Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By dimitris
#829030 Για κάποιον που ανήκει στην κατηγορία των DINKs (Dual Income No Kids) η μεγάλη πόλη έχει πολλά πλεονεκτήματα.

Ως προς το γιατί δε φεύγει ο κόσμος μαζικά να πάει στην επαρχία, οι λόγοι είναι σχετικά προφανείς, και δεν έχουν σχέση με το πού είναι καλύτερη η ποιότητα ζωής.
Άβαταρ μέλους
By GTS
PeterPan έγραψε:
Dimsabas έγραψε:
PeterPan έγραψε:Γιατί αν μένεις στα 4Β, δε θα τρως πάντα fast food, θα πας κ μια φορά το δίμηνο στην Ιθάκη, στο Βαρούλκο κτλ.

Σε πληροφορώ ότι περισσότεροι είναι αυτοί που ΔΕΝ κάνουν αυτό που περιγράφεις από αυτούς που το κάνουν.
Τρόπος του λέγειν είναι…

Αν δε μπορούν να ζουν άνετα όσοι μένουν στα νότια προάστια, τότε ποιοι μπορούν;

Eιναι πολυ υποκειμενικα αυτα που γραφονται και γενικα η ζωη του καθενος αναλογα την κατασταση του διαφερει ακομα και αν ζουν στην ιδια γειτονια. Ιθακη υπαρχει πολυ γκρινια για την ποιοτητα του φαγητου και Βαρουλκο ειναι στον Πειραια δεν ειναι στα 3Β οποτε δεν παιζει να παει καποιος εκει, ψιλο σπανια παμε Πειραια για αλλαγη και μονο.

Παντου υπαρχουν μειον, η Αθηνα εχει ελλειψη στις υποδομες δεν εννοω το αερδρομιο αλλα βασικες υποδομες στις γειτονιες οπως πεζοδρομια αγωγους να φευγουν τα νερα της βροχης δρομοι κατατραμμενοι ακομα και στα 3Β ειναι εντονα αυτα τα θεματα, επισης φετος ολο τον Ιουλιο ειχε φοβερη κινηση ισως τωρα τον ΑΥγουστο να σπασει λιγο περιμενω να δω τι θα γινει.

Επισης οι μισθοι στην Αθηνα ειναι χαμηλοι σε σχεση με εξωτερικο ενω τωρα τα κοστολογια πλησιαζουν επικινδυνα. Αν δεν βγαζεις μαυρα η φορολογια ειναι υψηλη για μισθωτο εισοδημα δεν βλεπω πως μπορει να ειναι ευχαισρημενος καποιος απο αυτη την κατασταση.
Άβαταρ μέλους
By GTS
PeterPan έγραψε:
Dimsabas έγραψε:
PeterPan έγραψε:Γιατί αν μένεις στα 4Β, δε θα τρως πάντα fast food, θα πας κ μια φορά το δίμηνο στην Ιθάκη, στο Βαρούλκο κτλ.

Σε πληροφορώ ότι περισσότεροι είναι αυτοί που ΔΕΝ κάνουν αυτό που περιγράφεις από αυτούς που το κάνουν.
Τρόπος του λέγειν είναι…

Αν δε μπορούν να ζουν άνετα όσοι μένουν στα νότια προάστια, τότε ποιοι μπορούν;

Oντως δεν εχεις καλη ιδεα ποιο μενουν στα 3Β, οι περισσοτεροι κατοικοι αγορασαν τα οικοπεδα στα 80ς, απο τοτε μεχρι τωρα υπαρχει αρκετος κοσμος που ειχε ανεση εκεινα τα χρονια αλλα οχι αργοτερα. Δεν μπορουν βεβαια να φυγουν απο τα σπιτια τους. Σε γενικες γραμμες δεν ειναι ροδινα σε καμμια περιπτωση και εξαρταται απο οικογενεια σε οικογενεια.
Άβαταρ μέλους
By GTS
#829039 Επισης η Βουλιαγμενη πρεπει να ειναι η μονη περιοχη της Αθηνας που εχεις σωστους δρομους μεσα στα στενα και αρκετα παρκα σε καλη κατασταση. Δεν ξερω για Πολιτεια πχ γιατι εχω να παω χρονια προς τα εκει. Η Βουλα για συγκριση εχει τα προβληματα που εχουν και πολλες αλλες περιοχες της Αθηνας. Νομιζω οτι η Βουλιαγμενη ειναι οντως η καλυτερη γειτονια της Αθηνας (οπως ειπα εχω χρονια να παω στην πολιτεια πχ μηπως ειναι τελεια και εκει δεν ξερω).
Άβαταρ μέλους
By Serf
glf έγραψε:
g8777 έγραψε:
glf έγραψε:Περπατούσαμε το σκύλο. Παίρνει τηλ φίλος, έλα σε μια ώρα για πίτσα μπύρα στο μπαλκόνι τον λέμε.
Στο δρόμο βλέπω τα παιδιά άλλου φίλου με το σκυλί τους. Πάμε σπίτι τους εκεί κοντά και τους παίρνουμε μπαμπά παιδιά σκυλί και περπατάμε πίσω σε μένα.
12 το βράδυ σχόλασε η μπαλκοναδα στα προάστια της Κοζάνης.
Πέμπτη είπαμε είναι;

Τώρα είναι Παρασκευή. Τουτέστιν άλλη μια μέρα χωρίς Τέσλα.

Το απίθανο ήταν ότι και οι δύο φίλοι έφυγαν με ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Oh yes, από τα ούτε 10 της πόλης...
Εγώ τι κάνω... Που έχω και αυλή και γκαράζ.
Leaf-Θάνος το ένα; Έχω 20% να πέσω μέσα!
Άβαταρ μέλους
By markvag
Anonymous Founder έγραψε:Στην Αθήνα, στα Γιάννενα, στα Χανιά ή όπου αλλού κάποιος ζει μέσα στην πόλη, τα παιδιά (με συνοδεία ή χωρίς) μπορούν να πάνε στις περισσότερες δραστηριότητες με τα πόδια. Εγώ στα Γιάννενα όταν ζούσα, δεν πήγα ποτέ με αμάξι κάπου, όλα τα έπιανες ποδαράτα, το πολύ σε 25 λεπτά το πιο μακρινό (η Λιμνοπούλα που πηγαίναμε για αθλητισμό).
Τα υπόλοιπα, σχολεία φροντιστήρια ήταν στο 10λεπτο, άντε τέταρτο.
Το ίδιο ισχύει και στην Αθήνα σε πάρα πολλές γειτονιές, και όχι μόνον στις πλούσιες (στις πλούσιες συχνά υπάρχουν μόνον κατοικίες γύρω γύρω άντε και σχολεία).
Από το σπίτι μου, όλα τα πιάνω με τα πόδια, μέχρι και σουπερμάρκετ έχει στα 200 μέτρα. Είμαι βέβαιος πως αυτό ισχύει σε όλο τον αστικό ιστό.
Αν έμενα στην Ανάβυσσο, προφανώς και δεν θα ίσχυε. Αν έμενα στα Καρδαμίτσια Ιωαννίνων, εννοείται πως επίσης δεν ισχύει.

Στην Καλαμαριά πάντως κανένας δεν άφηνε παιδί μέχρι 10-11 ετών να πάει πουθενά μόνο του, σε απόσταση πάνω από 1 τετράγωνο.

Anonymous Founder έγραψε:Ε, εδώ θα διαφωνήσουμε όμως. Μιλάμε για κόστος σπιτιού στο κέντρο της πόλης, όχι εκτός. Εκεί οι τιμές είναι ΠΑΝΑΚΡΙΒΕΣ στην επαρχία.

Εξαρτάται από πάρα πολλά! Εδώ πχ με κόστος που θα βγει γύρω στα € 1.000 το πολύ 1.500 / τμ βρίσκεις νεοκλασσικό άνω των 150τμ, με αυλή 200-300τμ (στο κόστος περιλαμβάνω ΚΑΙ ανακαίνιση) στα 5 λεπτά με τα πόδια από το κέντρο. Με € 100-120Κ βρίσκεις αξιοπρεπέστατο διαμέρισμα για μία οικογένεια σε καλή περιοχή. Όχι νεόδμητο, αλλά καλό.

Συνήθως ακριβές είναι οι πόλεις που έχουν φοιτητές...

Προφανώς, το θέμα με τις δουλειές είναι το βασικό πλεονέκτημα των μεγάλων πόλεων και ο βασικός λόγος που πολλοί μένουν εκεί.

Anonymous Founder έγραψε:διαμέρισμα με 220Κ νεόδμητο 120τμ δεν βρίσκεις πουθενά.

