια είναι ψηφιακά και το λάθος είναι δύσκολο αν όχι απίθανο να γίνει, υπάρχουν και τα χημεία που κάνουν συνεχώς ελέγχους, δεν τα θεωρώ κατώτερα λοιπόν, για το μέγεθος της αγοράς μας και των επενδύσεων που έχουν πίσω τους μια χαρά είναι, από εκεί και μετά είναι θέμα επιλογής του καθένα τι θα αγοράσει, εγώ αν εύρισκα στην ίδια τιμή των 17€ το 5λιτρο με τις ίδιες προδιαγραφές από την ΕΚΟ δεν θα είχα πρόβλημα να το αγοράσω.

Και για να μην παρεξηγηθώ, τα μοτέρ στα αμάξια μας δεν είναι καινούργια και έχουν πολλά χλμ και επειδή τα κάνουμε όλα μόνοι μας είναι διαφορετική η αντιμετώπιση μας, δεν προτρέπω κανέναν να κάνει ότι κάνουμε εμείς, απλά λέμε ότι εμείς κάνουμε αυτό για αυτόν τον λόγο, μέχρι εκεί και τίποτα περισσότερο και δεν υπάρχει δεύτερη σκέψη από πίσω για τίποτα και για κανέναν.
Άβαταρ μέλους
By markvag
#303920 OK, κατανοητό! Θα συσκευθώ με τον εαυτό μου κάποια στιγμή που θα ησυχάσω και θα δω τι θα κάνω... Να δω από περιέργεια πόσο έχουν και τα ΕΚΟ...
Άβαταρ μέλους
By mousatos
#304089 Δε θα είναι φτηνά , ίσως να είναι και λίγο ακριβότερα , αλλά αν δεν αγοράζουμε εμείς ΕΚΟ , τότε ποιος; Να στηρίξουμε και τους δικούς μας αν μπορούμε.
Αν τα λάδια του Lidl αντέχουν στο τουρμπο-μοτέρ του 21 ,δε βλέπω το λόγο να μην αντέχουν τα ΕΚΟ στη μπεμπέκα.
Από νούμερα max-min στις προδιαγραφές της ΕΚΟ , όταν είχα ασχοληθεί και ψάξει πριν από χρόνια , τα πηγαίνανε πολύ καλά.

edit,
http://www.eko.gr/uploads/48545/e290_ek ... _5w-30.pdf
άψογο , χοντρό 30άρι, κοντά στα όρια του 5W40 . Ταμάμ για Ελλάδα.
Άβαταρ μέλους
By Dodger
markvag έγραψε:OK, κατανοητό! Θα συσκευθώ με τον εαυτό μου κάποια στιγμή που θα ησυχάσω και θα δω τι θα κάνω... Να δω από περιέργεια πόσο έχουν και τα ΕΚΟ...

H αλήθεια είναι πως είναι λίιιιγο ακριβούτσικα...
Άβαταρ μέλους
By NickTG
#304156 Σκέφτομαι να πάρω αυτά για το Sirion 1.3 του 2008 που έχω:

http://www.skroutz.gr/c/1228/Ladia-Auto ... yper+multi

Έχουμε καμία γνώμη?
Άβαταρ μέλους
By xenos
#304173 Τα ενεος τα ειχε βαλει καποιος σε μξ και τα ηπιε και γρήγορα. Δεν ξερω, εγω προσωπικα δεν θα τα δοκιμαζα.

<
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#304186 Όντως παχύ 30άρι το ΕΚΟ, καλό για Ελλάδα όπως είπε κι ο mousatos (εφόσον βέβαια κάτι τέτοιο θέλει και ο κινητήρας, μερικοί θέλουν άλλου είδους 30άρια, τα λεπτά).

