Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By melos86
mjacob έγραψε:ανακουφίζουν πολύ γρηγορα.
Πάρε και καμια επιγονατιδα, απο αυτες που δένουν γύρω από το γόνατο.
Εικόνα Και στο τρέξιμο μπορείς να τη φοράς.

Πολυ χρησιμες κατα την διαρκεια της αποθεραπειας οι επιγονατιδες αλλα να μην την κρατησεις ες αει!
Μπορει να νιωθεις οτι κανει δουλεια αλλα αν το ποδι συνηθισει στην στηριξη που προσφερει η επιγονατιδα και γενικα ολα τα ορθοπεδικα βοηθηματα μετα αδυνατιζει το συγκεκριμενο σημειο και θα χρειαζεται εξτρα ενδυναμωση αργοτερα!
Το καλυτερο που θα προτεινα εγω ειναι ξεκουραση και φυσιοθεραπειες! Σε 10 μερες θα εισαι καινουριος! Τενοντιτιδα ειναι, δεν ειναι και το τελος του κοσμου...
Άβαταρ μέλους
By 224v
#497276 Πριν ξεκινήσεις αυτό το τρεξιματακι στους -5 εκανες ζέσταμα?? Γενικα παντως το ζέσταμα κανενα δεκαλεπτο χρειαζεται όπως και στο τελος το χαλάρωμα....
Άβαταρ μέλους
By PeterPan
#497280 Για να αποφύγεις τενοντίτιδες kilo κάνε πάντα διατάσεις 5 λεπτά μετά το ξεκίνημα και στο τέλος.
Βάλε τοπικά voltaren ή diclofenac gel (η δραστική ουσία είναι diclofenac, στη γερμανία το έχουν πολλές εταιρίες με 50 διαφορετικά ονόματα) και χαλάρωση για 10 μέρες.

θα περάσει. Αν ενοχλεί μετά από 2 εβδομάδες επισκέψου τον γιατρό πάλι.

Σχετικά με υποβοηθήματα δεν τα συνιστώ κ εγώ για πολύ καιρό, 10 μέρες.
Άβαταρ μέλους
By mousatos
KiloMeater έγραψε:μου λεει για καποιο 'kapsule' (δε μπορουσε να βρει τον ορο σε αλλη γλωσσα) στο γονατο και θα το δουμε, καταλαβα κατι που περιβαλλει το γονατο ..;
Καμια ιδεα τι ειναι αυτο;

https://en.wikipedia.org/wiki/Articular ... knee_joint
https://en.wikipedia.org/wiki/Joint_capsule

capsula είναι λατινικός ιατρικός όρος . κάθε δευτεροετής φοιτητής το γνωρίζει από τα μαθήματα ανατομίας.
Capsula articularis
Άβαταρ μέλους
By Dimitris_P
#497304 Γνωρίζει κανείς για το σύστημα επεμβάσεων μέσω ρομποτικής Da Vinci x ? Πέτρο; Το ψάχνει η μάνα μου μήπως κάνει για το ισχίο
Άβαταρ μέλους
By dekouk
Dimitris_P έγραψε:Γνωρίζει κανείς για το σύστημα επεμβάσεων μέσω ρομποτικής Da Vinci x ? Πέτρο; Το ψάχνει η μάνα μου μήπως κάνει για το ισχίο
Ας πει κ ο ορθοπαιδικός την άποψή του. Αν μιλάμε για ολική αρθροπλαστική ισχίου χωρίς; ιδιαιτερότητες είναι επέμβαση σχεδόν ρουτίνας για έναν έμπειρο ορθοπαιδικό. Αν υπάρχουν άλλοι λόγοι προτίμησης του ρομποτικού σύστηματος θα αξιολογηθούν από τον ιατρο σου.

< Note >
Άβαταρ μέλους
By dekouk
dekouk έγραψε:
Dimitris_P έγραψε:Γνωρίζει κανείς για το σύστημα επεμβάσεων μέσω ρομποτικής Da Vinci x ? Πέτρο; Το ψάχνει η μάνα μου μήπως κάνει για το ισχίο
Ας πει κ ο ορθοπαιδικός την άποψή του. Αν μιλάμε για ολική αρθροπλαστική ισχίου χωρίς; ιδιαιτερότητες είναι επέμβαση σχεδόν ρουτίνας για έναν έμπειρο ορθοπαιδικό. Αν υπάρχουν άλλοι λόγοι προτίμησης του ρομποτικού σύστηματος θα αξιολογηθούν από τον ιατρο σου.

< Note >
Από το κινητό δεν μπορώ να κάνω Edition εγώ είμαι Φυσικοθεραπευτής...

< Note >
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#497405 O DaVinci είναι καλός για γενικούς χειρουργούς και ουρολόγους, δεν έχει πιάσει στην Ορθοπαιδική. Αντίθετα ανεβαίνουν κάποια υποβοηθούμενα συστήματα πλοήγησης κυρίως για γόνατα. πχ
https://www.brainlab.com/en/surgery-pro ... plication/
http://www.smith-nephew.com/professiona ... tes/navio/
Άβαταρ μέλους
By PeterPan

Συγγνωλμη για την αργοπορημένη απάντηση, δεν είδα την ερώτηση τόσο καιρό.

Το da Vinci δε χρησιμοποιείται στην ορθοπαιδική, θα έλεγα καθόλου, πέρα από μερικές έρευνες ίσως και σε πειραματικό στάδιο.
Υπάρχουν μερικά συστήματά για Navigation σε αρθροπλαστικές γόνατος, όπως επίσης κ οι individual προθέσεις γόνατος που κάνουμε κ εμείς με την εταιρία conformis. Αλλά αυτά αφορούν γόνατο. Στο ισχίο τα πράγματα είναι πολύ απλά. Έχει 4-5 προσπελάσεις (διαφορετικούς τύπους τομής), πολλοί κάνουν την οπίσθια (dorsal) αλλά σε αυτή πρέπει να κόψει κανείς μύες κ να τους συρράψει μετά. Υπάρχει μία προσπέλαση που λέγεται anterolateral watson-jones, στην οποία αλλάζεις το ισχίο μέσα από ένα κενό μεταξύ δύο μυών οπότε ο ασθενής είναι πιο γρήγορα fit. Εγώ κάνω πλέον σχεδόν μόνο αυτή την τομή, εκτός από revisions κτλ. Ο ασθενής περπατά την επομένη κανονικά. Επίσης ο έμπειρος ιατρός ξέρει τί να κάνει για να αποτρέψει μια εξάρθρωση, να δώσει καλή τάση στην άρθρωση κτλ. Κ η τομή είναι 8-12 εκατοστά.

Προχθές μου ήρθε ο ασθενής στα αριστερά κ το έβαλα στα δεξιά!

Εικόνα

Η φωτογραφία δείχνει εξάρθρημα ισχίου μετά από αρθροπλαστική.

Για μένα η τομή είναι το βασικότερο κ η πείρα, τα υπόλοιπα για da Vinci είναι marketing, δεν υπάρχει τέτοια τεχνική στο ισχίο.

< >
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#498147 Το θέμα προσπέλασης ισχίου αποτελεί σημείο αιώνιων διαφωνιών. Το γεγονός ότι δεν υπάρχει η μία καταπληκτική και καθολικά αποδεκτή προσπέλαση αλλά χρησιμοποιούνται πολλές σημαίνει ότι η καθεμία έχει κάτι να προσφέρει. Η καθεμία έχει τις ενδείξεις της τα καλά της και τα κακά της και σε όλες κάτι πρέπει να κόψεις και καλό είναι να ξαναρράψεις/στερεώσεις, αυτό δεν το γλυτώνεις. Και σε όλες προβλέπεται ο ασθενής να σηκωθεί και να περπατήσει την άλλη μέρα αλλά το κατά πόσο θα το καταφέρει αυτό έχει να κάνει με πολλά άλλα εκτός της προπέλασης και του καθαρά χειρουργικού μέρους. (και μάλλον δεν έχει αποδειχτεί διαφορά σε χρόνο χειρουργείου, αιμορραγίας ή αυξημένης πρώιμης κινητικότητας ισχίου με την παραλλαγμένη Watson-Jones).
Αυτό που βρίσκω ενδιαφέρον είναι πως έχει τύχει και επικρατούν διαφορετικές προσπελάσεις σε διαφορετικά μέρη (πχ θεωρώ πιο συνηθισμένη την Hardinge ή την οπίσθια προπέλαση). Είναι άραγε θέμα "σχολής", πολιτικής ή κάτι άλλο;
Αλλά τελικά νομίζω ότι η εμπειρία και τεχνική ικανότητα παίζουν τον πιο σημαντικό ρόλο για το καλό αποτέλεσμα. Και βέβαια σημασία έχει να κάνει κάποιος αυτό που ξέρει να κάνει καλά.
Άβαταρ μέλους
By dekouk
#498165 Να συμφωνήσω σε όλα με τους από πάνω. Δουλεύοντας ασθενείς από την πρώτη μεταγχειργτική μέρα, τη μεγάλη διαφορά την κάνει ο γιατρός (εμπειρία κ "χέρι"). Αν δεν έχει κάτι το ιδιαίτερο ο ασθενής κ δεν υπάρχει κάποια επιπλοκή η αποκατάσταση θα πάει πολύ καλά.

< Note >
Άβαταρ μέλους
By 224v
#498278 Τι να πω, στη φιλη μας βγηκε πιο κοντο το εγχειρισμενο ποδι... και της το εκανε ο ενας από τυς δυο που κανουν την "καλη μεθοδο"
Άβαταρ μέλους
By sknipper
224v έγραψε:Τι να πω, στη φιλη μας βγηκε πιο κοντο το εγχειρισμενο ποδι... και της το εκανε ο ενας από τυς δυο που κανουν την "καλη μεθοδο"
Δεν κατάλαβες ότι δεν υπάρχει η καλή μέθοδος; Υπάρχει η μέθοδος που ξέρεις να κάνεις καλά. Και καμία σχέση δεν έχει η μέθοδος ή το μήκος της τομής με το κοντό ή μακρύ. Και ο στόχος είναι κυρίως να είναι σταθερό και μετά να είναι στο ίδιο ακριβώς μήκος. Συχνά το μήκος είναι σωστό αλλά μοιάζει κοντό ή μακρύ ανάλογα με το αν τεντώνει καλά το ισχίο και το γόνατο και πως προσαρμόζεται η λεκάνη και τι κάνει το άλλο πόδι. Δεν υπερασπίζομαι κανέναν αλλά αν δεν μετρηθεί σωστά είναι δύσκολο να είσαι σίγουρος.
Άβαταρ μέλους
By 224v
sknipper έγραψε:
224v έγραψε:Τι να πω, στη φιλη μας βγηκε πιο κοντο το εγχειρισμενο ποδι... και της το εκανε ο ενας από τυς δυο που κανουν την "καλη μεθοδο"
Δεν κατάλαβες ότι δεν υπάρχει η καλή μέθοδος; Υπάρχει η μέθοδος που ξέρεις να κάνεις καλά. Και καμία σχέση δεν έχει η μέθοδος ή το μήκος της τομής με το κοντό ή μακρύ. Και ο στόχος είναι κυρίως να είναι σταθερό και μετά να είναι στο ίδιο ακριβώς μήκος. Συχνά το μήκος είναι σωστό αλλά μοιάζει κοντό ή μακρύ ανάλογα με το αν τεντώνει καλά το ισχίο και το γόνατο και πως προσαρμόζεται η λεκάνη και τι κάνει το άλλο πόδι. Δεν υπερασπίζομαι κανέναν αλλά αν δεν μετρηθεί σωστά είναι δύσκολο να είσαι σίγουρος.

Καλη μεθοδος ειναι αυτη που οι ασθενεις πιστευουν οτι θα τους ταλαιπορησει λιγωτερο.Και φυσικα ο καθε γιατρος θα κανει αυτην που ξερει καλυτερα... Οταν λοιπον ενας ασθενης διαλεγει μια μεθοδο και τον καλυτερο γιατρο που την κανει (αυτον που λεει η πιατσα)εχει απαιτηση να μην εχει θεμα μετα... Λογικο φυσικα, αλλα μετα να εχει θεμα εμφανεστατο με το μηκος...Τοτε εχει ευθυνη, (ολοι το εχουμε δει εδω και 2 χρονια.. δεν μιλαμε για χιλιοστα που θα το καταλαβαινε μονο ο σθενης πιθανον).