Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#159737 Ανοίγω νέο τοπικό με την εξής ιδέα: εδώ θα γράφουμε πράγματα που μάθαμε ξεκινώντας από κάποια τυχαία αφορμή. Θα γράφουμε από πού ξεκινήσαμε και θα παραθέτουμε ένα σύντομο κείμενο και κάποιες πηγές, σαν την Wikipedia. Ξεκινάω λοιπόν πρώτος:

Το 1991 είχα πέσει με τα μούτρα στην δισκογραφία των U2, αγοράζοντας το ένα αλμπουμ μετά το άλλο. Ξεκίνησα ανάποδα με το καινούριο (τότε) Achtung Baby και πήγαινα προς τα πίσω. Κάπου εκεί, αγόρασα το Rattle and Hum, ένα υβριδικό album διάδοχος του καταπληκτικού The Joshua Tree που είχε κάποια studio κομμάτια αλλά και κάμποσα live από την περιοδεία τους στις Η.Π.Α.
Ένα εξ αυτών, ξεχώριζε γιατί το τραγουδούσε ο Edge και όχι ο Bono και ονομαζόταν Van Diemen's Land. Ήταν κάτι σαν ποίημα σε απαγγελία:

To βιντεάκι είναι από την ταινία Rattle and Hum, του Phil Joannou , πατριωτάκι μας θα είναι αυτός λογικά... :lol:

Ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχα μπει στον κόπο να δω τι είναι αυτή η έρμη η Van Diemen's Land... :tomato:
To όνομα μου είχε μείνει πάντως και κάθε φορά ανέτρεχα στο τραγούδι των U2 και δεν μου είχε πάει το μυαλό πως θα ήταν κάτι παραπάνω από... αγρόκτημα! :lol:

Και τώρα φτάνουμε στο σήμερα και σε μια βραδιά συνηθισμένης (για εμένα) αϋπνίας, πετυχαίνω στο Star την ταινία Ned Kelly. Ο Ned Kelly είναι κάτι σαν τον Ρομπέν των Δασών της Αυστραλίας, και θεωρείται λαϊκός ήρωας εκεί.
https://en.wikipedia.org/wiki/Ned_Kelly
Επειδή συνήθως θέλω να διαβάζω κάποια πράγματα για την ταινία που βλέπω, έριξα μια ματιά στο IMDB:
Εικόνα
http://www.imdb.com/title/tt0277941/
και κατόπιν και στην Wikipedia, όπου εκεί είδα πως ο πατέρας του Ned Kelly είχε φτάσει στην Αυστραλία μέσω Van Diemen's Land! :s_wacko :s_wacko
Όπως διάβασα λοιπόν Van Diemen's Land λεγόταν κάποτε η Τασμανία και ήταν το μέρος που δεχόταν κατά κόρον τους φυλακισμένους από την Βρετανική Αυτοκρατορία. Κάποια στιγμή οι περισσότεροι κάτοικοί του ήταν υπόδικοι οι οποίοι είχαν σταλεί εκεί απ΄όλη την αυτοκρατορία. Στην συνέχεια άρχισαν να έρχονται οι πρώτοι άποικοι οι οποίοι είχαν κίνητρα δωρεάν γης και κυρίως δωρεάν εργασίας από τους φυλακισμένους!
:whistlink:
Έτσι η Van Diemen's Land έγινε συνώνυμη της... φυλακής ή της δωρεάν καταναγκαστικής εργασίας (έτσι νομίζω χρησιμοποιείται στην αγγλική γλώσσα μέχρι σήμερα). Καθόλου τυχαία λοιπόν δεν ήταν η αλλαγή του ονόματος της αποικίας αργότερα σε Tasmania προς τιμήν του Tasman που την ανακάλυψε.
https://en.wikipedia.org/wiki/Van_Diemen%27s_Land

O Tasman είχε δώσει το όνομα στο νησί Anthoonij van Diemenslandt προς τιμή του Anthony van Diemen, του διοικητή της γνωστής και μη εξαιρετέας Εταιρείας Ανατολικών Ινδιών, η οποία τον έστειλε εκεί. Το Van Diemen's Land το απλοποίησαν οι Βρετανοί αργότερα.
Σήμερα η Τασμανία είναι ένα από τα νησιά της Αυστραλίας και ανήκει διοικητικά εκεί. Είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο για τον Διάβολο της Τασμανίας, ένα καυγατζίδικο μαρσιποφόρο που ζει μόνον εκεί. Διάσημη επίσης και για την Τίγρη της Τασμανίας, που ήταν το μεγαλύτερο μαρσιποφόρο πριν εξαφανιστεί από τους αποίκους.
:s_roses
Άβαταρ μέλους
By trident1971
#159850
Anonymous Founder έγραψε:Ανοίγω νέο τοπικό με την εξής ιδέα: εδώ θα γράφουμε πράγματα που μάθαμε ξεκινώντας από κάποια τυχαία αφορμή.


Με μια φράση, η ζωη μου ολη... :lipsealed:
Οταν ημουν μικρος και βαριομουν, ανοιγα την εγκυκλοπαιδεια και αρχιζα το διαβασμα. Το μεγαλο χτυπημα ηταν οταν ανακαλυψα το ιντερνετ, εποχες Altavista... και το τελειωτικο ηταν η wikipedia. Ατελειωτες ωρες διαβασμα για διαφορα θεματα. Τονοι "άχρηστης" γνωσης. :s_whiteflag
Άβαταρ μέλους
By 21 quadra
#159874
trident1971 έγραψε:
Anonymous Founder έγραψε:Ανοίγω νέο τοπικό με την εξής ιδέα: εδώ θα γράφουμε πράγματα που μάθαμε ξεκινώντας από κάποια τυχαία αφορμή.


Με μια φράση, η ζωη μου ολη... :lipsealed:
Οταν ημουν μικρος και βαριομουν, ανοιγα την εγκυκλοπαιδεια και αρχιζα το διαβασμα. Το μεγαλο χτυπημα ηταν οταν ανακαλυψα το ιντερνετ, εποχες Altavista... και το τελειωτικο ηταν η wikipedia. Ατελειωτες ωρες διαβασμα για διαφορα θεματα. Τονοι "άχρηστης" γνωσης. :s_whiteflag


Δεν θα έλεγα αβίαστα - τόνοι άχρηστης γνώσης - προτιμώ να πω - τόνοι παράπλευρης γνώσης - γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι θα σου χρειαστεί και πότε, είναι και άσκηση για την αποφυγή ή την επιβράδυνση του Αλτσάϊμερ η συνεχής ενασχόληση του μυαλού.
Άβαταρ μέλους
By nass
#160120
Anonymous Founder έγραψε:Είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο για τον Διάβολο της Τασμανίας, ένα καυγατζίδικο μαρσιποφόρο που ζει μόνον εκεί. Διάσημη επίσης και για την Τίγρη της Τασμανίας, που ήταν το μεγαλύτερο μαρσιποφόρο πριν εξαφανιστεί από τους αποίκους.


Και επίσης για έναν από τους καλύτερους και δυσκολότερους αγώνες ιστιοπλοϊας ανοικτής θάλασσας, το Sydney-Hobart (Hobart = πρωτεύουσα της Τασμανίας)
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#684364 Blast from the past. Αυτές τις μέρες άκουγα κάμποσο Θάνο Μικρούτσικο και αναγκαστικά επίσης και την ποίηση του Νίκου Καββαδία. Σε ένα από τα λιγότερο γνωστά τραγούδια του, την Μαρέα που την παραθέτω ξανά από τον αγαπημένο μου Γιάννη Κούτρα παρακάτω, υπάρχει ο στίχος: "Στην κόντρα γέφυρα προσμένατε κι οι τρεις να λύσει τ' άστρο του Αλμποράν η χαρτορίχτρα."

Η ποίηση του Καββαδία είναι γεμάτη με περίεργες λέξεις, πολλές από τα ιταλικά, άλλες από τα γαλλικά και πάει λέγοντας.
Το συγκεκριμένο όμως είναι κάτι απλούστερο: ένα νησί στην Μεσόγειο που ανήκει στην Ισπανία:
Εικόνα
https://goo.gl/maps/1WtSRH8F3QjJX1EE6

Σήμερα έχει μια φρουρά του Ισπανικού ναυτικού επάνω και έναν φάρο. Για τον φάρο του αναφερόταν και ο Καββαδίας:
"ἄστρο τοῦ Ἀλμποράν : φάρος στὸ ΝΔ ἄκρο τῆς νήσου Ἀλμποράν, Α τοῦ Γιβραλτάρ, ποὺ ταυτίζεται μὲ τὴ μυθικὴ Ὠγυγία τοῦ Ὁμήρου"
http://users.uoa.gr/~nektar/arts/tribut ... sari_a.htm

Η ποίηση του Νίκου Καββαδία είναι ένα καταπληκτικό ταξίδι στα πέρατα του κόσμου. Ο ίδιος βέβαια δεν έχει πάει σε όλα αυτά, αυτός είχε τα περισσότερα μπάρκα του στην Μεσόγειο. Αλλά αυτό δεν αλλάζει τίποτε από την αξία των ποιημάτων του, αφού όμοιά τους δεν υπάρχουν στα ελληνικά γράμματα...

Και μερικά fan facts για το Alboran: είναι κομμάτι της Ισπανίας μεν, αλλά η Ισπανία έχει μερικά ενδιαφέροντα εδάφη και στην... Βόρεια Αφρική. Για την ακρίβεια, οι πόλεις Ceuta και Melilla, μαζί με μικρότερα εδάφη που λέγονται Plazas de soberanía (στα ισπανικά) είναι τα μόνα εδάφη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αφρική (χάρη στην Ισπανία). Έχουν κανονικά το ευρώ σαν νόμισμα. Το Μαρόκο τα διεκδικεί σαν δικά του επίσης.


Αντίστοιχα, το ευρώ μπορούμε να το βρούμε σαν επίσημο νόμισμα στα πιο περίεργα μέρη χάρη στην Γαλλία: στο Reunion (Ινδικός Ωκεανός), στην Γαλλική Γουιάνα (Νότια Αμερική), στην Μαρτινίκα, στην Γουαδελούπη, Άγιο Βαρθολομαίο, Άγιο Μαρτίνο (στο μισό νησί, το άλλο μισό ανήκει στην Ολλανδία, αλλά δεν έχει Ευρώ αν δεν κάνω λάθος). Όλα τα τελευταία είναι στην Καραϊβική.
Άβαταρ μέλους
By Chris
#684373
Anonymous Founder έγραψε:Αντίστοιχα, το ευρώ μπορούμε να το βρούμε σαν επίσημο νόμισμα στα πιο περίεργα μέρη χάρη στην Γαλλία: στο Reunion (Ινδικός Ωκεανός), στην Γαλλική Γουιάνα (Νότια Αμερική), στην Μαρτινίκα, στην Γουαδελούπη, Άγιο Βαρθολομαίο, Άγιο Μαρτίνο (στο μισό νησί, το άλλο μισό ανήκει στην Ολλανδία, αλλά δεν έχει Ευρώ αν δεν κάνω λάθος). Όλα τα τελευταία είναι στην Καραϊβική.


Κατι που δινει ενα εξτρα ενδιαφερον στην καθημερινοτητα καποιου που δουλευει στα κεντρικα της Ευρωπης καποιας εταιρειας. Ερχεται μαιλ απο Γαλλικη διευθυνση σχετικα με προβλημα σε προϊον, λες οκ, στελνουμε τεχνικο/ανταλλακτικο/κανονιζουμε doa, σου απαντανε μμμ, δεν ειναι και τοσο ευκολο, ειμαστε στη Γαλλικη Πολυνησια :s_whiteflag
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#684375 Εχμ, ναι και όχι. Η Γαλλική Πολυνησία δεν είναι ευρωπαϊκό έδαφος, αλλά ανήκει στις υπερπόντιες κτήσεις της Γαλλίας. Εξ αυτού και έχει το Γαλλικό Φράγκο Πολυνησίας σαν νόμισμα.
Η Γαλλική Πολυνησία είναι μέρος της Γαλλίας, αλλά έχει και μπόλικη αυτονομία. Ίσως γι'αυτό και δεν είναι ακριβώς Γαλλία.
https://en.wikipedia.org/wiki/French_Polynesia
Άβαταρ μέλους
By Chris
#684378 Α, ημουν σιγουρος πως ειχαν ευρω. Τελοσπαντων, το προβλημα παραμενει, υποκεινται στα ευρωπαικα κεντρικα, οχι στην Αυστραλια πχ :lol:
Άβαταρ μέλους
By St.Devote
#684386 Δεν ξέρω εάν αυτό που θα παραθέσω είναι αλήθεια ή αστικός μύθος ( θα πρεπει να ληφθεί υπόψιν και η συγκεκριμένη διάσταση στο εν λόγω τοπικ-ο ).

Αφορμή ήταν η ταινία "Rose Island" ( Το νησι των ρόδων ) ... όπου ένας μηχανικός στήνει μια πλατφόρμα 6,5 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Ρίμινι. Το όριο των χωρικών υδάτων κάθε χώρας ήταν τα 6 μίλια οπότε η συγκεκριμένη πλατφόρμα είναι εκτός χωρικών υδάτων της Ιταλίας ενώ ταυτόχρονα ήταν σε απόσταση απολύτως διαχειρίσιμη για αυτόν ( εφοδιασμός κτλ ) και για τους επισκέπτες του ( 6,5 νμ = 12 km ).

Εικόνα

Ο δημιουργός του ( Giorgio Rosa ) είχε καταστήσει σαφές στις ιταλικές αρχές ότι η οντότητα βρισκόταν σε διεθνή ύδατα και ότι προτίθετο να τοποθετήσει διάφορες εγκαταστάσεις στην πλατφόρμα, όπως εστιατόριο, μπαρ, κατοικίες και ταχυδρομείο.

Έφτασε μέχρι τον ΟΗΕ !!!

Το νέο κρατίδιο είχε δικό του εθνόσημο και στις προθέσεις του ιδρυτή του ήταν να εισαγάγει το δικό του νόμισμα («Mill») χωρίς όμως ποτέ να τυπωθούν χαρτονομίσματα.

Η ιταλική κυβέρνηση ( μετά το αρχικό σοκ ) και με την σκέψη ότι αριστερές ιταλικές ομάδες θα προσπαθούσαν να επωφεληθούν από το συμβάν και να δημιουργήσουν δικά τους ( απολύτως διαχειρίσιμα από την στεριά ) "θαλάσσια κρατίδια" ανατίναξε ( εν μέρη ) την κατασκευή. Μια καταιγίδα λίγες μέρες μετά ολοκλήρωσε την καταστροφή της.

Η απάντηση του ΟΗΕ στο νομικό πρόβλημα ήταν η επέκταση των χωρικών υδάτων από 6 σε 12 μίλια ( αστικός μύθος ? ).
Άβαταρ μέλους
By markvag
#684430
dimik έγραψε:Καλά θυμόμουν ότι υπήρχε και στην Βρετανία ανάλογη περίπτωση.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Principality_of_Sealand


< >



Θα πρέπει να προσέχεις περισσότερο! :x :rtfm:

:shifty: :shifty:


:lol: :lol:
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#684434
St.Devote έγραψε:Δεν ξέρω εάν αυτό που θα παραθέσω είναι αλήθεια ή αστικός μύθος ( θα πρεπει να ληφθεί υπόψιν και η συγκεκριμένη διάσταση στο εν λόγω τοπικ-ο ).

Αφορμή ήταν η ταινία "Rose Island" ( Το νησι των ρόδων ) ... όπου ένας μηχανικός στήνει μια πλατφόρμα 6,5 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Ρίμινι. Το όριο των χωρικών υδάτων κάθε χώρας ήταν τα 6 μίλια οπότε η συγκεκριμένη πλατφόρμα είναι εκτός χωρικών υδάτων της Ιταλίας ενώ ταυτόχρονα ήταν σε απόσταση απολύτως διαχειρίσιμη για αυτόν ( εφοδιασμός κτλ ) και για τους επισκέπτες του ( 6,5 νμ = 12 km ).

Εικόνα

Ο δημιουργός του ( Giorgio Rosa ) είχε καταστήσει σαφές στις ιταλικές αρχές ότι η οντότητα βρισκόταν σε διεθνή ύδατα και ότι προτίθετο να τοποθετήσει διάφορες εγκαταστάσεις στην πλατφόρμα, όπως εστιατόριο, μπαρ, κατοικίες και ταχυδρομείο.

Έφτασε μέχρι τον ΟΗΕ !!!

Το νέο κρατίδιο είχε δικό του εθνόσημο και στις προθέσεις του ιδρυτή του ήταν να εισαγάγει το δικό του νόμισμα («Mill») χωρίς όμως ποτέ να τυπωθούν χαρτονομίσματα.

Η ιταλική κυβέρνηση ( μετά το αρχικό σοκ ) και με την σκέψη ότι αριστερές ιταλικές ομάδες θα προσπαθούσαν να επωφεληθούν από το συμβάν και να δημιουργήσουν δικά τους ( απολύτως διαχειρίσιμα από την στεριά ) "θαλάσσια κρατίδια" ανατίναξε ( εν μέρη ) την κατασκευή. Μια καταιγίδα λίγες μέρες μετά ολοκλήρωσε την καταστροφή της.

Η απάντηση του ΟΗΕ στο νομικό πρόβλημα ήταν η επέκταση των χωρικών υδάτων από 6 σε 12 μίλια ( αστικός μύθος ? ).

Την είδα να την διαφημίζει το Netflix.
Εικόνα
https://en.wikipedia.org/wiki/Rose_Island_(film)
Θα την βάλω στα υπόψιν να την δω, ευκαιρία να δω αν πιάνω και τίποτε Ιταλικά, που έχω χρόνια ν'ασχοληθώ.
:s_hang
Καλή; Την είδες; :s_howdy
Άβαταρ μέλους
By Corto Maltese
#684449 Πολύ ευχάριστη.

Βέβαια αυτό που δε λέει τόσο η ταινία, όσο και η ιστορία είναι ότι μπορεί η πλατφόρμα να είναι σε διεθνή ύδατα, αλλά αν αναγνωρίζονταν τα χωρικά της ύδατα με την Ιταλία θα ορίζονταν στη μέση γραμμή άρα η Ιταλία θα έχανε 2,5 μίλια χωρικών υδάτων ΣΥΝ ότι νέα πλατφόρμα ξεφύτρωνε.
Άβαταρ μέλους
By markvag
#684502 Επιπλέον, να σημειώσω, πως εδώ και κάποια χρόνια, κατά διεθνή σύμβαση, κατασκευασμένες πλατφόρμες δεν θεωρείται ότι προδίδουν κυριαρχικά δικαιώματα. Ακόμα και αν είναι τεχνητά νησιά.

Οπότε αν μπαίνετε σε σκέψεις, ξεχάστε το... Πρέπει είτε να περιμένετε κάποιο ηφαίστειο να φτιάξει κανένα νησάκι 12+ μίλια από κάθε ακτή ή να πάτε εδώ.

Bir Tawil (/bɪr ˈtɑːwɪl/ (About this soundlisten); Egyptian Arabic: بير طويل‎, romanized: Bīr Ṭawīl, lit. 'tall water well', [biːɾ tˤɑˈwiːl]) is a 2,060 km2 (795.4 sq mi) area of land along the border between Egypt and the Sudan, which is uninhabited and claimed by neither country. When spoken of in association with the neighbouring Halaib Triangle, it is sometimes referred to as the Bir Tawil Triangle, despite the area's quadrilateral shape; the two "triangles" border at a quadripoint.

Its terra nullius status results from a discrepancy between the straight political boundary between Egypt and the Sudan established in 1899, and the irregular administrative boundary established in 1902. Egypt asserts the political boundary, and the Sudan asserts the administrative boundary, with the result that the Halaib Triangle is claimed by both and Bir Tawil by neither. In 2014, author Alastair Bonnett described Bir Tawil as the only place on Earth that was habitable but was not claimed by any recognised government.


Βέβαια, αν ένα κομμάτι άνυδρης και παντελώς ακατοίκητης ερήμου, χωρίς καμία πλουτοπαραγωγική πηγή και στη μέση του πουθενά και με γείτονες που συνηθίζουν να πυροβολούν πρώτα και να κάνουν ερωτήσεις αργότερα δεν σας κινεί το ενδιαφέρον, θα μπορούσατε να περάσετε μία βόλτα από εδώ

Εικόνα

Το βλέπετε αυτό το πρασινάκι; Ε, η Σερβία και η Κροατία κάνουν πως δεν το βλέπουν... :lol: Και δεν το διεκδικεί καμία χώρα.

Η ιστορία πάει ως εξής: Οι δύο χώρες συμφώνησαν τα σύνορά τους να είναι το μέσο του ποταμού Δούναβη. Αυτό πριν αρκετό καιρό, με την ιστορία να πηγαίνει στα 1600... Όμως οι ποταμοί έχουν το κακό συνήθειο να αλλάζουν τη ροή τους. Τα σύνορα αλλάζουν πολύ πιο δύσκολα βέβαια... Έτσι, με τις αλλαγές στη ροή του Δούναβη εμφανίστηκε ένα μικρό κομμάτι γης που καμία χώρα δεν διεκδικεί, γιατί αν το διεκδικήσει σημαίνει αυτόματα πως συμφωνεί με τα επιχειρήματα της άλλης. :lol:

Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί πως αν θέλετε να δημιουργήσετε τη δική σας προσωπική χώρα, σε αυτό το κομμάτι 7m2 (είναι 14 φορές μεγαλύτερο από το Βατικανό, τη μικρότερη διεθνώς αναγνωρισμένη χώρα και 3,5 φορές μεγαλύτερο από το Μονακό, τη δεύτερη μικρότερη χώρα) θα πρέπει να προσέχετε, καθώς η περιοχή πλημμυρίζει πανεύκολα, ενώ οι γείτονες, μπορεί να μην είναι μία θανατηφόρος έρημος και συμμορίες ληστών, αλλά δεν είναι και ακριβώς γνωστοί για τα φιλειρηνικά τους αισθήματα...

Και φυσικά, θα πρέπει να παλέψετε με την Liberland ένα μικρο-κρατίδιο που "ίδρυσε" ένας Τσέχος libertarian, ισχυριζόμενος πως το συγκεκριμένο κομμάτι γης είναι terra nullius, δηλαδή δεν ανήκει σε κανέναν (μην ξεχνάμε πως η Κροατία θεωρεί πως ανήκει στη Σερβία και η Σερβία θεωρεί πως ανήκει στην Κροατία :rtfm: :lol: ) και άρα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, είναι ανοιχτό προς διεκδίκηση από οποιονδήποτε. Και μάλιστα, σύμφωνα με μία ερμηνεία του τι ακριβώς είναι ένα κράτος, δεν χρειάζεται καν αναγνώριση από άλλα κράτη, μιας και αρκεί να το δηλώσει ότι είναι κράτος, για να είναι (και να έχει κάποιο κομμάτι γης που να μην διεκδικείται από άλλο κράτος).

Βέβαια, στην πράξη, χρειάζεται αναγνώριση, αλλά η Liberland το έχει και αυτό (κατά μία έννοια), μιας που την έχει αναγνωρίσει ένα άλλο κράτος, η Somaliland, η οποία είναι μία κανονική χώρα, με έκταση μεγαλύτερη από την Ελλάδα, 3,5εκ. πληθυσμό, ένοπλες δυνάμεις, κυβέρνηση, κτλ. Τι; Δεν την έχετε ακούσει ποτέ; Ίσως φταίει το ότι καμία χώρα δεν την έχει αναγνωρίσει... :lol: