Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By Lap
#612041 Ρε παιδια να σας εχει ο Θεος, η φυση, οι εξωγήινοι, η τύχη, οτι θέλει η ψυχουλα σας, καλά...

Οταν λεμε κανετε λειτουργημα, το εννοουμε....


Σεβασμός απλά.
Τελευταία επεξεργασία από Lap και 30 Οκτ 2019, 01:46, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#612042
vagmann έγραψε:...ορθοπεδικη ή ορθοπαιδικη,αποφασισατε οι ορθοπε(αι)δικοι???
Διάβασε το παρακάτω, εξηγεί πολύ καλά τι έχει παιχτεί.
https://orthopaedia.gr/orthopedikh/
Άβαταρ μέλους
By PeterPan
#658622 Οστεοαρθρίτιδα: ένα από τα βασικότερα ορθοπαιδικά προβλήματα της 3ης ηλικίας. Κάποια πράγματα είχαμε συζητήσει σχετικά με το γόνατο στο τόπικ περί υγείας. Εδώ θα ήθελα να παραθέσω 1-2 εικόνες από ασθενείς που ίσως κάποια αναρρωτιούνται πως είναι δυνατόν να περπατάνε με τέτοια κλίση στο γόνατο.

Και οι 2 είναι περιστατικά δικά μου της προηγούμενης Παρασκευής. Μία 76χρονη και ένας 81χρονος. Ήδη έχουν πάρει εξιτήριο κ είναι στο κέντρο αποκατάστασης.

Οι ασθενείς αυτοί πέρα από πόνο, έχουν μείωση εύρους κίνησης και προβλήματα στο γενικότερο μυοσκελετικό σύστημα λόγω λανθασμένης στάσης κ βάδισης.

Εικόνα

Αριστερά η εικόνα πριν το χειρουργείο με ραιβή (προς τα έσω) κλίση και δεξιά η πρόθεση με τη διόρθωση του άξονα (η εικόνα θα μπορούσε να είναι κ λίγο πιο ίσια στην απεικόνιση, απλώς το γόνατο έχει μία παραπάνω έξω στροφή μερικών μοιρών).
Η κλινική εικόνα πριν το χειρουργείο με μεγάλη παρεκτόπιση κλίσης (στα όρια για να γίνει ένα άλλου είδους πρόθεσης, αλλά με επαρκή συνδεσμικά μόρια ακόμη) και μεγάλη κύστη (γάγγλιο) στο έξω διάστημα.
Εικόνα

Η μετεγχειρητική εικόνα με ένα Blur εκεί που υπάρχουν κάποιες σταγόνες αίματος
Εικόνα


Η δεύτερη ασθενής έχει ακριβώς την αντίθετη κλίση, βλαισό γόνατο ονομάζεται.

Εικόνα

Και εδώ η μετεγχειρητική εικόνα θα μπορούσε να απεικονιστεί καλύτερα, έχει λίγο παραπάνω έσω στροφή το μέλος.

Εδώ η εικόνα με επίσης πλάγια απεικόνιση όπως την έβγαλα μετά το χειρουργείο

Εικόνα


Και επειδή κάποτε αν δεν κάνω λάθος είχε τεθεί το θέμα του navigated γόνατου με μηχάνημα, να πω πως είναι καθαρά ένα θέμα μάρκετινγκ. Ένα τέτοιο μηχάνημα έχουμε εδώ και 15 χρόνια αλλά τελικά παροπλίστηκε γιατί έχει μεγαλύτερο κόστος το χειρουργείο, χρόνο και εν τέλει το αποτέλεσμα είναι ίδιο.

Εικόνα

Στην τελευταία εικόνα φαίνεται πως αν ακολουθεί κανείς τα guidelines και αναλόγως της πείρας κτλ μπορεί το αποτέλεσμα να είναι ιδανικό. Οι μοίρες του μηχανικού και ανατομικού άξονα βγαίνουν ακριβώς όπως σε φυσιολογικό γόνατο, όπως τις μετρά και ο ακτινολόγος.

Γενικά οι προθέσεις είναι ένα ταμπού στην Ελλάδα, κυρίως λόγω του κόστους που το επωμίζεται ο ίδιος ο ασθενής πολλές φορές. Παρόλα αυτά εξασφαλίζουν μία πολύ καλύτερη ποιότητα ζωής. Όταν η καθημερινότητα επηρεάζεται σημαντικά κ ακόμη κι τα ψώνια είναι ένας γολγοθάς, τότε ίσως αξίζει κανείς να πάρει μια συμβουλή.

