Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By mjacob
The Ace έγραψε:Για το θέμα του multitasking, η ίδια η Apple το "παραδέχεται" ότι δεν είναι πραγματικό multitasking, αλλά εμείς εδώ το συζητάμε ακόμα :s_biggrin

έλα τώρα, μπορείς και καλύτερα.
Στο βαθμό που αληθινό multitasking = δύο παραθυράκια δίπλα δίπλα και χρησιμοποιώ δυο εφαρμογές, ναι δεν είναι. Όπως δεν είναι και στο android δλδ απ' ότι καταλαβαίνω, εκτός κι αν κάποιος του αλλάξει τη ROM (το αν το κάνει η samsung ή ο hax0r ποσώς με ενδιαφέρει).

Καταλαβαίνεις φυσικά ότι σε non-ui επίπεδο, n εφαρμογές που τρέχουν ταυτόχρονα (για να μπορούν να γίνονται updated) είναι multitasking.
Όσο για τα pre-emptiveness, νομίζω καλύφθηκε και αυτο.

ΟΚ.
Άβαταρ μέλους
By The Ace
mjacob έγραψε:
The Ace έγραψε:Για το θέμα του multitasking, η ίδια η Apple το "παραδέχεται" ότι δεν είναι πραγματικό multitasking, αλλά εμείς εδώ το συζητάμε ακόμα :s_biggrin

έλα τώρα, μπορείς και καλύτερα.
Στο βαθμό που αληθινό multitasking = δύο παραθυράκια δίπλα δίπλα και χρησιμοποιώ δυο εφαρμογές, ναι δεν είναι. Όπως δεν είναι και στο android δλδ απ' ότι καταλαβαίνω, εκτός κι αν κάποιος του αλλάξει τη ROM (το αν το κάνει η samsung ή ο hax0r ποσώς με ενδιαφέρει).

Καταλαβαίνεις φυσικά ότι σε non-ui επίπεδο, n εφαρμογές που τρέχουν ταυτόχρονα (για να μπορούν να γίνονται updated) είναι multitasking.
Όσο για τα pre-emptiveness, νομίζω καλύφθηκε και αυτο.

ΟΚ.

Sorry που στο λέω, αλλά ως Μηχανικός Η/Υ έχω διαφορετική άποψη από σένα, και κυρίως έχει και η επιστήμη των υπολογιστών :s_tongue Για να μην μπούμε σε λεπτομέρειες, η λογική του android είναι η λογική του Linux: threaded OS με πραγματικό multitasking (υπάρχει κανονικός ορισμός του τι είναι multitasking apps, οπότε το πως το βλέπεις ή τι νομίζεις εσύ ότι σημαίνει δεν αλλάζει την πραγματικότητα). Το να "παγώνεις" το application thread/memory area δεν είναι multitasking, ακριβώς δηλαδή όπως το λέει και η ίδια η Apple. Αυτό που κάνει το android, και είναι εύκολα "χειροπιαστό" πλέον με τα dual/floating/split windows, είναι ακριβώς αυτό: multitasking. Δύο ή περισσότερα apps (όχι processes, και φυσικά ακόμα λιγότερο background processes) τα οποία τρέχουν ταυτόχρονα, συνυπάρχουν στο UI, αλληλεπιδρούν με το χρήστη, και εκτελούν στο 100% τον κώδικά τους.

Ομοίως για το pre-emptive, εξίσου υπάρχει ορισμός, και εμπεριέχεται στο πυρήνα των λειτουργιών του unix/Linuχ, και είναι ένας επιπλέον λόγος που το android θέλει -και καταναλώνει- περισσότερη RAM, ακόμα και σε σχεδόν idle καταστάσεις: "προβλέπει" (βάσει προηγούμενης χρήσης προφανώς) τι θα ζητήσει ο χρήστης και προφορτώνει κάποιον αριθμό apps (ή ανοίγει threads για τα processes). Κάτι που από ότι βλέπω, προσπαθεί να κάνει και το iOS από το 7 και μετά....
Άβαταρ μέλους
By JasonLouk
GTS έγραψε:
Deleted User 1 έγραψε:Πόσο εύκολο είναι όμως να κάνεις σοβαρό multitasking με 1GB ram?

