Τεχνικά θέματα. Προβλήματα, προτάσεις, λύσεις, βελτιώσεις.
Άβαταρ μέλους
By famas
#383835 Μα οι βαλβίδες αποτελούνται από δύο μέρη. Το ένα μέρος είναι η έδρα, η οποία είναι μηχανικά κατεργασμένο πάνω στη βαλβίδα, για αυτό είναι ευκολότερο να αλλάζεις όλη τη βαλβίδα, αντί της έδρας μονο.

.
Άβαταρ μέλους
By 21 quadra
#383840 Η έδρα της βαλβίδας δεν είναι κάτι απλό ειδικά όταν την επανατοποθετείς σαν καινούργια.
Καταρχήν πρέπει να ξέρουμε ότι έτοιμες έδρες σαν ανταλλακτικό από τις αντιπροσωπείες δεν υπάρχουν, αυτές είναι δακτυλίδια έτοιμα στα ρεκτιφιέ όπως είναι τα ελατήρια των βαλβίδων, των εμβόλων, οι βαλβίδες κλπ aftermarket εξαρτήματα για τις εργασίες ρεκτιφιέ.

Η δυσκολία είναι στην τοποθέτηση τους, αυτή είναι μια εργασία που απαιτεί ακρίβεια και ευσυνείδητο μαγαζί ( ρεκτιφιέ ). Αν έχει βγάλει της παλιές με κοπίδι και σφυρί έχει καταστρέψει το σημείο που κάθεται η βαλβίδα στο καπάκι που είναι από αλουμίνιο.

Επίσης αν πάει να τοποθετήσει τις καινούργιες έδρες καρφωτές με το σφυρί είναι σίγουρο ότι δεν θα καθίσει καμμία έδρα ίσια στη θέση της αφού θα σηκώσει γρέζι το αλουμίνιο και με το δούλεμα του κινητήρα θα πατήσει σχεδόν σωστά στο αλουμίνιο αλλά θα είναι αργά γιατί θα - χάσκει - η βαλβίδα στην πλευρά της έδρας της και θα πάψει να στεγανοποιεί.

Η σωστή δουλειά για την τοποθέτηση των νέων εδρών είναι ζέσταμα όλου του καπακιού στους 150 - 200c και οι έδρες να είναι βουτηγμένες σε υγρό άζωτο, αυτό γίνεται για να διασταλεί το καπάκι και να συσταλούν οι έδρες ώστε να καθήσουν στις φωλιές τους χαλαρά και σωστά χωρίς κοπάνημα.

Στη συνέχεια η καινούργιες έδρες κόβονται από ειδικό εργαλείο στις μοίρες που ορίζουν οι οδηγίες του κατασκευαστή του κινητήρα σε 2 - 3 - ή 5 γωνίες στους βελτιωμένους κινητήρες ( five angle job )

Έχουμε δεί κατά καιρούς πολλές - ματσολιές - από επώνυμα ρεκτιφιέ της Αθήνας όχι μόνο στα καπάκια αλλά σε μπλόκ, οπότε με τα ρεκτιφιέ είναι πολύ σκοτεινή η υπόθεση και πρέπει ο μηχανικός να έχει σωστά όργανα και να ξέρει να μετράει σωστά τις δουλειές που παραλαμβάνει από το ρεκτιφιέ, γιαυτό είπα στην αρχή ότι πρέπει να υπάρχει συνείδηση και υπευθυνότητα στις δουλειές συνεργείου / ρεκτιφιέ.

Ρεκτιφιέ με μηχανήματα 30 - 40 χρόνων που έχουν χάσει τις ακρίβειες τους δεν μπορούν να προσφέρουν ποιότητα σε σύγχρονους κινητήρες που οι ανοχές τους είναι πολύ μικρές, άρα ένα σύγχρονο ρεκτιφιέ πρέπει να έχει και σύγχρονα μηχανήματα με ψηφιακό έλεγχο.
Άβαταρ μέλους
By belgarion
#383846 Αυτό του είπαν και αυτοί, ότι οι έδρες αλλαζονται πολύ δύσκολα και οχι σε αυτά τα χιλιόμετρα, άρα θεωρούν απίθανο να τις έκανε ο συγκεκριμένος
Άβαταρ μέλους
By MONMAN
21 quadra έγραψε:Η έδρα της βαλβίδας δεν είναι κάτι απλό ειδικά όταν την επανατοποθετείς σαν καινούργια.
....
Ρεκτιφιέ με μηχανήματα 30 - 40 χρόνων που έχουν χάσει τις ακρίβειες τους δεν μπορούν να προσφέρουν ποιότητα σε σύγχρονους κινητήρες που οι ανοχές τους είναι πολύ μικρές, άρα ένα σύγχρονο ρεκτιφιέ πρέπει να έχει και σύγχρονα μηχανήματα με ψηφιακό έλεγχο.

Πέστα Χρυσόστομε , γιατί σε κάτι φόρουμ κάνουν φιγούρα , "εμείς κάναμε τόση οικονομία με το αέριο που και επισκευή να χρειαστεί πάλι κερδισμένοι είμαστε" , που να ήξεραν ...
Άβαταρ μέλους
By gakost
#384399 Ανοίγεις μεγάλη κουβέντα τώρα, ας πούμε ότι αυτό που λες ισχύει σε κάποιες περιπτώσεις. Όπως σε όλα αν δεν κάνεις την έρευνα σου και απλά βάλεις αέριο
-Χωρίς να ξέρεις τι ισχύει για το αυτοκίνητο σου
-Πιστέψεις σε πολυετείς εγγυήσεις κινητήρα που ούτε οι κατασκευαστές δεν δίνουν
-Στον πιο φθηνό λόγο δόσεων και τιμής
-Σε αυτόν που το κάνει αυθημερών
-Σε αυτοκίνητα που κάνουν ελάχιστα χιλόμετρα ή όπως λέει ο fokion αναπτήρες = καίνε ελάχιστα
-Εισαι τόσο ψείρας που σε ενοχλεί και η παραμικρή γρατζουνιά
-Περιμένεις να δεις 50 ή 60% οικονομία
-Έχεις καινούργιο ή ακριβό αυτοκίνητο

Τότε το πιο πιθανό να την πατήσεις και αναγνωρίζω αυτό που λες όπως όμως υπάρχουν περιπτώσεις όπως η δική μου που μετά από ~ 70000 χιλιόμετρα με υγραέριο που πούλησα το αυτοκίνητο είχα βγάλει το σύστημα και είχα και κέρδος αν θυμάμαι καλά τα νούμερα πάνε και πάνω από 3 χρόνια σχεδόν 2000€. Δεν το λες και άσχημα :)
Άβαταρ μέλους
By g8777
#384402 Στα ίδια χιλιόμετρα και γω με υγραέριο, κανένα πρόβλημα μέχρι τώρα.
Γενικότερα συμφωνώ με την φιλοσοφία του gakost όσον αφορά την τοποθέτηση υγραεριου. Δεν είναι πανακεια, διαφέρει κατά περίπτωση.
Άβαταρ μέλους
By theo13
21 quadra έγραψε:Έχω καλό φίλο μηχανικό με συνεργείο Ιταλικών ο οποίος λέει επί λέξει, εμείς οι μηχανικοί των συνεργείων όταν πεθάνουμε δεν λιώνουμε από τις κατάρες των πελατών μας.

Προσωπικά τον θεωρώ τον εντιμότερο που έχω συναντήσει στον χώρο γιατί δεν δέχεται να τον προσβάλει κανείς οπότε δεν αφήνει περιθώρια στη δουλειά του να δημιουργηθούν προβλήματα.

