Τεχνικά θέματα. Προβλήματα, προτάσεις, λύσεις, βελτιώσεις.
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
#278902 Τζαμι εγινε οπως ειπε η γυναικα που το πηγε. Δεν το εχω δει ακομα εγω, μαλλον σημερα.
Ο τυπος που το επλυνε ειπε οτι δεν εχει διαρροη, καποιου του ετρεξαν οταν τα εβαζε. Οψωμεθα!
Άβαταρ μέλους
By lazarefa
#288000 Καλημέρα. Χτες έκανα μεγάλο σέρβις στο άστρα. Λάδια κινητήρα, φίλτρο λαδιού, φίλτρο αέρα κινητήρα, φίλτρο καμπίνας, σετ ιμάντα χρονισμού μαζί με αντλία ψυκτικού (παίρνει κίνηση από τον ιμάντα χρονισμού), αλλαγή ψυκτικού υγρού, καθαρισμός σώματος πεταλούδας γκαζιού. Όλα τα υλικά ήταν αγορασμένα από μένα. Κόστος εργασίας για όλα ανήλθε στα 164 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 24%) σε εξουσιοδοτημένο συνεργείο Opel που πηγαίνω τα τελευταία 4 χρόνια. Φτηνό δεν το λες...Εκτιμώ πως με πιο ανταγωνιστική τιμολόγηση εργασίας θα γλύτωνα μέχρι 30 ευρώ (εννοείται πάντα για νομότυπα παραστατικά με χρέωση ΦΠΑ, δεν έχει νόημα να συγκρίνουμε τιμές συνεργείων που ζητάνε πχ 100 ευρώ μαύρα).
Για την ιστορία, το σετ ιμάντα αντικαταστάθηκε μετά από 5 χρόνια/82.000χλμ (σύσταση κατασκευαστή για αλλαγή κάθε 6 χρόνια/90.000 χλμ και η αντλία ψυκτικού μετά από 11 χρόνια172.000χλμ. Το σετ ιμάντα είχε αλλαχθεί άλλη μια φορά στα 90.000χλμ χωρίς να αλλαχθεί τότε η αντλία νερού. Οπτικά η αντλία νερού ήταν σε άψογη κατάσταση, η δε φτερωτή η οποία είναι φτιαγμένη από κράμα πλαστικού ήταν σαν καινούρια. Περιστρεφόταν δε χωρίς κανένα πρόβλημα (φρακάρισμα ή τζόγο) απλά κατά την περιστροφή της με το χέρι (παλιά αντλία) ακούγεται ένας μεταλλικός ήχος σαν σφύριγμα. Υπόψιν ότι το αντιψυκτικό που διακινούσε η συγκεκριμένη αντλία στο κύκλωμα δεν είχε αλλαχθεί καθόλου επί 9,5 συναπτά έτη (βλακεία των συνεργείων).
Ο ιμάντας εκκεντροφόρου που αλλάχθηκε ήταν επίσης σε πολύ καλή οπτικά κατάσταση χωρίς σπασίματα, εμφανείς φθορές σε δόντια κλπ. Μόνο σε κάποια (λίγα) δοντάκια στα άκρα τους φαίνονταν μετά από προσεκτική παρατήρηση κάποια αμυδρά ίχνη καταπόνησης του υλικού. Η αίσθησή μου είναι ότι χαλαρότατα θα άντεχε άλλα 1-2 χρόνια και 20.000χλμ αλλά προφανώς δεν παίζουμε με αυτά.
Άβαταρ μέλους
By rx8_drifter
#288008 Ποσα χλμ κανεις το χρόνο lazarefa?

Κι ο δικός μου ο ιμάντας ήταν εντελώς καινούργιος, 5 χρόνια-100.000χλμ. Άνετα έβγαζε κι άλλα, αλλα άμα φτασεις να ανοίξεις καπάκια και να τον βγάλεις πλέον δεν έχει νόημα.
Εσύ πιθανόν να μπορούσες ούτως η άλλως να το καθυστερήσεις ένα χρόνο ακομα
Άβαταρ μέλους
By drdino
#288009 Ο ιμάντας πρέπει να βγαίνει σε τέτοια κατάσταση, αν έχει αρχίσει να ξεφτάει ή να σκάει τότε ήταν αργά.
Άβαταρ μέλους
By lazarefa
#288030 Έχει δίκιο ο Κωνσταντίνος. Κανονικά ο ιμάντας στο δικό μου αλλάζεται στα 90.000χλμ ή 6ετία. Εγώ τον άλλαξα 1 χρόνο νωρίτερα γιατί τα τελευταία 2-3 χρόνια διανύω περί τα 15-16.000χλμ/έτος οπότε του χρόνου το καλοκαίρι θα είχα φτάσει σίγουρα τα 95-100.000χλμ. Βέβαια για να μαι ειλικρινής, και πάλι μπορεί να τον άφηνα, αλλά δεν ήθελα να ρισκάρω για άλλον 1 χρόνο την καθυστέρηση αντικατάστασης της αντλίας (που όπως ανέφερα την έχω 11 χρόνια και θα πήγαινε στα 12 αν την άφηνα). Το ότι δεν είχα εμφανή θέματα με τη λειτουργία της όλα αυτά τα χρόνια (διαρροές, ύποπτους θορύβους κλπ), γεγονός που επιβεβαιώθηκε και από τον οπτικό έλεγχο που της έκανα σπίτι (πήρα όλα τα ανταλλακτικά που αλλάχθηκαν), είναι βέβαια ένα θέμα. Εντύπωση, επαναλαμβάνω μου έκανε η κατάσταση της πλαστικού υλικού της φτερωτής η οποία είναι σαν καινούρια. Σκεφτείτε απλά ότι το ψυκτικό κύκλωμα στο συγκεκριμένο μοτέρ λειτουργεί κανονικά περί τους 90-100 βαθμούς (ο θερμοστάτης αρχίζει να ανοίγει στους 92). Θυμάμαι ότι σε κάποια μοντέλα τςη VW παλιότερα οι αντλίες με πλαστική φτερωτή είχαν θέματα με τις θερμοκρασίες και γιαυτό τις αντικαθιστούσαν μεταλλικές. Στη δική μου κανένα θέμα. Οπότε μάλλον είναι θέμα του τύπου πλαστικού που χρησιμοποιούν οι κατασκευαστές κι όχι πλαστικού ή μεταλλικού υλικού εν γένει. Αυτός είναι κι ο λόγος που τοποθέτησα εκ νέου την εργοστασιακή αντλία της GM.
Άβαταρ μέλους
By saxon_747
lazarefa έγραψε:Θυμάμαι ότι σε κάποια μοντέλα τςη VW παλιότερα οι αντλίες με πλαστική φτερωτή είχαν θέματα με τις θερμοκρασίες και γιαυτό τις αντικαθιστούσαν μεταλλικές. Στη δική μου κανένα θέμα. Οπότε μάλλον είναι θέμα του τύπου πλαστικού που χρησιμοποιούν οι κατασκευαστές κι όχι πλαστικού ή μεταλλικού υλικού εν γένει. Αυτός είναι κι ο λόγος που τοποθέτησα εκ νέου την εργοστασιακή αντλία της GM.

