Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By markvag
#702864
Serf έγραψε:Η απλά παρουσιάζει το θέμα με τρόπο που θα κινητοποιησει περισσότερο τον πρόεδρο... Δυστυχώς, κάποιες φορές για να προχωρήσουν κάποια θέματα βασιζόμαστε όχι στο βασικό/σημαντικό επιχείρημα, αλλά στο επιχείρημα που θα ακούσει καλύτερα η άλλη πλευρά.

< Note >



Ναι, σωστό...
Άβαταρ μέλους
By Ove20
#707599 ΣΟΚ!

Ένα αποτρόπαιο έγκλημα καλούνται να διελευνάνουν στα Γλυκά Νερά αστυνομικοί, που εντόπισαν μια γυναίκα νεκρή μέσα στο σπίτι της -με το μωρό της δίπλα της- και το σύζυγό της δεμένο σε καρέκλα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η γυναίκα είναι περίπου 20 ετών ενώ το μωρό της λίγων μηνών. :help:

Μάλιστα, οι δράστες φαίνεται πως θανάτωσαν και το σκυλί της οικογένειας πριν μπουν στο σπίτι, κρεμώντας το από τα κάγκελα της περίφραξης. :help:

https://www.cnn.gr/ellada/story/265327/ ... yzygos-tis
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#708030 Να κάνουμε την κρίση ευκαιρία λοιπόν.
https://www.efsyn.gr/politiki/293700_pe ... sti-fylaki
Περισσότερα χρόνια στη φυλακή
Στο στόχαστρο της Ν.Δ. ο δοκιμασμένος και επιτυχημένος θεσμός της υφ’ όρον απόλυσης ● Θα απαιτείται η έκτιση των 4/5 της ποινής αντί για τα 2/5 που ισχύουν σήμερα ● Ο Κ. Τσιάρας το ανακοίνωσε, εκμεταλ­λευόμενος το σοκ που έχει προκαλέσει το στυγνό έγκλημα στα Γλυκά Νερά

Στην ανακοίνωση ότι θα αυξηθεί η συνολική ποινή φυλάκισης για την υφ’ όρον απόλυση των κρατουμένων από τα 2/5, που είναι σήμερα, έως και τα 4/5 προχώρησε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης. Η ανακοίνωση έγινε κατά τη διάρκεια συζήτησης στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και ο Κώστας Τσιάρας επικαλέστηκε την επικοινωνία και ενημέρωσή του από τον πρόεδρο της Επιτροπής Παρακολούθησης του Νέου Ποινικού Κώδικα, καθηγητή Λάμπρο Μαργαρίτη. Πρόκειται για την επιτροπή που συνέστησε ο ίδιος ο κ. Τσιάρας τον περασμένο Μάρτιο και η οποία είναι επιφορτισμένη να παρακολουθεί πώς εφαρμόζονται οι διατάξεις του Ποινικού Κώδικα και να εξάγει σχετικά συμπεράσματα και αιτιολογικές εκθέσεις.

Οι προτάσεις της επιτροπής κατατίθενται αρχικά σε διαβούλευση και στη συνέχεια σε ψηφοφορία, αν και η βεβαιότητα του υπουργού ότι η αυστηροποίηση του πλαισίου της εκτιτέας ποινής θα υλοποιηθεί για «την ενίσχυση της ασφάλειας των πολιτών και την ικανοποίηση του κοινού περί δικαίου αισθήματος» δείχνει ότι μάλλον η πρόταση είναι ήδη εγκεκριμένη από την κυβέρνηση και προαναγγέλθηκε σε μια συγκυρία φορτισμένη από το στυγερό έγκλημα στα Γλυκά Νερά.

Αυτή τη φορά στο στόχαστρο της Νέας Δημοκρατίας μπαίνει ένας θεσμός απόλυτα επιτυχημένος και δοκιμασμένος από τη δεκαετία του ’90, που αποσκοπεί στην ομαλή επανένταξη κρατουμένων στην κοινωνία λίγα χρόνια πριν από την οριστική απεμπλοκή τους από δικαστικές περιπέτειες. Και αυτό, γιατί ο θεσμός της υφ’ όρον απόλυσης, που στα σύγχρονα δικαιικά συστήματα λειτουργεί ως θεσμός σωφρονισμού, περιέχει μια πολύ σημαντική παράμετρο η οποία λειτουργεί αποτρεπτικά για τέλεση ενδεχόμενων αξιόποινων πράξεων από όσους λάβουν το ευεργετικό αυτό μέτρο: όποιος προβεί σε αδίκημα κατά τον χρόνο που θα ήταν στη φυλακή εκτίει και την παλιά ποινή (που του χαρίστηκε) και την ποινή για το νέο αδίκημα, χωρίς να επιτρέπεται συγχώνευσή τους.

Για την ακρίβεια, δίνεται στον κρατούμενο η ευκαιρία να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του σε καθεστώς περιορισμένης ελευθερίας, αποφεύγοντας εγκληματικές συμπεριφορές, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η απόλυσή του. Γι’ αυτό έχουν καταγραφεί λίγες περιπτώσεις υποτροπής: επειδή η υφ’ όρον απόλυση δεν είναι «χατίρι» αλλά ένας εναλλακτικός τρόπος έκτισης της ποινής που ρυθμίζεται από διατάξεις ενταγμένες στον Ποινικό Κώδικα.

Αλλωστε, βασικός σκοπός της υφ’ όρον απόλυσης είναι η βελτίωση του κρατουμένου αφενός μέσω της καταπολέμησης των αρνητικών αισθημάτων και των δυσμενών επιρροών που τον κατακλύζουν από την είσοδό του στη φυλακή μέχρι την έκτιση της ποινής του και αφετέρου η παροχή ισχυρών ψυχολογικών κινήτρων για να καλλιεργήσει τις σύννομες δεξιότητές του.

Σε αυτό εξάλλου αποσκοπούν και οι άδειες, η εκπαίδευση, οι αγροτικές φυλακές και κάθε ευεργετικό μέτρο, με κορυφαίο εκείνο της κοινωφελούς εργασίας αντί της έκτισης ποινής, που είναι υιοθετημένο από όλα τα ποινικά συστήματα παγκοσμίως αλλά αρνείται να το εφαρμόσει η κυβέρνηση, αφαιρώντας το από την πρώτη στιγμή από τις διατάξεις του Νέου Ποινικού Κώδικα που είχε ήδη ψηφιστεί.

Αυτή η κυβέρνηση, που από την αρχή της θητείας της αμφισβητεί και καταπατά τα δικαιώματα των κρατουμένων, έρχεται τώρα να ανατρέψει και την ευεργετική διάταξη της υφ’ όρον απόλυσης. Ετσι, αν κάποιος βαρυποινίτης θεμελίωνε δικαίωμα υφ’ όρον απόλυσης στα 16 χρόνια, με τις νέες αλλαγές (αν ψηφιστούν) θα μπορεί να το ζητήσει στα 20 χρόνια, έχοντας ουσιαστικά σχεδόν εκτίσει τη συνολική ποινή που προβλέπει ο νόμος για το αδίκημά του. Αν ψηφιστεί η σχετική τροποποίηση για τους βαρυποινίτες και για τους ισοβίτες, αντίστοιχα, θα ισχύσει βέβαια μόνο για μελλοντικές περιπτώσεις κρατουμένων αφού σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατό να χειροτερέψει η ποινική θέση των ήδη καταδικασμένων.

Το άλλο ζήτημα που ανακύπτει από την εξαγγελία του υπουργού είναι πώς θα συνδυαστεί η αυστηροποίηση αυτή με το ασφυκτικό καθεστώς διαβίωσης στις φυλακές της χώρας, όπου ήδη βρίσκονται 11.400 κρατούμενοι αντί για 9.700 που είναι η μέγιστη χωρητικότητα, με δεδομένο ότι η Ν.Δ. δεν προχώρησε σε αποσυμφόρηση των καταστημάτων κράτησης ούτε εν μέσω πανδημίας. Η παρωχημένη μεσαιωνική αντίληψη ότι όσο περισσότερα χρόνια μέσα στη φυλακή τόσο αποτρέπεται το έγκλημα διαψεύδεται πανηγυρικά με μια ματιά στα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., όπως φυσικά διαψεύστηκε και ο σκόπιμος μύθος για την αύξηση της βαριάς εγκληματικότητας λόγω της αποσυμφόρησης του Ν. Παρασκευόπουλου.


Με αφορμή λοιπόν ένα στυγερό έγκλημα, μπαίνει σε εφαρμογή μια επί της ουσίας κατάργηση του σωφρονιστικού χαρακτήρα των φυλακών. Να θυμίσω εδώ πως ειδικά στην Ευρώπη, αυτό είναι βασικό χαρακτηριστικό και όχι ελληνική πατέντα. Τουναντίον, η Ελλάδα είναι σαφώς πιο τιμωρητική. Και θα γίνει και περισσότερο απ' όσο φαίνεται. Στις ΗΠΑ που είναι ακόμη πιο τιμωρητικοί και επιτρέπουν την οπλοφορία, έχουν και περισσότερη βία και πιο άγρια εγκλήματα και περισσότερους φυλακισμένους που πολλοί εξ αυτών μένουν στις φυλακές για δεκαετίες.
Εκεί επίσης έχουν και ιδιωτικές φυλακές, οι οποίες έχουν κίνητρο να είναι πάντα γεμάτες γιατί πληρώνονται γι'αυτό.

Θα ξαναγίνω γραφικός λοιπόν λέγοντας ξανά και ξανά τα ίδια, αλλά ας προσέχουμε τι ευχόμαστε και τι ζητάμε. Θέλουμε να έχουμε σωφρονισμό των κρατουμένων, ή θα τους φερόμαστε σαν κατάδικους που μόλις τελειώσει η ποινή θα ξανακυλήσουν στο έγκλημα σε κάθε περίπτωση; Γιατί κάποιοι αυτό ακριβώς ζητούν. Το οποίο δεν έχει επαφή με την επιστήμη της εγκληματολογίας, ένα γρήγορο search θα σας πείσει. Είναι πολυάριθμοι οι κρατούμενοι που προσπαθούν ν'αλλάξουν, να βελτιώσουν τον εαυτό τους και να μην επιστρέψουν στο έγκλημα.
Άβαταρ μέλους
By mousatos
#708035 θα μπορούσαν τα κρατήσουν τα 2/5 για αυτούς που διαπράτουν αδίκημα την 1η φορά. Αλλά όταν υπάρχει επανάληψη .... τσεκούρι Σαουδικής Αραβίας.
Άβαταρ μέλους
By Geo f1
#708095 Γιατί τη σκότωσαν;

Ένα απο τα ερωτήματα στο οποίο προσπαθούν να απαντήσουν οι αστυνομικοί είναι το εξής: Γιατί οι ληστές, απο τη στιγμή που εξουδετέρωσαν τον 32χρονο πιλότο φιμώνοντας και δένοντας τον χειροπόδαρα με το ίδιο σκοινί, ο ίδιος δεν προέβαλε την παραμικρή αντίσταση τους υπέδειξε μάλιστα και απο την πρώτη στιγμή που ήταν τα λεφτά, έπνιξαν την 20χρονη σύζυγο του;

Δηλαδή γιατί εμφάνισαν τόσο ακραίο αντικοινωνικό στοιχείο και παντελή έλλειψη συναισθημάτων; Το ειδεχθές της πράξης, λένε οι αρμόδιοι αξιωματικοί, συνίσταται πρωτίστως στις συνθήκες της ανθρωποκτονίας και δευτερευόντως στον μηχανισμό του θανάτου.
Γιατί ενώ είχαν όπλα χρησιμοποίησαν τα χέρια τους; Στον ασφυκτικό θάνατο όπου υπάρχει παρατεταμένη σωματική επαφή οι δράστες έχουν τη δυνατότητα να υποχωρήσουν. Όμως δεν το έκαναν και άφησαν την πράξη να εξελιχθεί μέχρι την ολοκλήρωση της. Και αυτό δείχνει ξεκάθαρα την πρόθεση τους να σκοτώσουν. Σε μια ληστεία, το ζητούμενο είναι τα χρήματα. Το έγκλημα είναι περιττό για την πραγμάτωση αυτού του σκοπού λενε εμφατικά. Δεν ήταν απαραίτητη προϋπόθεση να σκοτώσουν για την επιτευξη του στόχου. Γιατί λοιπόν ενώ πήραν τα χρήματα, που πρόθυμα τους υπέδειξε ο πιλότος φορτώθηκαν μια ανθρωποκτονία; Ένα κακούργημα που θα τους στείλει για πολλά χρόνια πίσω από τα κάγκελα...(εδω γελαμε)

Δλδ πιστευετε εσεις πως αν/οταν τους πιασουν αυτους υπαρχει περιπτωση να γινουν καλοι ανθρωποι στο μελλον? Που σκοτωσαν την μανα με το μωρο διπλα της? Οκ...
Άβαταρ μέλους
By g8777
#708099 Αυτοι πιθανοτατα οχι. Εσυ ομως ως κοινωνικο συνολο θα κανεις ενα μικρο βημα προς τα πισω.
Άβαταρ μέλους
By diplomat
#708103 Δεν έχει κανένα νόημα να κάνουμε γκάλοπ για τη γνώμη του κόζμου αναφορικά με τις πιθανότητες σωφρονισμού και επανένταξης των εκάστοτε κακοποιοί. Τα βασικά σημεία στις κουβέντες που αναπτύχθηκαν βάσει του εν λόγω απίστευτα άσχημου περιστατικού αφορούν:

-Τις φωνούλες που αποζητούν να κυκλοφορήσουν όπλα σε ένα πόπολο που δεν εμπιστεύεσαι ΟΥΤΕ με νεροπίστολο
-Το άνοιγμα νέων ιδρυμάτων και πρόσληψη περισσότερου προσωπικού (παλιό κρατικοδιαιτούλικο αγαπημένο)
-Την αυστηροποίηση του πλαισίου, όπου αφενός υπάρχει εναρμόνιση με την υπόλοιπη ευρώπη, αφετέρου κλείνουμε τα μάτια στις ουσιαστικές αιτίες της αύξησης της εγκληματικότητας
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#708104 Η υπόλοιπη Ευρώπη δεν είναι αυστηρότερη ημών. Το αντίθετο, είναι πιο χαλαρή. Και πλέον εμείς έχουμε βάλει αντίθετη ρότα από τους υπόλοιπους.
Άβαταρ μέλους
By diplomat
#708106 Ανέφερα την εναρμόνιση ακριβώς διότι πολλοί πιστώνουν ως προοδευτική κίνηση του cύριζα την επικαιροποίηση του κώδικα.

Αντίθετη ρότα στην πράξη πολύ δύσκολο, μάλλον προστίθεται στις ακροδεξιούλικες ονειρώξεις των πουπούκων.
Άβαταρ μέλους
By Ove20
#708109 H ειδοποιός διαφορά για μένα σε μία επικείμενη επικαιροποίηση του νομικού πλαισίου θα είναι η διαφορετική αντιμετώπιση ενός εγκληματία στις περιπτώσεις :

α) που έχουμε ειδεχθή εγκλήματα όπως αυτό που έγινε τις προάλλες
β) η παραβατική συμπεριφορά επαναλαμβάνεται

Αν μπορεί νομικά να γίνει, δεν ξέρω.
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
#708123
Ove20 έγραψε:H ειδοποιός διαφορά για μένα σε μία επικείμενη επικαιροποίηση του νομικού πλαισίου θα είναι η διαφορετική αντιμετώπιση ενός εγκληματία στις περιπτώσεις :

α) που έχουμε ειδεχθή εγκλήματα όπως αυτό που έγινε τις προάλλες
β) η παραβατική συμπεριφορά επαναλαμβάνεται

Αν μπορεί νομικά να γίνει, δεν ξέρω.

Απο την στιγμη που ο Μπρειβικ που σκοτωσε 72 ανθρωπους δεν θανατωθηκε, δεν βλεπω ποιο εγκλημα μπορει να χαρακτηρισετι ειδεχθεστερο.
Ειχα μαλιστα δει κι ενα βιντεο που ο πατερας ενος δολοφονημενου δεν επιθυμουσε τον θανατο του γιατι ηθελε να του δειξει οτι δεν εχει δικαιωμα να του αφαιρεσει την ζωη κι ουτε πρεπει.

Το πως αισθανομαστε οι πολιτες καθε φορα που συμβαινει καποιο τετοιο εγκλημα δεν εχει καμια σχεση με το πως πρεπει να αντιδρα ο δικαστικος πολιτισμος μας. Ναι αν ειχε συμβει σε δικους μου θα ηθελα να πεθανουν με αργο βασανιστικο θανατο κατα προτιμηση απο τα χερια μου, αλλα δεν σημαινει οτι ετσι πρεπει να γινει.
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
#708126
Anonymous Founder έγραψε:Το βίντεο που είδες είναι του Michael Moore, από την ταινία Where to invade next.
https://en.wikipedia.org/wiki/Where_to_Invade_Next

:thumbsup: Μπραβο Γρηγορη!

Αγαπημενος αυτος και ο αλλος ο Μουρ, ο Γκαρι :metalo: , θα βρω να δω το βιντεο ολοκληρο γιατι ειχα δει αποσπασμα