Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By markvag
egobrain έγραψε:Μιας και λέτε για θερμοκρασίες, Μάρκο τι λέει εκεί στα ορεινά? Μηδένισε το κοντέρ?

Εδώ στον άγριο Βορά, το AC δουλεύει από τον Οκτώβριο, όχι συνεχώς προφανώς, αλλά τα πρωινά και τα απογεύματα χρειάζεται. Πλέον δεν κλείνει ούτε τα μεσημέρια. Θυμίζω ότι είναι η μόνη θέρμανση του σπιτιού (και επαρκεί ευτυχώς).

Πριν λίγο με πήρε τηλέφωνο συνάδελφος από το εξωτικό και κατάλευκο Νευροκόπι :ninja: :ninja:

Να σημειώσω βέβαια, ότι στο εξωτικό Νευροκόπι, ήδη από Σεπτέμβριο τα πρωινά χρειάζεται λίγο θέρμανση... :ninja: Η Δράμα έχει τον χειμώνα σταθερά κάπου μεταξύ 10-15 βαθμούς πάνω από το Νευροκόπι. Γιατί η Δράμα είναι στη νότια πλευρά του Φαλακρού όρους και το Νευροκόπι στη βόρεια. Δεν θα ξεχάσω τέλη του 2019 ή αρχές του 2020 σε μέρα που είχε απλά κρύο, αλλά καθόλου χιόνι πουθενά, ξεκίνησα από τον κάμπο έξω από τη Δράμα για Νευροκόπι. Ξεκίνησα με -6 και παρέμεινε λίγο - πολύ σταθερή μέχρι τον Γρανίτη (ένα χωριό στη μέση κάπου). Εκεί υπάρχoυν 2 στροφές που αρχίζει η κατηφόρα για την κοιλάδα του Νευροκοπίου. Με το που πέρασα τις εν λόγω στροφές, το θερμόμετρο στο αμάξι άρχισε να κατεβαίνει τόσο γρήγορα που νόμιζα οτι χάλασε... :lol: Σταμάτησε στο -21,5 :ninja: Και δεν είχε χιόνι ούτε για δείγμα πουθενά σημειώνω... :ninja:
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#795398 Εμείς ακόμη αντιστεκόμαστε, η θερμοκρασία ακόμη και το βράδυ κρατιέται μέσα στο σπίτι πάνω από 20 βαθμούς, αλλά δεν νομίζω πως θ'αντέξει για πολύ ακόμη. Μέσα στην εβδομάδα, θα χρειαστεί θέρμανση, και τώρα θα καθίσω να προγραμματίσω τον θερμοστάτη να είναι όσο πιο... έξυπνος γίνεται, για να μην ανοίγει ώρες που δεν χρειάζεται. Λέω να φτιάξω ένα πρόγραμμα κάπως σαν το παρακάτω:
Καθημερινές:
06:30-08:00: 21 βαθμοί
8:00-16:00 : 19 βαθμοί
16:00-20:00: 21 βαθμοί
20:00-23:00: 22 βαθμοί
23:00-06:30: 19 βαθμοί
Αυτό λογικά θα σημαίνει λιγότερο από 2 ώρες άνοιγμα του λέβητα ΦΑ την ημέρα, αν δεν έχει ψόφο.

Σαββατοκύριακα:
06:30-11:00: 21 βαθμοί
11:00-20:00 : 19 βαθμοί
20:00-23:00: 22 βαθμοί
23:00-06:30: 19 βαθμοί
Αυτό λογικά θα σημαίνει λιγότερο από 2 ώρες άνοιγμα του λέβητα ΦΑ την ημέρα, και αν θέλουμε λίγη ζέστη παραπάνω, θα μπορούμε να το κάνουμε on demand.

Αυτά θα είναι τα στάνταρντ, και φυσικά το αλλάζω εύκολα αν λείπουμε ή μείνουμε όλη μέρα στο σπίτι αν έχει πολύ κρύο μέσα στο ΣΚ.