Γενικά το πρώτο νούμερο μην το πολυψάχνετε, θέλετε όσο πιο χαμηλό μπορείτε. Γιατί ακόμα και το 0 όταν είναι κρύο έχει πολλές φορές, όχι απλά μεγαλύτερο, πολλές φορές μεγαλύτερο ιξώδες από αυτό που έχει στους 100°C που είναι η θερμοκρασία καλής λειτουργίας. Το μόνο μειονέκτημα του μεγάλου εύρους δηλαδή από το 0 ως το 30 ή 40 σε σχέση με ένα 5-30 ή 10-30 (ναι υπάρχει) είναι τα πιθανόν αυξημένα πρόσθετα. Πολλά πρόσθετα ίσως περισσότερα κατάλοιπα και λιγότερο λάδι, το λάδι κάνει τη λίπανση... Αν λοιπόν σχετική δροσιά και μικρές διαδρομές θέλετε μικρό πρώτο νούμερο για να αρχίσει να κυλάει επαρκώς πιο νωρίς. Εκεί στα πρώτα λεπτά λειτουργίας του κινητήρα κρύου γίνονται οι μεγαλύτερες φθορές.

Η ιδέα είναι, και στα χαρακτηριστικά μερικών ισχύει, ότι τα hydrocracked δεν έχουν να ζηλέψουν από τα πλήρως συνθετικά. Βέβαια δεν είναι όλα ίδια και για απαιτητική χρήση θα προτιμούσα να βάλω πραγματικό συνθετικό Group IV με ολίγο από Group V.

markvag
Με το να λες Castrol ή Mobil1 δε λές κάτι. Μάρκες είναι με πολλά μοντέλα, πρέπει να αναφέρεις πιο συγκεκριμένα μοντέλα. Η κάθε μία έχει μάλιστα και πολλά 30άρια διαφορετικών προδιαγραφών και προσανατολισμών.
Προσωπικά διαλέγω λάδι από τις καλές σειρές των γνωστών λαδάδων (αυτές θα είναι πιο "συνθετικές" από τις απλές), όποιο βρω σε πιο καλή προσφορά. Έχω φορέσει Amsoil (έχει και λάδια για ευρωπαϊκά αυτοκίνητα), Motul, Castrol, BMW, LiquiMoly(αυτά μου τα έβαλαν δεν τα διάλεξα αλλά δεν έχω πρόβλημα με τη μάρκα, κάθε άλλο). Η τελευταία αγορά είναι σε Castrol και πήρα αρκετό για 2 αλλαγές.

Φυσικά δεν μπορώ να σας εγγυηθώ ότι αυτό είναι το πιο σωστό αλλά αισθάνομαι ότι έτσι μπορώ να έχω το κεφάλι μου ήσυχο.
Γιατί όλοι αυτοί που λένε καλά λόγια για κάποια λάδια χωρίς να έχουν κάνει ανάλυση αντιλαμβάνεστε ότι λένε πράματα που ουδεμία αξιοπιστία έχουν. Και αυτά που αντιλαμβάνονται - παρατηρούν λίγη σχέση έχουν με πολλές από τις σημαντικές ικανότητες/ποιότητες ενός λαδιού. Πρέπει να είναι τραγικό ένα λάδι που θα αλλαχτεί στην ώρα του και θα λειτουργήσει με νορμάλ συνθήκες για να δημιουργήσει πρόβλημα αντιληπτό από κοινό θνητό.
Άβαταρ μέλους
By markvag
sknipper έγραψε:
markvag
Με το να λες Castrol ή Mobil1 δε λές κάτι. Μάρκες είναι με πολλά μοντέλα, πρέπει να αναφέρεις πιο συγκεκριμένα μοντέλα. Η κάθε μία έχει μάλιστα και πολλά 30άρια διαφορετικών προδιαγραφών και προσανατολισμών.

Είπα βρε! Castrol edge ή mobil 1! :rtfm: :)

Και τα 3 βέβαια (τα παραπάνω + τα ΕΚΟ) καλύπτουν την προδιαγραφή BMW LL-04 που θέλει το δικό μου, οπότε είμαι καλυμμένος από αυτή την άποψη...

Εφόσον δεν φαίνεται να έχουν κάποιο θέμα τα ΕΚΟ, θα τα δοκιμάσω (μιας και όπως είπα μου είναι πολύ πιο εύκολο). Την άλλη βδομάδα έχουμε σέρβις! :superman: