Giuseppe Busso έγραψε:socratesn έγραψε:Θα είναι δύσκολα, αλλά το πόσο δύσκολα θα έιναι δεν θα το υπολογίσετε σκεφτόμενοι τον κάθε έναν κλάδο μεμονωμένα.
Σωκράτη καλημέρα.
Μα ίσα ίσα αν έπιανα κάθε κλάδο μεμονωμένα, θα κοίταζα αποκλειστικά την πάρτη μου. Αλλά πέραν του ότι δεν μου αρέσει να το κάνω, δεν με συνέφερε κιόλας να σκέφτομαι έτσι.
Έγραψα κάποια παραδείγματα πιο πάνω αλλά και πάλι δεν ξέρω κατά πόσον έγινε αντιληπτό. Ειλικρινά, δεν μπορώ να αντιληφθώ πως σκέφτεται η οποιαδήποτε Κεντρική Τράπεζα, μπορώ όμως να το κάνω πολύ καλά σε όρους πιάτσας και πραγματικής αγοράς.
Πράγματι παίδες, το μικρό καφενεδάκι και το μικρό μαγαζάκι με ρούχα ή οτιδήποτε άλλο, είναι ένας κρίκος πάνω στην οικονομική αλυσίδα. Μικρός; μεσαίος; μεγάλος; δεν παύει όμως να είναι κρίκος.
Το χρήμα δεν κυκλοφορεί (μόνο) στις ΚΤ.
Και πάμε πάλι στα παραδείγματα. Είχα γράψει για ένα μαγαζί με τάδε αριθμό τραπεζιών που αν ζητηθεί να μειωθούν κατά 1/3, θα έχει και μέγιστο ημερήσιο τζίρο δυνητικά κατά 1/3.
Σκεφτήκατε όμως ότι το εν λόγω μαγαζί ίσως έχει 3 εργαζόμενους και ενδεχομένως η δουλειά έπειτα να γίνεται με 1/3;
Κάντε τα μαθηματικά σας όλοι τι μπορεί να συμβεί μετά.
Έγραψα και πιο πάνω λέξεις όπως "πείνα", "φτώχεια", "πενία". Κάποιοι θα χλευάσουν, κάποιοι θα πουν τι λέει αυτός, κάποιοι ενδεχομένως να συμφωνήσουν.
Δεν τα έγραψα γιατί ξύπνησα μια μέρα και μου κ@ύλωσε να φανώ πανικόβλητος. Τα γράφω γιατί βαράω τις καμπάνες προς όλους να αντιληφθούν ότι αυτό που έφερε αυτή η ΓΡΙΠΟΥΛΑ, δεν περνάει με αυτοπροσαρμογές στην αγορά και με τα "έλα μωρέ, θα το ξεπεράσουμε κι αυτό".
Πρέπει όλοι να σκύψουν πάνω από το πρόβλημα και ειδικά οι Κυβερνήσεις. Και εκεί συμφωνώ με αυτό που έγραψε ο Κόρτο.
Και θα με ρωτήσετε όλοι. Μα καλά, εσύ μόνο να διαπιστώνεις ξέρεις αλλά δεν προτείνεις κάτι.
Είναι τεράστια ευκαιρία να αλλάξει η οικονομική στρατηγική στη χώρα μας. Είναι ευκαιρία να κλείσει η ψαλίδα των κοινωνικών ανισοτήτων. Είναι ευκαιρία να επανιδρυθεί το κράτος, να έχουμε ένα κράτος Πρόνοιας, με Δημόσιο Τομέα γιατί είναι αδύνατον και μεγάλη μπούρδα να ξεπουληθούν τα πάντα. Είναι ευκαιρία να στηριχθεί ο μικρομεσαίος, η οικογένεια, οι νέοι κλπ κλπ.
Ας γίνει αυτό με αφορμή την Πανδημία.
Ειδικός και σπουδασμένος πάνω στον κλάδο δεν είμαι. Όμως τις κατευθύνσεις τις δίνουμε εμείς. Οι πολίτες, οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι ιδιωτικοί, οι ελ.επαγγελματίες.
Και εδώ θα συμφωνήσω με ότσο. Μη σώσουν και έρθουν τόσα έρθουν τόσα αεροπλάνα από έξω για να νομίζει ότι έπιασε τον παπά από τα @@ ο κάθε τσοπάνης με μια τρώγλη που την έκανε BnB.
Δεν με ενδιαφέρει αν το κάνει ο Μητσοτάκης ή αν το κάνει ο Τσίπρας. Θα ήθελα να το κάνουν και οι δύο μαζί ή καλύτερα όλοι μαζί.
Πρέπει να το πάρουμε αλλιώς σε πολλά επίπεδα.
Για να υπαρξουν χρηματα πρεπει να ερθουν απο εξω ειτε με την μορφη εξαγωγων ειτε με τουρισμο, ναυτιλιακο συναλλαγμα, ξενες επενδυσεις ή συναλλαγμα μεταναστων Ελληνων (εδω μην ξεχναμε και οι μεταναστες στην Ελλαδα στελνουν εξω χρηματα).
Μια κλειστη οικονομια θα ειναι φτωχεια εκτος και εχεις μια τεραστια χωρα που εχει σχεδον τα παντα οπως η Αμερικη που μπορει να λειτουργησει κλειστα (αν και ολοι εισαγουν μηχανηματα, φαρμακα κλπ γιατι καποιοι αλλοι τα φτιαχνουν καλυτερα).
Εσωτερικη καταναλωση αν ο κοσμος εχει χρηματα και δεν παει σε ενα εστιατορειο τωρα λογω κορονα θα τα βαλει τα χρηματα στην τραπεζα και θα παει αργοτερα οποτε δεν χανοντε ολα. Η θα τα χαλασει σε αλλες δρατηριοτητες πχ εξοχικο, παλι θα κινηθει η οικονομια.
Τουλαχιστον ετσι που το βλεπω εγω δεν εχει σχεση τοσο πολυ οι φοροι πχ η ποσα μαγαζια ειναι ανοιχτα αλλα περισσοτερο αν ξενοι θα ξοδεψουν χρηματα σε ελληνικα προιοντα και σε τουρισμο. Περισσοτεροι φοροι σημαινει το κρατος περνει περισσοτερα απο αυτα αλλα απο την αλλη εχει και τεραστια χρεη και το κρατος ειναι οι φορολογουμενοι. Λιγοτεροι φοροι σημαινει οι φορολογουμενοι κρατανε περισσοτερο (και οι μαυροι στην οικονομια) αλλα το κρατος τελματωνει.