Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By Γιώργης
#657733
JarnoT έγραψε:...

Κάνε update όποτε μπορείς, είναι ενδιαφέρον θέμα. Όχι ότι σκοπεύω να τρέξω φέτος αλλά κάποια στιγμή θα το κάνω.
Άβαταρ μέλους
By JBT
#657737 Εγώ θα πάω να κλείσω μαγνητική αυτές τις ημέρες.... :(

Εχθές έκανα ένα 10αρι βουνό (ήμουν σαπορτερ) και στις ανηφόρες δεν είχα κανένα θέμα. Μόλις λίγο κατηφόριζε, διαολεμενος πόνος :rant:

Χάλι μαύρο το 2020 δυστυχώς :vava: θα χάσω και το almira έτσι όπως πάει γμτ Καμπάλα μου μέσα :s_cool
Άβαταρ μέλους
By PeterPan
#657752
BARHonda έγραψε:20 ώρες / εβδομάδα επί 52 εβδομάδες;


< >
Χοντρικά ναι, βέβαια θα προσαρμόσεις το πρόγραμμα ανάλογα με τον καιρό. Δλδ τον χειμώνα κάπως λιγότερο...

10-15.000€ του φεύγουν για ταξίδια, εξοπλισμό κτλ.

Σκέψου πως στο ironman στη Hawaii που αυτός είναι ο στόχος, παίρνουν μέρος μόνο οι 50 καλύτεροι αθλητές. Αυτός κάνει 3,8 χλμ κολύμπι, 180χλμ ποδήλατο και έναν μαραθώνιο σε 9 ώρες και 39 λεπτά.

Είναι τρέλα. Κάποια στιγμή θα παραθέσω και μερικά στοιχεία για θερμίδες κ ενυδάτωση κατά τη διάρκεια της άθλησης.

@JBT περαστικά


< >
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#657762
JarnoT έγραψε:Έκλεισαν χθες οι 4 από τις 18 εβδομάδες προετοιμασίας για τον μαραθώνιο Αθηνών (αν γίνει..). ...Είναι πολύ επίπονο να το τρέχεις όλο αυτό μόνος.
Όταν με το καλό έρθει η ώρα δε θα είσαι μόνος αλλά με χιλιάδες άλλους. Αλλά ιδανικά θέλεις κάποιον παρέα που να έχετε προπονηθεί μαζί και να πηγαίνετε στον ίδιο ρυθμό. Γιατί έχει σημασία να μην παρασυρθείς από άλλους αλλά να κοντρολάρεις το ρυθμό σου και να ακολουθήσεις το πλάνο σου. Που υποτίθεται θα πρέπει να έχεις καταστρώσει. Μπορεί να λές γενικά 6'/χλμ αλλά θα ξεκινήσεις αργά για να πας πιο γρήγορα ή το αντίθετο ή σταθερός. Και πόσο παραπάνω χρόνο θα επιτρέψεις για τα ανηφορικά και πόσο λιγότερο για τα κατηφορικά τμήματα. Σε όλα αυτά βοηθάει η Pacepro λειτουργία των Garmin Fenix 6 (και όποιο άλλο την έχει, το 945 και πιθανόν το 245 αλλά ίσως όχι το 645) https://www.wareable.com/garmin/garmin- ... guide-7721
Υποθέτω υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να καταστρώσεις τη στρατηγική σου απλά εγώ δεν τους ξέρω.

@peterpan
Ναι, είναι πολύ χρήσιμο να μας μιλήσεις για θερμίδες και ενυδάτωση κατά την άσκηση. Και για τέτοιες πολύωρες προσπάθειες έχει τεράστια σημασία.
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#657763
JBT έγραψε:Εγώ θα πάω να κλείσω μαγνητική αυτές τις ημέρες.... :(
Εχθές έκανα ένα 10αρι βουνό (ήμουν σαπορτερ) και στις ανηφόρες δεν είχα κανένα θέμα. Μόλις λίγο κατηφόριζε, διαολεμενος πόνος :rant:
Χάλι μαύρο το 2020 δυστυχώς :vava: θα χάσω και το almira έτσι όπως πάει γμτ Καμπάλα μου μέσα :s_cool
Αν ο πόνος είναι μπροστά τότε μάλλον είναι επιγονατίδα, στο κατέβασμα τρώει μεγάλα απότομα σοκ (πολλά G). Ειδικά σε συνθήκες βουνού.
Λύσεις, αποφυγή κατωφερειών, ελάττωση βάρους αν έχεις περίσσεια, παπούτσια μπορεί να βοηθήσουν αλλά το πιο σωστό είναι η βελτίωση τεχνικής, ξεκίνα με αύξηση cadence.
Άβαταρ μέλους
By mousatos
#657766 Dean Karnazes: the man who can run for ever

https://www.theguardian.com/lifeandstyl ... un-forever
https://www.si.com/edge/2014/03/28/insi ... zes-fridge
https://en.wikipedia.org/wiki/Dean_Karnazes
Άβαταρ μέλους
By rx8_drifter
#657773
PeterPan έγραψε:Αυτές τις 2 εβδομάδες συμπληρώνω τα μαθήματα για να γίνω επίσημα αθλητίατρος. 240 45λεπτα πρέπει να κάνει κανείς σύνολο!

Το θέμα ήταν τρίαθλο.

Δες να κάνει μεσοπρόθεσμους κύκλους προπονήσεων 3-4 εβδομάδων όπως λες. Αν είσαι αρχάριος πας σε κύκλους 3, αλλιώς σε κύκλους 4 εβδομάδων.

Στόχος βελτίωση 5% της επίδοσης ανά εβδομάδα κ την τελευταία εβδομάδα χαλαρά στο επίπεδο μεταξύ πρώτης και δεύτερης εβδομάδας του εκάστοτε κύκλου.

Γνώρισα και έναν 45άρη αναισθησιολόγο που μίλησε σχετικά με το θέμα και που προσπαθεί να πλασαριστεί στους 3 καλύτερους Ironman στον κόσμο. Έχει και 3 παιδιά! Ο τύπος απορώ που βρίσκει χρόνο για προπόνηση. Μετά βίας γυμνάζεται 20 ώρες την εβδομάδα.

Στατιστικά για ironman απαιτούνται 600-1200 ώρες Training ανά έτος


< >


Ωραίος Πέτρο :thumbsup:

Εχω γνωρίσει iron man 55άρη τσεχο που τον είχα contractor στη δουλειά για να προγραμματίζει ρελέ. Ο τυπάς οχι απλά δε σου γέμιζε το μάτι, αλλά εδειχνε και μπαρμπαδελάκι.
Ειχαμε πιάσει την κουβέντα και κάπως ηρθε η φάση στη γυμναστική γιατι τον ρώτησα αν θα πάμε για μπύρες το βράδι και μου έριξε άκυρο γιατί είχε να πάει για τρέξιμο :lol:
Μου είπε οτι ξεκίνησε το iron man και μάλιστα σε μεγάλη ηλικία μετά από καζούρα φίλου του που του έλεγε ότι κάνει μόνο ποδήλατο. ο τυπος βγάζει 2 iron man το χρόνο, ειναι να τρελαίνεσαι :dizzy: :dizzy:
Άβαταρ μέλους
By JarnoT
#657781 Και ο ironman Παντελής Καμπαξής, βιβλιοπώλης στο Ηράκλειο Κρήτης. Όταν πηγαίνω ξημερώματα για τρέξιμο εκείνος έχει ήδη τελειώσει, χαχχ. Αλλά είναι συγκινητικό το ενδιαφέρον του για μας τους κοινούς θνητούς, μια κουβέντα που θα πει, ένα μπράβο, δύο παλαμάκια, κλπ. Ωραίος άνθρωπος.

sknipper έγραψε:Όταν με το καλό έρθει η ώρα δε θα είσαι μόνος αλλά με χιλιάδες άλλους. Αλλά ιδανικά θέλεις κάποιον παρέα που να έχετε προπονηθεί μαζί και να πηγαίνετε στον ίδιο ρυθμό. Γιατί έχει σημασία να μην παρασυρθείς από άλλους αλλά να κοντρολάρεις το ρυθμό σου και να ακολουθήσεις το πλάνο σου. Που υποτίθεται θα πρέπει να έχεις καταστρώσει. Μπορεί να λές γενικά 6'/χλμ αλλά θα ξεκινήσεις αργά για να πας πιο γρήγορα ή το αντίθετο ή σταθερός. Και πόσο παραπάνω χρόνο θα επιτρέψεις για τα ανηφορικά και πόσο λιγότερο για τα κατηφορικά τμήματα...

Ισχύει. Στον αγώνα είναι όλα υπέροχα. Καμία μοναξιά, καμία αγωνία. Άλλωστε είναι μονάχα 42,2χλμ :s_biggrin
Τα 500+ της προπόνησης πώς βγαίνουν..

Και έχεις δίκιο ότι ο ρυθμός στον αγώνα είναι το παν. Μια γενική αναφορά στο ρολόι μου χρειάζομαι και τίποτα άλλο. "Υποχρεωτικά" αρνητικό πέρασμα στο 21χλμ (~5-8 λεπτά πιο αργά από τον στόχο), υπομονή στο ανηφορικό 10αρι 21-31χλμ και προϋπόθεση να υπάρχουν πολλές δυνάμεις στο τελευταίο κατηφορικό 10άρι εκεί όλα για όλα.
Πέρυσι βγήκε τέλεια το πλάνο, αλλά μας έσκισε ο καιρός και ο κόντρα αέρας.

Αλλά αυτά θα τα καταστρώσουμε τελευταία βδομάδα.
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#658477
Dimsabas έγραψε:Πώς γίνεται να αντέχει τέτοια καταπόνηση ένας τόσο γερασμένος οργανισμός;

https://www.runnersworld.com/uk/news/a3 ... d-ironman/
87 χρόνια προετοιμασία όμως! :lol:
Προφανώς δεν ξεκίνησε μια μέρα στα 86 του να πει ας αφήσω τον καναπέ να πάω για κανένα ironman.
Άβαταρ μέλους
By PeterPan
#659131 Εδώ παραθέτω έναν ωραίο πίνακα που αφορά πόσους υδατάνθρακες χρειάζεται να αναπληρώσει ένας αθλητής σχετικά με τη διάρκεια άθλησής του. Πιστεύω ενδιαφέρει πολλούς.

Εικόνα
Άβαταρ μέλους
By JBT
#659133 Κάποιες προτιμήσεις; Μερικά παραδείγματα εννοώ δώσε έτσι να ξεκινήσουμε διάλογο :s_music