Και όχι μόνο σε VW. Όταν είχα αλλάξει σε Punto MK2, η πλαστική φτερωτή είχε αρχίσει να φθείρεται (μπορεί να είχαν σπάσει και 1-2 πτερύγια αλλά δεν θυμάμαι καλά)
Άβαταρ μέλους
By rx8_drifter
drdino έγραψε:Ο ιμάντας πρέπει να βγαίνει σε τέτοια κατάσταση, αν έχει αρχίσει να ξεφτάει ή να σκάει τότε ήταν αργά.

Προφανώς, αλλά δεν είχαν καν σβηστεί στο ελάχιστο τα γράμματα, είμαι σίγουρος ότι έβγαζε για πλάκα άλλες 20.000χλμ. Αλλά δεν ασχολείσαι προφανώς, το αλλάζεις όποτε είναι η ώρα του και τελείωσε. Εκείνη την περίοδο θα κατεβαινα ελλάδα, οπότε δεν ήθελα να ρισκάρω για κανεναν λόγο
Αν ήμουν οικονομικά πιεσμένος πάντως και πλέον ξέροντας πως θα ήταν, πλέον δε θα δίσταζα να το παρέτεινα
Άβαταρ μέλους
By theo13
lazarefa έγραψε:Υπόψιν ότι το αντιψυκτικό που διακινούσε η συγκεκριμένη αντλία στο κύκλωμα δεν είχε αλλαχθεί καθόλου επί 9,5 συναπτά έτη (βλακεία των συνεργείων)

To αντιψυκτικό αν δεν έχεις διαρροές και δεν το αραιώνεις ανεξέλεγκτα με νερό δεν χρειάζεται αλλαγή.
Άβαταρ μέλους
By lazarefa
#295819 Δε γνωρίζω που το βασίζεις αυτό τεχνικά/θεωρητικά, ούτε έχω άμεση πρόσβαση στις οδηγίες των συνεργείων Opel αλλά ψάχνοντας πέρσι το θέμα αυτό είδα ότι το ψυκτικό τύπου Dexcool που χρησιμοποιεί η μαμά GM και η Opel στην Αμερική και το οποίο έχει την ένδειξη longlife, δίνει σύσταση αλλαγής κάθε 5 χρόνια/150.000 μίλια (προφανώς όποιο έρθει πρώτο).
Άβαταρ μέλους
By dimik
#296148 Mini Cooper S R53, αλλαγή μπαταρίας, αλλαγή σωληνωσεων υδραυλικου τιμονιού γιατί είχε διαρροή, αλλαγή φαγωμενης μπιλιας.

200€ σύνολο, με τις υγειες μας.

Μπήκε ήδη αγγελία.

< >
Άβαταρ μέλους
By dimik
#297502 Η ώρα του Golf....

Αλλαγή του μικρού ανεμιστήρα μπροστά στο ψυγείο που είχε κολλήσει από μικροτρακάρισμα.
Αλλαγή βάση θερμοστάτη που έχανε πολύ αργά μεν αλλά σταθερά.

Σύνολο 260€

Τον επόμενο μήνα θα αλλαχθεί και η φτερωτή στο turbo γιατί έχει αρκετά μπόσικα από ότι είπε ο μάστορας :s_whiteflag

http://www.ebay.de/itm/NEUE-Rumpfgruppe ... SwpzdWrNJ6

θα παραγγελθεί το παραπάνω και ευτυχώς δεν θα έχει τρελά εργατικά.
Άβαταρ μέλους
By elvet
#297517 Τακάκια εμπρός Ferrodo 1663, 120E με τα περαστικά :thumbsup: