Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#772844
Vagnar έγραψε:Πώς παίζεις με άλεσμα στον cold brew; Χοντρό κόψιμο δεν θες γενικά;
Θέλει πιο χοντρό κι από καφετιέρα (αυτό με το πιστόνι). Βέβαια με κάθε μύλο να έχει διαφορετικές κλίμακες είναι δύσκολο να συμφωνήσεις με άλλον.
Αν είναι πιο ψιλό ή μείνει πιο πολλές ώρες τότε θα αρχίσει να βγάζει πικρίλα. Το ίδιο και αν το ανακατέψεις στο φίλτρο όταν το αδειάζεις. Βασικά τελειοποιείς και σταντάρεις τα υλικά και την τεχνική και μετά παίζεις με άλεσμα, ποσότητα και χρόνο.
Άβαταρ μέλους
By mirage
#772848 Εδω θα διαφωνήσω. Ελαφρα πιο λεπτοκομμενο απο French press θα ελεγα πως θέλει.
Φυσικα εξαρτάται και από τον χρόνο εκχύλισης και την ποικιλία. Αλλα σε γενικές γραμμές ελαφρά πιο λεπτοκομμενος πρέπει να είναι.
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#773347
mirage έγραψε:Εδω θα διαφωνήσω. Ελαφρα πιο λεπτοκομμενο απο French press θα ελεγα πως θέλει.
Φυσικα εξαρτάται και από τον χρόνο εκχύλισης και την ποικιλία. Αλλα σε γενικές γραμμές ελαφρά πιο λεπτοκομμενος πρέπει να είναι.
Σε ευχαριστώ, άλλοι λένε πιο ψιλοκομμένο άλλοι πιο χοντροκομμένο. Αλλά πόσο πιο ψιλό να το κάνω για να υπάρχει διαφορά, έχω 60 ρυθμίσεις και η κατηγορία χοντρό είναι 45-60, έχω κάνει 60 και 58. Να πάω 54, 50, λιγότερο; Χάθηκε ο κόσμος να είχανε όλοι ίδιες μονάδες σε νανόμετρα;
Και άλλο θέμα είναι η αναλογία, άλλοι λένε συμπυκνωμένο άλλοι όχι τόσο, παίζουν από 1:2-4 μέχρι 1:12-16. Για πόσο να πάω;
Ξέρω πλέον ότι το όλο πράμα είναι συνδυασμός αλέσματος με χρόνο. Αν είναι πιο ψιλό θέλει λιγότερο χρόνο. Προσπαθώ να μειώσω τον πειραματισμό. Κανονικά θα έπρεπε να γεμίζω το ψυγείο με διαφορετικά αλέσματα (48, 52, 56)/ποσότητα (1:6 κι 1:10)/χρόνο (12, 16, 24) = 18 μπουκάλια...
Θα έπρεπε να υπάρχει πινακάκι, άλεσμα, αναλογία, ώρες, τα 2 στους άξονες x και y και το τρίτο στα κουτάκια. Τα κουτάκια με καλό αποτέλεσμα να έχουν πχ πράσινο χρώμα, δίπλα πορτοκαλί, πιο πέρα κόκκινο.
Έχω βρει κάποιες συνταγές αλλά αν έχεις δοκιμασμένη συνταγή θα ήθελα να την ξέρω, άλεσμα/αναλογία/ώρες.
Άβαταρ μέλους
By Vagnar
#773349 12 ώρες στο ψυγείο πρέπει να είναι λίγες πάντως. Όταν κοίταζα για αυτά, ο πολύ εμπειρικός κανόνας ήταν κάτι σαν 12 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου, 24 στο ψυγείο.
Άβαταρ μέλους
By Giuseppe Busso
#776491 Εικόνα

Τι μπορεί να έχει χαλάσει στην Gaggia Brera και αφήνει αυτά τα υπολείμματα στο τέλος;
Άβαταρ μέλους
By PeterPan
#777048 Είχα πάρει από την Κομοτηνή τον Μάιο ελληνικό καφέ από καφεκοπτείο αεροστεγώς κλεισμένο.

Τον άφησα στην άκρη κ χθες τον άνοιξα…

Ο καλύτερος ελληνικός καφές που έχω δοκιμάσει. Φαντάζομαι πως θα ήταν αν τον έκανα τότε που τον αγόρασα…

Εικόνα


< >
Άβαταρ μέλους
By Νίκος Παππάς
#777050 Παίζει να είναι ο καλύτερος ελληνικός καφές γενικά.

<>
Άβαταρ μέλους
By Giuseppe Busso
#777077 Σε μαντεμένιο μάτι κουζίνας κάνεις φοβερό καφέ. Για αυτό και στο εξοχικό κάνω τον καλύτερο ελληνικό καφέ.


Επίσης νέα από το μέτωπο του δικού μου θέματος. Μίλησα με την κεντρική Gaggia Ιταλίας.
Μου έδωσαν μια πιθανή λύση τη ρύθμιση του μοχλού του grind για το μέγεθος κοψίματος εντός του κάδου με τους κόκκους που έχει.
Μετά από 3 καφέδες που έκανε, ο χαμός από άλιωτους μικροσκοπικούς κόκκους, εξαλείφθηκε σχεδόν καθολικά.
Πχ στον τωρινό που έχω και σας γράφω, έμειναν οριακά 2 μικρά κοκκάκια.
Ειδάλλως μου είπαν να απευθυνθώ στον αντιπρόσωπο Ελλάδος. Μακάρι να μην χρειαστεί.
Άβαταρ μέλους
By Dodger
#777135
PeterPan έγραψε:Μπράβο του, όταν έρθω Ελλάδα θα δω αν στέλνει με ταχυδρομείο
< >


Από τη σελίδα του στο Facebook, στις πληροφορίες:
https://www.facebook.com/vasilis.kekkeris/

Για παραγγελίες και αποστολή με κούριερ σε όλη την Ελλάδα καλέστε στο 2531022936 ή στείλτε μας μήνυμα ή email.

Αναφέρει και πολλά σημεία πώλησης ανά την Ελλάδα.
Άβαταρ μέλους
By Y.V
#777164 Εικόνα

Να και ο δικος μου εξοπλισμος για τον Ελληνικο καφε!
Φετος εκλεισε 35ετια, αφου τον πηρα οταν παντρευτηκα και νομιζω οτι ειναι αθανατος... :lol:
Κανει εξαιρετικο καφε!
Άβαταρ μέλους
By egobrain
#777185 Πέτρο, αν σ' άρεσε του Κέκκερη, δοκίμασε κι από τον Σεραφετίν!

YV, εξαιρετικό το σετάκι σου!
τι σκέδιο είναι το γκαζάκι?

Πριν κάποια χρόνια είχα φάει κόλλημα να βρω τις λεπτομέρειες -στο ψήσιμο και στα υλικά- που δίνουν το καλύτερο αποτέλεσμα. Δηλαδή ισορροπία στη γλύκα-πίκρα, μεστό/μη νερουλό, καϊμαλκιδικο.
Κατέληξα στα εξής: μπρίκι με στενό λαιμό, όχι βιαστικό ψήσιμο, φρεσκοκομμένος καφές, ανακάτεμα νωρίς, όχι απότομο σερβίρισμα.
Για πείτε τι προσέχετε όταν τονε φχιάνετε :)
Άβαταρ μέλους
By George_Prix
#777187 Η εσπρεσσιερα τα 'χει παιξει.
Ο μυλος εχει κολλησει σε συγκεκριμενο παχος κοπης και δε μπορω να παιξω αναλογα με τον καφε.
Αν ειμαι τυχερος βγαινουν καλοι οι μισοι καφεδες.
Δεν υπαρχει φραγκο για νεα μηχανη.

Μεχρι στον Ελληνικο θα το γυρισω τελικα :s_sad