Τεχνικά θέματα. Προβλήματα, προτάσεις, λύσεις, βελτιώσεις.
Άβαταρ μέλους
By g47
sknipper έγραψε:Τα 40 νομίζω δεν μπορούν να είναι Α5.
Αν δεν σου φτάσει το Α5 τότε δοκίμασε Α3 30άρι προτού πας σε 40άρι.
Εκτός αν υπάρχουν λόγοι να χρειάζεσαι 40άρι (φορτία, θερμοκρασίες).

Δεν υπαρχει ιδιαιτερος λογος, το αυτοκινητο ειναι της μανας και το μαζευω για το καλοκαιρι που περνα στη Κεφαλονια.
Δεν ζοριζεται.
Αν τσιμπαει θα το δω το χειμωνα. Το ημισυνθετικο ελτρακ που εβαλαν περισυ ειναι Α3 10w-40 και ολο μεσα στο κινητηρα παντως.
Οπως ειπες θα γινει αν το τσιμπαει, θα παω σε Α3 30αρι.
Άβαταρ μέλους
By sknipper
Kon5 έγραψε:Σε slk r171 2004+ με 120000 km η mobil προτείνει new life 0-40 ή esp formula 5-30. H δε Castrol edge 5-30. Τι λέτε 0-40 ή 5-30?
Μπορείς να προσθέσεις και κάποια 0-30 ή 5-40. Πάντως είναι αρκετά που δε μας λες που θα θέλαμε να ξέραμε.
Τι λέει η Mercedes, τι προτείνει. Σίγουρα θέλει κάποιες προδιαγραφές, αιγουρέψου ότι τις καλύπτουν τα λάδια.
Μαμά πρόγραμμα και φίλτρο αέρα (30) ή πειραγμένα (40). Θα το αλλάζει συχνά (30) ή όχι (40)
Πού χρησιμοποιείται, μικρές διαδρομές (30) ή μεγάλες. Προλαβαίνει να ζεσταθεί.
Από ποιον οδηγείται και πως. Το ξεζουμίζει σε ανηφόρες με επιμονή, φορτωμένος για ώρα κλπ (40) ή απλά το ευχαριστιέται στροφάροντας (30).
Ποιο μοντέλο είναι, συμπιεσμένο τετρακύλινδρο (40) ή ατμοσφαιρικό 6κύλινδρο (30).
Και το σπουδαιότερο αν μπορείς να βρεις σε τι θερμοκρασίες λαδιού δουλεύει ο κινητήρας (ίσως σε κανένα κρυφό μενού ή αλλιώς με OBD). Αν ως 110 φτάνει το 30 αλλά αν παραπάνω τότε 40.

Καλό θα ήταν να δεις και τι λάδια φοράει τώρα (ίσως κάποια ετικέτα κάπου στο χώρο κινητήρα) ή τι φορούσε πιο πριν (αν αναφέρεται πουθενά σε αποδείξεις πχ από τα σέρβις).
Άβαταρ μέλους
By Kon5
#109723 Συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση Sknipper αλλά μάζευα πληροφορίες. Το αυτοκίνητο είναι η r171, κινητήρας Μ271. Χιλιόμετρα 120.000 Ξεκίνησε με 5-30 και τις τελευταίες 2 αλλαγές έχει 10-40 ημι.

Αν κατάλαβα καλά γιατί το manual δεν λέει τπτ :hmmm: οι προδιαγραφές πρέπει να είναι ΜΒ 229.3 ή 229.5? Κάποιος με merc για βοήθεια?

Όλο το αυτοκίνητο είναι σε εργοστασιακή κατάσταση. Καμία επέμβαση στον κινητήρα που είναι ο κομπρεσοράτος 4κύλινδρος με 163 ίππους. Το αυτοκίνητο οδηγείται ΣΚ και κανα βράδυ Αθήνα. Όχι σταμάτα ξεκίνα αφού δεν θα χρησιμοποιείται για μετάβαση σε δουλειά. Το αυτοκίνητο θα οδηγείται ήρεμα κατά βάση με μερικά ανοίγματα για ξεκάπνισμα που και που.
Θερμοκρασία λαδιού δεν βγάζει στο ταμπλό.