Μέχρι πέρυσι αντίστοιχα το είχα σε ένα πιο απλό mode τύπου 19 την νύχτα και 22 την ημέρα, αλλά αυτό σημαίνει αναγκαστικά σχεδόν 50% παραπάνω κόστος ενέργειας χοντρικά.
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
Anonymous Founder έγραψε:
Μέχρι πέρυσι αντίστοιχα το είχα σε ένα πιο απλό mode τύπου 19 την νύχτα και 22 την ημέρα, αλλά αυτό σημαίνει αναγκαστικά σχεδόν 50% παραπάνω κόστος ενέργειας χοντρικά.

Περσι ποσα κοστισε η θερμανση με αυτο το προγραμμα; Μπορεις απλα να κανεις και τους 22° --> 21° και παλι θα δεις διαφορα στο κοστος

Εμενα με βλεπω σημερα να ανοιγω καλοριφερ. :(
Το πρωι ειχε 17° στο σαλονι γιατι χθες λειπαμε ολη μερα και δεν ανοιξαμε κλιματιστικο εκτος απο το πρωι και για 2 ωρες.
Άβαταρ μέλους
By Hellenic tifosi
#795405 22 δεν είναι υπερβολή;

Εμείς πέρσι είχαμε 20 και σκάγαμε στη ζέστη - φέτος θα το βάλουμε στους 19. Ήδη ξεκινήσαμε δηλαδη με 19 και ειναι σούπερ άνετο.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#795408 22 υπερβολή; Όχι βέβαια. Για μένα, αυτή είναι η άνεση, από εκεί και κάτω, πρέπει να είσαι ντυμένος. Εγώ μιλώ για θερμοκρασία δωματίου πάντα, ο θερμοστάτης μου είναι αρκετά ακριβής και συμπίμπτει αυτό που του βάζεις με αυτό που μετράει, οι αποκλίσεις είναι πολύ μικρές.
@ΝΠ
Πέρυσι, περίπου από φθινόπωρο μέχρι τέλος άνοιξης (δηλαδή θέρμανση και ΖΝΧ) πληρώσαμε 500€ περίπου.
Άβαταρ μέλους
By dimviii
#795409 Eγω με 22 παίζει να ιδρώνω στο κρεβάτι.
19 προσπαθώ να κρατώ.
Άβαταρ μέλους
By diplomat
#795410 Η αλήθεια είναι ότι μας έπαιξε ντριμπλίτσα μέσα στο πσκ. Η εσωτερική στους 18.5 χθες, και σήμερα στους 18. Είναι σχεδόν νομοτέλεια ότι μέσα στην εβδομάδα θα ανοίξω κι εγώ . Καλά ήταν μέχρι εδώ, δε λέω.

Παρεμπιπτόντως, στους 19 το έβαζα τις καλέc εποχέc, εδώ και δύο χρόνια στους τίμιους 18.
Άβαταρ μέλους
By George_Prix
dimviii έγραψε:Eγω με 22 παίζει να ιδρώνω στο κρεβάτι.
19 προσπαθώ να κρατώ.

Κι εγω με 22 γινομαι μουσκεμα. Για αυτο ολοι κατεβαζουμε θερμοκρασια τη νυχτα, γιατι κατω απο τα στρωσιδια δε χρειαζομαστε πολυ ζεστη...

Εμεις φετος παιζουμε 20 τη μερα και 18 τη νυχτα (απο 21-19 που παιζαμε παλια). Εχει αρχισει και αναβει το αεριο τις τελευταιες 2 μερες...
Άβαταρ μέλους
By Scotch
Anonymous Founder έγραψε:Πέρυσι, περίπου από φθινόπωρο μέχρι τέλος άνοιξης (δηλαδή θέρμανση και ΖΝΧ) πληρώσαμε 500€ περίπου.

Εμείς για ΖΝΧ 970 € με τον κ@λοΗΡΩΝα και τη ρήτρα αναπροσαρμογής, με τον θερμοστάτη στους 19,5 τη μέρα και 18 τη νύχτα. Την προηγούμενη χρονιά, για το ίδιο χρονικό διάστημα και ίδιες ρυθμίσεις, είχαμε δώσει 355 € (ΗΡΩΝ, χωρίς ρήτρα). Φέτος να δούμε που έχω μπει ΔΕΗ myHomeGasControl με σταθερή τιμή 0,05 €/kWh (από 0,03 της ΗΡΩΝ). Ακόμη δεν έχω ανάψει θέρμανση και η θερμοκρασία δεν έχει πέσει κάτω από τους 19.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#795415 Θέλω να κάνω τα μαθηματικά μου, νομίζω πως κι εγώ πρέπει ν'αλλάξω πρόγραμμα και να πάω με πάγιο και 20% έκπτωση. Σταθερό δεν βάζω, γιατί δεν ξέρω τι παίζει με επιδοτήσεις, και η Φυσικό Αέριο Ελλάδος δεν έχει τέτοιο πρόγραμμα.
Άβαταρ μέλους
By egobrain
markvag έγραψε:
egobrain έγραψε:Μιας και λέτε για θερμοκρασίες, Μάρκο τι λέει εκεί στα ορεινά? Μηδένισε το κοντέρ?

Εδώ στον άγριο Βορά, το AC δουλεύει από τον Οκτώβριο, όχι συνεχώς προφανώς, αλλά τα πρωινά και τα απογεύματα χρειάζεται. Πλέον δεν κλείνει ούτε τα μεσημέρια. Θυμίζω ότι είναι η μόνη θέρμανση του σπιτιού (και επαρκεί ευτυχώς).

Στους πόσους βαθμούς το έχεις?

Απροπό, ισχύει πως πρέπει να κρατάμε μια διαφορά 10 βαθμών μεταξύ εξωτερικής και θερμοκρασίας κλιματιστικου?
Άβαταρ μέλους
By Geralt
#795444 Στο σπιτι μεσα, εχω υγρασια 54-55% αυτες τις ημερες.Ειμαι προποδες Πεντελης.
Θεωρητικα οσο αυξανει το κρυο, η υγρασια μειωνεται σωστα?
εχει νοημα η αγορα αφυγραντηρα?Θα δω καποια διαφορα?

Σημειωση οτι εχω βρεθει σε παρεα, οπου γιατρος μας ελεγε οτι δεν ειναι υπερ των αφυγρατηρων καθως ξηραινουν πολυ την ατμοσφαιρα και ευνοουνται οι αναπνευστικες λοιμωξεις
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#795446 Μονον 55% όλη μέρα; Εντυπωσιακά χαμηλό, και δεν έχει νόημα ο αφυγραντήρας σε αυτή την περίπτωση.
Εγώ το πρωί στα υπνοδωμάτια βλέπω 70% και μόνον αφού αερίσω πέφτει στο 60% περίπου.
Άβαταρ μέλους
By Geralt
Anonymous Founder έγραψε:Μονον 55% όλη μέρα; Εντυπωσιακά χαμηλό, και δεν έχει νόημα ο αφυγραντήρας σε αυτή την περίπτωση.
Εγώ το πρωί στα υπνοδωμάτια βλέπω 70% και μόνον αφού αερίσω πέφτει στο 60% περίπου.

Ναι, αλλα βασικα το εχω στο σαλονι
εκτος και αν η no name κινεζια δειχνει οτι ναναι :(
https://kotes.gr/product/thermometro-ygrasiometro-4/

γενικα, υγρασια δεν εχω παρατηρησει, εκτος απο οταν ιδρωνουν τα αλουμινια, αλλα εκεινο ειναι λογω μεγαλης διαφορας εξωτερικης με εσωτερικη θερμοκρασια, σωστα?

θα το αφησω και στα δωματια
γενικα ο αφυγραντηρας, θα βλετιωσει ατμοσφαιρα σε υγρασιες ανω του 60-65%, σωστα?
Άβαταρ μέλους
By diplomat
#795450 Χμ, τσίμπησα ένα αφυγραντήρα πέρυσι, ΤΒΗ δεν τον έχω πολυχρησιμοποιήσει. Κοντά σε βουνό μένω κι εγώ, μα δεν ξέρω εάν παίζει μετρήσιμο ρόλο. Εν τέλει πάντως θα έλεγα ότι είναι καλός έστω να υπάρχει, για κανένα στέγνωμα ρούχων μέσα το χειμώνα, ή για ολιγόλεπτη χρήση μετά από ντους στις καλοκαιρινές μέρες με υγρασία (αν και το περασμένο καλοκαίρι με το βοριαδάκι ήταν μούρλια :inlove: ).