Δράμα, Καβάλα, Σέρρες, Ξάνθη, πολύ άνετα. Βασικά με αρκετά πιο κάτω... :lol:
Άβαταρ μέλους
By pro
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#829049 Μεζονέτα είναι άλλο από διαμέρισμα.
Δεν γνωρίζω πού είναι αυτά, αν είναι κέντρο ή στις παρυφές, αλλά φαίνεται πως η Λάρισα έχει όντως φθηνά σπίτια (ενώ τα Γιάννενα όχι).
I stand corrected για το πουθενά λοιπόν, λάθος μου.
Κάτι τέτοιο στην Αθήνα απλά δεν υπάρχει, εκτός από κάνα Ζεφυρι κι αν....
Βέβαια, να δούμε λίγο πως αγοράζεις ένα σπίτι με 220Κ, χοντρικά αν πάρεις δάνειο 160Κ, θέλεις σήμερα περίπου 1000€ δόση, άρα οικογενειακό εισόδημα πάνω από 3Κ το μήνα για να το εξυπηρετήσεις.
Αν λοιπόν ένα ζευγάρι μπορεί να βρει δουλειές με τέτοια λεφτά στην Λάρισα και του αρέσει η πόλη, ιδού.
Θα πω όμως πως πως αν εγώ δεν αποτελώ τον κανόνα, ούτε το παράδειγμα της Λάρισας καλύπτει όλη την χώρα (βλ. Γιάννενα ή τις πόλεις της Κρήτης) .
:oops:
Άβαταρ μέλους
By Dimsabas
#829051 Peter, αυτό που θέλω να πω είναι ότι συμφωνώ πως το ποσοστό των κατοίκων που μπορούν να ξοδέψουν πολλά είναι μεγαλύτερο άλλων περιοχών. Αλλά το μεγάλο ποσοστό των ντόπιων δεν μπορεί να υποστηρίξει τέτοιον τρόπο ζωής, αφού είναι οι παλιοί κάτοικοι με νορμάλ σπίτια και νορμάλ εισοδήματα.
Άβαταρ μέλους
By g8777
#829052 Ντίμη πες μ μεγεια

https://www.spitogatos.gr/aggelia/1114235271

(Από βδομάδα έχω ραντεβού με ιταλακια ,θα ρθει να ανοίξει γούρνα για να χουμε νερό)

Ντίμη, κάντο όπως ο Μπελγκαριον.
Άβαταρ μέλους
By pro
#829053 Μια χαρά κέντρο είναι, και εχω βάλει και μεζονέτες και οροφοδιαμερίσματα. Σ λέει και ο μαρκβαγκ παραπάνω ότι βρίσκεις και φτηνότερα βόρεια. Είπε και ο Ασίμωφ για Τρίκαλα. Η Λάρισα λοιπόν δεν καλύπτει όλη τη χώρα, υπάρχουν ακριβότερες πόλεις, αλλά υπάρχουν και φτηνότερες. Προφανώς πόλεις με δυσκολία εύρεσης οικοπέδων (φαντάζομαι τα Γιάννενα εμπίπτουν εκεί) ή τουριστική ανάπτυξη (πχ Χανιά) θα είναι ακριβότερες, αλλά υπάρχουν κι αλλες (Δράμα, Καρδίτσα, Ξάνθη) που είναι ακόμη φτηνότερες.

Αν φτάνεις εύκολα τα 220; Προφανώς όχι. Αλλά αν 220 έχει το νεόδμητο, βρίσκεις μεταχειρισμένο σε καλή κατάσταση σε τιμή που τη φτάνεις ευκολότερα. Όπως και να έχει η διαφορά του κόστους απόκτησης σπιτιού είναι τεράστια. Και επιπλέον, οι καλές απολαβές στην Αθήνα δεν είναι δεδομένες και εξασφαλισμένες εσαεί. Μην αρχίσουμε και λέμε θλιβερές περιπτώσεις 50ρηδων με εθελουσίες, κλπ που βρέθηκαν με τεράστια δάνεια στην πλάτη.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
g8777 έγραψε:Ντίμη πες μ μεγεια

https://www.spitogatos.gr/aggelia/1114235271

(Από βδομάδα έχω ραντεβού με ιταλακια ,θα ρθει να ανοίξει γούρνα για να χουμε νερό)

Ντίμη, κάντο όπως ο Μπελγκαριον.

Μιλάμε για τα Καρδαμίτσια, 10+ λεπτά από το κέντρο με αμάξι, ουσιαστικά πιο πολύ είναι μια μεζονετούπολη χωριό, παρά κάτι άλλο. Όλη η περιοχή (και όχι μόνον) βρίθει από μεζονέτες σαν αυτή, σε οικόπεδα 250 τμ.
Προφανώς και θα είναι φθηνή, δεν είναι καινούριο.
Και στο μαγευτικό Μενίδι, βρίσκεις τέτοια ακίνητα στην ίδια τιμή:
https://www.spitogatos.gr/aggelia/1114159452

Δεν θα πιάσουμε την υποπερίπτωση λοιπόν. Συμφωνούμε πως κάποιες περιοχές είναι όντως φθηνότερες στην αγορά κατοικίας. Παραμένει το πρόβλημα των αμοιβών όμως. Και το φθηνότερο σπίτι, για κάποιον που δεν έχει πίσω περιουσία και λεφτά, θα πρέπει να βγει από την δουλειά του.
Δεν είμαι μόνον εγώ που κατάφερα στην Αθήνα να πάρω ένα σπίτι, φίλος ήρθε από το χωριό του, με μόνο εφόδιο την άδεια ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη. Σε 20 χρόνια, κατάφερε με πολλή δουλειά, και σπίτι ν'αγοράσει (αυτός μεταχειρισμένο, αλλά δεν έχει δάνειο, και το νοικιάζει) και να βγάζει λεφτά, και οικογένεια να κάνει.
Αν γυρνούσε στην επαρχία, δεν είμαι καθόλου σίγουρος πως θα κατάφερνε τα ίδια. Για την ακρίβεια το προσπάθησε, αλλά είδε πως δεν βγαίνει (αυτός και η γυναίκα του, θέλουν να πάνε στην επαρχία).
Η κάθε περίπτωση λοιπόν είναι διαφορετική και δεν ισχύουν παντού τα ίδια.
Αν κάποιος θέλει να κάνει ξεκίνημα με μηδέν εφόδια (εννοώ λεφτά), τότε η Αθήνα με το πλήθος των εταιρειών, είναι λογική επιλογή.
Εναλλακτική επιλογή θα ήταν να πάει σε κάποιο τουριστικό νησί που επίσης έχει πολλές δουλειές.
Αντίστοιχη επιλογή (δεν ξέρω, δεν γνωρίζω) θα μπορούσε να είναι και η Λάρισα ξέρω γω, που ίσως έχει κι αυτή δουλειές και σε μισή ώρα βρίσκεις και παραλία αν θέλεις (δεν είναι δηλαδή μόνον ο καυτός κάμπος όπως νομίζουν κάποιοι).

Για παράδειγμα, ο PeterPan που θέλει να επαναπατριστεί, είναι περίπου μονόδρομος να επιλέξει την Θεσσαλονίκη (ή την Αθήνα) γιατί θα βγάζει 5 φορές περισσότερα (και λίγα λέω) σε σχέση με οποιαδήποτε επαρχιακή πόλη.

Να το πω λίγο πιο διαφορετικά: όλα συναρτώνται όχι από το πόσο κοστίζει η ζωή σε μια πόλη, αλλά και από το πόσα βγάζεις. Στο San Francisco, τα σπίτια είναι πανάκριβα, αλλά υπάρχει κόσμος που βγάζει εκατομμύρια.
Άβαταρ μέλους
By g8777
#829057 Ναι τελικά κάπου καταλήγουμε.

Ποιότητα ζωής είναι να βγάζεις πάνω από 3 χιλιάρικα το μήνα για να μπορείς να έχεις ένα γαμάτο σπίτι σε μία γαμάτη περιοχή.

Απλά αυτό δεν είναι τυπική περίπτωση και δεν αφορά τον γενικότερο πληθυσμό.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#829063 To κέντρο των Ιωαννίνων δηλαδή είναι γαμάτη περιοχή; Για ν'αγοράσεις εκεί σπίτι, θέλεις πολλά λεφτά, από κάπου πρέπει να βγουν. Στα Γιάννενα καλά λεφτά παίρνουν όσοι δουλεύουν σε μεγάλες επιχειρήσεις (και όχι πάντα) πχ Ζαγόρι, Πίνδος, Βίκος κλπ.
Οι άλλοι, πώς θα το αγοράσουν, αν δεν τσοντάρουν οι γονείς;

Για τον γενικότερο πληθυσμό γίνεται η κουβέντα, όχι για την υποεξαίρεση. Πχ ο bibendum, προτιμάει να ζήσει Πάτρα αν κατάλαβα καλά, στην Πάτρα τα σπίτια είναι φθηνότερα, αλλά οι αμοιβές είναι χάλια. Τι κάνει;

Το να φύγεις από την Αθήνα να πας να ζήσεις στα Καρδαμίτσια, στα δικά μου μάτια δεν είναι μήλα με μήλα και δεν θα το επέλεγα. Άλλος μπορεί να γουστάρει, τι να κάνουμε, έτσι είναι αυτά.
Οικογενειακό παράδειγμα, στα ίδια λεφτά που αγόρασα εγώ διαμέρισμα, ξάδερφος αγόρασε μονοκατοικία στα Γιάννενα (Νέα Ζωή) και της έκανε και ολική ανακαίνιση. Και έχει τα υπερδιπλάσια τετραγωνικά και κήπο.
Δεν είναι μήλα με μήλα όμως, κάθε άλλο. Είναι άλλος τρόπος ζωής, αυτός ζει δίπλα στο δάσος, μακριά από το κέντρο (θέλεις αμάξι), κλπ. Εγώ δεν θέλω να ζω έτσι.