Έχω και άλλον γνωστό πάλι με Ιταλικά, που σε 5 χρόνια από το ενοίκο, αγόρασε οικόπεδο και έχτισε 2όροφο συνεργείο, αυτός σε φίλο του με Lancia το άλλαξε μέσα σε 4 μήνες 2 φορές την ECU με κόστος τότε 450.000 ΄΄εκαστη γιατί είχε πρόβλημα στο ρελαντί, και τον έστειλα στον άλλο φίλο, το έντιμο, και με ένα κατσαβιδάκι του πείραξε μια βαλβίδα ρυθμιστική στην υποπίεση και όλα μία χαρά και δεν του πήρε ούτε δραχμή.

Ο ίδιος άλλαξε εμπρός μου μια ασφάλεια αξίας 0.10 € στην ντίζα ενός Seicento που είχε ξεκουμπώσει και το έφερε με γερανό μια κυρία και της πήρε 100€ για βλάβη στο σαζμάν όταν ήρθε το μεσημέρι να το πάρει.

Άλλος φίλος πήγαινε την 146 της γυναίκας του επί 1.5 χρόνο στη συνεργείο του Μοσχού ( ήταν εκεί που είναι τώρα Renault στη Μεταμόρφωση ) γιατί ξεφορτωνότανε η μπαταρία κάθε λίγο και λύση δεν εύρισκε και μπαταρίες πολλές είχε άλλαξει, τον έστειλα και αυτόν στον καλό φίλο και βρήκε αμέσως τη διαρροή ρεύματος από τριμμένο καλώδιο και ηρέμησε ο άνθρωπος.

Καθημερινές ιστορίες τρέλας αδιαφορίας και απάτης.

Αυτούς τους μηχανικούς πρέπει κανονικά να τους διαφημίζουμε όσο μπορούμε γιατί αξίζουν το μεροκάματό τους. Αλλά στην Ελλάδα ζούμε όπου ο μέσος πελάτης ξέρει καλύτερα τη δουλειά απ ον ίδιο το μηχανικό
Άβαταρ μέλους
By blinkys
#387563 Παρακαλείται όποιος γνωρίζει κάποιον αξιόπιστο μηχανικό στην ευρύτερη περιοχή της Κομοτηνής να στείλει ενα πμ γιατί είμαι έτοιμος να ανέβω μέχρι εκεί και να δείτε στις ειδήσεις τίτλο "Τρελός πελάτης εισβάλλει σε επίσημη αντιπροσωπεία και κάνει κωλονοσκόπηση στο προσωπικό με το μεγαλύτερο διαθέσιμο γερμανικό κλειδί". :rant: :rant:
Άβαταρ μέλους
By Y.V
theo13 έγραψε: Αλλά στην Ελλάδα ζούμε όπου ο μέσος πελάτης ξέρει καλύτερα τη δουλειά απ ον ίδιο το μηχανικό

Ετσι ακριβως!
Αρχες δεκαετιας του ογδοντα, υπηρετω ως Δοκιμος στη Σπαρτη, το αυτοκινητο, ενα Ford Capri, χρειαζεται ρυθμιση βαλβιδων.
Επειδη δεν υπηρχε συνεργειο ειδικα για Ford και λεω που να ξερει ολα τα αυτοκινητα ο μαστορας, διαβαζω το σερβις μανιουαλ το οποιο ελεγε: εσαγωγης "α" διακενο, εξαγωγης "β" και η ρυθμιση να γινει σε μιση ωρα μετα, αφ οτου ο κινητηρας εχει πρωτα πληρως ζεσταθει!
Ρωταω κατι ντοπιους για "καλο" συνεργειο και ναμαι!
Το παιρνω το κανω βολτες μεχρι να ζεσταθει πληρως, του το παω και του λεω: "α" στην εισαγωγη, "β" στην εξαγωγη και τη ρυθμιση να την κανεις σε μιση ωρα απο τωρα! ΟΚ;
ΟΚ μου λεει!
Παω να παρω τσιγαρα. Μεχρι να γυρισω, αντε να εκανα δεκα λεπτα, τον βρισκω να εχει ανοιξει ηδη τα καπακια και να ρυθμιζει...
Το καταπινω και ψελιζω κατι περι χρονου... αλλα...
Μετα βλεπω οτι ολες τις ρυθμιζε με το ιδιο φιλερ!
Τι κανεις εκει του λεω! Δεν σου ειπα "α" και "β";
Α! μου λεει με υφος μη αποδεχομενο αντιρρησης. Εγω σε ολα βαζω "γ" και πανε μπομπα! :lol:

Στο ιδιο συνεργειο την ιδια μερα λιγη ωρα μετα...
Ερχεται πιτσιρικας μαθητευομενος "μηχανικος" να σηκωσει το αυτοκινητο με το γρυλο για να λυσει την ταπα του καρτερ η να βγαλει τον τροχο, δεν θυμαμαι τωρα.
Σκυβει απο κατω και με μεγαλη προσοχη οδηγει και τοποθετει την κεφαλη του γρυλου και αρχιζει να το σηκωνει.
Παρ οτι εμεινα ησυχος επειδη τον ειδα τοσο προσεκτικο, κατι δεν μου καθοτανε καλα, σκυβω και τι να δω! :s_omg Αντι για νευρο το ειχε ακουμπησει κατω απ το πατωμα της θεσης του οδηγου με αποτελεσμα να την βουλιαξει!
Ηθελα να ξερα τι κοιταγε γονατιστος με τοση προσοχη οταν το τοποθετουσε! :( :dizzy:
Άβαταρ μέλους
By lazarefa
#387880 Πριν 1 μήνα διαπιστώνω ότι το αμάξι δεν έχει καθόλου ψύξη (έχει ηλεκτρονικό κλιματισμό). Τίποτα. Το πάω στο εξουσιοδοτημένο συνεργείο που πηγαίνω τα τελευταία 4 χρόνια, για έλεγχο/διάγνωση προβλήματος. Βρίσκουν ότι δεν κομπλάρει ο μαγνητικός συμπλέκτης του συμπιεστή και απαιτείται αντικατάσταση του λεγόμενου "πηνίου". Τους λέω ότι θα τους φέρω εγώ το ανταλλακτικό και παραλαμβάνω το αυτοκίνητο και φεύγω. Το απόγευμα της ίδιας μέρας αντιλαμβάνομαι ότι μου έχουν γδάρει εσωτερικά το δέρμα στο κάθισμα οδηγού στην άκρη (τα καθίσματα οδηγού/συνοδηγού έχουν πλατοκαθίσματα, τα οποία όμως αφήνουν ελαφρά εκτεθειμένα τα άκρα των καθισμάτων). Παρότι ήταν μέχρι τότε σε άριστη κατάσταση και τσατίστηκα με την αδιαφορία τους, κάνω το χαζό και δε λέω τίποτα. Μετά από 5-6 μέρες τους πάω πάλι (τα ήθελε ο κώλ..ς μου) το αμάξι με το ανταλλακτικό για τοποθέτηση κι έλεγχο καλής λειτουργίας συστήματος ψύξης. Πηγαίνω μεσημέρι να παραλάβω. Ο υπεύθυνος μου δείχνει το αμάξι σε λειτουργία για να δω ότι βγάζει κρύο αέρα από τους αεραγωγούς. Τον ρωτώ αν μέτρησαν φρέον για τυχόν απώλειες κλπ, μου απαντά όχι γιατί έπρεπε να κάνουμε κενό (κατά τα άλλα έλεγξαν τη λειτουργία ψύξης, η δε θερμοκρασία κρύου αέρα μετά 2 λεπτά λειτουργίας του μοτέρ ήταν 10 βαθμοί με το όργανο του συνεργείου, με περιβάλλον στους 20 και ρύθμιση θερμοκρασίας στο ηλεκτρονικό σύστημα στο Lo). Τους είχα ζητήσει να κάνουν και έλεγχο-λίπανση στα κλαπέτα αεραγωγών και μείξης αέρα λόγω σχετικά έντονων θορύβων όταν αλλάζω επιλογή αεραγωγών. Μου είπαν ότι έκαναν αλλά δεν κατάφεραν να εξαλειφθούν οι θόρυβοι και γιαυτό δε με χρέωσαν εργατικά γιαυτό.
