Εγώ τα χαλαω μόνος μου, πχ οταν έκανα κάτι δοκιμές στα vlan στο router.
Anonymous Founder έγραψε:Υπάρχει κανένας νεότερος οδηγός για έξυπνο ηλιακό θερμοσίφωνα;;;Dimitris_P έγραψε:Οι σύγχρονοι ηλιακοί θερμοσίφωνες δεν έχουν αισθητήρα πάνω τους για κόψουν την παροχή;
Δεν καταλαβαίνω ακριβώς τι εννοείς. Μάλλον τον θερμοστάτη λογικά. Ναι, υπάρχει ένας θερμοστάτης , ο οποίος είναι χαζός και δεν έχει έξοδο. Αν περιμένεις από αυτόν να σου κόψει το ρεύμα, θα το κάνει αλλά θα καις ρεύμα παραπάνω. Ο σκοπός είναι να έχεις ζεστό νερό όταν το χρειάζεσαι, όχι να είναι μόνιμα ζεστό. Δεν λέω πως δεν θα λειτουργήσει και έτσι, αλλά δεν είναι ιδανικό και σίγουρα βασίζεσαι πολύ στον θερμοστάτη.
Επιπλέον, όπως σου προτείνω, θα γνωρίζεις ακριβώς και την θερμοκρασία του νερού, ακόμη και όταν δεν ανάβεις τον ηλιακό.Dimitris_P έγραψε:Ο διακόπτης στον πίνακα είναι χαζός, δεν έχει αισθητήρα, είναι ένας απλός διπλός διακόπτης ράγας. Οπότε δεν χρειάζεται να μπει 2ος αισθητήρας.
Ανάθεμα κι αν κατάλαβα τι εννοείς εδώ...![]()
![]()
Στον πίνακα θα μπει οπωσδήποτε το Sonoff, ένα ρελέ ισχύος 25A και προαιρετικά, αλλά για μένα απαραίτητο, ένας επιλογικός διακόπτης για να μπορείς να ανοίξεις τον θερμοσίφωνα χειροκίνητα. Για να λειτουργεί ο αυτοματισμός του Sonoff, o υπάρχον διακόπτης και ασφάλεια, πρέπει να είναι πάντα ανοιχτοί. Και χρειάζεσαι έναν επιπλέον διακόπτη που θα σου επιτρέπει να το λειτουργήσεις απομακρυσμένα με το Sonoff ή τοπικά χειροκίνητα.
Ο αισθητήρας που σου λέω δεν θα μπει στον πίνακα, αλλά έξω μέσα στον ηλιακό στο κυάθιο.
https://www.sthermo.gr/kyathio-gia-topo ... isthitira/Dimitris_P έγραψε:Το ηλεκτρικό κύκλωμα θα είναι κλειστό και θ'ανοίγει είτε μέσω της εφαρμογής σε προκαθορισμένη ώρα ή επιλεγμένη ώρα είτε με διακόπτη χειροκίνητα, πχ όταν είμαι στο σπίτι ή από την![]()
Ακριβώς το ανάποδο ισχύει. Δες παραπάνω.Dimitris_P έγραψε:Αυτό που θέλω να κάνω δηλαδή είναι το παρακάτω που νομίζω είναι από τις πιο ασφαλείς λύσεις:
Αν μου επιτρέπεις, πώς το ξέρεις πως είναι από τις πιο ασφαλείς λύσεις; Αφού δεν βλέπεις την συνδεσμολογία.
Απ' ό,τι φαίνεται, σωστή είναι η υλοποίηση, αλλά δεν βλέπουμε ούτε σχέδιο, ούτε συνδεσμολογία, ούτε τις συνδέσεις στον πίνακα. Επιπλέον, το χρονικό ρελέ που έχει βάλει, είναι σαφώς προαιρετικό, αν και είναι μια επιπλέον ασφάλεια: υπάρχει εκεί σε περίπτωση αστοχίας του Sonoff ώστε να κλείνει το κύκλωμα όπως και να 'χει μετά από κάποια ώρα.
Και ένα γενικό σχόλιο: το ρεύμα, δεν είναι παιχνίδι. Είναι ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ.![]()
![]()
Αν δεν ξέρουμε τι κάνουμε, αν δεν καταλαβαίνουμε τι γίνεται, ΔΕΝ πειράζουμε ούτε πίνακες, ούτε ηλιακούς, ούτε τίποτε. Και δεν εμπιστευόμαστε ΠΟΤΕ ηλεκτρολόγους που θα κάνουν του κεφαλιού τους χωρίς σχέδιο και χωρίς γνώσεις.
Επειδή έχουν δει τα μάτια μου πολλά, και επειδή δεν είναι όλοι οι άνθρωποι το ίδιο ικανοί, θα πρότεινα προς το παρόν να το αφήσεις ήσυχο και να το ανάβεις με το χέρι σου. Μόνον μετά από ενδελεχές ψάξιμο, και αφού βεβαιωθείς για το τι ακριβώς θέλεις να κάνεις, προχώρα σε μετατροπές.
Χωρίς την γνώση βασικής ηλεκτρολογίας και αυτοματισμών, κινδυνεύεις να βάλεις φωτιά στο σπίτι. Δεν υπερβάλλω.
Ηλεκτρολόγος εννοείται θα το βάλει, όχι εγώ.
My Flickr
https://www.shelly.com/en-gr/products/p ... helly-3-em
Έχει "δαχτυλίδια" για να μετράει και τις 3 φάσεις.
hackertom έγραψε:Ποια πλατφόρμα να χρησιμοποιήσω για το έξυπνο σπίτι μου?? Φώτα, θερμοκρασίες, κτλπ;??
Τι ακριβώς έχεις τώρα στο σπίτι σου από έξυπνες συσκευές;
Όσο για τον θερμοσίφωνα, δεν υπάρχει κάτι νεώτερο, οι λύσεις είναι πάνω κάτω οι ίδιες. Υπάρχουν κάποιοι που αντικαθιστούν διακόπτη+ασφάλεια με ένα ασφαλειοδιακόπτη που δεν θα το έκανα προσωπικά για τέτοια συσκευή.
https://www.aliexpress.com/i/4000189789769.html
Ψάχνεις κάτι 2Ρ και 25Α. Διπολικό (2Ρ) για να κόβει και φάση και ουδέτερο.
Όλα αυτά αν ξέρεις από ηλεκτρολογικά, αλλιώς δεν αγγίζεις πίνακα σε κάθε περίπτωση. Καλωσήλθες.
Εκεί βάζω ένα esp8266 με το ανάλογο RS485-TTL interface και στέλνει τις μετρήσεις μέσω MQTT στο openhab ή στο home assistant.
glf έγραψε:εγώ πρέπει να το έχω ξαναπεί, έχω βάλει κανονικό τριφασικό μετρητή ρεύματος, μπαίνει και συνδέεται μέσα στον ηλεκτρολογικό πίνακα μετά τις ασφάλειες και έχει modbus RS485.
Εκεί βάζω ένα esp8266 με το ανάλογο RS485-TTL interface και στέλνει τις μετρήσεις μέσω MQTT στο openhab ή στο home assistant.
Απλο και κατανοητο , να βρασω το 140 iq μου.
otso έγραψε:glf έγραψε:εγώ πρέπει να το έχω ξαναπεί, έχω βάλει κανονικό τριφασικό μετρητή ρεύματος, μπαίνει και συνδέεται μέσα στον ηλεκτρολογικό πίνακα μετά τις ασφάλειες και έχει modbus RS485.
otso έγραψε:glf έγραψε:εγώ πρέπει να το έχω ξαναπεί, έχω βάλει κανονικό τριφασικό μετρητή ρεύματος, μπαίνει και συνδέεται μέσα στον ηλεκτρολογικό πίνακα μετά τις ασφάλειες και έχει modbus RS485.
To πρωτόκολλο RS485, είναι σειριακό πρωτόκολλο που χρησιμοποιεί δισύρματο καλώδιο (υπάρχει και το RS428 που είναι 4σύρματο, έχει 4 αγωγούς δηλαδή.
Χρησιμοποιείται κατά κόρον στον βιομηχανικό αυτοματισμό, για επικοινωνίες μέχρι 1 χλμ. Αντίστοιχα το RS232, η κοινή σειριακή πόρτα ενός υπολογιστή, δουλεύει μέχρι 20 μέτρα.
Ο glf χρησιμοποίησε λογικά ένα φθηνό πολυόργανο σαν smart meter, μιας και οι φθηνοί smart meters σαν το Shelly Που έβαλα παραπάνω, είναι καινούργιο φρούτο.
Για να συνδέσει όμως το πολυόργανο που δεν είχε ούτε πόρτα Ethernet ούτε Wi-Fi με την σειριακή του εύκολα με το σύστημά του, ήθελε κάτι να μετατρέψει το σήμα σε TCP/IP κοινώς Ethernet, και γι αυτό έβαλε το ESP8266 που είναι ένα τσιπάκι που χρησιμοποιούν πολλές έξυπνες IoT συσκευές ούτως ή άλλως.
Απλό δεν είναι, θέλει γνώσεις και χρόνο. Το Modbus είναι ένα άλλο πρωτόκολλο βιομηχανικού αυτοματισμού και έχει να κάνει πως διαβάζεις τις τιμές που σου δίνει μια συσκευή. Δουλεύει με holding registers και coils.
Αν το έφτιαχνε σήμερα, μάλλον θα προτιμούσε μια λύση σαν την δική μου υποθέτω!
Σε κάθε περίπτωση βέβαια, υποκλίνομαι στον glf!
https://www.skroutz.gr/s/26177595/Eastr ... 30052.html
Otso εγώ απάντησα στο Δημήτρη που ξέρω ότι θα καταλάβει τι του γράφω γιατί τα.. σκαλίζει κι αυτός.
Και ξαναλέω ότι το διάλεξα με modbus γιατί είχα ήδη ασχοληθεί και έχω και το bus της αντλίας θερμότητας που διαβάζω και τα περνάω στο smart home.
Βέβαια αυτό τον καιρό η Α/Θ είναι διασωληνωμενη στην εντατική..
Έχει διαρροή και χάνει το ψυκτικό υγρό.
Εδώ κάνουμε κενό και το οργανακι μετράει το κενό σε microns Hg.
Ααααλλο story γράφεται εκεί.
glf έγραψε: ένα esp8266 με το ανάλογο RS485-TTL interface
Αυτό συνδέεται με καλώδιο στο μετρητή ρεύματος και στέλνει τις μετρήσεις με WiFi.
Το κυριότερο; δε χρειάζεται κανένα cloud service Κινέζου