Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By Zorz
#670655
Serf έγραψε:Ομόλογα ΟΠΑΠ παίρνουμε; Ή θα "πέσει" ο τζόγος τα επόμενα χρόνια;


Ο τζόγος κατατάσσεται στο consumer discretionary τομέα της αγοράς. Όσο σφίγγουν τα ζωνάρια, τόσο οι καταναλωτές θα κόβουν τα αχρείαστα άρα περιμένεις ότι στην ύφεση τα έσοδα αυτών των εταιριών θα χτυπηθούν. Ως -εν δυνάμει- πιστωτής όμως, αυτό που σε ενδιαφέρει είναι αν τα έσοδα του ΟΠΑΠ πέσουν τόσο πολύ που να μην μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του, πράγμα που είναι λιγότερο πιθανό. Το τελευταίο rating του ΟΠΑΠ από την S&P ήταν BB- με negative outlook, κι αυτό ήταν τον Ιανουάριο (πριν γυρίσει ο κόσμος ανάποδα).

ΙΜΟ δεν έχει ιδιαίτερο νόημα για έναν μικροεπενδυτή να ασχολείται με μεμονωμένα ομόλογα, λόγω του ρίσκου συγκέντρωσης. Στη θέση σου, αν ήθελα να ρίξω λεφτά σε ομόλογα θα κοιτούσα λχ ένα τέτοιο ETF: Global Aggregate Bond UCITS ETF (VAGP). Τα ομόλογα που περιλαμβάνει έχουν παραπλήσιο μέσο κουπόνι και μέση διάρκεια με αυτό του ΟΠΑΠ, αλλά καλύτερο credit quality, είναι πρακτικά άμεσα ρευστοποιήσιμο και μοιρασμένο σε διάφορες χώρες και τομείς.
Άβαταρ μέλους
By George_Prix
#671276 Απο τις αρχες του 19 που ειδαμε ιστορικα χαμηλα στις τραπεζες μαζευα ενα μαξιλαρακι μπας και πεσουν χαμηλοτερα να εχω να ξαναβαλω. Σημερα που ξεκινησαν ολες στον πατο δεν κρατηθηκα κι εχωσα τα μισα, χωρις να εχουν πεσει χαμηλοτερα. Με ξελιγωσαν στην αναμονη 1.5 χρονο τωρα :s_tongue

Αντε κι ο θεος βοηθος!

Ο ποιος? :s_devil
Άβαταρ μέλους
By mousatos
#671295 Δεν τη βλέπω καλά την Πειραιώς . Αύξηση κεφαλαίου λέει, dilution μετόχων λέει, πιθανότητα κρατικοποίησης λέει. Μόνο Εθνική θα αγόραζα σήμερα.
Άβαταρ μέλους
By George_Prix
#671308
mousatos έγραψε:Δεν τη βλέπω καλά την Πειραιώς . Αύξηση κεφαλαίου λέει, dilution μετόχων λέει, πιθανότητα κρατικοποίησης λέει. Μόνο Εθνική θα αγόραζα σήμερα.


Δε με νοιαζει τι θα κανει σημερα ή αυριο μουσατε... Το πλανο που εχω στο μυαλο μου θα παρει χρονια. ΑΝ μου βγει ποτε φυσικα!

Ασε που αυτες αν ειναι να τρεξουνε, την ιδια περιοδο θα το κανουνε. Το θεμα ειναι ποια πιστευει ο καθενας οτι θα τρεψει πιο πολυ σε βαθος χρονου (οχι ποια θα αρχισει λιγες μερες νωριτερα απο την αλλη).
Άβαταρ μέλους
By mousatos
#671326
Dimitris_P έγραψε:Θ'ανέβει ποτέ το δολλάριο; Πάλι έχει πέσει στα τάρταρα.

Δύσκολα θα ανέβει .
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#671367 Τώρα είδα την πρόταση της πλευράς των κύριων μετόχων της Πειραιώς προς το ΤΧΣ...
https://www.euro2day.gr/news/enterprise ... ikoys.html
Πρόταση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, ύψους 800 εκατ ευρώ, αφού πρώτα μετατραπούν τα Cocos που κατέχει το ΤΧΣ σε μετοχές, με στόχο την απόκτηση του ελέγχου της, έχουν καταθέσει οι τρεις βασικοί ιδιώτες μέτοχοί της, ο Τζον Πόλσον, ο Αριστοτέλης Μυστακίδης και το fund Bienville.

Η πρόταση είναι σε γνώση της διοίκησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο αναμένεται να τη διερευνήσει τις επόμενες ώρες σε επικείμενη συνεδρίασή του, των εποπτικών αρχών εντός και εκτός Ελλάδος και της κυβέρνησης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τρεις μέτοχοι, που ελέγχουν αθροιστικά το 19,8% των μετοχών της τράπεζας (5% ο Αριστοτέλης Μυστακίδης, 9,3% ο Τζον Πόλσον και 5,5% το αμερικανικό fund Bienville) βλέπουν με θετικό μάτι τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και κατ' επέκταση της τράπεζας και ζητούν από το ΤΧΣ, αφού προχωρήσει σε μετατροπή των Cocos σε μετοχές, εν συνεχεία η τράπεζα να προβεί σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, την οποία θα καλύψουν αυξάνοντας σημαντικά τα ποσοστά τους. Σήμερα το ΤΧΣ ελέγχει το 26,5% των μετόχων της τράπεζας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση των τριών ιδιωτών μετόχων της Πειραιώς προβλέπει την κάλυψη αύξησης κεφαλαίου, ύψους 800 εκατ. ευρώ, αφού προηγουμένως το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) μετατρέψει τα CoCos ονομαστικής αξίας 2,04 δισ. ευρώ, σε μετοχές.

Σημειώνεται ότι στην περίπτωση μετατροπής, η τιμή εξάσκησης είναι τα 6 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το Ταμείο θα εγγράψει σημαντική ζημιά καθώς αποτιμά (σ.σ. με βάση τις δημοσιευμένες καταστάσεις Α' τριμήνου) τα CoCos στην εύλογη αξία του 1,53 δισ. ευρώ (1,87 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019). Το ποσοστό του ΤΧΣ θα αυξηθεί στο 58%, αλλά μετά την ΑΜΚ των 800 εκατ. ευρώ, θα υποχωρήσει εκ νέου.

Για την τράπεζα, η πρόταση των Paulson - Μυστακίδη - Bienville Capital Management συνεπάγεται ότι θα απαλλαχθεί από τον «βραχνά» ετήσιας πληρωμής τοκομεριδίου 165 εκατ. ευρώ και θα ενισχύσει εν συνεχεία τα κεφάλαιά της κατά 800 εκατ. ευρώ, εφόσον καλυφθεί η ΑΜΚ.



Για να καταλάβουμε δηλαδή, οι τύποι ξεδιάντροπα λένε στο Δημόσιο που ελέγχει το ΤΧΣ να τους χαρίσει την τράπεζα, έναντι πινακίου φακής. Αυτή την στιγμή, το ΤΧΣ ουσιαστικά έχει παραπάνω ποσοστό από αυτούς τους 3, αλλά δεν είναι μετοχές ακριβώς, αλλά υπό αίρεση μετατρέψιμα ομόλογα (contingent convertibles), γνωστά και ως ομόλογα CoCo.
https://www.capital.gr/bloomberg-view/3 ... is-europis

To συνόψισε πολύ ωραία ένας από τους σχολιαστές του euro2day.gr:
Dell
Βρε καλώς τα παιδιά....
ΑΜΚ απ'τα Cocos στα 6 ευρώ.....Και μετά ΑΜΚ για τους υπόλοιπους στα 0,60? 0,70? Σίγουρα κάτω από τα 6 πάντως.
Ποιος έχει κομπιουτεράκι να υπολογίσει την ζημία του δημοσίου?
2Δις cocos με τιμή άσκησης 6ευρώ και αξία 1ευρώ (στην καλύτερη περίπτωση προ 2ης ΑΜΚ).
Εγώ λέω να γίνει μόνο μετατροπή των Cocos, και οι 3 μεγάλοι...να πάρουν τα 3 μας.

Αίντε μπαστάρδια, πάλι τζάμπα λεφτά θέλετε.


:s_sarcastic :s_sarcastic :s_sarcastic

Εδώ που τα λέμε, γιατί όχι; Μήπως θα είναι η πρώτη ή η τελευταία φορά που το μάρμαρο θα το πληρώσουν οι φορολογούμενοι; Ειδικά η τράπεζα Πειραιώς, πρέπει να συμπυκνώνει ό,τι χειρότερο στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα...
Άβαταρ μέλους
By George_Prix
#671372
mousatos έγραψε:https://www.capital.gr/in-the-money/1187672/to-dilution-kai-oi-auxiseis-metoxikou-kefalaiou

Μακάρι να πάνε όλα καλά στο τέλος με την Πειραιώς.


Ποσο πιο κακα να πανε απο τωρα ρε φιλε? Επεσε πολυ σημερα. Αλλη μια μερα να πεσει τοσο, πηγε σε νεα ιστορικα χαμηλα. Και πεφτει χωρις αλεξιπτωτο τα τελευταια 12 χρονια. Αντε να την ριξουν λιγο ακομα. Δε χαθηκε κι ο κοσμος!

Α και κατι ακομα... Πιο καλα μου καθεται να αγοραζω οταν διαβαζω καταστροφολογια, παρα αν θα διαβαζα οτι η ταδε Ελληνικη τραπεζα αγορασε The Bank of America :s_tongue
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#671373 Εντάξει όμως, εδώ δεν μιλάμε για απλή καταστροφολογία. Εγώ Πειραιώς δεν θ'άγγιζα μετά από αυτά εδώ. Δεν παίζω δικά μου λεφτά (δεν έχω δηλαδή...), αλλά κάτι τέτοια, είναι πολύ ύποπτα.
Άβαταρ μέλους
By mousatos
#671374
George_Prix έγραψε:
mousatos έγραψε:https://www.capital.gr/in-the-money/1187672/to-dilution-kai-oi-auxiseis-metoxikou-kefalaiou

Μακάρι να πάνε όλα καλά στο τέλος με την Πειραιώς.


Ποσο πιο κακα να πανε απο τωρα ρε φιλε? Επεσε πολυ σημερα. Αλλη μια μερα να πεσει τοσο, πηγε σε νεα ιστορικα χαμηλα. Και πεφτει χωρις αλεξιπτωτο τα τελευταια 12 χρονια. Αντε να την ριξουν λιγο ακομα. Δε χαθηκε κι ο κοσμος!

Α και κατι ακομα... Πιο καλα μου καθεται να αγοραζω οταν διαβαζω καταστροφολογια, παρα αν θα διαβαζα οτι η ταδε Ελληνικη τραπεζα αγορασε The Bank of America :s_tongue

και την τελευταία φορά πριν αρχίσει το μπαμ προς τα πάνω , κάτι τέτοιες κινήσεις έπαιζαν για να τρομάξουν τον κόσμο. Σε 2 μήνες αρχίζουν τα εμβόλια, η κατάσταση έχει φτάσει στο αμην.
Άβαταρ μέλους
By markvag
#671437
Anonymous Founder έγραψε:Εντάξει όμως, εδώ δεν μιλάμε για απλή καταστροφολογία. Εγώ Πειραιώς δεν θ'άγγιζα μετά από αυτά εδώ. Δεν παίζω δικά μου λεφτά (δεν έχω δηλαδή...), αλλά κάτι τέτοια, είναι πολύ ύποπτα.


Όχι ρε... είσαι αριστερός γι' αυτό τα βλέπεις έτσι, φοράς παρωπίδες.

Είναι ψήφος εμπιστοσύνης των γκσένοι επενδυτές στην Ελ οικονομία. :svivhaha: :svivhaha:
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#671449 Σε συνέχεια των παραπάνω, το ΤΧΣ αρνήθηκε την πρόταση των μετόχων της Πειραιώς (ευτυχώς δηλαδή)...
https://www.mononews.gr/trapezes/trapez ... s-apofasis
Από τις οριστικές αποφάσεις που θα πάρει ο SSM για την πληρωμή ή όχι του κουπονιού των Cocos ύψους 165 εκατ. ευρώ θα καθοριστούν οι επόμενες κινήσεις για την τράπεζα Πειραιώς.

Η διοίκηση της Τράπεζας θα πρέπει να καταβάλλει τη δόση στις 4 Δεκεμβρίου, αλλά αυτό απαιτεί την έγκριση του SSM. Λαμβάνοντας υπόψη της τις συνθήκες που δημιουργεί στο χρηματοπιστωτικό σύστημα ο κορονοϊός, η αρμόδια ευρωπαϊκή αρχή έχει συστήσει στις τράπεζες της εποπτείας της από τον Οκτώβριο του 2020 έως και τα τέλη του χρόνου να μην διανέμουν μέρισμα.

Έτσι η πληρωμή του Cocos απαιτεί προηγούμενη έγκριση, η οποία αναμένεται να συζητηθεί στα μέσα Νοεμβρίου.

Η έγκριση του SSM είναι επίσης προαπαιτούμενο με δεδομένο ότι η πληρωμή του κουπονιού θα αφαιρεθεί από τα κεφάλαια της Τράπεζας. Παρά το γεγονός ότι η διοίκηση της Πειραιώς έχει κρατήσει στην άκρη τα απαιτούμενα κεφάλαια και έχει δεσμευτεί για την πληρωμή της δόσης, η υλοποίηση αυτής της απόφασης τελεί υπό την έγκριση του επόπτη.


Τα παραπάνω τι σημαίνουν; Πως αν πληρωθεί η δόση, τα ίδια κεφάλαια της Πειραιώς κατόπιν, θα είναι ΚΑΤΩ από τα όρια που ο ίδιος ο επόπτης (ο SSM) βάζει. Αν δεν πληρωθεί η δόση, σημαίνει αυτόματη μετατροπή των CoCos σε μετοχές:
https://www.mononews.gr/trapezes/ochi-t ... i-kefaleou
Τα Cocos δεν έχουν συγκεκριμένη λήξη, αλλά οι κάτοχοί τους δικαιούνται να μετατρέψουν τις ομολογίες τους σε κοινές μετοχές την 7η Επέτειο, δηλαδή το Δεκέμβριο του 2022. Στην περίπτωση μετατροπής, η τιμή εξάσκησης είναι τα 6 ευρώ.

Η άλλη περίπτωση πρόωρης μετατροπής των Cocos είναι η μη καταβολή της δόσης των 165 εκατ. ευρώ. Η πληρωμή είναι προγραμματισμένη για τις 4 Δεκεμβρίου, αλλά απαιτεί την έγκριση του SSM, ο οποίος δεν έχει δώσει ακόμη το το πράσινο φως, εξετάζοντας εναλλακτικά σενάρια που δεν θα θέτουν σε κίνδυνο την κεφαλαιακή επάρκεια της Τράπεζας. Να σημειωθεί ότι με δεδομένο τις υψηλές προβλέψεις για την κάλυψη ζημιών από την οικονομική κρίση που προκαλεί ο covid 19 και που έχει οδηγήσει την Τράπεζα σε ζημιές για τη χρήση του 2020, η πληρωμή των Cocos απευθείας από τα κεφάλαια της Τράπεζας Πειραιώς, θα επηρεάσει το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας και για αυτό απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της εποπτικής αρχής.


Τα πράγματα λοιπόν δεν είναι ακριβώς απλά, και απλώς δείχνουν πως μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Ή μαλλον μπορεί και να υπάρχουν, όσο υπάρχουν τα κορόιδα (δηλαδή οι φορολογούμενοι). Είναι ακριβώς αυτοί που έχουν βάλει πλάτη τόσα χρόνια για χάρη των τραπεζών, ενώ αυτές μοίραζαν πλουσιοπάροχα πακέτα εθελουσίας, και κρατούσαν στις θέσεις τους τα βύσματα και ένα στρατό άχρηστων χαραμοφάηδων.
:s_biggrin

ΥΓ: Σε περίπτωση άσκησης του δικαιώματως μετατροπής των CoCos σε μετοχές, ουσιαστικά η τράπεζα Πειραιώς κρατικοποιείται, με συμμετοχή του δημοσίουν να φτάνει τα 2/3 των μετοχών.
:s_hang :s_blush