Ερωτήσεις ευχαρίστως


< using Tapatalkο
Άβαταρ μέλους
By Andreasdik
#658623 Συγχαρητήρια!
Μπράβο για την δουλειά σου!
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#658624 Επειδή είναι εντελώς άσχετος από αυτά, η διόρθωση γίνεται με προσθήκη κάποιου μεταλλικού ή συνθετικού μέρους στο οστό; Αν βλέπω καλά στην ακτινογραφία ναι. Και τι είναι ακριβώς;

Στην Γερμανία αυτό το έξοδο καλύπτεται από τα ταμεία ασφάλισης;
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
#658627
Anonymous Founder έγραψε:
Στην Γερμανία αυτό το έξοδο καλύπτεται από τα ταμεία ασφάλισης;


Επειδή φίλος έκανε περσι ολική αρθροπλαστικη ισχίου, ναι τα καλυπτει όλα το ταμείο. Επέμβαση, νοσηλεία, κέντρο αποκατάστασης, μέχρι και βοήθεια στο σπίτι για όσους μένουν μόνοι.

Από το Redmi Note 8 Pro
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#658703 Οι αρθροπλαστικές (αντικατάσταση άρθρωσης με τεχνητή) είτε γόνατος είτε ισχίου (είτε ώμου, αγκώνα, ποδοκνημικής-αστραγάλου) έχουν ενδείξεις και αντενδείξεις, κινδύνους. Δεν είναι για όλους και δεν έχει το ίδιο αποτέλεσμα σε όλους.
Κίνδυνοι-επιπλοκές: τομή-ουλή, μόλυνση (πολύ σημαντική επιπλοκή που οδηγεί σε πολλαπλά χειρουργεία μέχρι και ακρωτηριασμό), αιμορραγίες, κίδυνο για θρόμβους (στα πόδια ή και πνευμονική εμβολή), κάταγμα, χαλάρωση, περιορισμένη διάρκεια ζωής.
Και βέβαια πολύ έντονος πόνος (ιδιαίτερα τα γόνατα) για πολλές μέρες και μακριά αποκατάσταση (ειδικά για τα γόνατα).
Ενδείξεις-αντενδείξεις: είναι συνήθη χειρουργεία αλλά είναι μεγάλα, αποτελούν καταπόνηση για τον οργανισμό. Ειδικά οι παχύσαρκοι δεν τα πάνε καλά με γόνατα, πιο δύσκολη επέμβαση, πιο συχνές επιπλοκές σε σημείο που σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν όρια πάνω από τα οποία η ασφάλεια ή το ΕΣΥ δεν στο προφέρει. Οι διαβητικοί επιπλέον θέματα. Αν έχεις έλκη στα πόδια αυξάνεται ο κίνδυνος μόλυνσης κλπ.

Ούτε είναι ίδια για όλους. Ο καθένας είναι λίγο διαφορετικός και ειδικά για το γόνατο μπορεί να απαιτεί διαφορετικές γωνίες διόρθωσης. Τα γόνατα που είδαμε πιο πάνω είναι ακραίες, δύσκολες τεχνικά περιπτώσεις. Δεν αποσκοπείς στο ίδιο αποτέλεσμα, δεν θέλεις να κάνεις υπερδιόρθωση. Μπορεί να κάνεις γόνατο αλλά θα επηρεάσεις όλη την γραμμή μεταοφοράς βάρους-δύναμης ισχίο-γόνατο-ποδοκνημική. Ένα άλλο θέμα που αποτελεί σημείο διαμάχης είναι δυναμική ή ανατομική διόρθωση.

Τα navigated συστήματα με καθοδήγηση περάσαν από διάφορες φάσεις. Τα παλιά ήταν μέτρια (επιεικώς). Οι τελευταίες γενιές είναι σημαντικά βελτιωμένες και μπορούν νσ συνεισφέρουν σημαντικά στο αποτέλεσμα. Βέβαια μόνο καθοδηγούν δεν είναι τυφλοσούρτης, ο χειρουργός παίρνει τις αποφάσεις και διορθώνει τις προτεινόμενες γωνίες ανάλογα με την εμπειρία του.
Το περίεργο είναι ότι ο έμπειρος το κάνει καλά και χωρίς. Ο άπειρος με αυτά θα αποφύγει την πατάτα. Αλλά ακόμα και ο έμπειρος μπορεί με αυτό να κάνει έλεγχο και μικροδιορθώσεις σε κάθε στάδιο. Όμως απαιτεί κάποια επιπλέον στάδια και ενσωμάτωση στον τρόπο χειρουργείου που θέλουν αρκετό καιρό μέχρι να ολοκληρωθεί επιτυχώς. Τότε δεν χάνεις χρόνο και πραγματικά σε βοηθάει, μέχρι όμως να φτάσεις εκεί περνάει καιρός με επιπλέον καθυστερήσεις και εκνευρισμούς.
Άβαταρ μέλους
By dimviii
#658748 ο πατερας μου δεκαετια του 50 σε ηλικια εφηβικη,ειχε πεσει απο το καμπαναριο κατω.
Ειχε βγαλει τον αγκωνα του,δεν γνωριζω ακριβως τι ειχαν, ή δεν ειχαν κανει,αλλα απο τον αγκωνα και κατω ολος ο βραχιονας δλδ,ηταν μετατοπισμενος 3-4 εκατοστα προς τα εξω.Οταν το εβλεπες παθαινες πλακα.
Δεν τον εμποδιζε πουθενα σε δουλεια οσο βαρεια και να ηταν.Επισης δεν τον ειχε ενοχλησει ποτε.
Πως ειναι δυνατον να συμβαινει κατι τετοιο? :dizzy:
Άβαταρ μέλους
By dekouk
#658753 Για τον Πέτρο η ερώτηση. Πέτρο είναι υποχρεωτική στον προ εγχειρητικό έλεγχο
η μέτρηση γωνίας q? Γίνεται από όρθια θέση? ( γίνεται δηλαδή σε όλες τις αρθροπλαστικής γόνατος?) (η παραπάνω γωνία q δείχνει ας πούμε αν το γόνατο είναι στραβό κ πόσο.)
Από όσο ξέρω εδώ δεν γίνεται ακτινογραφια από όρθια θέση με φόρτιση δηλαδή, όπου να φαίνεται ο άξονας μηρού κ γόνατος για να κάνεις μέτρηση της γωνίας. Ίσως σε ειδικά περιστατικά σαν αυτά που έβαλες να γίνεται.., αλλά δεν γίνεται σε όλες.

Στείλε pm αν κατέβεις Θεσσαλονίκη.

ΥΓ. Αν κάποιος επιθυμεί διευκρινήσεις ή έχει απορίες για το κομμάτι της αποκατάστασης από πλευράς Φυσικοθεραπειας ας ρωτήσει..



< Note >
Άβαταρ μέλους
By mousatos
#658793
dimviii έγραψε: δεν τον ειχε ενοχλησει ποτε.
Πως ειναι δυνατον να συμβαινει κατι τετοιο? :dizzy:

Υποθέτω οτι ο σκελετός ήταν ακόμη σε φάση ανάπτυξης και προσαρμόστηκε στην αλλαγή.
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#658901 Αν σε παιδική ηλικία το έσπασε (ποιο δεν καταλάβαμε, το βραχιόνιο ή τον πήχυ (που έχει 2 κόκαλα) χωρίς να επηρεάσει την άρθρωση τότε εκτός από την παραμόρφωση μπορεί να μην έχει κάποιο πρόβλημα. Δηλαδή δεν έκανε μετατραυματική αρθρίτιδα. Η ισχύς όμως θα είναι μειωμένη σε σχέση με το τι θα ήταν αν ήταν ίσιο. Επίσης μπορεί να έχει διαφορά στο εύρος κίνησης των σχετικών αρθρώσεων.

Η ακτινογραφία γόνατος σε φόρτιση και μάλιστα με ελαφρά κάμψη (Rosenberg) θεωρείται απαραίτητη και για την διάγνωση της βαρύτητας/προόδου της οστεοαρθρίτιδας αλλά και για την σχεδίαση της επέμβασης (και templating όπου προβλέπεις τα κοψίματα και διαλέγεις μοντέλο και διαστάσεις των τμημάτων της αρθροπλαστικής).
Κατά την επέμβαση έτσι κι αλλιώς κάνεις μετρήσεις και έχεις οδηγούς για τον ανατομικό άξονα των οστών. Η σχεδίαση και templating σε προετοιμάζει αλλά με βάση τις διεγχειρητικές μετρήσεις θα κάνεις τα τελικά κοψίματα και διορθώσεις γωνιών. Βασικά όπως έλεγα και πιο πριν για τις navigated μεθόδους, δεν υπάρχει τυφλοσούρτης, προσαρμόζεις τα κοψίματά σου σε κάθε περίπτωση.
Άβαταρ μέλους
By PeterPan
#659125
Anonymous Founder έγραψε:Επειδή είναι εντελώς άσχετος από αυτά, η διόρθωση γίνεται με προσθήκη κάποιου μεταλλικού ή συνθετικού μέρους στο οστό; Αν βλέπω καλά στην ακτινογραφία ναι. Και τι είναι ακριβώς;

Στην Γερμανία αυτό το έξοδο καλύπτεται από τα ταμεία ασφάλισης;


Ο sknipper απάντησε πολύ καλά και με κάλυψε...

Η πρόθεση αποτελείται ανάλογα με την εταιρία και το μοντέλο της εταιρίας από ένα κράμα μετάλλων που, μέσω συγκεκριμένων τομών στην επιφάνεια του οστού, εφαρμόζει στο κόκκαλο και συγκολλάται μέσω ιατρικού τσιμέντου, σαν κόλλα patex (υπάρχουν και προθέσεις που εφαρμόζουν χωρίς τσιμέντο αλλά είναι λιγές και δεν είναι ο κανόνας).

Όπως ειπώθηκε, εφόσον διαγνωστεί η πάθηση και αποφασιστεί να γίνει η εγχείρηση, αυτή καλύπτεται 100% από το ταμείο. Κοστίζει περίπου 8.000€ για το ταμείο. Τα υλικά περί τα 1.000€, ανάλογα με τη συμφωνία που έχουμε κάνει με την εταιρία, και τα πληρώνει το νοσοκομείο. Είναι λογικό να έχει άλλες τιμές κάθε νοσοκομείο. Εμείς κάνουμε περί τις 700-1000 προθέσεις γόνατος ανάλογα με τη χρονιά και 700-1000 προθέσεις ισχίου επίσης, θεωρούνται πολύ μεγάλα νούμερα ακόμη και για εδώ.

Ο ασθενής μένει σε εμάς 5-7 μέρες και μετά πάει σε rehabilitation center, το οποίο είναι είτε 3 εβδομάδες σε κλινική είτε κάθε μέρα σε κέντρο και κοιμάται σπίτι του.

Όσον αφορά την αποκατάσταση, τα ισχία έχουν πιο γρήγορη αποθεραπεία. Στο γόνατο οι προθέσεις έχουν αλλάξει πολύ με την πάροδο του χρόνου. Παλιότερα οι προθέσεις είχαν σφαιρικό σχήμα, τώρα έχουν πιο σύνθετο που προσομοιάζει το ελλειψοειδές (single radius vs multi-radius).

Θα παραθέσω εδώ το λινκμε τον τρόπο χειρουργείου από ένα σύστημα πρόθεσης μιας εταιρίας (δε θέλω να κάνω διαφήμιση), ώστε να δεις περίπου πως γίνεται.

dekouk έγραψε:Για τον Πέτρο η ερώτηση. Πέτρο είναι υποχρεωτική στον προ εγχειρητικό έλεγχο
η μέτρηση γωνίας q? Γίνεται από όρθια θέση? ( γίνεται δηλαδή σε όλες τις αρθροπλαστικής γόνατος?) (η παραπάνω γωνία q δείχνει ας πούμε αν το γόνατο είναι στραβό κ πόσο.)
Από όσο ξέρω εδώ δεν γίνεται ακτινογραφια από όρθια θέση με φόρτιση δηλαδή, όπου να φαίνεται ο άξονας μηρού κ γόνατος για να κάνεις μέτρηση της γωνίας. Ίσως σε ειδικά περιστατικά σαν αυτά που έβαλες να γίνεται.., αλλά δεν γίνεται σε όλες.

Στείλε pm αν κατέβεις Θεσσαλονίκη.

ΥΓ. Αν κάποιος επιθυμεί διευκρινήσεις ή έχει απορίες για το κομμάτι της αποκατάστασης από πλευράς Φυσικοθεραπειας ας ρωτήσει..



< Note >

Δημήτρη εδώ κάνουμε πάντα 4 ακτινογραφίες όταν θέτουμε τη διάγνωση και προετοιμάζουμε το χειρουργείο. Αυτές είναι η προφίλ , η προσθιοπίσθια με φόρτιση, η εφαπτόμενη στην επιγονατίδα και η α/α όλου του μέλους για τις μετρήσεις. Οι μετρήσεις γίνονται είτε με το "χέρι" ηλεκτρονικά είτε με ειδικό πρόγραμμα. Εδώ παραθέτω τη μέτρηση που απεικονίζει τις γωνίες που χρειάζομαι στο περιστατικό με το ραιβό γόνατο (τον μηχανικό και τον ανατομικό άξονα στο μηριαίο, τη γραμμά mikulicz κτλ).

Εικόνα

Εικόνα
Εικόνα

Η γωνία Q (Quadriceps) προκύπτει όπως ξέρεις μεταξύ της γραμμής που ενώνει την πρόσθια άνω λαγόνια άκανθα με τη μέση της επιγονατίδας και της γραμμής που ενώνει τη μέση της επιγονατίδας με το κνημιαίο κύρτωμα. Όσο μεγαλώνει τόσο δείχνει πρόβλημα στην επιγονατιδομηριαία άρθρωση και αύξηση πιθανότητας εξαρθρήματος της επιγονατίδας. Μετρώ τη γραμμή mikulicz, τη γωνία μεταξύ μηχανικού και ανατομικού άξονα του μηριαίου και τη γωνία αFTW που μου δείχνει την ανατομική γωνία του μηριαίου για να ελέγξω πόσο ραιβό ή πόσο βλαισό είναι το γόνατο. Τη γωνία Q δεν τη χρειάζομαι στην αρθροπλαστική. Οι παραπάνω ακτινογραφίες και ο σχεδιασμός σε πρόγραμμα είναι πέρα από την ιατρική αξία στη διάγνωση και θεραπεία και προϋπόθεση για να μπορεί ένα νοσοκομείο να πάρει πιστοποίηση Endocert για τις προθέσεις.

Το πρόγραμμα μου δίνει τη δυνατότητα να προσομοιάσω στον μετωπιαίο άξονα ποιο μέγεθος της πρόθεσης μάλλον ταιριάζει. Αυτό δίνει τη δυνατότητα να δω κατά που θα κινηθώ. Βέβαια δε λαμβάνει υπόψη τον οβελιαίο άξονα που αφορά το βάθος αλλά έχει ο χειρουργός έναν μπούσουλα. Δλδ όταν μετρήσω νούμερο 5 και π.χ. στο χειρουργείο μετρώ 9 τότε πρέπει να αναρρωτηθώ τί γίνεται. Βέβαια πάντα βάζεις το μόσχευμα που μετράς στο χειρουργείο και έχεις το καλύτερο feeling.

Σχετικά με τον πόνο, ισχύουν όσα ανέφερε ο Sknipper. Γενικά το γόνατο ως σύνθετη άρθρωση έχει μεγαλύτερο ποσοστό ασθενών που θα παραπονεθούν για κάτι στο μέλλον, περί το 10-15%. Τελευταία υπάρχουν προσπάθειες για βελτίωση, όπως χορήγηση φαρμάκων (tranexamic acid) τοπικά και συστηματικά για αποφυγή αιμορραγίας, μη χρήση παροχέτευσης, χειρουργείο χωρίς διακοπή ροής αίματος (τουρνικέ-ίσχαιμος), μικρότερο χειρουργικό χρόνο κ μικρότερες τομές-προσπελάσεις.
Άβαταρ μέλους
By PeterPan
#676272 Περιστατικό από την Παρασκευή.
Αρθροπλαστική γόνατος σε ασθενή 170 κιλών (που είπε πως είχε χάσει και 70 κιλά πιο πριν), δλδ ήταν 200+ κιλά.

Εικόνα

Η «λεκάνη» κάπου χάνεται από το πάχος!

Σήμερα τελείωνα την επίσκεψη στις 10 και κάτι και 20 λεπτά πριν φύγω έτυχε το παρακάτω κάταγμα ισχίου σε 90χρονη.
Εικόνα

Είχε αρθροπλαστική γόνατος αριστερά επίσης. Σε μία ώρα ήταν ήδη στο χειρουργικό τραπέζι για ανάταξη με ήλο και συρμάτινο Cerclage.
Εικόνα

Ως προς το κάταγμα, που ονομάζεται περιτροχαντήριο-υποτροχαντήριο, πρέπει να χειρουργηθεί μέσα σε 24 ώρες ή 48 ώρες αν συνυπάρχει λήψη αντιπηκτικής αγωγής. Η ταχεία θεραπεία βοηθά σε λιγότερες επιπλοκές κι γρηγορότερη κινητοποίηση ασθενούς.


< >