Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#684898 Εγώ θα ξαναπώ πως δεδομένης της χρήσης που σκοπεύει να κάνει, δεν χρειάζεται τόσο ψάξιμο. Μέτρα τις διαστάσεις σου και πήγαινε και αγόρασε μια κασέτα από το Leroy Merlin να την βάλεις. Μπορείς να βρεις και έναν μάστορα με καλές κριτικές από το Douleutaras και τέλος.
https://www.leroymerlin.gr/gr/thermansi ... m-62352990
Η άλλη λύση είναι να πας σε έναν τζακά που είναι χρόνια στην αγορά και να στο βάλει. Στην δική μας πολυκατοικία, τα έχει βάλει ο παρακάτω, αλλά όπως σου είπα, απλώς ήταν επιλογή του κατασκευαστή, δεν ασχοληθήκαμε ιδιαίτερα και μέχρις στιγμής, μόνον ένα διαμέρισμα το έχει ανάψει, οι υπόλοιποι απλώς τα έχουμε να τα βλέπουμε!
:lol:
https://www.tzakia-plakas.gr/
Αν σκόπευες να θερμάνεις το σπίτι σου με αυτό, θ'άλλαζε το πράγμα, τώρα νομίζω πως θα χάσεις χρόνο και χρήμα άδικα.
Επειδή ρώτησες, δεν το έχουμε ανάψει γιατί έχει φασαρία: κουβάλα ξύλα, βρώμισε το τζάκι, βρώμισε το καθιστικό, και για ποιο λόγο; Όταν λόγω ατομικού λέβητα ΦΑ έχουμε όση ζέστη θέλουμε και με μικρό κόστος, απλώς το υπόλοιπο είναι κούραση. Έλεγα κάποια στιγμή να το δοκιμάσω απλώς για να δω πως δουλεύει τουλάχιστον, αλλά ακομη και αυτό δεν το έκανα!
Επειδή είναι κλειστό ενεργειακό, δεν με τραβάει τόσο. Μου θυμίζει σόμπα και επειδή τις είχα φάει στην μάπα σαν παιδί, δεν μου κάνει καθόλου κλικ. Το ανοιχτό είναι αλλιώς: νιώθεις την φωτιά, δημιουργεί άλλη ατμόσφαιρα. Καταλαβαίνω πως είναι πια εκτός λογικής, ουσιαστικά απαγορεύεται να φτιάξεις σε καινούριο σπίτι, αλλά τι να κάνουμε, αυτή είναι η γνώμη μου.
Στο παλιότερο σπίτι που είχα ανοιχτό, σχεδόν κάθε σαββατοκύριακο θα το άναβα. Τώρα, μπα, δεν ψήνομαι. Βέβαια τώρα όπως είπα η ζέστη είναι εύκολη και φθηνή (έχω και έξυπνο θερμοστάτη και πληρώνω ακόμη λιγότερα, γιατί ρυθμίζει μόνο του την ζέστη με συγκεκριμένα σενάρια που έχω βάλει).
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
#684900 Την φωτιά την νιώθεις και στο ενεργειακο, όταν ανάψει καλά δε κάθεσαι στο ένα μέτρο.
Το μόνο άσχημο είναι ότι δεν μπορείς να ψήσεις. Γιατί θα λερωθεί το μαντεμι ή ο βερμικουλιτης και θα μυριζει πολύ καιρό.

Συμφωνώ ότι δεν χρειάζεται να επενδυσει χρήματα σε κάτι που θα δουλευει ελάχιστα ίσα για ατμόσφαιρα.

Redmi Note 8 Pro
Άβαταρ μέλους
By Hellenic tifosi
#684904 Κατανοητο HF, απλά ας πουμε εμενα η διαδικασία αυτή μου αρέσει πολυ! Φέρε ξύλα, στήσε, βάλε προσάναμμα, άναψε - έχει ένα γούστο!

Απλά επειδη δεν ειναι οτι εχω ετοιμες διαστάσεις, αλλά θα φτιαχτεί εξαρχης, ειπα να το ψάξω λιγο παραπάνω.
Άβαταρ μέλους
By George_Prix
#684905 Δυστυχως οι 7 στους 10 που ξερω με τζακι το εχουν για ντεκορ και δεν το αναβουν ποτε :thumbsdown:

Κι εγω που θα ημουνα απο αυτους που το αναβουν, δεν εχω τζακι :s_sad

Αν ποτε αλλαξουμε σπιτι, ξεκιναω απο το τζακι. Γαματη παρεουλα η φωτια. Εκτος απο τη ζεστη που προσφερει, προσωπικα με ηρεμει αφανταστα η εικονα της, ακομα κι ο ηχος της.

Αλλα οπως ειπαν κι αλλοι εδω μεσα, το βασικο ειναι να τραβαει σωστα τον καπνο. Γιατι αν δεν τον τραβαει, η ευχαριστηση μετατρεπεται σε δυσαρεσκεια και δεν αξιζει τον κοπο. Σε κατι φιλους που παμε καιμε ολοκληρους κορμους που λεει ο λογος, ψηνουμε και δε μυριζει τιποτα. Και σε κατι αλλους που παμε μυριζει ολο το σπιτι... γιατι το αναψαν εχθες!

Και χωρις να εχω γνωσεις πανω στο θεμα, 2 "ψευτικα" τζακια που εχω δει δεν κανανε πολυ δουλεια. Το ενα αν θυμαμαι καλα του εβαζε ενα υγρο να καψει και το αλλο ηταν σε στυλ βιτρινας σαν αυτα που ποσταρατε. Φερνει λιγη ζεστη... κανει λιγη ατμοσφαιρα... αλλα ολα απο λιγο. Ισως να ετυχε αυτα που ειδα εγω να ηταν μετρια φυσικα. Δεν ξερω :hmmm:
Άβαταρ μέλους
By Dimitris_P
#684906 Εγώ θα το ανάψω για την παρέα με πολύ κρύο και βοριά αλλιώς θα μυρίσει. Υπάρχουν εμπόδια στη διαδρομή και ίσως είναι χαμηλά η καπνοδόχος και με "πνίγουν" οι άλλοι.
Άβαταρ μέλους
By glf
#685087 Εγώ έχω απλό (χωρίς κανένα ανεμιστήρα, βγάζει τη ζέστη μόνο στο χώρο του), ενεργειακό foyer (μαντέμι όλο με κλειστή πόρτα και κόφτη καυσαερίων στην καμπάνα, σε θερμοθαλαμο με γυψοσανίδα).
Στο πατρικό που έχουν ανοιχτό τζάκι εκεί ήταν ταλαιπωρία γιατί έβαζες πολλα ξύλα για λιγότερο αποτέλεσμα.

Στο δικό μου με λιγότερα ξύλα το καταευχαριστιομαστε. Κοντά δε μπορείς να κάτσεις γιατί μας βαράει η υπέρυθρη ακτινοβολία ( η αίσθηση της φωτιάς).
Βασικά το καίω πάντα με κλειστό τον αέρα ελέγχου καύσης και παλι μας ζεστάνει αρκετά γιατί έχω και την ενδοδαπεδια που δεν κλείνει..
Αυτή τη σαιζόν το καψαμε μόνο μια φορά.. περιμένω να κάνει παγετό για να πω οτι το ανάβω.
Η γυναίκα μου το λατρευει, την πέφτει στον καναπέ και το ελαφρύ βουισμα που ρουφάει τον αέρα και ο ηχος φυσικά απο τα ξύλα που καίγονται την αποκοιμίζει.

Το τζάκι το πέρασαν μαστορια που έχουν περάσει δεκάδες στην Κοζάνη.
Ε και πάλι έπρεπε να κάνω βελτιώσεις που τις έμαθα στο energ.gr
Άβαταρ μέλους
By egobrain
#685090
egobrain έγραψε:Με 'χει σπάσει ένα προφίλ laminate στο σπίτι και ψάχνω ανταλλακτικό.
Είναι καμπύλο σε ανοιχτό χρώμα ξύλου (τέτοιο αλλά σε ισόπεδο) και κάτω έχει κενό άνοιγμα που βλέπει πάτωμα, χωρίς το στενό μεταλλικό πλαίσιο που φαίνεται στη φωτογραφία.
Έχω πάρει σε 3 μαγαζιά με πατώματα laminate και σ' άλλα τόσο με σιδερικά. Είτε δεν έχουν καθόλου είτε δίνουν μόνο ολόκληρη βέργα 2,70μ. με κόστος 30€ :s_scratchhead
Ιδέα για προμήθεια 90ποντου από κάπου? Το κόστος για κάτι τέτοιο είναι στο 10ευρο?

ενα πλασεδάκι ξανά μήπως και :)
Άβαταρ μέλους
By 224v
#686541 Σε νοικιαζομενο διαμέρισμα, ο από κάτω ανησυχησε από ένα σκάσιμο στο ταβάνι ότι υπάρχει διαρροή νερού. Αν και δεν υπήρχε ίχνος υγρασίας η σταξιμο νερού επί 15 μέρες, και επειδή το κτίριο είναι του 60, αποφάσισε η ιδιοκτήτρια να σκάψει για να αποκαλύψει τους σωλήνες του καλοριφέρ. Ουσιαστικά δεν βρέθηκε κάτι αλλά αφού έγινε η αναστάτωση αλλάχτηκαν οι δύο σωλήνες (7 μέτρα σύνολο, ). Μένει να κλείσει το σκάψιμο, με αποκατάσταση των πλακιδίων.
Αυτό το κόστος συνολικά το φέρει ο ιδιοκτήτης η τα κοινόχρηστα??? Οι σωλήνες "έτρεχαν" οριζόντια κάτω από την πλακόστρωση (κεραμικά).
Άλλη ερώτηση, εάν αποφασιστεί να αλλάξουν τα παλιά πλακίδια, γίνεται να κολλήσουν τα νέα πάνω στα παλιά?? Για αποφυγή ξηλωματων μπαζών κλπ.???

< Note >
Άβαταρ μέλους
By sargus
#697421 Λοιπόν, χρειάζομαι βοήθεια από τους πιο έμπειρους/ψαγμένους. Η πίσω πλευρά του σπιτιού μου όπου είναι η έξοδος της κουζίνας είναι έτσι:
Εικόνα
Θέλω να βάλω κάποια κάλυψη για ήλιο (είναι η δύση από εδώ) αρχικά και δευτερευόντως για αέρα (φυσάει αρκετά διότι είμαι σε ύψωμα). Λόγω του αέρα, έχω αποκλείσει κάποια απλή τέντα γιατί ή που θα σπάσει ή (αν είναι αυτόματη με αισθητήρα) θα είναι κλειστή σχεδόν συνέχεια. Κάποια στιγμή σκέφτηκα κάποια αλουμινοκατασκευή (τεντοπέργκολα ονομάζεται) με κάθετες κολώνες επειδή είδα κάτι ωραίες στο ιντερνετ (στο χρώμα του ξύλου) και με τέντα ανοιγοκλεινόμενη αλλά 2-3 εταιρίες που έφερα μου βγάζουν ένα κοστολόγιο κοντά στα 5 χιλιάρικα! Οι διαστάσεις της αυλής (με το πλακάκι) που θέλω να καλύψω είναι περίπου 3,1*5,6 μέτρα.
Έχουμε καμιά πρόταση;
Κάποιος κάποτε μου είπε ότι αν δεν είναι ανοιγοκλεινόμενη η τέντα (ή η οροφή τελοσπάντων) σε αυτό που θα φτιάξω, τότε είναι παράνομο (ή θέλει άδεια). Το πήρα ως δεδομένο τότε αυτό και δεν το έψαξα περαιτέρω. Είναι άραγε έτσι, ξέρει κανείς;
Άβαταρ μέλους
By pro
#697430 Κανένα δεντράκι δεν παίζει;

Θέλεις να μην μπαίνει ήλιος μέσα, ή να κάθεσαι στον ίσκιο έξω; Στην πρώτη περίπτωση μια μικρή τέντα καποτινα (μη γελατε ετσι τις λενε) στο παραθυρο μια χαρά δουλειά θα κάνει και δεν θα έχεις κανένα θέμα με αέρα κλπ.