Τεχνικά θέματα. Προβλήματα, προτάσεις, λύσεις, βελτιώσεις.
Άβαταρ μέλους
By dstou
#147311 Δεν υπάρχει γενική απάντηση στο ερώτημά σου που να τα καλύπτει όλα. Πήρα κάποτε λάστιχα, σε τιμή 50% από καινούργια. Ο τύπος τα είχε 15 μέρες, τον ξέρω, είναι γείτονάς μου, και τα έβγαλε για να βάλει μεγαλύτερα καθότι κάγκουρας πλατύπους. Πιο πολύ ενδιαφέρον όμως είχε η αξιοποίηση των χαλύβδινων ζαντών που μου έδωσε μαζί με τα λάστιχα. Έγιναν βάσεις για μεγάλες γλάστρες στην είσοδο του εξοχικού και οι οποίες υπάρχουν ακόμη.
Μ' ένα σμπάρο δυό μπεκάτσες. :iconcool:
Άβαταρ μέλους
By efthymis
#147342 Κοιταξε theo απο το να κρατουν λαστιχα 7-8 ετων καλυτερα το νεοτερο μεταχειρισμενο κι ας εχουν λιγο "ψωμι" ακομα. Βεβαια ετσι καθε 1-2 χρονια πρεπει να αγορασεις αλλα, οποτε η συνολικη δαπανη ειναι στα ιδια περιπου με μια καινουρια 4αδα ανα 4 χρονια αλλα με περισσοτερη ταλαιπωρια. Βεβαια τωρα, το ποσοι ξερουν τι ειναι dot και δεικτες φθορας ωστε να κανουν την αλλαγη πριν γινουν επικινδυνοι ειναι αλλο θεμα...
Άβαταρ μέλους
By bill33
#147346 Εγώ έβαλα μια εποχή μεταχειρισμένα λάστιχα,ειχαν βγει απο αμάξι λιζινγκ ,ο λαστιχάς ήταν πολύ γνωστός και τα λάστιχα σε πολύ καλή κατάσταση οπότε για το χρονικό διάστημα που τα ηθελα έκανα την δουλειά μου.Το πρόβλημα ήταν οικονομικό καθώς δεν υπήρχαν € για καινούργια λάστιχα.
Ολες οι περιπτώσεις δεν είναι ίδιες φυσικά.
Άβαταρ μέλους
By markvag
theo13 έγραψε:Λίγο off topic αλλά θέλω να δω αν είμαι εγώ τρελός ή ζούμε σε κόσμο ηλιθίων.
Σε πρόσφατες συζητήσεις με γνωστούς οι οποίοι βάζουν μεταχειρισμένα ελαστικά και μάλιστα θεωρούν οτι πρόκειται για καινούρια τα οποία έβγαλαν οι ιδιοκτήτες για να βαλουν πχ μεγαλύτερες ζάντες...Βέβαια δεν αναρωτιούνται πως γίνεται πάντα να υπάρχουν διαθέσιμες όλες οι διαστάσεις.. Μόλις τους λέω οτι εγώ βάζω πάντα καινούρια με κοιτούν με συμπάθεια γιατί νοιώθουν οτι μάλλον με πιάνουν |λογοκρισία|. Τελικά με πιάνουν ή τους πιάνουν μαλάκες;

Υπάρχουν άνθρωποι που βάζουν μεταχειρισμένα ελαστικά στα αμάξια τους;;;;; :dizzy: :omg: Δεν είσαι τρελός, αυτοί είναι επικίνδυνα ηλίθιοι... :rtfm:

Ιδίως αν μιλάμε για λάστιχο 3-4 ετών και άνω, όσο πέλμα κι αν έχει είναι για πέταμα.

Τώρα, αν μιλάμε για ειδική περίπτωση (πχ dstou), άλλο. Αλλά προσωπικά ΠΟΤΕ δεν θα σκεφτόμουν καν να βάλω μεταχειρισμένο λάστιχο.

