Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By markvag
Hellenic tifosi έγραψε:Όσο για την τιμή προφανώς δεν το λέω απο μαζοχισμό, και θα ήθελα ενδεχόμενη αύξηση να ισοφαριστεί απο αντίστοιχη μείωση φορολογίας ώστε το συνολικό αποτέλεσμα να ειναι πάνω κάτω ουδέτερο.

Λέμε καμιά |λογοκρισία| τώρα να περάσει η ώρα, έτσι;;; :lol: :lol:

Κοίτα, να το κάνουμε αλλιώς. Πληρώνεις εσύ τώρα τον λογαριασμό μου, και όταν έρθει η μείωση φόρου, θα σου στείλω τα λεφτά. Συμφωνήσαμε;;; Να στείλω κωδικό πληρωμής;;; :lol: :lol:

nass έγραψε:Αυτό το εξασφαλίζει ο ανταγωνισμός. Και η επάρκεια (προσφορά-ζήτηση). Και μια σοβαρή επιτροπή Ανταγωνισμού, ώστε να μη δημιουργηθούν καρτέλ

In a perfect world... :innocent: :lol:
Άβαταρ μέλους
By mirage
fokion έγραψε:Θα μπορουσα να αντιταξω ?????

αναγκη για λιγοτερο προσωπικό ξεκινώντας απο το ορυχειο
ποικιλος εξοπλισμός σκαφτικά φορτηγα ταινιολοριδες κ.λ.π. και αναγκη συντηρησης τους
Οπτική μολυνση στο ορυχειο και αναγκη αποκαταστασης του οταν τελειωσει το κοιτασμα...

η γενικη αρχη της σκεψης μου ηταν ( γιατι τωρα δεν εχει νοημα πλεον ) οτι βλακωδως δεν ειχαμε πυρινικά εργοστασια οταν ειχαμε και εχουμε τον κυνδυνο γυροω γυρω

Θα μπορουσες αν ειχες εικονα για το τι σημαινει πυρηνικο εργοστασιο με 3πλες προστασιες, διαχειριση πυρηνικων αποβλητων, ποσος κοσμος δουλευει καθε φορα που υπαρχει σοβαρο service στον αντιδραστηρα κλπ. Και επειδη ξερεις τα αεροπορικα αν θεωρεις πως η συντηρηση της πολιτικης αεροποριας ειναι κατι παρα μα παρα πολυ ελεγχομενο αν δεις τι σημαινει αυτο σε πυρηνικο εργοστασιο θα πεσεις οπως λενε οι δημοσιογραφοι απο τα συννεφα. Ακομα και το ανοιγμα μιας μπριζας πρεπει να γινει με βαση εγκεκριμενη διαδικασια.
Και δεν μιλησα για την μετα Fukushima εποχη.

< >
Άβαταρ μέλους
By nass
markvag έγραψε:
nass έγραψε:Αυτό το εξασφαλίζει ο ανταγωνισμός. Και η επάρκεια (προσφορά-ζήτηση). Και μια σοβαρή επιτροπή Ανταγωνισμού, ώστε να μη δημιουργηθούν καρτέλ

Καθόλου. Σε όλες τις σοβαρές καπιταλιστικές χώρες: ΗΠΑ, ΗΒ, Γερμανία, Γαλλία, Σουηδία, Ιαπωνία...

@mirage
Παρά τα μεγάλα κόστη που σωστά αναφέρεις (που τα περισσότερα είναι CapEx οπότε είναι δύσκολα στη χρηματοδότηση), αν δεν κάνω λάθος το κόστος ανά MWh των πυρηνικών (περιλαμβανομένων όλων αυτών) είναι μικρότερο από κάρβουνο, πετρέλαιο και ΦΑ. Γιαυτό και χώρες χωρίς σοβαρά αποθέματα σε αυτά τα καύσιμα (Γαλλία, Ιαπωνία κτλ.) έχουν επενδύσει σε μεγάλο βαθμό σε πυρηνικά. Λες να το κάνουν επειδή είναι ακριβότερα ?

EDIT: http://instituteforenergyresearch.org/analysis/electric-generating-costs-a-primer/

Γνωρίζεις φαντάζομαι ότι τα ΗΑΕ κατασκευάζουν πυρηνικό εργοστάσιο με τους Κορεάτες. :whistlink:

Απλά τα Τσερνομπίλ και οι Φουκουσίμες κάνουν την πυρηνική ενέργεια μη ρεαλιστική επιλογή πλέον.
Άβαταρ μέλους
By mirage
#337296 Φυσικα και το γνωριζω. Και παμε παλι στους ιδιωτες οι οποιοι στην παρουσα φαση δεν ειναι διατεθιμενοι να κατασκευασουν πυρηνικα εργοστασια χωρις κυβερνητικες εγγυησεις. Κοιτα ποσο θα πουλα η edf την ενεργεια που θα παραγει το Hinckley Point C.
Επισης η πραγματικη αγορα ενεργειας στρεβλωνεται απο επιδοτησεις κλπ που σημαινει πως το φτηνο παλιο εργοστασιο σου μενει κλειστο για να δωσει προτεραιοτητα σε offshore wind το δικτυο κτλ.

< >
Άβαταρ μέλους
By markvag
nass έγραψε:
markvag έγραψε:

Καθόλου. Σε όλες τις σοβαρές καπιταλιστικές χώρες: ΗΠΑ, ΗΒ, Γερμανία, Γαλλία, Σουηδία, Ιαπωνία...

Και στην μπανανία, όπως σωστά είπες για την κινητή τηλεφωνία... άντε να βάλουμε και τη σταθερή και το internet... Το θέμα είναι πως αυτά είναι οι εξαιρέσεις και εκεί είναι ο προβληματισμός μου... :oops:

mirage έγραψε:Θα μπορουσες αν ειχες εικονα για το τι σημαινει πυρηνικο εργοστασιο με 3πλες προστασιες, διαχειριση πυρηνικων αποβλητων, ποσος κοσμος δουλευει καθε φορα που υπαρχει σοβαρο service στον αντιδραστηρα κλπ. Και επειδη ξερεις τα αεροπορικα αν θεωρεις πως η συντηρηση της πολιτικης αεροποριας ειναι κατι παρα μα παρα πολυ ελεγχομενο αν δεις τι σημαινει αυτο σε πυρηνικο εργοστασιο θα πεσεις οπως λενε οι δημοσιογραφοι απο τα συννεφα. Ακομα και το ανοιγμα μιας μπριζας πρεπει να γινει με βαση εγκεκριμενη διαδικασια.
Και δεν μιλησα για την μετα Fukushima εποχη.

< >

Έχοντας ίδια πείρα με τα αεροπορικά μόνο να φανταστώ μπορώ τι πάει να πει nuclear quality σε οποιοδήποτε επίπεδο... Θα ήθελα κάποια στιγμή να εντρυφήσω περισσότερο για εγκυκλοπαιδικούς λόγους...
Άβαταρ μέλους
By fokion
#337466 Ομοιως... Γι αυτό και ρωταω αλλοστε

Μπορω να υποθεσω από τον τροπο που το λες και το σεβομαι προφανως.
Απ' την άλλη ok so what?? Θα ακολουθούμε αυτους τους κανοννες...
Ολες οι χωρες γυρο τρυγιρω που εχουν ( πχ Βουλγαροι ) είναι πιο τυποι του by the book ( Αν εχω καταλαβει τι εννοεις..)

Πιστευω οντως ότι ο κυριοτερος ανασταλτικός παραγοντας ηταν "το καιρό εκεινο" το ρημαδι το πολιτικό κοστος.... κι όχι το οποιο καθαρα οικονομικό κοστος...
Γι αυτό κι εφεβρεθηκε ο σεισμός.......
Αν δε με απατα η μνημη μου η Φουκοσιμα δε την "πατησε" από το σεισμό αλλα από το τσουναμι που επακολουθησε ή θυμαμαι λαθος? Ο οποιος ηταν κι 7αρης...

Φιλοσοφική συζητηση κανουμε ετσι κι αλλιως γιατι το "τραινο" το χασαμε και ηδη πλεον χωρες που εχουν πυρ. σταθμούς τους κλεινουν σιγα σιγα...
Άβαταρ μέλους
By mirage
#337474 Καποιες ναι καποιες οχι. Αυτες που εχουν προσπαθουν να τους διατηρησουν οσο πιο πολυ μπορουν, βλεπε ΗΠΑ, με αναβαθμισεις. Καποιες τους κλεινουν, Γερμανια, για ψηφοθηρικους κατ εμε λογους αφου την θεση τους πηραν λιγνιτικα. Καποιες χτιζουν καινουργιους οπως το ΗΒ, ΗΑΕ κλπ. Τα πυρηνικα δεν εχουν πεθανει και το καυσιμο τους ειναι σε ιστορικα χαμηλα. Δε θα μου εκανε εντυπωση αν ο Τραμπ εδινε το πρασινο φως για νεα εργοστασια αλλα σημερα η κατασκευη ενος νεου σταθμου ειναι μια πολυ πιο ακριβη και πολυπλοκη υποθεση απο οτι πριν 20-30 χρονια.

< >
Άβαταρ μέλους
By fokion
#337494 με τη μειωση της καταναλωσης ( βλεπε λαμπες led βλεπε ολο και πιο οικονομικές συσκευες κατηγοριας Α+++++ και παει λεγοντας ) + την διείσδυση εστω και με το στανιο των ΑΠΕ δεν είναι παραλογη η μειωση των ηλεκτροπαραγωγων εργοστασίων...
Άβαταρ μέλους
By fubar.gr
fokion έγραψε:με τη μειωση της καταναλωσης ( βλεπε λαμπες led βλεπε ολο και πιο οικονομικές συσκευες κατηγοριας Α+++++ και παει λεγοντας ) + την διείσδυση εστω και με το στανιο των ΑΠΕ δεν είναι παραλογη η μειωση των ηλεκτροπαραγωγων εργοστασίων...

Έχω την εντύπωση οτι γενικά οι οικιακοί καταναλωτές είναι μικρά ψάρια, και τις μεγάλες καταναλώσεις τις κάνει η βιομηχανία. Οπότε το οτι έχουν μειωθεί οι καταναλώσεις σημαίνει οτι κλείσανε εργοστάσια (ή έχουν μειώσει δραστικά την παραγωγή) και όχι οτι βάλανε LED στα σπίτια.

Όσο για τις κατηγορίες κατανάλωσης, απο κάποιο σημείο και μετά είναι λίγο-πολύ marketing trick. Δηλαδή αν εξαιρέσουμε συσκευές της δεκαετίας του 80 που όντως μπορεί να καταναλώνουν πολύ, σε σύγχρονες συσκευές η διαφορά μεταξύ Α+ και Α+++ είναι ελάχιστη.

Εκτός αυτού οι κατηγοριοποιήσεις βγαίνουν με τυποποιημένα τέστ και απο τη στιγμή που όλες οι σύγχρονες συσκευές είναι ηλεκτρονικά ελεγχόμενες είναι πολύ εύκολο να γίνει μαιμουδια όπως στα τέστ ρύπων των αυτοκινήτων.

Οι απε φυσικά βοηθούν, αλλά δέν νομίζω οτι αυτός είναι ο βασικός λόγος που έπεσε η ζήτηση.
Άβαταρ μέλους
By fokion
#337732 Κι η βιομηχανια, στο λιγο που ξερω κι αυτη κανει προσπαθειες να μειωσει καταναλωσεις πχ κρινω απο εμας που αλλαξαμε ( και παλι ) ολες τις παραπολλές λαμπες φθοριου με led, πλεον αναβει η μια αντλια θερμότητας αντι για τις 2 ( δεν ειμαστε οσοι ημασταν καποτε :( και υπαρχουν αδεια γραφεια και χωροι ) κοιταμε για φωτοβολταϊκά κ.λ.π.

ναι δεν ειμαστε καποια βαρια βιομηχανια τυπου χαλιβουργική με υψικαμίνους τοξου ή το Αλουμινιο της Ελλαδας προφανως...
Αλλα και ποσες ειναι τελικά.....

( πριν καιρό συζητουσα με τους "Βενιζελαιους" και ψαχνονται καθοτι εχουν τεραστιες καταναλωσεις ρευματος...
Άβαταρ μέλους
By Hellenic tifosi
markvag έγραψε:
Hellenic tifosi έγραψε:Όσο για την τιμή προφανώς δεν το λέω απο μαζοχισμό, και θα ήθελα ενδεχόμενη αύξηση να ισοφαριστεί απο αντίστοιχη μείωση φορολογίας ώστε το συνολικό αποτέλεσμα να ειναι πάνω κάτω ουδέτερο.

Λέμε καμιά |λογοκρισία| τώρα να περάσει η ώρα, έτσι;;; :lol: :lol:

Κοίτα, να το κάνουμε αλλιώς. Πληρώνεις εσύ τώρα τον λογαριασμό μου, και όταν έρθει η μείωση φόρου, θα σου στείλω τα λεφτά. Συμφωνήσαμε;;; Να στείλω κωδικό πληρωμής;;; :lol: :lol:

:lol:

Εγώ απλα έγραψα κάτω απο ποιες συνθήκες θα μου φαινόταν λογική μια αύξηση τιμής, με κριτήριο η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ επιβάρυνση των μικρομεσαίων στρωμάτων να ειναι μηδαμινή, η να έχουν και όφελος.

Κατα τα λοιπά, με καλύπτει ο nass απόλυτα. Ούτε ειμαι χαζός να μην καταλαβαίνω οτι ενα εργοστάσιο δεν ειναι σόμπα ή γεννήτρια, ούτε έχω καμία μαζοχιστική τάση.

Απλα λέω οτι μου φαίνεται λογικότερο να βάλεις τον ανταγωνισμό στο επίπεδο της παραγωγής, παρά στο λιανεμπόριο.
Άβαταρ μέλους
By EDDIE_147
#339297 http://news.in.gr/economy/article/?aid=1500121266

ΔΕΗ: Πώληση μονάδων και ορυχείων φέρνει η καταδίκη για τον λιγνίτη

Tο Ευρωδικαστήριο απέρριψε την αίτηση της ΔΕΗ κατά της απόφασης της Κομισιόν για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης της εταιρείας στην αγορά του λιγνίτη.

Απορία: απ' όσο ξέρω η κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης δεν είναι κάτι 'light' και οι ακτιβιστές εν Ελλάδι έχουν κάνει διάφορες σταυροφορίες για να κράξουν αντίστοιχες περιπτώσεις με πολυεθνικές ή Ελληνικές εταιρείες.

Ο χώρος της ενέργειας αποτελεί εξαίρεση;
Άβαταρ μέλους
By otso
mirage έγραψε:Καποιες ναι καποιες οχι. Αυτες που εχουν προσπαθουν να τους διατηρησουν οσο πιο πολυ μπορουν, βλεπε ΗΠΑ, με αναβαθμισεις. Καποιες τους κλεινουν, Γερμανια, για ψηφοθηρικους κατ εμε λογους αφου την θεση τους πηραν λιγνιτικα. Καποιες χτιζουν καινουργιους οπως το ΗΒ, ΗΑΕ κλπ. Τα πυρηνικα δεν εχουν πεθανει και το καυσιμο τους ειναι σε ιστορικα χαμηλα. Δε θα μου εκανε εντυπωση αν ο Τραμπ εδινε το πρασινο φως για νεα εργοστασια αλλα σημερα η κατασκευη ενος νεου σταθμου ειναι μια πολυ πιο ακριβη και πολυπλοκη υποθεση απο οτι πριν 20-30 χρονια.

< >

Στην Φινλανδια εχεις πληροφορηση με τα πυρηνικά; αν γνωριζεις με πεντε λογια επειδη δεν εχω χρονο για ψαξιμο .
εχω τη εντυπωση οτι αναβαθμιζουν και οτι υπαρχουν στα σκαρια και σχεδια για περισσοτερα αλλα δεν ειμαι σιγουρος.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#339330 Κάποιος θέλει την "Μικρή ΔΕΗ" γιατί με τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ τα λεφτά δεν είναι σημαντικά. Αν σήμερα σπάσεις την ΔΕΗ στα δύο σε "Μεγάλη" και "Μικρή" με την δεύτερη σε ιδιώτη και όχι στο Δημόσιο, εύκολα μπορείς να πετύχεις το εξής απλό:
-Η "Μικρή" παίρνει την κρεμ ντε λα κρεμ, με αποτέλεσμα σύντομα να είναι αποδοτικότερη και καλύτερη από την "Μεγάλη". Εννοείται, δεν μιλάμε μόνον για τον λιγνίτη, αλλά και για τα ΥΗΣ. Τα τελευταία, θα έχουν πολλαπλές παρενέργειες, αφού μέσω αυτών ποτίζονται και οι καλλιέργειες (σήμερα, περίπου δωρεάν...).
-Η "Μεγάλη" μένει με το μεγάλο μερίδιο, αλλά με τα χειρότερα assets, οπότε σε (πολύ) λίγα χρόνια, επειδή θα πουλάει ακριβότερα, θα φύγει σούμπιτη προς ιδιωτικοποίηση, που ουσιαστικά θα σημαίνει εκποίηση των μισών εργοστασίων και αν υπάρξει πρόβλημα με την παραγωγή, θα εισάγουμε από τους γείτονες (που τα περισσότερα έχουν περάσει σε δυτικο-ευρωπαϊκές εταιρείες).
-Η κατάσταση θα είναι win-win για τους ντόπιους και ευρωπαίους επιχειρηματίες, αφού θα επιτύχουν τις τιμές χοντρικής που γουστάρουν, αυξάνοντας (τουλάχιστον 50% υποθέτω...) τις τιμές οικιακού καταναλωτή.

Αν πάλι θέλουμε χαμηλή τιμή στο ρεύμα, μένουμε όπως είμαστε, αλλά Φωτόπουλοι, σάντουιτς, ΔΕΗτζήδες, κλπ κλπ κλπ. :s_wacko
Άβαταρ μέλους
By EDDIE_147
#339340 Η χαμηλή τιμή στο ρεύμα είναι στο χέρι μας ή εξαρτάται από το πόσα πρόστιμα (περισσότερα; ) θα τρώει στο μέλλον η ΔΕΗ λόγω λιγνίτη και εργοστασίων της;