Mobil θα βάλουμε όπως το βλέπω μεταξύ new life 0-40 ή esp formula 5-30. Δεν ξέρω αν από τα 10-40 που έχει τώρα το 0-40 θα το καίει :hmmm:
Άβαταρ μέλους
By deep purple
#109734 Έχω τον ίδιο κινητήρα σε w210. Η Μερκ δίνει και 10-40 και 5-40 και 0-40 και από προδιαγραφές 229.1, 229.3, 229.5, αλλά με διαφορετικά διαστήματα αλλαγής. Στην αρχή έβαζα Μοtul 6100 10-40 (με προδιαγραφές 229.3 όμως, αυτό και ένα ακόμη αν θυμάμαι καλά από την κατάσταση bevo της μερσεντές που δίνουν προδιαγραφή 229.3 αν και 10-40) αλλά επειδή το χρησιμοποιούσα για μικρές πρωινές διαδρομές δούλευε άγρια στην αρχή. Τώρα πήγα σε Motul 8100 5-40 ( με προδιαγραφές 229.5) και είναι σαφώς πιο ήσυχο, αλλά δεν ξέρω αν θα κάψει λάδι, ειδικά το καλοκαίρι (αν και ο κινητήρας αυτός δεν έχει φήμη λαδοφάγου). Έτσι όπως περιγράφεις την χρήση του θα έβαζα κάποιο 10-40 με 229.3 προδιαγραφή.
Άβαταρ μέλους
By xeno
#109801 έχω το w211 με τον κινητήρα Μ271 και από την αγορά του (2005) μέχρι τώρα χρησιμοποιώ το Aral supertronic 0-30 (229.5) . Τώρα έχει 300.000 χλμ και καίει 1 έως 1,5 λ. /20.000χλμ περίπου, ποσότητα που έκαιγε και καινούργιο. Βέβαια το μεγαλύτερο μέρος των χλμ. είναι σε εθνική οδό.
Άβαταρ μέλους
By deep purple
#109839 Κοn5 τώρα το είδα, γράψε άκυρο για το προηγούμενο ποστ. Μπερδεύτηκα με τα 163 άλογα και το κομπρεσοράτος που ανέφερες. Ο δικός μου έχει ίδια άλογα και κομπρέσσορα αλλά είναι ο δίλιτρος Μ111 και όχι ο Μ271.
Άβαταρ μέλους
By Kon5
#110017 Ευχαριστώ παιδιά!

Εν τω μεταξύ το manual δεν λέει πουθενά προδιαγραφή λαδιού με αποτέλεσμα να μην ξέρω αν η προδιαγραφή είναι 229.3 , 229.5 ή οι νεότερες 229.31 και 229.51.

Λάδια αυτόματου κάθε πότε αλλαγή. Και εδώ το manual δεν λέει κάτι :lol:
Άβαταρ μέλους
By xeno
#110146 -Οι νεότερες 229.31 και 229.51 νομίζω ότι αφορούν κυρίως στους πετρελαιοκινητήρες.
Εδώ βλέπεις ποιά λάδια καλύπτουν τις προδιαγραφές:
http://bevo.mercedes-benz.com/bevoliste ... egriff=229
κι εδώ (μας το πρόσφερε ο mousatos): https://www.motul.com/gb/en/products/recommendation
βλέπεις τί λάδι για τον κινητήρα σου.
πχ. https://www.motul.com/gr/en/products/oi ... 29-51-5w30
εδώ προτείνει και τον τύπο 229.51 [100% Synthetic lubricant designed for Mercedes-Benz recent cars fitted with EURO IV and EURO V engines that require «Mid SAPS» lubricants: low Sulphated Ash, low Phosphorus and low Sulphur. Flexible drain intervals]
- Αλλαγή λαδιών στο αυτόματο κιβώτιο συχνά (απ' ότι γνωρίζω) .
Άβαταρ μέλους
By deep purple
#110199 Τα 229.31 και 229.51 νομίζω και εγώ ότι είναι για πετρελαιοκινητήρες. Επειδή και το δικό μου είναι αυτόματο (το 722.6, αυτόματο-σειριακό 5άρι, υποψιάζομαι ότι είναι το ίδιο με το δικό σου) ο μηχανικός μου είπε κάθε 50 χιλ. χιλιόμετρα τα λάδια σασμάν και κάθε 60 του διαφορικού (αν και η αντιπροσωπεία νομίζω είπε 100 για το διαφορικό) και αυστηρά τα μανίσια. Επειδή το πήρα μεταχειρισμένο τα άλλαξα αμέσως και μάλλον θα τα αλλάζω και τα δύο κάθε τρίτο σέρβις στα 60. Η χωρητικότητα είναι 8 λίτρα αλλά σε κάθε αλλαγή αλλάζεις τα 4.
Άβαταρ μέλους
By Kon5
#110660 Ευχαριστώ και πάλι παιδιά! Τελικά θα μπουν τα ίδια που έβαλε και ο Θωμάς, mobil1 new life 0-40 που είναι 229.3 / 229.5. Θα παρατηρήσω κατανάλωση και αναλόγως. Δεν έχει και βέργα λαδιού η μηχανή οπότε ό,τι και όσο βλέπεις από OBD.

Για λάδια διαφορικού και αυτόματου σκέφτομαι να το πάω αντιπροσωπεία. Θα ρωτήσω και για τιμή ελπίζω να μην είναι στο θεό.

Για όποιον ενδιαφέρεται την Πέμπτη το lidl βγάζει αντλία αναρρόφησης λαδιού.

http://www.lidl-hellas.gr/el/oi-prosfor ... l&id=33005
Άβαταρ μέλους
By trident1971
#111129 Ωρε κλεφτοπουλα, βαλβολινες για Focus II του 2005 με καμμια 80-90Κ χλμ τωρα που θα αλλαξει συμπλεκτη φιλος, υπαρχει κατι περα απο τις Ford (κανουν 16€ λιτρο) να βαλει?
ή να βαλει τις ford και να μην το πολυψαχνει?
Άβαταρ μέλους
By sknipper
Kon5 έγραψε:.... Το αυτοκίνητο είναι η r171, κινητήρας Μ271. Χιλιόμετρα 120.000 Ξεκίνησε με 5-30 και τις τελευταίες 2 αλλαγές έχει 10-40 ημι.

Αν κατάλαβα καλά ...οι προδιαγραφές πρέπει να είναι ΜΒ 229.3 ή 229.5?
Όλο το αυτοκίνητο είναι σε εργοστασιακή κατάσταση. Καμία επέμβαση στον κινητήρα που είναι ο κομπρεσοράτος 4κύλινδρος με 163 ίππους. Το αυτοκίνητο οδηγείται ΣΚ και κανα βράδυ Αθήνα. Όχι σταμάτα ξεκίνα αφού δεν θα χρησιμοποιείται για μετάβαση σε δουλειά. Το αυτοκίνητο θα οδηγείται ήρεμα κατά βάση με μερικά ανοίγματα για ξεκάπνισμα που και που.
Θερμοκρασία λαδιού δεν βγάζει στο ταμπλό.
Mobil θα βάλουμε όπως το βλέπω μεταξύ new life 0-40 ή esp formula 5-30. Δεν ξέρω αν από τα 10-40 που έχει τώρα το 0-40 θα το καίει :hmmm:
Κάποιο από αυτά που λες να βάλεις. Όχι 10-40 και όχι ημισυνθετικό. Ακόμα κι αν καίει λίγο ξαναβάλε το ίδιο και δεύτερη φορά (η πρώτη δεν μετράει),
Ψάξε μήπως βρεις θερμοκρασία λαδιού σε τυχόν κρυφό μενού ή με το OBD και πες μας.
Για το κιβώτιο δες τι ζητάει η Mercedes, δες και τι ζητάνε για να το στο βάλουνε. Μετά θα δεις ότι τις ίδιες προδιαγραφές τις βρίσκεις πολύ φτηνότερα.... Το ίδιο και για το διαφορικό.
Αν λέει ότι είναι από αυτά που δεν το αλλάζεις πάλι να το αλλάξεις. Ίσως αξίζει να το ανοίξεις ώστε να καθαριστεί και το μαγνητάκι από ρινίσματα και να αλλάξεις και τσιμούχα και φίλτρο (εάν έχει το κιβώτιο) .
Και του διαφορικού να αλλάξεις και να βάλεις καλό συνθετικό. Και μια και έχεις φτάσει από κάτω κάνε και μια αλλαγή υγρό φρένων... και ψυκτικό.... και λίπανση στις φούσκες.
Άβαταρ μέλους
By Kon5
#111281 Ευχαριστώ sknipper! Όλα τα υγρά/λάδια θα αλλαχθούν στο αυτοκίνητο. Αύριο ξεκινάμε με λάδι μηχανής (m1 newlife 0-40) και ακολουθούν και τα υπόλοιπα. Σκέφτομαι να το αλλάξω νωρίς το λάδι (πρπ στα 4000 χλμ) για να φύγουν οι βρωμιές λόγω έντονων καθαριστικών των συνθετικών σε σχέση με τα πιο χοντρά ημισυνθετικά που είχε.
Άβαταρ μέλους
By sknipper
Kon5 έγραψε:Ευχαριστώ sknipper! Όλα τα υγρά/λάδια θα αλλαχθούν στο αυτοκίνητο. Αύριο ξεκινάμε με λάδι μηχανής (m1 newlife 0-40) και ακολουθούν και τα υπόλοιπα. Σκέφτομαι να το αλλάξω νωρίς το λάδι (πρπ στα 4000 χλμ) για να φύγουν οι βρωμιές λόγω έντονων καθαριστικών των συνθετικών σε σχέση με τα πιο χοντρά ημισυνθετικά που είχε.
Σημειωτέον τα 10-40 δεν είναι πιο χοντρά από τα 0-40, ζεστά είναι ίδια, 40άρια, κρύα είναι που έχουν διαφορά αλλά τότε ακόμα και το 0 πολύ παχύ είναι.
Νομίζω παλιότερα είπες είχε 30άρια που πιθανόν να ήταν σχετικά συνθετικά οπότε τα ημισυνθετικά δεν θα προλάβανε να κάνουν και τόσο κακό. Και μάλλον θα ήταν σχετικά καλά, δε θα ανησυχούσα υπερβολικά.