Γυρνώντας σπίτι και βγαίνοντας από το αμάξι συνειδητοποιώ ότι τα καλόπαιδα του συνεργείου μου έχουν προξενήσει άλλες 2 ζημίες:
1. Σε 3-4 κοντινά μεταξύ τους σημεία της πόρτας οδηγού βαθιά χτυπήματα στη βαφή όπου έχει φύγει το αστάρι (θέλει βάψιμο κανονικά).
2. Μου χτύπησαν/έγδαραν τον καθρέπτη συνοδηγού (έχει φύγει κομματάκι πλαστικού κι έχει κάνει κάτι σαν ουλή, δε μπορώ να διανοηθώ τι κοπάνημα μπορεί να ξήλωσε κομματάκι ABS πλαστικού σε εκείνο το σημείο).
Το κερασάκι στην τούρτα. Προχθές μπαίνοντας στο αμάξι συνειδητοποιώ ότι στο πατάκι του οδηγού στη δεξιά πλευρά του έχει νωπούς λιπαρούς λεκέδες, σαν να στάζει κάτι. Προς στιγμήν σκέφτομαι το ενδεχόμενο διαρροής ψυκτικού υγρού από το κύκλωμα του καλοριφέρ (εντελώς τυχαία λίγο καιρό μετά την επίσκεψη στο συνεργείο που προανέφερα).
Επίσκεψη σε άλλο συνεργείο όπελ, όπου ο εκεί τεχνικός βλέποντας το σημείο και τη φύση του υγρού που είχε διαρρεύσει, αποφαίνεται ότι πρέπει να είναι υπολείμματα από λιπαντικό σπρέι με το οποίο είχαν "πλακώσει λίγο παραπάνω" όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, τους μηχανισμούς των κλαπέτων που βρίσκονται πίσω από πλαστικά καπάκια (τα οποία επίσης είχαν ελαφρά ίχνη του λιπαρού υγρού) στο επίμαχο σημείο της κονσόλας, από την πλευρά του οδηγού.
Στο ίδιο συνεργείο (το αρχικό που αναφέρω), στις 2 τελευταίες αλλαγές λαδιών όπου έτυχε να είμαι παρόν, ιδιαίτερα ευτραφής μηχανικός μου λέει με σοβαρό ύφος, ότι η τάπα λαδιού του κάρτερ ζορίζει στο ξεβίδωμα/βίδωμα και ίσως μελλοντικά να χρειαστεί είτε να ανοιχτεί σπείρωμα και να μπει μεγαλύτερη τάπα, είτε επισκευή με χελικόιλ και την ίδια τάπα. Λεπτομέρεια; Οι τελευταίες 7-8 αλλαγές λαδιών έγιναν στο ίδιο συνεργείο, άρα κάποιος από τα μαστόρια εκεί είχε κάνει μαλ...ία σε κάποια/ες αλλαγή/ές...
Από μένα φυσικά έφαγαν άκυρο οι συγκεκριμένοι μετά από όλα αυτά.
Άβαταρ μέλους
By GTS
mousatos έγραψε:Πολλές ζημιές γίνονται από ζήλια και κακία.

+1 την επαθα και εγω σε συνεργεια με μαστορια...δυστυχως όμως δεν μπορεις να πεις κατι γιατι ο περισσοτερος κοσμος ετσι είναι...