Η εφαρμογη youtube μια χαρα παιζει βιντεο σε παραθυρο και μπορεις να ψαχνεις το επομενο σου βιντεο. Αυτο που χρειαζομαστε στο ipad ειναι split screen.

Και στην android εφαρμογή του youtube γίνεται αυτό. Ανοίγεις ενα βίντεο κάνεις swipe down,συνεχίζει να παίζει, και επιστρέφεις στην σελίδα αναζήτησης. Και το κάνει ακόμα και το Xperia Sole (2012) μου με 512mb ram.

@mjacob
Ναι μέσω root+xposed framework υπάρχει mod για να κάνεις multi-window multitasking σε οποιδήποτε android (με έκδοση >4.0.3)
Άβαταρ μέλους
By mjacob
#14734 @ace ωραία, αφού το "πάγωμα" δεν είναι multitasking, για πες μου, στο android ποια είναι τα states που έχει ενα activity, και ποιος τρόπος μου δίνεται για να πάω από ένα app σε κάποιο άλλο. Σε ΣΤΟΚ android.

Γιατί η χαζή Google κάτι για paused μας λέει, τα ίδια ακριβώς states με αυτα που λες για το ios περιγράφει, κάτι τέτοια signals στέλνει όταν θα πατήσεις το home (δεν συζητάμε για back).

Για αυτό σου εξηγώ, διαχώρισε λίγο το ui το οποίο είναι το μόνο που μπορεί να σου δώσει τη δυνατότητα να μετακινηθείς από κάποιο resumed app σε κάποιο άλλο χωρίς να το κάνεις paused. γιατί αν ΔΕN τα διαχωρίσεις, ούτε το android έχει πραγματικό multitasking, μιας που πάντα paused signal θα στέλνει.

Σαν λειτουργικά, τα ίδια πράγματα βλέπουν, τις ίδιες καταστάσεις αναγνωρίζουν, τα ίδια παγώματα κάνουν, τα ίδια πολλάπλά processes μπορούν να τρέξουν.
Άβαταρ μέλους
By mjacob
JasonLouk έγραψε:@mjacob
Ναι μέσω root+xposed framework υπάρχει mod για να κάνεις multi-window multitasking σε οποιδήποτε android (με έκδοση >4.0.3)

Καταλαβαίνεις ότι rooted romed κλπ δεν με απασχολούν .
Επίσης δες και απάντηση προς ace. Τα states που έχουν για τις εφαρμογές, είναι τα ίδια. Η ικανότητά τους να τα εκτελέσουν, ίδια.

Το ui που σου επιτρέπει να "πατήσεις" κάτι και να πας από ένα "παραθυράκι" σε κάποιο άλλο χωρίς να του στείλει pause signal, αυτή είναι τελικά η διαφορά που μιλάμε.
Κάτι που ούτε το android έχει -απο ότι καταλαβαίνω- αλλά όντας ανοιχτό μπορει να το φτίαξει κάποιος.
Άβαταρ μέλους
By The Ace
#14739 Για να ξεκαθαρίσουμε κάτι, σε stock Android η "χειροπιαστή" αντίληψη του floating/dual/split window (που σου επιτρέπει άμεση αντίληψη του multitasking) έχει υλοποιηθεί μόνο από την Samsung και την LG. Όπως όμως ήδη είπαμε, από ICS και μετά, με το Xposed μπορεί κυριολεκτικά οποιαδήποτε android συσκευή (ακόμα και με 512ΜΒ RAM) να έχει floating window, άρα άμεση και χειροπιαστή αντίληψη του multitasking. Άρα ας διαχωρίσουμε το τι επιτρέπει η κάθε stock/custom ROM, από τις δυνατότητες του ίδιου του λειτουργικού. Καθώς και το iOS βασίζεται -loosely- στο Linux, *θεωρητικά* και αυτό μπορεί να παράσχει πραγματικό app multitasking. Δεν το κάνει όμως, ούτε stock ούτε customized.

Όσο για το state/status που αναφέρεις, όπως μπορείς να δεις σε ένα LG/Samsung (με stock) ή σε οποιοδήποτε android (με Xposed), οι εφαρμογές που είναι ανοιχτές σε split/float/dual window έχουν ταυτόχρονα focus, είναι foreground apps, τρέχουν το σύνολο του κώδικα (χωρίς freeze/stop/wait states), και έχουν 100% αλληλεπίδραση με UI και χρήστη.

Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, δεν έχω ψάξει να δω αν το multitasking του android είναι MP (parallel ή massive parallel) λόγω ύπαρξης πολλών πυρήνων (και άρα κάθε thread "μοιράζεται" ανά πυρήνα) ή SP (single ή time-shared) όπου όλα τα threads μοιράζονται τον χρόνο μέσω κάποιου αλγορίθμου (συνήθως round-robin). Στο unix/Linux μπορείς να δώσεις σχετική εντολή ώστε, γνωρίζοντας το υποκείμενο hardware, ο προγραμματιστής να ανοίξει σε άλλο πυρήνα το thread του, ή απλά να μπει στην σειρά του round-robin για time-sharing, αλλά δεν ξέρω πως γίνεται ακριβώς στο android.
Άβαταρ μέλους
By mjacob
#14857 now we're talking και χαίρομαι που αρχίζουμε να καταλαβαινόμαστε :s_wink

Λοιπόν, τα states που αρχικά αναφέρθηκαν ως παράδειγμα του "να το ios δεν έχει multitasking", είναι άκυρο. Τα ίδια states έχουν και τα δύο. Με τα λόγια του android: resumed, paused, stopped. ΕΕΠ το λειτουργικό θα κάνει pause ένα activity ακόμα και αν είναι partially obscured, ακόμα και αν έχει απλώς μια διαφάνεια από πάνω του. Ούτε input, ούτε animations τπτ.
Με τα λόγια της google:
During normal app use, the foreground activity is sometimes obstructed by other visual components that cause the activity to pause. For example, when a semi-transparent activity opens (such as one in the style of a dialog), the previous activity pauses. As long as the activity is still partially visible but currently not the activity in focus, it remains paused. [σ.σ. για να καταλάβουμε τι σημαίνει αυτό, ένα native pop-up θα κάνει το app μου να γίνει paused. Ένα IAP pop up του google play, θα κάνει το app μου να γίνει paused]
[...]
When the system calls onPause() for your activity, it technically means your activity is still partially visible, but most often is an indication that the user is leaving the activity and it will soon enter the Stopped state. You should usually use the onPause() callback to:
Stop animations or other ongoing actions that could consume CPU.
Commit unsaved changes, but only if users expect such changes to be permanently saved when they leave (such as a draft email).
Release system resources, such as broadcast receivers, handles to sensors (like GPS), or any resources that may affect battery life while your activity is paused and the user does not need them.

Σε επίπεδο processes (και threads βεβαίως) και τα δύο λειτουργικά επιτρέπουν στα paused "να συνεχίζουν" με πολύ συγκεκριμένους περιορισμούς.
Το απλοϊκό χαζό ios που ούτε multitasking δεν κάνει, έχει ένα ολόκληρο μηχανισμό για να προσδιορίζεις τι και πως θα τρέχει όντας "paused" ώστε η διαχείριση των resources που απαιτεί να γίνει με καλύτερο τρόπο. Ποιο κομμάτι του λειτουργικού μπορεί να αναλάβει την παρακολούθηση τίνος "task" ώστε τελικά να υπάρχει η ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση σε μπαταρία και CPU. Χαζό τελείως.

Σαν λειτουργικά όσον αφορά την εκτέλεση apps/activities/delegates/πες τα όπως θες, αυτά έχει.

Και έχουν και κάτι ακόμα φυσικά. Ότι όλα είναι fullscreen. Δλδ το fullscreen ή μη αναφέρεται απλώς στο αν θα βλέπεις τη μπαρα πάνω πάνω με το σήμα, μπαταρία κλπ. Α ναι, και την κάτω μπάρα στο android.
Αυτά είναι τα ΣΤΟΚ λειτουργικά. Δεν υπάρχει τρόπος να εμφανίσεις ένα app/activity ενώ έχεις κάποιο άλλο, χωρίς να κάνεις pause το πρώτο.
Εξ όσων γνωρίζω σε κανένα από τα δύο δεν μπορείς να αρχικοποιήσεις μια windowed (αλλα desktop) εφαρμογή που να καταλαμβάνει το μισό χώρο, ώστε να βλέπεις από πίσω.

Σε κάποια ΜΗ-ΣΤΟΚ, σου δίνουν τα ui elements ώστε τελικά να "ξεγελάσεις" το λειτουργικό, και να έχεις τον τρόπο/χώρο ώστε να καλέσεις ένα δεύτερο activity χωρίς να το πάρει πρέφα ότι πρέπει να στείλει pause. Και έτσι μένουν και τα δύο active όπως γράφεις.

εεπ resize μεθόδους έχουν και τα δύο λειτουργικά, με ανάλογα callbacks στα app/activity (που δλδ και τα δύο πανεύκολα θα μπορούσαν να διαχειριστούν ad hoc αλλαγές) από τότε που υποστηρίζουν rotation της συσκευής (να τη γυρίζεις στο πλάι δλδ και να προσαρμόζεται το app)

Αυτά από εμένα για το σούπερ multitasking του ενός, και το ανύπαρκτο του άλλου.
Άβαταρ μέλους
By htanso21
#14893 Ρε παιδια... ήξερα οτι έχω παλιο υπολογιστή αλλά τέτοιο δεν το περιμένα.
Έχω το τελευταιο iMovie και έβγαλα εχθες ένα βιντεο με την compact μηχανή στα 720p (οχι δεν είναι τσόντα), είδα και έπαθα να το φορτώσω στο iMovie, το γυρίζω 180 μοίρες μιας και είχα βάλει την μηχανή ανάποδα να τραβά... και μετά πάω να το κάνω share όπως το λέει, απλά να το ξαναπεράσω στον υπολογιστή στην σωστή του μορφή πιά.
Το πρόβλημα. Είτε στα 720p είτε στα 480p ένω ξεκινάει να το περνάει μετά απο ώρα μου πετάει το: Video rendering error: -50.
Όσο και να έψαξα στο google δεν βρήκα κάτι... έχετε καμία άποψη τι στο λούτσο είναι;
Άβαταρ μέλους
By Nikos!
htanso21 έγραψε:Ρε παιδια... ήξερα οτι έχω παλιο υπολογιστή αλλά τέτοιο δεν το περιμένα.
Έχω το τελευταιο iMovie και έβγαλα εχθες ένα βιντεο με την compact μηχανή στα 720p (οχι δεν είναι τσόντα), είδα και έπαθα να το φορτώσω στο iMovie, το γυρίζω 180 μοίρες μιας και είχα βάλει την μηχανή ανάποδα να τραβά... και μετά πάω να το κάνω share όπως το λέει, απλά να το ξαναπεράσω στον υπολογιστή στην σωστή του μορφή πιά.
Το πρόβλημα. Είτε στα 720p είτε στα 480p ένω ξεκινάει να το περνάει μετά απο ώρα μου πετάει το: Video rendering error: -50.
Όσο και να έψαξα στο google δεν βρήκα κάτι... έχετε καμία άποψη τι στο λούτσο είναι;

Ναι, απενεργοποίησε το Time Machine και θα παίξει... :s_cool
Άβαταρ μέλους
By Nikos!
#14905 Δύσκολη μέρα για την Apple...

Μετά το 6+ που λυγίζει, απέσυρε το 8.0.1 γιατί μερικοί λένε ότι δε μπορεί να συνδεθεί με το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας...
Άβαταρ μέλους
By Bayern7
#14911 http://www.iphonehellas.gr/54117/iphone_6-bendgate/

Samsung Galaxy S4. Will it bend? YES it will!

Sony Xperia Z1 Will it bend? YES it will!

Image

BlackBerry Q10 Will it bend? YES it will!

Εικόνα

HTC EVO Will it bend? YES it will!

Εικόνα

ΩΩΩΩΩΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ SUCK ON THAT CRAPDROID GAYLORDS :s_rofl
Άβαταρ μέλους
By drdino
#14918 Bayern7, έχεις πολλά θέματα ε;
Άβαταρ μέλους
By Nikos!
htanso21 έγραψε:
Nikos! έγραψε:Ναι, απενεργοποίησε το Time Machine και θα παίξει... :s_cool

Ντεν εκω Time Machine καρντια μου!