Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By socratesn
#727312 Προσωπικά λόγω δουλειάς συναλλάσσομαι και με τις δύο μεριές (εργοδότες και εργαζομένους) , βλέπω πως η αγορά έχει τόσες στρεβλώσεις που και εργοδότες και εργαζόμενοι έχουν την παρανομία στο τσεπάκι. (Χωρίς σε καμία περίπτωση να εκφράζω αυτή την άποψη ώστε να ξεπλύνω παράνομες εργοδοτικές συμπεριφορές, αλλού θέλω να καταλήξω)

Είναι εξίσου πιθανό να βρεις εργοδότη που να μη καταβάλλει δώρα κλπ, με το να βρεις εργαζόμενο που να τα ζητάει όλα μαύρα για να εισπράττει μέχρι και ΚΕΑ.

Δυστυχώς, ο Έλληνας από την κρίση και μετά έγινε εθισμένος στα επιδόματα, πράγμα εύλογο αν σκεφτεί κανείς το ύψος του βασικού μισθού.

Αυτή τη στιγμή ένας εργαζόμενος με 3 παιδιά, αν στα "ένσημά" του δηλώνεται Part time αλλά τσεπώνει κανά 800άρι μαύρο, έχει τη δυνατότητα να τσιμπήσει από επιδόματα: 140,00€ το μήνα επίδομα παιδιού, 175,00 € επίδομα ενοικίου, μειωμένο τιμολόγιο στο ρεύμα και κανά 200άρι επίδομα θέρμανσης.. Ο ίδιος αν δηλωνόταν όλα στην εντέλεια και θα έπαιρνε τα 800 με ένσημα κανονικά και νόμιμα, δε θα δικαιούνταν τίποτα από τα παραπάνω και θα πλήρωνε και καμιά 50αρια ευρώ το μήνα σε παρακράτηση φόρου. Δεν γίνεται με βασικό 550€ τον μήνα, να προσφέρεις σε επιδόματα σχεδόν τα μισά.

Επίσης, απλά να σημειώσω πως από πελάτες και φίλους μου με εστίαση και μεταφορές, γνώριζα πως ήταν σχεδόν αδύνατο να βρείς πλέον άνθρωπο για ντελίβερυ γιατί όλοι έσπευσαν στo e food και τις υπόλοιπες στις οποίες τουλάχιστον τα βασικά νόμιμα τηρούνταν (σε αντίθεση με το μέσο μαγαζάκι της γειτονιάς) και δεν είχε και την "αγκαρία" του αφού δεν πας παραγγελία, ετοίμασε μερικά κουτιά ή ρίξε ένα σφουγγάρισμα.

All in all, δεν υπάρχουν στα εργασιακά οι συνθήκες εκείνες που να ευνοούν την ορθή ασφάλιση και τήρηση του νόμου.
Είναι αδύναμο και αναξιόπιστο το ασφαλιστικό, χαμηλές οι συντάξεις, χαμηλοί οι μισθοί και χαμηλή η εισφοροδοτική ικανότητα. Το e-food Πρέπει να πληρώνει εισφορές για 7 Full time εργαζομένους, ώστε ο ΕΦΚΑ να πληρώσει 1 σύνταξη σε συνταξιούχο του ΟΤΕ ξέρω γω.
Όσο υπάρχουν τέτοιες ανισορροπίες με αποτέλεσμα ένα ανορθόδοξο ασφαλιστικό, τόσο θα επιβάλλονται νόμοι σαν τον επίμαχο που συζητάμε και δεν θα τρέχει μύτη.
Άβαταρ μέλους
By Asimov
#727314
skous έγραψε:Καλα εννοειται οτι αν δεν στα πεί λογιστης ή δεν ξέρεις οως να τα υπολογίσεις τον ήπιες.
Αλλά απο το καθολου (όλα μαύρα) τουλαχιστον εκει έχεις κάτι.

Μπορει οικονομικά στο short term τα μαυρα να ειναι καλύτερα, στο διηνεκες όμως προφανως δεν είναι.


< >
Και στο short term δύσκολα συμφέρουν : συνήθως αν έχεις άλλη κανονική δουλειά και κάνεις εξτραδακια
Άβαταρ μέλους
By Geo f1
#727416
Αγαπητές συναδέλφισσες, αγαπητοί συνάδελφοι,
ιδιαίτερη εντύπωση αλλά και εύλογα ερωτηματικά προκαλεί η απόφαση της Διοίκησης να προαγοράσει νέα γραφεία 40.000 τ.μ. στο υπό ανέγερση συγκρότημα του Ελληνικού, έναντι του διόλου ευκαταφρόνητου ποσού των € 147 εκατομμυρίων.
Την ώρα που στο βωμό της κερδοφορίας συρρικνώνεται το δίκτυο κι εκατοντάδες συνάδελφοί μας εκβιάζονται να οδηγηθούν … «οικειοθελώς» στην ανεργία, η συγκεκριμένη επιχειρηματική επιλογή μόνο ως προκλητική μπορεί να χαρακτηρισθεί.
Και για να γίνουμε πιο σαφείς, θα αναφέρουμε ότι τα € 147 εκ. αντιστοιχούν περίπου στο 1/6 του συνολικού τιμήματος που κατέβαλε η Lamda Development στο Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ για την αγορά της έκτασης στο Ελληνικό (915 εκ. €).
Στο σημείο αυτό εύλογα διερωτόμαστε:
 γιατί η Τράπεζα σπεύδει να αγοράσει γραφεία με €3.675 το τ.μ. από μια εταιρεία της οποίας αποτελεί ταυτόχρονα βασικό χρηματοδότη για το εν λόγω project, ενώ υπάρχει κάλλιστα η δυνατότητα παραμονής υπηρεσιών στο ανακαινισμένο κτήριο Σταδίου & Αμερικής, καθώς και στα υπόλοιπα κεντρικά κτήρια της Τράπεζας, συνυπολογίζοντας και την εύκολη πρόσβαση με μετρό;
 γιατί ακούγεται έντονα ότι θα πωληθούν και νέα ακίνητα - φιλέτα, όπως συνέβη στην περίπτωση του κτηρίου Μιχαλακοπούλου, για να μετεγκατασταθούν υπηρεσίες στο Ελληνικό, με δυσκολία μέχρι στιγμής πρόσβασης με Μ.Μ.Μ, σε χώρο μάλιστα που πρωτίστως έχει σχεδιασθεί για εμπορική και ψυχαγωγική χρήση (ξενοδοχείο, μαρίνα, καζίνο, εστιατόρια, καταστήματα κ.λπ);
 γιατί η Τράπεζα δεν αξιοποιεί το μεγάλο απόθεμα προσημειωμένων επαγγελματικών ακινήτων που διαθέτει από κόκκινα δάνεια, αν απαιτούνται επιπλέον κτήρια για τη στέγαση υπηρεσιών της;
 δεν είναι εν τέλει πρόκληση η Τράπεζα να επενδύει σε νέα, πολυτελή γραφεία τη στιγμή που κόπτεται να μειώσει δραστικά τα λειτουργικά της έξοδα;
Ο Σύλλογός μας επαναλαμβάνει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η πιο σημαντική επένδυση για την Τράπεζα είναι οι εργαζόμενοι και το πελατειακό της κοινό, και θα συνεχίσει να αγωνίζεται ενάντια σε πρακτικές απαξίωσης, πόσο μάλλον όταν το ενδιαφέρον της Διοίκησης μετατοπίζεται σε επιλογές … «ερντογανικού» στυλ.


Ακουγοταν καιρο αυτο το σεναριο....
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#727430 Μιλάμε για την τράπεζα που είχε δώσει δάνεια στα στελέχη της, για ν'αγοράσουν κτήρια και κατόπιν να τα μισθώσει η ίδια, με ακριβότερα ενοίκια από την δόση. Γιατί σας κάνει εντύπωση; Τυχαία είναι το χειρότερο σαπάκι από τις συστημικές;
Προφανώς και η αγορά νέων γραφείων δεν έχει κανένα νόημα, για την ίδια την τράπεζα. Φυσικά έχει νόημα για την ίδια την Λάμδα...
Άβαταρ μέλους
By edmond
#727434 Γκεάκο να σε δω ν' αγναντεύεις το Αιγαίο(νταξ, τον Σαρωνικό) και τα πέρα δώθε των πανάκριβων γιοτ στην μαρίνα που θα σκάνε οι εμήριδες από τον 24ο όροφο και τι άλλο. :s_bye
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#727436 Στην πάνω μεριά της! Βουλιαγμένης θα είναι, τα 4000€ δεν φτάνουν ούτε για ζήτω για το παραλιακό μέτωπο.
Σούρμενα δηλαδή κοντά.
Άβαταρ μέλους
By Govus
#727449 ΣΕΠΕ -εταιρίες ντελίβερι και κούριερ: Οι έλεγχοι, οι παραβάσεις και τα πρόστιμα σε αριθμούς

https://www.makthes.gr/sepe-etairies-nt ... oys-443726

307 έλεγχοι ανά μήνα στο κρατίδιο (ή 10 σουβλοκαφεταχυμεταφορικές ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ, ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ) :thumbsup: ...
Άβαταρ μέλους
By markvag
#727481
socratesn έγραψε:
Δυστυχώς, ο Έλληνας από την κρίση και μετά έγινε εθισμένος στα επιδόματα, πράγμα εύλογο αν σκεφτεί κανείς το ύψος του βασικού μισθού.

.............................. Δεν γίνεται με βασικό 550€ τον μήνα, να προσφέρεις σε επιδόματα σχεδόν τα μισά.




Ακριβώς όπως το είπες. Το πρόβλημα δεν είναι το ύψος των επιδομάτων, το πρόβλημα είναι το ύψος των μισθών, που είναι υπερβολικά χαμηλοί για το κόστος ζωής που έχουμε.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#727531 Αν είχες κανονικούς μισθούς, δεν χρειάζονται τα επιδόματα. Με τον βασικό εκεί που είναι, δεν μπορείς να ζήσεις ανθρώπινα. Δείτε πού έχουν πάει τα νοίκια για παράδειγμα.
Άβαταρ μέλους
By markvag
#727635
Anonymous Founder έγραψε:Αν είχες κανονικούς μισθούς και δεν είχες ανεργία, δεν χρειάζονται τα επιδόματα. Με τον βασικό εκεί που είναι, δεν μπορείς να ζήσεις ανθρώπινα. Δείτε πού έχουν πάει τα νοίκια για παράδειγμα.


Απλά στο διόρθωσα λίγο.
Άβαταρ μέλους
By diplomat
#727660 Επειδή λόγω ηλικίας έχω πάρα πολλούς φίλους που ψάχνονται να βρουν πρώτο σπίτι προς ενοικίαση ή να μετακομίσουν σε νέο σπίτι ώστε ν' αναβαθμίσουν την ζωή τους, βλέπω ότι πραγματικά ο λόγος μισθός (απροπό ούτε καν ο βασικός, ο μέσος μισθός) vs ενοίκιο είναι ΤΡΑΓΙΚΟΣ.

Πρακτικά οι περισσότεροι ζουν σε ακατάλληλο χώρο, που μεταξύ μας, παίζει κι εκεί να φοβούνται μην αυξηθεί το ενοίκιο και τρέχουν και δε φτάνουν. Ενδεχομένως να μιλάμε και για το νο1 αγκάθι για τους όχι και τόσο νέοι (30+) τη δεδομένη στιγμή.
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
#727669
diplomat έγραψε:Επειδή λόγω ηλικίας έχω πάρα πολλούς φίλους που ψάχνονται να βρουν πρώτο σπίτι προς ενοικίαση ή να μετακομίσουν σε νέο σπίτι ώστε ν' αναβαθμίσουν την ζωή τους, βλέπω ότι πραγματικά ο λόγος μισθός (απροπό ούτε καν ο βασικός, ο μέσος μισθός) vs ενοίκιο είναι ΤΡΑΓΙΚΟΣ.

Πρακτικά οι περισσότεροι ζουν σε ακατάλληλο χώρο, που μεταξύ μας, παίζει κι εκεί να φοβούνται μην αυξηθεί το ενοίκιο και τρέχουν και δε φτάνουν. Ενδεχομένως να μιλάμε και για το νο1 αγκάθι για τους όχι και τόσο νέοι (30+) τη δεδομένη στιγμή.

Αν ο μισθος ειναι κοντα στον βασικο δεν μπορεις να ζησεις μονος ακομα και σπιτι να εχεις δικο σου.

Αν ειστε δυο με μισθο κοντα στον βασικο δεν μπορειτε να πληρωσετε το νοικι για 75 τμ.

Αυτη η γενια των 30 - 40 πηγε στραφι. :(
Άβαταρ μέλους
By NickTG
#727684 Αν έχεις σπίτι ζεις με βασικό απλά δεν θα έχεις πολλά πράγματα.
Εννοείται για παράδειγμα πως δεν θα έχεις αυτοκίνητο.