Μόνο για πίστα :s_devil :iconcool:
Άβαταρ μέλους
By Pitt
Άβαταρ μέλους
By lazarefa
#147570 Καλημέρα. Εδώ και κανά τρίμηνο έχω παρατηρήσει ότι ένα από τα ελαστικά του αυτοκινήτου χάνει αέρα, με ρυθμό περίπου 4-5psi την εβδομάδα. Το παρακολουθώ συνέχεια και συμπληρώνω τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα. Λόγω 17άρας ζάντας και προφίλ 45 (225/45/17) στο δρόμο δύσκολα γίνεται αισθητά αντιληπτό ως προς τη συμπεριφορά του οχήματος.
Πρόκειται έτσι κι αλλιώς να αλλάξω ελαστικά προς το φθινόπωρο, οπότε δεν έκρινα σκόπιμα να το πάω σε βουλκανιζατέρ για έλεγχο-μπάλωμα. Λογικά έχει πάρει κάτι στο πέλμα και χάνει σταδιακά απο εκεί. Τα πλαινά είναι μια χαρά.
Σκέφτηκα σαν μια ενδιάμεση λύση να δοκίμαζα λύσεις τύπου Slime:
http://slime.com/
αλλά κάπου πήρε το μάτι μου ότι το υλικό σφράγισης που εισέρχεται εσωτερικά του ελαστικού μέσω της βαλβίδας, κολλάει και στα εσωτερικά τοιχώματα της ζάντας (σαν τσίχλα υποθέτω) και αφαιρείται δύσκολα μετά. Ισχύει κάτι τέτοιο; Έχει κανείς εμπειρία από χρήση ανάλογων υλικών σφράγισης ελαστικών αυτοκινήτου;
Άβαταρ μέλους
By bill33
lazarefa έγραψε:Καλημέρα. Εδώ και κανά τρίμηνο έχω παρατηρήσει ότι ένα από τα ελαστικά του αυτοκινήτου χάνει αέρα, με ρυθμό περίπου 4-5psi την εβδομάδα. Το παρακολουθώ συνέχεια και συμπληρώνω τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα. Λόγω 17άρας ζάντας και προφίλ 45 (225/45/17) στο δρόμο δύσκολα γίνεται αισθητά αντιληπτό ως προς τη συμπεριφορά του οχήματος.
Πρόκειται έτσι κι αλλιώς να αλλάξω ελαστικά προς το φθινόπωρο, οπότε δεν έκρινα σκόπιμα να το πάω σε βουλκανιζατέρ για έλεγχο-μπάλωμα. Λογικά έχει πάρει κάτι στο πέλμα και χάνει σταδιακά απο εκεί. Τα πλαινά είναι μια χαρά.
Σκέφτηκα σαν μια ενδιάμεση λύση να δοκίμαζα λύσεις τύπου Slime:
http://slime.com/
αλλά κάπου πήρε το μάτι μου ότι το υλικό σφράγισης που εισέρχεται εσωτερικά του ελαστικού μέσω της βαλβίδας, κολλάει και στα εσωτερικά τοιχώματα της ζάντας (σαν τσίχλα υποθέτω) και αφαιρείται δύσκολα μετά. Ισχύει κάτι τέτοιο; Έχει κανείς εμπειρία από χρήση ανάλογων υλικών σφράγισης ελαστικών αυτοκινήτου;

Πόσο στοιχίζει το slime?λιγότερο απο ενα μπάλωμα;Λιγότερο απο το να ξέρεις τι έχει το λάστιχο σου;Πχ μπορεί να χάνει απο την βαλβίδα.Μπορεί να έχει πετάξει "βυζί" εσωτερικά και να είναι έτοιμο να σκάσει.
Άβαταρ μέλους
By xenos
#147621 5e θα σου πάρει το βουλκανιζατέρ, δεν αξίζει τον κόπο;
Άβαταρ μέλους
By lazarefa
#147635 'Εχετε δίκιο εν γένει, πλην όμως δεν είναι τα λεφτά το πρόβλημα αλλά η ατζαμοδουλειά και η προχειρότητα με την οποία πιστεύω ότι θα αντιμετωπίσουν οι περισσότεροι λαστιχάδες μια τέτοια ας την πούμε αγγαρεία. Κι επειδή οι ζάντες μου είναι του κουτιού (που λέει ο λόγος) δε θέλω να σκέφτομαι ότι για ένα μπαλωματάκι στο ελαστικό θα παίξω κορώνα-γράμματα το να μην μου γρατζουνίσουν-χτυπήσουν την ζάντα. Δυστυχώς δεν έχω μέχρι σήμερα γνωρίσει επαγγελματία του είδους που να είναι ψείρας και να σέβεται την περιουσία του άλλου, πόσο μάλλον για δουλειά των 5-10 ευρώ. Προφανώς θα υπάρχουν, απλά εγώ δεν ξέρω.
Άβαταρ μέλους
By drdino
#147638 Αν είναι καρφί και το βρει, μπορεί να μην χρειαστεί να βγάλει καν τη ζάντα, το κορδόνι μια χαρά είναι.
Άβαταρ μέλους
By REALZEUS
drdino έγραψε:Αν είναι καρφί και το βρει, μπορεί να μην χρειαστεί να βγάλει καν τη ζάντα, το κορδόνι μια χαρά είναι.

Σωστά, αλλά το patch είναι καλύτερο. Υπάρχουν πολλά λαστιχάδικα που κάνουν προσεχτική δουλειά.
Άβαταρ μέλους
By Pitt
lazarefa έγραψε:'Εχετε δίκιο εν γένει, πλην όμως δεν είναι τα λεφτά το πρόβλημα αλλά η ατζαμοδουλειά και η προχειρότητα με την οποία πιστεύω ότι θα αντιμετωπίσουν οι περισσότεροι λαστιχάδες μια τέτοια ας την πούμε αγγαρεία. Κι επειδή οι ζάντες μου είναι του κουτιού (που λέει ο λόγος) δε θέλω να σκέφτομαι ότι για ένα μπαλωματάκι στο ελαστικό θα παίξω κορώνα-γράμματα το να μην μου γρατζουνίσουν-χτυπήσουν την ζάντα. Δυστυχώς δεν έχω μέχρι σήμερα γνωρίσει επαγγελματία του είδους που να είναι ψείρας και να σέβεται την περιουσία του άλλου, πόσο μάλλον για δουλειά των 5-10 ευρώ. Προφανώς θα υπάρχουν, απλά εγώ δεν ξέρω.

Σκέφτεσαι τις γρατζουνιές που ενδεχομένως / ίσως / πιθανόν / να προκαλέσει στην ζάντα ο μάστορας και δεν σκέφτεσαι το ότι υπάρχει ήδη πρόβλημα το οποίο δεν γνωρίζεις, συνεπώς είναι ενδεχόμενο να χάσει πίεση σε κάποια καταπόνηση και ανάλογα με τις συνθήκες θα μπορούσες να βρεθείς με γρατζουνιές στην οροφή του αυτοκινήτου, για να μη πώ στο σώμα σου; :dizzy:
Άβαταρ μέλους
By leonp
REALZEUS έγραψε:
drdino έγραψε:Αν είναι καρφί και το βρει, μπορεί να μην χρειαστεί να βγάλει καν τη ζάντα, το κορδόνι μια χαρά είναι.

Σωστά, αλλά το patch είναι καλύτερο. Υπάρχουν πολλά λαστιχάδικα που κάνουν προσεχτική δουλειά.

Το κορδόνι είναι προσωρινό. :rtfm:
Βέβαια έχω λάστιχα που πέρασαν πολλά χρόνια με κορδόνι χωρίς πρόβλημα. :)

