Φορουμ για τον υποψήφιο ή αναποφάσιστο αγοραστή, καινούριου ή μεταχειρισμένου
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#561882 Η ερώτηση είναι βλακώδης, όπως και όλα τα υπόλοιπα προφανώς. Οι απαντήσεις είναι μέσα στο λινκ που σου έβαλα. Περιττό να πούμε πως εσύ τόση ώρα ψάχνεις και το ψάξιμο πήγε στον βρόντο, αφού δεν έχεις βρει τίποτε...
:s_biggrin

Δεν πρόκειται να χαραμίσω άλλο χρόνο, αν δεν μπορείς να καταλάβεις ένα απλό πράγμα.

ΥΓ: Εκπίπτει εννοούμε ΟΛΟ το ποσό να γράφεται στα έξοδα. :s_empathy
Άβαταρ μέλους
By red_monster
#561884 Τι να βρω; Πως υπολογίζονται τα πάγια ;;
Πλάκα κανείς ; :dizzy:

Προφανώς γίνεται σταδιακά αλλιώς δεν θα ήταν πάγιο.

Η επιλογή μεταξύ των 2 είναι επιχειρηματική επιλογή. Το ποιο θα επιλέξεις έχει να κάνει με τις ανάγκες που θες να καλύψεις.

Δεν είναι κακό να μην ξέρεις πως λειτουργεί το leasing, κακό είναι να βγάζεις διαρκώς τόσο μα τόσο κόμπλεξ.
Άβαταρ μέλους
By kyr80
#561886 Η απόσβεση των παγίων γίνεται σταδιακά. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν περνάει όλο στα έξοδα. Περνάει ανά μήνα, από τον επόμενο της αγοράς.

Βέβαια στο ξενοδοχείο ακόμα και τα πάγια τα περνάω εξολοκλήρου. Ήταν η δήλωση που κάναμε στην εφορία εξ αρχής.
Άβαταρ μέλους
By red_monster
#561887 Αν το πάγιο είναι μικρό (<1500€) μπορείς να το αποσβέσεις και στο έτος. Και αυτό αποτελεί επιχειρηματική επιλογή

Από εκεί και πέρα έχει να κάνει με τη φύση του παγίου. Τα μεγάλα ΦΙΧ πχ έχουν πιο αργή απόσβεση
Άβαταρ μέλους
By tzoumerkiotis
#561889 Λογιστής δεν είμαι , ένα ΕΜΠ έβγαλα και εγώ :roll: , λογιστικά δεν ξέρω και ούτε έχω δυστυχώς χρόνο αλλά κυρίως διάθεση να μάθω, άλλωστε πληρώνεις λογιστή όχι μόνο για το ΦΠΑ αλλά και για συμβουλευτικές υπηρεσίες.
Το θέμα είναι ότι ο λογιστής μου αρχικά, μου δήλωσε ότι ως ελεύθερος επαγγελματίας το leasing δεν εκπίπτει ( υποθέτω ότι δεν του είχε ξανατύχει). Βασικά οι εταιρίες leasing , το αναφέρουν ΄ ως μακροχρόνια μίσθωση, εκεί όταν του το έδειξα , συμφώνησε ότι εκπίπτει.
Μύλος έγινε όταν του έφερα παράδειγμα συναδέλφου που αγόρασε με τιμολόγιο επιβατικό αυτοκίνητο οπότε το βάζει ως πάγιο με 10ετή απόσβεση. Βάζοντας κάτω τότε τα νούμερα δε βλέπω μεγάλη διαφορά υπέρ της μίσθωσης.
Όμως ο λογιστής δεν ξέρει να μου απαντήσει αν σε ενδεχόμενο έλεγχο , από τη στιγμή που το αυτοκίνητο δεν είναι επαγγελματικό για τοπογραφικά π.χ. , θα το δεχτεί ο ελεγκτής όλο το ποσό ως εκπιπτόμενο. Δεν ξέρει πως να βάλουμε το πρώτο μίσθωμα και δε ξέρει αν το μίσθωμα θεωρείται παροχή προς τον εαυτό μου, οπότε και θα φορολογηθεί ( δε ξέρω πως και γιατί , ατομική επιχείρηση έχω).
Τέλος βάζοντας 30.000 χλμ στις πλατφόρμες leasing το μίσθωμα ανεβαίνει επικίνδυνα, οπότε ή κάτι χάνω ή δε με συμφέρει.
Άβαταρ μέλους
By markvag
red_monster έγραψε:Καταλαβαίνεις τι γράφεις?

"είναι Πάγιο και αντιμετωπίζεται διαφορετικά σύμφωνα με τα ΕΛΚ."

To Πάγιο δηλαδή αντιμετωπίζεται όπως το έξοδο;;; :dizzy:

Άλλο απόσβεση, άλλο έξοδο! :rtfm:
Άβαταρ μέλους
By red_monster
markvag έγραψε:
red_monster έγραψε:Καταλαβαίνεις τι γράφεις?

"είναι Πάγιο και αντιμετωπίζεται διαφορετικά σύμφωνα με τα ΕΛΚ."

To Πάγιο δηλαδή αντιμετωπίζεται όπως το έξοδο;;; :dizzy:

Άλλο απόσβεση, άλλο έξοδο! :rtfm:

Το πάγιο αντιμετωπίζεται ως πάγιο δεν βλέπω να γράφω κάτι άλλο.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
tzoumerkiotis έγραψε:Χαιρετώ το φόρουμ και από εδώ.
Δεδομένα προβλήματος:
Υφιστάμενος στόλος αυτοκινήτων: εγώ διαθέτω ένα saxo vts (200.000Km), πρέπει να είμαι ο μόνος που δεν έχω πειράξει ούτε βίδα πάνω του, και ένα maverick 2.4 (150.000Km) . Η γυναίκα μου μετακινείται με ένα matiz (300.000Km , με αέριο και ήδη μια αλλαγμένη μηχανή στο ιστορικό του). Λόγω δημιουργίας οικογένειας αλλά κυρίως λόγω αλλαγής τόπου εργασίας της γυναίκας μου ( μέχρι σήμερα έκανε πολλά αλλά τουλάχιστον περιαστικά χιλιόμετρα), πρέπει να βρεθεί μια λύση για τη μετακίνηση μας.
Ετήσια χιλιόμετρα , μόνο για τις ανάγκες εργασίας, τουλάχιστον 30.000 ο καθένας μας, προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Λόγω της εργασίας μου, της αγάπης προς τις εξορμήσεις (αρκετό off road) αλλά και των καιρικών συνθηκών στις περιοχές απαιτείται να υπάρχει πάντα ένα 4Χ4 στην κατοχή μας.
Προτεραιότητες : ενεργητική ασφάλεια, ποιότητα ταξιδιού (είναι πολλά τα χιλιόμετρα),μη ¨βαρετό¨(πολλές φορές προτιμάται ο "παλιός" από τον αυτοκινητόδρομο για να καταλάβετε),χώροι κατανάλωση και λοιπά θεωρώ ότι είναι πάνω κάτω τα ίδια αναλόγως κατηγορίας. Μονόδρομος το diesel.
Διαθέσιμο budget : μέγιστο 30.000€ . Η ανανέωση θα γίνει σε βάθος ενός χρόνου, εκτός της αλλαγής του matiz που πρέπει να γίνει άμεσα.
Πιθανοί συνδυασμοί:
1η Λύση.
Αγορά μεταχειρισμένου diesel μικρομεσαίου με ποσό γύρω στα 10 "χαμάλη", το οποίο θα εξυπηρετεί κατά κύριο λόγο τη γυναίκα , και εγώ συνεχίζω μέχρι νεοτέρας με το vts κυρίως και με το maverick , όταν απαιτείται. Υπέρ το λιγότερο δυνατόν κόστος, κατά: εξακολουθώ να οδηγώ το saxo σε διαδρομές στις οποίες δε διαπρέπει "αυτοκινητόδρομους", κόστος κίνησης maverick. Κοιτάζω μεταχειρισμένα i30, c4, 308,giulietta. Για τα δυο τελευταία ξέρω ότι πρέπει να ανέβω κατά 3.000€. Τα δύο τελευταία προτιμώ αλλά λίγο που τα είδα είναι και κάπως στενάχωρα....
2η Λύση :
Ταυτόχρονα με τη λύση 1 και αγορά 4X4 SUV, το οποίο να μας καλύπτει και το σύνολο να είναι εντός του συνολικού budget. Οι μόνες επιλογες είναι ( αν δε μου διαφεύγει κάτι ), καινούριο Duster, και από μεταχειρισμένα το Vitara. Το δεύτερο δε μας άρεσε καθόλου εμφανισιακά, το πρώτο το είδα , είναι όμορφο , με μεγάλους χώρους, αλλά ήμαρτον έχει τα ίδια πλαστικά με το saxo. Αν μπορούσα να το οδηγήσω δε θα με ένοιαζε αν με κάλυπτε αλλά σε αντιπροσωπεία Ιωαννίνων ΔΕΝ έχει test drive, άμα βρούνε κάποιου "φίλου" στο δίνουν για μια βόλτα (απαράδεκτο !!!). Τέλος ως εναλλακτική σκέφτηκα εισαγωγή Kadjar 4X4, βλέπω λογικές τιμές αγοράς και τελών εισαγωγής, η εισαγωγή δε με προβληματίζει , ο πεθερός ήταν χρόνια ιδιοκτήτης συνεργείου και γνωρίζει όλες τις διαδικασίες. Υπέρ λύσης : έχουμε και οι δύο σύγχρονα αυτοκίνητα, λύνουμε το θέμα στόλος για αρκετά χρόνια, κατά : δε ξέρω τι συμβιβασμούς απαιτεί η λύση duster ( θα χαρεί λάσπη και χιόνι βέβαια ) , δε ξέρω πόσο θα με καλύψουν οδηγικά τα εν λόγω SUV ( Δεν μπορώ,βαριέμαι τα βαρετά οδηγικά αυτοκίνητα ).
3η Λύση:
Διάθεση όλου του budget στην αγορά καινούργιου SUV, είδα το 3008, αλλά όσο και να μας άρεσε , όσο γαλλόφιλος και να είμαι είναι δικήνητο , οπότε το βλέπω χλωμό, το Kuga αλλάζει, τα ιαπωνικά είναι άσχημα και μάλλον αδιάφορα , το Vw είναι Vw..., το Kodiaq αχρηστα τεράστιο για εμάς, το Ateca , δε το έχω δεί καν live, η Χ1 είναι ακριβή ( θα πάω να τη δω αν μου κάνει τόσο κλικ να το σκεφτώ, αλλά μου μοιάζει χαμηλή, και ότι δε θα μπορεί να περπατήσει ούτε δασικό), τα μεταχειρισμένα της επόμενης κατηγορίας είναι μια λύση , αλλά μήπως είναι πολλά τα λεφτά για μεραχειρισμένο;;;; Η 3η λύση σημαίνει ότι επενδύεις αρκετά χρήματα σε ένα αυτοκίνητο το οποίο θα δουλεύει ασταμάτητα , ακριβός χαμάλης δηλαδή, και εγώ μένω πάλι με το saxo....
Τελικώς λοιπόν , και ελπίζω να μην κούρασα τόσο, φοβάμαι ότι στο σημερινό μου budget δεν γίνεται να βρεθεί λύση που να καλύπτει όλες τις απαιτήσεις. Κλείνω προς τη λύση 1 και αναμονή για αύξηση του budget για την αλλαγή του διδύμου saxo - maverick ( Φοβάμαι βέβαια ότι πάλι συμβιβασμούς θα κάνω, τι θα αλλάξει δηλαδή;;;). Δηλαδή για άμεση αγορά αξιοπρεπή "χαμάλη" ....Στα αυτοκίνητα της λύσης 1 , θεωρείται ότι αξίζει κάποιο άλλο το οποίο μου διαφεύγει;;; Η αγορά μικρού π.χ. c3 ή punto , δε νομίζω ότι συμφέρει καθώς το αυτικίνητο θα κινείται κυρίως εγναντία και ιόνια ,οπότα χάνεις πολλά για μικρό κέρδος.
Οποιαδήποτε γνώμη δεκτή είτε πάνω σε αυτές τις λύσεις είτε σε συνδυασμό που δεν έχω βρεί.
Υ.Γ.1. Κανένα από τα υφιστάμενα δε θα πουληθεί , αλλά θα βρίσκονται μέχρι να "πεθάνουν" στο ευρύτερο οικογενειακό κύκλο.
Υ.Γ.2. Δεν φοβάμαι την αγορά μεταχειρισμένου λόγω πεθερού....
Υ.Γ. 3.Το πιο ακριβό και νεότερο αυτοκίνητο οποιασδήποτε λύσης , θα το χρησιμοποιεί καθημερινά η κυρία του σπιτιού ....

