Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By Serf
#776882 Η οποία Ταϊβάν έχει το 2% του πληθυσμού της ηπειρωτικής Κίνας για να έχουμε μια αίσθηση των μεγεθών. Όσο εξοπλισμό και να παράσχει η δύση σε περίπτωση σύρραξης χωρίς άμεση εμπλοκή δυτικού στρατού (όπως 99,9% θα συμβεί), αντίσταση δε συντηρείται μακροχρόνια.

Για σύγκριση, η Ουκρανία έχει το 30% του πληθυσμού της Ρωσίας, και κατ' επέκταση, "κορμιά" να συνεχίζουν πόλεμο όσο η δύση παρέχει εξοπλισμό/κτλ.
Άβαταρ μέλους
By George_Prix
#776884 Κι ολα αυτα απο το πουθενα. Επειδη ηθελε διακοπες στην Ταιβαν η Πελοζι, για να της περασει το ανεκπληρωτο ντερτι που βγαζει απο τοτε που ειδε τον Κουλη στο καπιτωλιο. Τελικα οχι μονο η Ελλαδα, ολος ο κοσμος πληρωνει τις αμαρτιες του Κουλη (η φυσικη ομορφια και το δασυτριχο στηθος κανουν κοσμο να αμαρτανει) :rtfm:
Άβαταρ μέλους
By markvag
#776895
Serf έγραψε:
markvag έγραψε:
Serf έγραψε:Εγγυήσεις προστασίας είχαν δώσει και στην Ουκρανία... Και να που βρισκόμαστε... Όπως δεν έρχονται σε σύρραξη άμεσα με τη Ρωσία, δε θα έρθουν ούτε με την Κίνα. Τώρα, να δίνουν όπλα στους Ταϊβανεζους για να σκοτώνονται με τους ηπειρώτικους Κινέζους, δεν το λες εγγύηση προστασίας.


Δεν είναι καθόλου το ίδιο. Η Αμερική δεν είχε συμφωνήσει να πολεμήσει για την Ουκρανία ή τη Γεωργία, ούτε είχε στείλει ποτέ τον στόλο να κόβει βόλτες έξω από τις ακτές τους, ούτε έχει στρατηγικές βιομηχανίες εκεί (όπως έχει στην Ταϊβάν, με τα semiconductors), ούτε είναι σε στρατηγικές εμπορικές γραμμές...


Υπάρχει ρητή αμυντική συμφωνία στρατιωτικής εμπλοκής μεταξύ ΗΠΑ και Ταϊβάν; Την οποία Ταϊβάν οι ΗΠΑ πλέον (μετά το 1979) ΔΕΝ αναγνωρίζουν ως ανεξάρτητη χώρα.

https://worldpopulationreview.com/count ... ize-taiwan


Ρητή αμυντική συμφωνία δεν υπάρχει, υπάρχουν πολλές ρητές δηλώσεις ΚΑΙ προέδρων περί αυτού, αλλά θεωρώ εξαιρετικά απίθανο το να μην εμπλακούν οι ΗΠΑ. Η κατάσταση έχει μεν κάποιες ομοιότητες με την Ουκρανία, αλλά και πάρα πολλές διαφορές, κυρίως στο βάθος των σχέσεων, αλλά και τη στρατηγική σημασία της Ταϊβάν για τις ΗΠΑ, τόσο ως τοποθεσίας (επιτρέπει τον "στραγγαλισμό" της Κίνας σε περίπτωση που) όσο και για το ότι η πλειοψηφία των ημιαγωγών παγκοσμίως παράγεται εκεί.

Επίσης, το θέμα τυχόν εισβολής είναι πιο περίπλοκο από απλή αριθμητική. Ναι, προφανώς η PRC έχει συντριπτικό αριθμητικό πλεονέκτημα και το πολύ πιο πιθανό είναι να βγει από πάνω (χωρίς εμπλοκή των ΗΠΑ), αλλά τα logistics μεταφοράς στρατευμάτων και εφοδίων στο στενό της Ταϊβάν είναι αρκετά δύσκολα και στην πράξη υπάρχει ένα σχετικά μικρό χρονικό παράθυρο που μπορεί να γίνει απροβλημάτιστα. Οπότε, δεν είναι μόνο το τί και πόσα έχεις συνολικά, αλλά το τι και πόσα μπορείς να φέρεις στη πεδίο της μάχης. Ξαναλέω, η PRC έχει προφανώς στο συντριπτικό πλεονέκτημα, αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά...


George_Prix έγραψε:Κι ολα αυτα απο το πουθενα. Επειδη ηθελε διακοπες στην Ταιβαν η Πελοζι


Ε, δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα... :lol:
Άβαταρ μέλους
By cabala10
#776977
George_Prix έγραψε:Κι ολα αυτα απο το πουθενα. Επειδη ηθελε διακοπες στην Ταιβαν η Πελοζι, για να της περασει το ανεκπληρωτο ντερτι που βγαζει απο τοτε που ειδε τον Κουλη στο καπιτωλιο. Τελικα οχι μονο η Ελλαδα, ολος ο κοσμος πληρωνει τις αμαρτιες του Κουλη (η φυσικη ομορφια και το δασυτριχο στηθος κανουν κοσμο να αμαρτανει) :rtfm:

η αμερικη ειναι χτισμενη σε αυτο που λενε war economy
χωρις πολεμο για να πεσει το χρημα στην αμυντικη βιομηχανια θα πεσει κατω και θα σπαρταρει η αμερικη
Άβαταρ μέλους
By REALZEUS
#777052
markvag έγραψε:θεωρώ εξαιρετικά απίθανο το να μην εμπλακούν οι ΗΠΑ


Άμεση στρατιωτική εμπλοκή κατά μιας πυρηνικής δύναμης; Απίθανο... Επίσης μια τέτοια εξέλιξη ίσως έφερνε και την εμπλοκή της Ρωσίας, υπέρ της Κίνας φυσικά.
Η PRC από την άλλη είναι η μόνη από τις τρεις υπερδυνάμεις που δεν ασκεί εξωτερική πολιτική με την χρήση στρατιωτικής ισχύος. Οπότε είναι μάλλον απίθανο να επιτεθεί, εκτός αν προκληθεί πολύ άσχημα. Ακόμα και στην κόντρα της με την Ινδία, έχει κάνει συμφωνία με τους Ινδούς να μην υπάρχει ένοπλη σύγκρουση, για αυτό πριν λίγους μήνες σκοτώθηκαν μερικοί στρατιώτες και από τις δύο πλευρές στο υψίπεδα του Θιβέτ, αλλά χωρίς την χρήση όπλων (πλακώθηκαν στο ξύλο με στυλάρια, σαν χούλιγκαν σε γήπεδο... :dizzy: ).
Άβαταρ μέλους
By markvag
#777514
REALZEUS έγραψε:
markvag έγραψε:θεωρώ εξαιρετικά απίθανο το να μην εμπλακούν οι ΗΠΑ


Άμεση στρατιωτική εμπλοκή κατά μιας πυρηνικής δύναμης; Απίθανο... Επίσης μια τέτοια εξέλιξη ίσως έφερνε και την εμπλοκή της Ρωσίας, υπέρ της Κίνας φυσικά.
Η PRC από την άλλη είναι η μόνη από τις τρεις υπερδυνάμεις που δεν ασκεί εξωτερική πολιτική με την χρήση στρατιωτικής ισχύος. Οπότε είναι μάλλον απίθανο να επιτεθεί, εκτός αν προκληθεί πολύ άσχημα. Ακόμα και στην κόντρα της με την Ινδία, έχει κάνει συμφωνία με τους Ινδούς να μην υπάρχει ένοπλη σύγκρουση, για αυτό πριν λίγους μήνες σκοτώθηκαν μερικοί στρατιώτες και από τις δύο πλευρές στο υψίπεδα του Θιβέτ, αλλά χωρίς την χρήση όπλων (πλακώθηκαν στο ξύλο με στυλάρια, σαν χούλιγκαν σε γήπεδο... :dizzy: ).Καλά, μια χαρά η Κίνα χρησιμοποιεί και στρατιωτικές δυνάμεις εκεί που την παίρνει (πχ βάση στο Τζιμπουτί και πιο παλιά η επέμβαση στον πόλεμο της Κορέας). Απλά είναι πολύ πίσω στο συγκεκριμένο παιχνίδι. Εξάλλου, για την Κίνα δεν είναι εξωτερική παρέμβαση αυτό, αλλά "εσωτερική υπόθεση". Επιπλέον, με τα χέρια της Ρωσίας δεμένα στην Ουκρανία θεωρώ εξαιρετικά απίθανο να έχει ορέξεις για άλλα μπλεξίματα... Και η Ταϊβάν είναι πολύ πολύτιμη στρατηγικά για τις ΗΠΑ για να μην εμπλακούν, τόσο λόγω γεωγραφικής τοποθεσίας, όσο και λόγω της βιομηχανίας ημιαγωγών της.