Επίσης, σημάδια αποκτούν οι ζάντες όταν τις κοπανάνε οι λαστιχάδες ή τις πετάνε κάτω.
Αν τις προσέχουν, όπως συνήθως γίνεται, οι ζάντες παραμένουν σαν καινούριες.
Άβαταρ μέλους
By lazarefa
#147655 Αγαπητέ Pitt οι γενικεύσεις δεν βοηθάνε τη συζήτηση. 'Εθεσα τον προβληματισμό μου και όλες τις παραμέτρους του προβλήματος (ελαστικά χαμηλού προφίλ, μέγεθος διαρροής), οι φίλοι πιο πάνω καταθέσαν με τρόπο κόσμιο και ουδέτερο τις όποιες απόψεις τους, από κει και πέρα, όλοι μεγάλα παιδιά είμαστε (νομίζω) κι ο καθένας καταλαβαίνει ότι καταλαβαίνει και αναλαμβάνει τις ευθύνες των λεγομένων και των πράξεών του. Κι εγώ πχ δεν νομίζω ότι θα έβαζα ποτέ μεταχειρισμένα ελαστικά στο αυτοκίνητο, όπως κάποιοι φίλοι ανέφεραν μερικές γραμμές πιο πάνω ότι κάνουν, για ένα σωρό λόγους που μπορώ να σκεφτώ, αλλά δεν μπορώ και δεν έχω και δικαίωμα στην τελική, να κριτικάρω με τον τρόπο που εσύ το κάνεις (βάζοντας αντιμέτωπα τα απολύτως ακραία σενάρια, προκειμένου να δικαιώσεις την σκέψη σου και να με παρουσιάσεις, εν τέλει, ως περίπου ηλίθιο/ανεγκέφαλο, χωρίς μάλιστα να με γνωρίζεις καν) , την εκτίμηση των άλλων σχετικά με τους δυνατούς τρόπους αντιμετώπισης μιας κατάστασης...
Άβαταρ μέλους
By lazarefa
leonp έγραψε:
REALZEUS έγραψε:

Το κορδόνι είναι προσωρινό. :rtfm:
Βέβαια έχω λάστιχα που πέρασαν πολλά χρόνια με κορδόνι χωρίς πρόβλημα. :)

Επίσης, σημάδια αποκτούν οι ζάντες όταν τις κοπανάνε οι λαστιχάδες ή τις πετάνε κάτω.
Αν τις προσέχουν, όπως συνήθως γίνεται, οι ζάντες παραμένουν σαν καινούριες.

Λεωνίδα μου το ξέρω πολύ καλά αυτό που λες, πλην όμως από την εμπειρία μου, σε 2 αλλαγές καινούριων ελαστικών σε διαφορετικά καταστήματα όπου την πρώτη φορά είχα σκάσει 660 ευρώ και τη δεύτερη 540, μπροστά στα μάτια μου κι ενώ τους το επισήμανα, παρέλαβα ζάντες φορεμένες με τα νέα ελαστικά χτυπημένες-γρατζουνισμένες σε διάφορα σημεία.
Μέχρι που τελικά, τέλη του 2012 μου κλέψαν τα 2 από τα 4 ζαντολάστιχα και άλλαξα όλη την τετράδα, οπότε απέκτησα πάλι νέες. Και πάλι μπροστά στα μάτια μου ο λαστιχάς θυμάμαι να βγάζει από την κούτα της την 1 καινούρια 17άρα πριν την ζαντάρει με το ελαστικό και να την στηρίζει όρθια στο δάπεδο και η ζάντα να του πέφτει σο δάπεδο από την πλευρά των ακτίνων και να με κοιτάει μετά με το βλέμμα του ηλίθιου και να μου λέει...έκανα βλακεία εεε?
Σαφέστατα είναι θέμα μάστορα, αλλά δυστυχώς δεν έχουμε όλοι την ίδια αντίληψη επί των πραγμάτων. Αυτό που για μένα μπορεί να έχει την σημασία του (στην τελική είναι περιουσία μου και πληρώνω για την όποια ποιότητα της δουλειάς του άλλου) για τον άλλο μπορεί να μην περνάει καν από το μυαλό και γιαυτό του φαντάζει αδιάφορο.
Οι ψείρες με την καλή έννοια του όρου πραγματικά σπανίζουν. Πχ υπάρχουν ειδικά καρυδάκια αέρος με επένδυση τεφλόν περιμετρικά για να μην χτυπιούνται οι φωλιές των μπουλωνιών στις ζάντες στο βάλε-βγάλε από τα τυχόν κλωτσίματα του αερόκλειδου. Πόσοι έχετε δει να τα χρησιμοποιούν στα μαγαζιά τους; Είναι θέμα κόστους; Δεν νομίζω...