Να έρθω λίγο και στο προκείμενο:
1. Δεν θα πήγαινα σε μεταχειρισμένο diesel σε καμία περίπτωση. Καινούριο και με μεγάλη εγγύηση είναι η δική μου πρόταση.
2. Αν θέλεις προσιτό 4x4 με δυνατότητες, η λύση Duster είναι (σχεδόν...) μονόδρομος. Υπάρχει και το Vitara, αλλά όσο και αν σου φανεί παράξενο, το Duster είναι παντού καλύτερο. Ειδικά εκτός δρόμου, είναι το ψηλότερο όλων και δεν θα βρει εύκολα κάτω. Με λιγότερα από 20Κ, το παίρνεις diesel και 4x4 και είσαι άρχοντας. Όσο για τα πλαστικά, του Vitara είναι ελάχιστα καλύτερα (δυστυχώς...). Σημειωτέον, στο δρόμο το Duster είναι καλύτερο.
https://www.car.gr/13087900-dacia-duste ... ve-4x4-dci
3. Ούτε να το σκεφτείς! Τα καινούρια SUV μέχρι αυτά τα λεφτά, ΔΕΝ κάνουν γι' αυτό που το θες, είναι απλά ΛΑΘΟΣ κίνηση να εξαντλήσεις το budget σου έτσι.

Εγώ θα πήγαινα σε Duster και θα κρατούσα το Saxo για λίγο ακόμη, αν δεν έχει γίνει παρτάλι. Κυρίως γιατί με τα ρέστα δεν αγοράζεις σοβαρό diesel (θέλεις τουλάχιστον 15Κ για ένα super-mini, ενώ καλό θα ήταν να πάρεις κάτι μεγαλύτερο αφού κάνεις τόσα χιλιόμετρα).
Άβαταρ μέλους
By tzoumerkiotis
#561957 Έχω σχεδόν αποφασίσει για αρχή να κυνηγήσω την τύχη μου σε diesel μικρομεσαίο και να αυξήσω το budget εντός του έτους για αγορά SUV. Το σκεπτικό μου είναι ότι τα μικρά και σχετικά προσιτά diesel μάλλον δε μου κάνουν, με τα μικρομεσαία μεταχειρισμένα κερδίζω περισσότερα αναλογικά με τα αντίστοιχα μικρά , για μικρή διαφορά χρημάτων.
Τελείως ενδεικτικά αλλά τι πρόβλημα να βγάλει ένα από τα παρακάτω:
https://carnext.car.gr/cars/view/19975181/
https://carnext.car.gr/cars/view/18099326/
https://www.car.gr/19961151-volvo-v40-1-6-diesel#modal
Δεν αμφιβάλλω ότι το duster είναι καλύτερο παντού, το πιστεύω αλλά φοβάμαι ότι οι υποχωρήσεις που θα κάνω επειδή δεν έκανα υπομονή να μαζέψω άλλα 10 θα είναι πολύ μεγάλες. Το duster ή οποιαδήποτε άλλο θα πρέπει να αντικαταστήσει το μαβερικ, το οποίο χωράει τα όργανα και πάει για μετρήσεις, κάνει μεγάλα άνετα ταξίδια ( ακόμα και εξωτερικό),φορτώνεται τα συμπράγκαλα του κάμπινγκ, πατάει ότι δασικό βρεθεί μπροστά του και υπάρχει όρεξη (σε λογικά πλαίσια), έχει αλλάξει 2 φορές συμπλέκτη επειδή οι ηλίθιοι της φορδ βάλανε τόοοσο μακριά 1η,οπότε συμπλεκτάρεις ασταμάτητα στα δύσκολα,κ.λπ. Πρέπει το 4Χ4 όμως να μη βλέπει στροφή και επαρχιακό και να βλαστημάς πράγμα το οποίο παθαίνω σήμερα και να έχει καλή ποιότητα κύλισης. Δύσκολο να βρεθεί οπότε υπομονή και αύξηση του ποσού για το SUV. Εκτός και όταν το οδηγήσω, αναθεωρήσω.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#561961 Επειδή έχω οδηγήσει αρκετά το πρώτης γενιάς το λέω...
Είσαι ΕΕ μήπως; Την λύση του διπλοκάμπινου την έχεις σκεφτεί;
Άβαταρ μέλους
By kyr80
tzoumerkiotis έγραψε:Λογιστής δεν είμαι , ένα ΕΜΠ έβγαλα και εγώ :roll: , λογιστικά δεν ξέρω και ούτε έχω δυστυχώς χρόνο αλλά κυρίως διάθεση να μάθω, άλλωστε πληρώνεις λογιστή όχι μόνο για το ΦΠΑ αλλά και για συμβουλευτικές υπηρεσίες.
Το θέμα είναι ότι ο λογιστής μου αρχικά, μου δήλωσε ότι ως ελεύθερος επαγγελματίας το leasing δεν εκπίπτει ( υποθέτω ότι δεν του είχε ξανατύχει). Βασικά οι εταιρίες leasing , το αναφέρουν ΄ ως μακροχρόνια μίσθωση, εκεί όταν του το έδειξα , συμφώνησε ότι εκπίπτει.
Μύλος έγινε όταν του έφερα παράδειγμα συναδέλφου που αγόρασε με τιμολόγιο επιβατικό αυτοκίνητο οπότε το βάζει ως πάγιο με 10ετή απόσβεση. Βάζοντας κάτω τότε τα νούμερα δε βλέπω μεγάλη διαφορά υπέρ της μίσθωσης.
Όμως ο λογιστής δεν ξέρει να μου απαντήσει αν σε ενδεχόμενο έλεγχο , από τη στιγμή που το αυτοκίνητο δεν είναι επαγγελματικό για τοπογραφικά π.χ. , θα το δεχτεί ο ελεγκτής όλο το ποσό ως εκπιπτόμενο. Δεν ξέρει πως να βάλουμε το πρώτο μίσθωμα και δε ξέρει αν το μίσθωμα θεωρείται παροχή προς τον εαυτό μου, οπότε και θα φορολογηθεί ( δε ξέρω πως και γιατί , ατομική επιχείρηση έχω).
Τέλος βάζοντας 30.000 χλμ στις πλατφόρμες leasing το μίσθωμα ανεβαίνει επικίνδυνα, οπότε ή κάτι χάνω ή δε με συμφέρει.

Να υπολογίσεις τέλη+ασφάλεια+service+λάστιχα+φθορές+απαξίωση. Και μετά θα δεις να σε συμφέρει ή όχι. Επιπλέον δεν εκταμιεύεις άμεσα το ποσό, οπότε σου δίνεται το περιθώριο να ξεπεράσεις τα 30κ€ του μπάτζετ σου. Με τα οποία όπως παραδέχτηκες, κάνεις συμβιβασμούς.
Άβαταρ μέλους
By tzoumerkiotis
Anonymous Founder έγραψε:Επειδή έχω οδηγήσει αρκετά το πρώτης γενιάς το λέω...
Είσαι ΕΕ μήπως; Την λύση του διπλοκάμπινου την έχεις σκεφτεί;

Ναι ελεύθερος επαγγελματίας, αλλά δε βρίσκω κανένα νόημα στην αγορά διπλοκάμπινου για τη χρήση που το θέλω.
Το duster θα το κυνηγήσω για τεστ αλλά ο αντιπρόσωπος επιμένει ότι δε του στέλνουν τα κεντρικά γιατί δεν έχουν, δεν προλαβαίνουν να πουλάνε λέει...Αν έχεις γνώμη για το καινούργιο , καλοδεχούμενη.
Το leasing απομακρύνεται λόγω πολλών χλμ , μετά από επικοινωνία, η avis μου είπε να μου στείλει σύμβουλο στην πόλη μου να μου λύσει όλες τις απορίες και να το συζητήσουμε, η leaseplan άμα κατέβω αθήνα ή τηλεφωνικά και με μεηλ....
Αύριο αν βρεθεί χρόνος θα εξεταστεί pulsar diesel , γνωστού του γνωστού , το μόνο που ξέρω είναι ότι το δίνει για αγορά SUV λόγω έλευσης 2ου παιδιού. Χιλιόμετρα , τιμή , από κοντά.
Άβαταρ μέλους
By red_monster
#562013 Πόσο ανάγκη προκύπτει για χρήση 4 θέσεων?

Σε ανάλογη περίπτωση (περί τα 4-5k km μηνιαίος) έφερε ένα παρόμοιο
https://suchen.mobile.de/fahrzeuge/deta ... ce82ac3682

από Γερμανία.

Περνάω όλα τα έξοδα του (αναλώσιμα, καύσιμα, τέλη κλπ) χωρίς ναι μεν αλλά καθότι είναι ΦΙΧ). Υπόψη ότι στην τιμή που βλέπεις και πιθανό να πάρει λίγο παζάρι θες περίπου 750e για φορτηγάμαξα και άλλα τόσα για εισαγωγή πινακίδες κλπ.
Άβαταρ μέλους
By tzoumerkiotis
#562066 Επαγγελματικό διθέσιο , μόνο αν υπήρχε 4Χ4, κάποτε νομίζω έβγαινε το πάντα 4Χ4 σε στυλ επαγγελματικό αλλά πλέον δε το βλέπω στη σελίδα και υπάρχουν σχετικά λίγες αγγελίες στο εξωτερικό. Δεν πούλησε;; :hmmm:
2 είμαστε μέχρι στιγμής αλλά θα ήθελα το 4Χ4 να το ζω και εκτός δουλειάς.
Pulsar τα νεώτερα (για όχημα συζήγου), αποδείχτηκε αρκετά γνωστός ο πωλητής οπότε υπήρξε εκτεταμμένο τεστ. Αρχικώς εντυπωσιακό το γεγονός ότι νέος άνθρωπος αρνούνταν να δεχτεί ότι το αμάξι του είναι κατά κύριο λόγο γαλλικό. Επέμενε στην ιαπωνική του καταγωγή θέλοντας να μου πεί ότι θα ζήσει αιώνια... λες και έχω κάποιο παράπονο από τη γαλλική αξιοπιστία.
Θετικά: Χώροι, ωραίος κινητήρας , κατανάλωση (5,3 έγραφε), λίγα χλμ (53.000),καλά φρένα,ψείρας ιδιοκτήτης.
Αρνητικά:μπεζ ιαπωνικό εσωτερικό ( οθόνες λοιπά μπιχλιμπίδια δεν είχε),μέτρια καθίσματα (απλά μαλακά αλλά εν τέλει άβολα) ενώ νομίζεις ότι είναι άνετο και μαλακό στην πραγματικότητα είναι "μαλθακό¨ , σε φυσιολογικές ταχύτητες και καλό οδόστρωμα όλα καλά, αλλά έπλεε, αργούσε να "ηρεμήσει¨ μετά από λακούβες και λοιπά ωραία, σε στροφές ήταν λες και δούλευε σε δύο φάσεις, αρνούνταν να τοποθετηθεί έστω και ελάχιστα. Γενικά μια αίσθηση ψευτικου βάρους την οποία εκεθίαζε ο ιδιοκτήτης. Όταν βρήκε και ανωμαλία εντός στροφής αποφάσισα ότι η σχέση μας έλαβε τέλος.
Αν ήταν να το οδηγεί μόνο η σύζηγος και να μη βάλω χέρι ποτέ θα το σκεφτόμουν, τώρα με τίποτα.
Οι συμβιβασμοί που έχω να κάνω είναι μάλλον μεγάλοι, αν για το pulsar γράφεται ως θετικό το πάτημά του στην κατηγορία τότε δύσκολα τα πράγματα. ( Δεν το συγκρίνω με το υπάρχον κουβαδάκι μου,αλλά είχα για χρόνια και focus ii )