Πάντως, δεν νομίζω να γίνει κάτι, απλά η Κίνα δεν πρόκειται να αφήσει καμία ευκαιρία για να δηλώσει την άποψή της, ούτε να αφήσει κάποια πρόκληση αναπάντητη. Είναι γνωστό εξάλλου πως πάντα παίζει το "long game" που λένε και στο χωριό μου...
Άβαταρ μέλους
By REALZEUS
#777532
markvag έγραψε:επέμβαση στον πόλεμο της Κορέας


Αυτό έγινε καθαρά κατά εντολή των Σοβιετικών. Μάλιστα οι Σοβιετικοί έστελναν εκπαιδευτές με τα τελευταία τους MiG και οι Κινέζοι είχαν τα προηγούμενα μοντέλα και έκανα ουσιαστικά "εκπαίδευση επ' 'έργω". Οι Κινέζοι έστειλαν όμως Στρατό στο έδαφος, με τις πλάτες των Σοβιετικών, καθώς τότε δεν είχαν πυρηνικά όπλα για να αντιπαρατεθούν με τους Αμερικανούς, if push came to shove.markvag έγραψε: Επιπλέον, με τα χέρια της Ρωσίας δεμένα στην Ουκρανία θεωρώ εξαιρετικά απίθανο να έχει ορέξεις για άλλα μπλεξίματα...


Η Ρωσία έχει εμπλέξει το 1/10 των δυνάμεών της στην Ουκρανία. Όσοι νομίζουν ότι η Ρωσία έχει μπλέξει άσχημα, δεν ξέρουν απλά τι τους γίνεται σχετικά με τα οπλοστάσια των χωρών του πλανήτη. Αν αποφασίσει να εμπλακεί όμως στην Θάλασσα της Κίνας θα είναι σε στρατηγικό επίπεδο (όχι σε τακτικό όπως στην Ουκρανία), οπότε θα στείλει τα μεγάλα όπλα της (που δεν έχει η Κίνα), όπως τα υπερηχητικά στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-160 με θερμοπυρηνικά όπλα και τα νέα πυρηνοκίνητα υποβρύχια της, για δοκιμές ουσιαστικά (https://maritime-executive.com/article/ ... -submarine). Η Κίνα αυτό που έχει είναι πολύ κρέας (cannon fodder), αλλά δεν έχει τα όπλα για να τα βάλει με τους άλλους δύo μεγάλους. Και άντε οι Ρώσοι δεν είναι εχθροί. Οι Αμερικανοί όμως είναι. Εκεί θέλεις να έχεις από πίσω το το μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο του πλανήτη (το Ρωσικό με κοντά 9000 κεφαλές και κυρίως πολλαπλά συστήματα εκτόξευσης - nuclear triad). Οι Κινέζοι έχουν περίπου 300 κεφαλές και δεν έχουν σοβαρό σύστημα εξαπόλυσης, για αυτό τους κάνουν μαγκιές οι Αμερικανοί με αεροπλανοφόρα στην Ταϊβάν, ενώ στους Ρώσους σφυρίζουν αδιάφορα (επειδή ξέρουν ότι θα τα χάσουν μέσα σε λίγα λεπτά αν αποφασίσουν να τα χτυπήσουν οι Ρώσοι).... :whistlink:
Άβαταρ μέλους
By georgetz
#777554 άρα έτσι όπως τα λες , ένα φου κάνουν οι Ρώσοι και οι Αμερικανοί φινίτο (και για να λες πυρηνικά , κ όλος ο κόζμος) :(

Άρα γιατί ξύνονται στη γκλίτσα αφου είναι τόσο επικίνδυνα τα πράματα ? Μήπως δεν είναι έτσι όπως ακριβώς τα λες ?

Μήπως ?
Άβαταρ μέλους
By markvag
#777563 Ε, καλά... Η Ρωσία, εκτός από τα πυρηνικά της δεν μπορεί να απειλήσει το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, αυτό είναι δεδομένο.

Τώρα, σε ότι αφορά το αν μπορεί να εμπλακεί σε 2 ταυτόχρονους πολέμους στις δύο άκρες της, επίσης το θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο... Τόσο από πλευράς κόστους, όσο και από πλευράς manpower / πόρων εν γένει. Εδώ την Ουκρανία και ζορίζεται :lol:

Πέραν αυτών, θεωρώ εξαιρετικά απίθανο να εμπλακεί η Ρωσία σε τυχόν διένεξη Κίνας - Ταϊβάν + ΗΠΑ, για πολλούς λόγους, με κυριότερο το ότι δεν έχει να κερδίσει τίποτα.
Άβαταρ μέλους
By REALZEUS
#777568
georgetz έγραψε:Άρα γιατί ξύνονται στη γκλίτσα αφου είναι τόσο επικίνδυνα τα πράματα ?


Ποιος ξύθηκε;markvag έγραψε:Τώρα, σε ότι αφορά το αν μπορεί να εμπλακεί σε 2 ταυτόχρονους πολέμους στις δύο άκρες της, επίσης το θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο... Τόσο από πλευράς κόστους, όσο και από πλευράς manpower / πόρων εν γένει. Εδώ την Ουκρανία και ζορίζεται


Η Ρωσία αυτήν την στιγμή είναι σε πόλεμο στην Συρία (μικρή εμπλοκή βέβαια) και στην Ουκρανία. Επίσης το ζόρι θέλω να μου το εξηγήσεις με εμπλοκή μικρού μέρους μέρος των δυνάμεών της...
Άβαταρ μέλους
By cabala10
#777600
markvag έγραψε:Ε, καλά... Η Ρωσία, εκτός από τα πυρηνικά της δεν μπορεί να απειλήσει το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, αυτό είναι δεδομένο.

Τώρα, σε ότι αφορά το αν μπορεί να εμπλακεί σε 2 ταυτόχρονους πολέμους στις δύο άκρες της, επίσης το θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο... Τόσο από πλευράς κόστους, όσο και από πλευράς manpower / πόρων εν γένει. Εδώ την Ουκρανία και ζορίζεται :lol:

Πέραν αυτών, θεωρώ εξαιρετικά απίθανο να εμπλακεί η Ρωσία σε τυχόν διένεξη Κίνας - Ταϊβάν + ΗΠΑ, για πολλούς λόγους, με κυριότερο το ότι δεν έχει να κερδίσει τίποτα.

αν νομιζεις πως το νατο θα κανει τιποτα σοβαρο σου εχω νεα
https://news.err.ee/1608638245/kallas-e ... nato-plans

το πλανο της επιθεσης εναντια στην ρωσια υπαρχει μονο εαν η ρωσια δεν χρησιμοποιησει πυρηνικα πραγμα που a priori θα γινει καθοτι θα ειναι μια αμεση επιθεση της αμερικης
Άβαταρ μέλους
By REALZEUS
#777625
cabala10 έγραψε:
markvag έγραψε:Ε, καλά... Η Ρωσία, εκτός από τα πυρηνικά της δεν μπορεί να απειλήσει το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, αυτό είναι δεδομένο.

Τώρα, σε ότι αφορά το αν μπορεί να εμπλακεί σε 2 ταυτόχρονους πολέμους στις δύο άκρες της, επίσης το θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο... Τόσο από πλευράς κόστους, όσο και από πλευράς manpower / πόρων εν γένει. Εδώ την Ουκρανία και ζορίζεται :lol:

Πέραν αυτών, θεωρώ εξαιρετικά απίθανο να εμπλακεί η Ρωσία σε τυχόν διένεξη Κίνας - Ταϊβάν + ΗΠΑ, για πολλούς λόγους, με κυριότερο το ότι δεν έχει να κερδίσει τίποτα.

αν νομιζεις πως το νατο θα κανει τιποτα σοβαρο σου εχω νεα
https://news.err.ee/1608638245/kallas-e ... nato-plans

το πλανο της επιθεσης εναντια στην ρωσια υπαρχει μονο εαν η ρωσια δεν χρησιμοποιησει πυρηνικα πραγμα που a priori θα γινει καθοτι θα ειναι μια αμεση επιθεση της αμερικηςΑυτά είναι δεδομένα. Η Ρωσία διαθέτει διπλάσιο αρματικό και πυροβολικό δυναμικό από ολόκληρο το ΝΑΤΟ μαζί. Στα χρόνια της ΕΣΣΔ (άλλα μεγέθη, αλλά όχι εντελώς ασύγκριτα) η αμυντική πολιτική του ΝΑΤΟ προέβλεπε την χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων (είχαμε τέτοια και στην Ελλάδα) την 2η ημέρα του αγώνα σε ενδεχόμενο πόλεμο, καθώς θεωρούταν δεδομένη η υπερκέραση των συμβατικών δυνάμεων του, αν δεν υπήρχε ανακωχή εντός 24 ωρών.