Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By drdino
#102819 Είναι όμορφα και πρακτικά. :)
Άβαταρ μέλους
By dimitrisB
drdino έγραψε: ναι, η εκχύλιση τόσο κράτησε, το συγκεκριμένο χαρμάνι (από hasbean) δεν μου δίνει πιο σκούρη κρέμα.
Πάντως την κρέμα τη βλέπω (με .... τηλεδιάγνωση :innocent: ) εκτός απο ανοιχτόχρωμη, και "ελαφριά" σε υφή.
Αν μπορούσες ζωντανά να δείς την κρέμα στο φλυτζάνι που ποστάρισα, νομίζεις ότι είναι απο καιμάκι ελληνικού. :metalo:
Υπάρχουν λίγες φορές βέβαια που δεν μου βγαίνει έτσι, αλλά πιό αραιή και ανοιχτόχρωμη, όπως η δικιά σου.
Για το χρώμα, μετά απο κάμποσες επιλογές καφέ (πάντα με τιμή < 13€/κιλό ) , διαπίστωσα πως παίζει ρόλο και το πόσο σκούρο είναι το χρώμα (απ΄το καβούρδισμα που έγινε) στο σπυρί, αλλά και το πάτημα σε συνδυασμό με το κόψιμο.
Προτιμώ να ξεπεράσω τα 25-30 sec και να τα κάνω 35 sec, λόγω αργής εκχύλισης ώστε να πάρω το αποτέλεσμα που μου αρέσει οπτικά και γευστικά, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει πως το ίδιο θα ικανοποιούσε κάποιον άλλο.

Σημείωση: Οτι αναφέρω, αφορά πάντα σε 2πλό espresso-50ml, αφού ο μονός δε μου φτάνει ούτε ... για μυρωδιά! :lol:
Πίνω 2 "υποχρεωτικά" και συνήθως 3 espresso 2πλούς μέχρι να κάτσω για μεσημεριανό φαγητό. Μετά το φαγητό, για κάποιους άγνωστους λόγους τα τελευταία 5-6 χρόνια, δεν πίνω κανένα είδους καφέ (όχι για λογους "αυπνίας" , δεν καταλαβαίνω τίποτε όσους και να πιώ) γιατί μου ανακατεύουν το στομάχι . :(
Άβαταρ μέλους
By drdino
#102928 Γρήγορα στην κουζίνα λοιπόν. Και μετά βάλε φωτο το σιβικ.
Άβαταρ μέλους
By Dimitris_P
#103004 Έχει πρόβλημα η καφετιέρα πρέπει να πάει σε τεχνικό, η αφαλάτωση δεν την έσωσε πλήρως.
Ττο σιβίκ όταν το πλύνω, να εύχεσαι να σταματήσουν οι βροχές :lol:
Άβαταρ μέλους
By Dimitris_P
#103536 Για cappuccino αυτά ή αυτά;
Τα δεύτερα μ'αρέσουν λίγο παραπάνω, αλλά είναι και πιο μεγάλα. Τώρα η μεγαλύτερη κούπα που έχω για καπουτσίνο είναι 300ml
Άβαταρ μέλους
By kyr80
#103544 Κανένα.
Πορσελάνινο φλυτζάνι χρειάζεται.
Σήμερα δοκίμαζα έναν μονοποικιλιακό στους 94 βαθμούς, και ήταν τέλειος. Ούτε να καίγεται, ούτε τίποτα. 100% δυστυχώς. Και λέω δυστυχώς, γιατί ο 100% arabica είναι για μικρές αποστάσεις, και για καταστήματα που πουλάνε κυρίως ζεστό καφέ.
Σήμερα σε μαγαζί φίλου που έπινα espresso, μου φάνηκε χλιαρός. Τον ρωτάω θερμοκρασία εκχύλισης και δεν ήξερε. Μετράω με το θερμόμετρο και είναι στους 81.... Παίρνω τηλέφωνο την εταιρεία του, και μου λένε ότι αυτή είναι η θερμοκρασία.... Δε θέλω να κάνω δυσφήμιση την εταιρεία, αλλά είναι άσχετοι με το αντικείμενο.... Ή σχετικοί και πουλάνε χώμα για καφέ.
Δεν υπάρχει καφές κάτω από τους 88, για να μην πω 90. Κάτω από τους 88 για να βγαίνει ή έχει πολύ robusta ή είναι φρεσκοκαβουρδισμένος και δεν έκανε αποαερίωση.
Άβαταρ μέλους
By glf
#103564 επειδή και γω δοκίμασα να μετρήσω με το.. θερμόμετρο ακίδας που έχω για τα λάστιχα, για πες. το σωστό είναι με κυπελλάκι τρυπημένο να περάσει η ακίδα; σε τι ύψος;
ή και έτσι να το βάλουμε να τρέξει το νερό θα μπορέσει να μετρήσει την έξοδο του νερού;
Άβαταρ μέλους
By kyr80
#103582 http://www.barista-shop.gr/Motta-Steami ... eter-120mm

Ένα τέτοιο έχω. Μετράει στην άκρη της ακίδας. Το βάζεις μέσα σε ένα προθερμασμένο φλυτζάνι espresso, με νερό που τρέχει από το group. Αν το φλυτζάνι είναι κρύο, θα μετρήσεις λάθος.
Άβαταρ μέλους
By Dimitris_P
#103589 Κυριάκο έχω πορσελάνινες, για το εφέ περισσότερο αυτές, και λένε ότι είναι καλές .
Άβαταρ μέλους
By dimitrisB
kyr80 έγραψε:...Ένα τέτοιο έχω. Μετράει στην άκρη της ακίδας. Το βάζεις μέσα σε ένα προθερμασμένο φλυτζάνι espresso, με νερό που τρέχει από το group. Αν το φλυτζάνι είναι κρύο, θα μετρήσεις λάθος.
Δεν το είχα κάνει ποτέ , θεωρώντας πως η μηχανή θα είναι ρυθμισμένη ΟΚ στη θερμοκρασία νερού.
Επειδή όμως μου δημιούργησες ανησυχία :lol: , ψάχτηκα και εφαρμόζοντας και τα παραπάνω, (αφού "μηδένισα" και το θερμόμετρο με νερό βρασμένο απο τον βραστήρα, ώστε να δείχνει σε προθερμασμένη κούπα που γέμισε στη συνέχεια με νερό βρασμένο τη μέτρηση στους 100οC),....
ιδού η μέτρηση με νερό που έτρεχε απο το boiler της Gaggia Evolution :
Εικόνα

90+ oC ! :superman:
Και 2οC απόκλιση να έχει το θερμόμετρο, πιστεύω πως το boil άνετα δίνει τους 89οC ! :superman:
Οταν σταμάτησε η ροή νερού απο τη μηχανή και μέσα σε 45 sec, η θερμοκρασία νερού στην κούπα είχε ήδη πέσει στους 80οC.
Άβαταρ μέλους
By kyr80
#103779 Κάνε μια δοκιμή....
Ρίξε ένα διπλό εσπρέσσο, και μέτρα αμέσως μετά θερμοκρασία. Απλά για να δεις τι απώλειες έχεις. Που θα έχεις 100%. Ακόμα και σε ακριβές επαγγελματικές μηχανές, δίνουν ελάχιστο χρόνο αναμονής από εκχύλιση σε εκχύλιση τα 30".

Αυτή είναι και η ουσία των πολλών group. Όταν έχει δουλειά, να τα αφήνεις να "ξεκουράζονται" ώστε να δουλεύεις σε σταθερή θερμοκρασία.
Αλλά τι να λέμε τώρα... Εδώ ο molinari δουλεύει λέει στους 82.... Και ο άλλος θύμωσε σήμερα το πρωί που τον είπα ανίδεο.... Επειδή πουλάει σε 160 σημεία... Λες και τα σημεία που πουλάς, είναι επιχείρημα αν πουλάς σωστά.
Πωλητής καρεκλών, που έγινε πωλητής καφέ.......
Άβαταρ μέλους
By kyr80
#103842 Ναι αλλά οι περισσότερες εταιρείες βγάζουν τα κορυφαία μοντέλα τους με saturated group. Δεν γνωρίζω γιατί οδηγήθηκαν σε αυτήν την λύση.
Κόστος; Πολλά κινούμενα μέρη; Ειλικρινά δεν ξέρω.

Και επειδή φαίνεται ότι το ψάχνεις, θα χαιρόμουν να μάθω το γιατί.
Άβαταρ μέλους
By KiloMeater
#104372 ωστε ετσι ρε παλλικαρια; αυτο το ρολο παιζει αυτη η βιδα εκει, πρεπει να ξεβιδωνεις που και που να καθαριζεις τη σιτα ε;;;;
εδω και 1.5-2 χρόνια δεν εχει γινει ουτε μια φορα :-)
παρολαυτα η μικρη μου gaggia δουλευει κανονικα

μου θυμιζει κατι φασεις δεν εχω αλλαξει λαδια για 100.000χλμ :-)