Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By mousatos
#819451
g8777 έγραψε:Μουσατε κάθεσαι και σπας το κεφάλι σου για την λειτουργία της δημοκρατίας ενώ γνωρίζεις ότι όλα είναι στημένα ( εκεί κάπου στην Σιγκαπούρη);
Butt why ; :hmmm:

Είδα τους γείτονες να βάζουν γκολ στους εκλεκτούς του ΦΑΤΩ. Υπάρχει; ελπίς.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#819475 Ανάλυση για την επιτυχία της ΝΔ, από κάποιον δημοσιογράφο με ΠΑΣΟΚγενείς ρίζες.
2009-2023: ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ εξάγνισαν τη ΝΔ και της έστρωσαν τον δρόμο…
https://www.news247.gr/gnomes/giwrgos-k ... 59727.html
Το 2009 η ΝΔ παρέδωσε τη χώρα χρεοκοπημένη. Οι αντίπαλοί της, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, την εξάγνισαν και, με απανωτά λάθη, την οδήγησαν το 2019 στη νίκη και το 2023 στην κυριαρχία.

Όσοι νομίζουν ότι τα εκλογικά αποτελέσματα έρχονται την τελευταία στιγμή είναι μακριά νυχτωμένοι. Και όσοι απορούν τι σχέση έχουν «μακρινά» γεγονότα με τα σημερινά απλώς αδυνατούν να τα ερμηνεύσουν και περιμένουν το επόμενο μοιραίο.

Στη μοιραία για τη χώρα περίοδο 2007-2009 η τότε κυβέρνηση της ΝΔ τίναξε την μπάνκα στον αέρα. Οι προειδοποιήσεις ότι έρχεται χρεοκοπία και το ΔΝΤ θάφτηκαν και απαξιώθηκαν. Η σημερινή απερχόμενη κυβέρνηση, πάλι της ΝΔ, εν μέσω ιαχών για οικονομικό success story τα έδωσε όλα (50 δισεκατομμύρια) για να κερδίσει τις εκλογές.

Το χρέος ξεπέρασε, για πρώτη φορά, τα 400 δισεκατομμύρια, αλλά είναι «βιώσιμο». Δεν ξέρω αν υπάρχουν αναλογίες με το σήμερα. Όμως, υπάρχουν προειδοποιήσεις που, πάλι, αγνοούνται και θάβονται.

Το 2009 η απερχόμενη ΝΔ παρέδωσε τη χώρα χρεοκοπημένη. Το ΠΑΣΟΚ, που την παρέλαβε, δεν κατάλαβε έγκαιρα το μέγεθος της τραγωδίας. Όταν το κατάλαβε, επιχείρησε μόνο του «να σώσει τη χώρα». Και ακολούθησε αυτό που λέει η ευαγγελική φράση: «Άλλους έσωσεν, εαυτόν ου δύναται σώσαι».

Για την ακρίβεια, το ΠΑΣΟΚ συγκυβέρνησε με τη ΝΔ, την εξάγνισε από το αμάρτημα της χρεοκοπίας και καταστράφηκε το ίδιο. Ο κόσμος του δεν του συγχώρεσε αυτήν τη συγκυβέρνηση. Έφτασε στα όρια της κοινοβουλευτικής εξαφάνισης και χρειάστηκε να φτάσουμε στο 2023 για να δει ισχνό διψήφιο ποσοστό.

Και μετά ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ήρθε βιαστικά και απροετοίμαστος (2015), ενώ θα μπορούσε να αφήσει την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου (2102-2014) να ολοκληρώσει τη θητεία της κάνοντας όλη τη «βρώμικη δουλειά» και να αναλάβει τη διακυβέρνηση με καλύτερους όρους. Το μεθύσι από το τσουνάμι του 2015, οι αυταπάτες και η απότομη προσγείωση τού στέρησαν την πιθανότητα να είναι η δική του κυβέρνηση η πρώτη μετά τα μνημόνια.

Έτσι, μοιραία ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε αυτό το πλεονέκτημα σε μια άλλη κυβέρνηση της ΝΔ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, αλλά κατατάχθηκε κι αυτός στα μνημονιακά κόμματα. Άφησε μαξιλάρι 37 δισεκατομμυρίων, αλλά το εκμεταλλεύθηκε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η οποία μπορεί να μακαρίζει εαυτήν επειδή αντιμετώπισε πρώτα την πανδημία και μετά την ακρίβεια.

Η περίφημη «γκαντεμιά» του Μητσοτάκη αποδείχτηκε ευλογία. Οι ευρωπαϊκοί δημοσιονομικοί κανόνες χαλάρωσαν και η κυβέρνησή του μοίρασε 50 δισεκατομμύρια ευρώ. Με κάθε μορφή: αυξήσεις, αναδρομικά, επιδόματα, pass. Όσοι απορούν που το ποσοστό της ΝΔ αυξήθηκε (μόλις η δεύτερη φορά στη Μεταπολίτευση που δεν μειώνεται το ποσοστό κυβερνώντος κόμματος-η πρώτη ήταν το 2000, του ΠΑΣΟΚ υπό τον Σημίτη) τώρα έχουν την απάντηση: είναι τα 50 δισεκατομμύρια, που πήγαν σε εκατομμύρια τσέπες ψηφοφόρων. Αυτή είναι η πρώτη και αδρή εξήγηση για τη μεγάλη (επαναληπτική) νίκη της ΝΔ. Για την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν πρόσθετοι λόγοι.

Εν κατακλείδι: τα κόμματα και οι κυβερνήσεις προετοιμάζουν τις νίκες και τις ήττες, τις δικές τους και των αντιπάλων τους. Το ΠΑΣΟΚ στην αρχή και ο ΣΥΡΙΖΑ στη συνέχεια εξάγνισαν τη ΝΔ και της έστρωσαν το δρόμο για την (πρώτη μετά την οικονομική κρίση) δεύτερη θητεία κυβερνητικού κόμματος. Η νέα νίκη της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη επιβεβαιώνει ένα κλασικό αξίωμα: Δεν γίνεται να ηττηθείς, αν οι αντίπαλοι προετοιμάζουν τη νίκη σου…

Στο υπογραμμισμένο είναι όλα τα λεφτά.
Εγώ θα πω τελικά, πως αν κάτι αποδείχτηκε και ετούτη τη φορά, είναι πως το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ μειώνεται ταχύτερα με τον πληθωρισμό, παρά με περιοριστικά μέτρα και περικοπές. Ας ρίξει μια ματιά λοιπόν το ΔΝΤ. Ετούτη τη φορά ήταν "ατύχημα" αφού προέκυψε κατά τύχη, αλλά την επόμενη φορά, στην επόμενη χώρα, ας κάνουν για μια φορά κάτι διαφορετικό.
Η Ελλάδα μείωσε το χρέος της ως ποσοστό του ΑΕΠ μέσα σε 1 χρονιά, όσο δεν το κατάφερε σε 10 χρόνια μνημονίων. Τι είναι καλύτερο άραγε;
:s_sarcastic :s_wacko
Φυσικά και τα στοιχεία του προϋπολογισμού, συμφωνούν με το παραπάνω: τα έσοδα από φόρους είναι διαρκώς αυξημένα μετά την πανδημία. Φόροι σημαίνει άμεσοι και έμμεσοι (αδιάφορο για την κυβέρνηση από πού έρχονται τα λεφτά, αρκεί να έρχονται!).
Η συνολική φορολογική επιβάρυνση επί της παρούσας κυβέρνησης ΑΥΞΗΘΗΚΕ, έστω κι αν μειώθηκαν οι φόροι εισοδήματος για μεγάλη μερίδα φορολογουμένων. Αλλά κατά τ'αλλά, όλοι νομίζουν πως πληρώνουν λιγότερους φόρους...
:s_wacko
Μειώθηκε πχ ο ΕΝΦΙΑ 100€ που τον πληρώνεις μια φορά τον χρόνο, αυξήθηκε το σούπερ μάρκετ 100€ το μήνα (13% ή 24% ΦΠΑ) και χαίρεται ο άλλος που πληρώνει λιγότερους... φόρους!
:help: :s_rofl
https://www.newmoney.gr/roh/palmos-oiko ... sodimatos/
Αυξημένα πέρα από κάθε προσδοκία ήταν τον μήνα Ιανουάριο τα έσοδα του κράτους, όχι μόνον από εισπράξεις εμμέσων φόρων ΦΠΑ, αλλά και από τον φόρο εισοδήματος. Τα συνολικά έσοδα από φόρους «πετάνε» και εκτοξεύθηκαν στα 5 δισ. ευρώ, σημειώνοντας υπέρβαση 12% (πάνω από μισό δισ. ευρώ) έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2023, για μηνιαία έσοδα 4,4 δισ. ευρώ!

Στον αντίποδα, οικονομική δυσκολία δείχνει ότι οι φορολογούμενοι δεν πλήρωσαν για ΕΝΦΙΑ 17 εκατ. ευρώ ή 14% από τα συνολικά 120 εκατ. που τα προϋπολόγιζε το υπουργείο Οικονομικών, ως έσοδα από φόρους ακίνητης περιουσίας τον Ιανουάριο, ενώ «πεσμένες» ήταν και οι εισπράξεις εμμέσων φόρων στα καύσιμα και ποτά.

Τα οριστικά στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους επιβεβαιώνουν ότι το 2023 έκανε «ποδαρικό» με υπερπλεόνασμα 626 εκατ. ευρώ. Το ενδιαφέρον είναι η προέλευση και η πορεία των κρατικών εσόδων, έναντι όσων είχαν προϋπολογίσει στην κυβέρνηση ως τον Δεκέμβριο που ψηφίστηκε ο νέος προϋπολογισμός.

Σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού:

· το πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 1,480 δισ. ευρώ έναντι στόχου για πλεόνασμα 917 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2023 (και έναντι ελλείμματος 1.199 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2022)

· το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε σε 2,773 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 2,147 δισ. ευρώ (+626 εκατ. ευρώ) και πρωτογενούς πλεονάσματος 15 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2022.

· τα καθαρά έσοδα ανήλθαν σε 7,166 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας υπέρβαση 574 εκατ. ευρώ ή 8,7% έναντι της εκτίμησης που είχε περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2023.

Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στα αυξημένα φορολογικά έσοδα και επιτυγχάνεται παρά την αύξηση που παρατηρήθηκε στις επιστροφές των φορολογικών εσόδων.

Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 7,611 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας υπέρβαση κατά 758 εκατ. ευρώ ή 11,1% έναντι του στόχου.

Ειδικότερα τον μήνα Ιανουάριο 2023:

• Τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 2,277 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 246 εκατ. ευρώ.

• Τα έσοδα των φόρων εισοδήματος ανήλθαν σε 1,475 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 261 εκατ. ευρώ.


Από τις δύο αυτές κατηγορίες, εισπράχθηκαν έτσι 507 εκατ. ευρώ περισσότερα έσοδα, εξέλιξη που δείχνει συνδυασμό ανάπτυξης, υψηλής ακρίβειας και αυξήσεων μισθών πέραν του προσδοκώμενου.

:s_gamer
Άβαταρ μέλους
By EDDIE_147
#819496 Καλά τους λέει ο Ντίμης τριμπούρδελους.
Χάθηκε να δώσουν 50 δις στο Γιανι το '15;
Έστω 40 μη τα χαλάσουμε.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#819500 Αν του τα είχαν δώσει, μάλλον θα τους είχε βγει πολύ φθηνότερα πάντως, μην ξεχνάμε πως ο Βαρουφάκης κόστισε 877 δις στο τέλος, σωστά;
Άβαταρ μέλους
By EDDIE_147
#819504
Red Garland έγραψε:Κούλης and Yanis
Still a Better Love Story than Twilight :rtfm:


Εικόνα

Φιξδ.
Άβαταρ μέλους
By Red Garland
#819506
EDDIE_147 έγραψε:
Red Garland έγραψε:EDDIE_147 and Yanis
Still a Better Love Story than Twilight :rtfm:


Εικόνα

@@ Φιξδ.

Καλά εγώ μιλάω σοβαρά.
Αλλο λίγο και θα ψάχνει η Στράτου ποιος είναι αυτός ο EDDIE.
13 χρόνια είναι πολλά
Άβαταρ μέλους
By EDDIE_147
#819507
Red Garland έγραψε:13 χρόνια είναι πολλά


Καθόλου.
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
By EDDIE_147
#819509 https://www.lifo.gr/now/politics/tsipra ... mitsotakis

Τσίπρας έγραψε:Ο Βαρουφάκης το alter ego του EDDIE_147


:help: :help:
Άβαταρ μέλους
By 224v
#819510 Έχει κολλήματα με τις διαχρονικές απόψεις του ο Αλέξης, πάλι μέσα έπεσε!!! Στη μαντεψια, καλά θα πάει και στις 25....του Ιούνη
Ας πάει κάποιος από εδώ μέσα να του ανοίξει τους ορίζοντες γιατί βλέπω να τον αφήνει η Περιστερα και να κλαίει μόνη της τον Ιούλιο τότε στην επέτειο του δημοψήφισματος.

.
Άβαταρ μέλους
By markvag
#819514
Anonymous Founder έγραψε:Εγώ θα πω τελικά, πως αν κάτι αποδείχτηκε και ετούτη τη φορά, είναι πως το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ μειώνεται ταχύτερα με τον πληθωρισμό, παρά με περιοριστικά μέτρα και περικοπές. Ας ρίξει μια ματιά λοιπόν το ΔΝΤ.


Σώθηκες... Αφού ΤΙΝΑ! :rtfm: :lol:
Άβαταρ μέλους
By bibendum
#819535 Χτες πέτυχα Γερουλάνο σε μια εκπομπή της ΕΡΤ. Ήταν ότι καλυτερο πεντάλεπτο έχω ακούσει τα τελευταία χρόνια σε πολιτικό λόγο.

Εξήγησε εκπληκτικά ποσό κακη είναι η «ανάπτυξη» που έχουμε και πως μας οδηγεί σε βέβαιη καταστροφή δίνοντας το παράδειγμα της ενέργειας.

Φέρνουμε 100 λεει από την Ευρώπη για πράσινη ανάπτυξη, τα 85 τα δίνουμε ν αγοράσουμε τα μηχανήματα από τους ξένους όποτε δεν μένει τιποτα, τα 12 πάνε στους συστημικούς εδώ, τα 3 μένουν στην κοινωνία. Ο φτωχός αγρότης δεν έχει να πληρώσει την ακριβή ενέργεια και του δίνουμε pass να πληρώσει όποτε μπαίνουνε ακόμα πιο μέσα. Κανεις δεν σκέφτεται πως να βοηθήσουμε τον φτωχό αγρότη.

Εν δλδ 0 ανάπτυξη.

Μέχρι και ο Συρίγος της ΝΔ φάνηκε να συμφωνεί με αυτό.


< >
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#819545 Επίσης βάζουμε τον φτωχό αγρότη να πληρώνει πανάκριβα το δίκτυο διανομής για να εγγυάται τα μερίσματα της Macquarie.
Σκοπεύει να κάνει κάτι γι αυτό ο συμπαθής κατά τ'άλλα κ. Γερουλάνος;
Ή απλώς κάνει διαπιστώσεις;
Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα στο real estate, που στέλνει τα φιλέτα στους ξένους, αφήνοντας την πλέμπα να βολευτεί με ό,τι περισσεύει (αν βρει κάτι που δεν έχει γίνει AirBnB).
Άβαταρ μέλους
By bibendum
#819551 Το ειπε μέσα σε άκρες και αυτό για το ακριβό ρεύμα.

Πρότεινε αόριστα ανάπτυξη που θα αφήσει τα λεφτά να κυκλοφορήσουν γύρω γύρω στην γειτονιά μας. Κάτι ανάφερε για συνεταιρισμούς πράσινης ενέργειας ώστε να καρπωθεί το κέρδος κ ο φτωχός αγρότης και να έχει και φτηνή ενέργεια. Οκ είχε την ευκαιρία του και αυτός κάποτε.

Απλά μου αρεσε ο λόγος του. Μεστός σωστός μετρημένος με δεδομένα. Κάποτε είχε το στυλ του γόη που έλεγε παπαριτσες. Το δεύτερο που μου έκανε εντύπωση ήταν ότι κανένας από το πάνελ δεν τον κόντραρε ούτε καν ο υποψήφιος της ΝΔ παρά μόνο ο δημοσιογράφος.


< >
Τελευταία επεξεργασία από bibendum και 29 Μάιος 2023, 23:37, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά