Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By Χρήστος Λάππας
#881239 Έχουμε κανένα που να ασχολείται με σκοποβολή εδώ;

Το άθλημα παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον με αγώνες και πολλές διαφορετικές κατηγορίες.

Οι περισσότεροι προφανώς ξεκινούν (και μένουν) στα πιστόλια των 9mm, αλλά ο νέος νόμος επιτρέπει πλέον στους σκοπευτές να κατέχουν έως και 8 ραβδωτά όπλα, είτε μιλάμε για πιστόλια, περίστροφα, ή ημιαυτόματα τυφέκια.

Μέχρι τώρα είχα ασχοληθεί μόνο με πιστόλια, αλλά ένας φίλος με έψησε να δοκιμάσω και τυφέκια.

Τις δυο προηγούμενες βδομάδες είχα ρίξει με PCC που είναι καραμπίνες που χρησιμοποιούν 9mm και ήταν σαν να κλέβεις εκκλησία. Πανεύκολα, με ασήμαντη ανάκρουση και την δυνατότητα να παίξεις με κοντινούς στόχους.

Σήμερα είπα να δοκιμάσω κάτι σε 223 που είναι η πολιτική έκδοση του 5,56 ΝΑΤΟ.

ΣΟΚ ΚΑΙ ΔΕΟΣ!

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

https://www.youtube.com/shorts/VagPPR0A7o4

Εξαιρετικά ευχάριστο στην αίσθηση, με ανάκρουση που είναι σαφώς μεγαλύτερη από τα 9mm, αλλά επ ουδενί λόγο δυσάρεστη. Οι μακρινοί στόχοι είναι παιχνιδάκι με την διόπτρα, οι γεμιστήρες πολύ πιο εύκολοι στο γέμισμα από ένα τυπικό double stack 9mm, και ο ήχος δεν ενοχλεί καθόλου όταν ρίχνεις εσύ (ok, όταν ρίχνει ο διπλανός σου με 223 όντως σε ξαφνιάζει).

Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι δεν μπορείς να ρίξεις στα κοντινά μέταλλα, και το ότι το κάθε κουτάκι σφαίρες 223 είναι €35 (αντί για €20 που κοστίζουν οι 9mm). Βέβαια με τον καινούργιο νόμο χρειάζεσαι μόνο 1 αγώνα (2 κουτάκια) τον χρόνο σε κάθε επιπλέον κατηγορία όπλου, αλλά αν δεν ρίχνεις να το απολαύσεις τι νόημα έχει να το πάρεις; Να μαζεύει σκόνη στην οπλοθήκη;

Εν πάσει περιπτώσει, πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία, και με έβαλε σε σκέψεις για το επόμενο σκοπευτικό μου
Άβαταρ μέλους
By dimik
#881245 Σε τι αποστάσεις ρίχνετε;
Γιατί το πραγματικό ενδιαφέρον αρχίζει πάνω από τα 100m

Κατα τα άλλα αν επιτρεπόταν εδώ θα ήθελα να το δοκιμάσω αλλά απαγορεύεται η κατοχή εκτός λειοκανων και όπλων ολυμπιακών αγωνισματων παρόλο που όλοι μέχρι τα 45 έχουν ένα G3 και μερικούς γεμάτους γεμιστηρες σπίτι.

Επίσης αυτό με τα "πολιτικά" διαμετρηματα είναι χαζομάρα, σιγά τον παραπάνω κίνδυνο από το 5.56x45.

< >
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#881246 Καλό το όπλο το πιο δυνατό, με την διόπτρα κλπ κλπ αλλά για να το ευχαριστιέσαι το πιο βασικό είναι οι φτηνές σφαίρες. Και η παρέα κλπ αλλά αν είναι φτηνές οι σφαίρες ξαναπάς και περνάς ωραία.
Πόσο εύκολο είναι να φτιάχνεις μόνος σου τις σφαίρες σου; Παίζει σαν σενάριο, επιτρέπεται; Γιατί τότε μήπως σου έρχεται πολύ πιο οικονομικά;
Άβαταρ μέλους
By Chris
#881247 Παρών. Είμαι φαν του bolt action μπρούμυτα στα 100μ με iron sights (μέχρι τόσο έχει η λέσχη - κλειστού χώρου), δοκιμάζω διάφορα διαμετρήματα (223, 30-06, .308, κλπ) και όταν τα τσιγκουνευομαι ή έχει μελανιασει ο ώμος μου αδειάζω 2-3 κουτιά 22lr. Ταυτόχρονα εκπαιδεύομαι σε ρεβόλβερ και πιστόλι, αλλά μόνο για λόγους ασφαλείας μέσα στη λέσχη, δε με ενδιαφέρουν κατά τα άλλα. Ακόμα δεν έχω αποφασίσει αν θέλω να αγοράσω δικό μου όπλο ή να συνεχίσω να νοικιάζω της λέσχης κάθε φορα. Εδώ μια φορά που βαρέθηκα να κεντραρω το σκόπευτρο (22lr):

Εικόνα
Άβαταρ μέλους
By Χρήστος Λάππας
#881248 Οι αποστάσεις αν θυμάμαι καλά στο δικό μας σκοπευτήριο στο ΚΕΒΟΠ είναι 10 (οι χάρτινοι), 25, 50 και 100 μέτρα. Νομίζω έχουν και ένα στη ρίζα του λόφου κάτω από τις κεραίες, καμιά 300αριά μέτρα , αλλά ουσιαστικά έχεις ελπίδες να τον πετύχεις μόνο όταν ρίχνεις με 308 με διόπτρα ξαπλωμένος. Στα 50 μέτρα δεν βλέπω καν το μέταλλο με το πιστόλι την στιγμή που τραβάω την σκανδάλη, κρύβεται πίσω από την οπτική ίνα του όπλου μου.

Αναφορικά με τα διαμετρήματα, π.χ πωλείται κανονικά αυτό (που είναι πολύ ενδιαφέρουσα επιλογή) :

https://www.kopelakis.gr/el/daniel-defe ... 44-047-el/

Απλά δεν θα βρεις 5,56 σφαίρες για να ρίξεις με αυτό παρόλο που είναι σχεδιασμένο για αυτές. Προφανώς βέβαια, σε αυτό το όπλο μπορείς να ρίξεις κανονικότατα με 223 που είναι διαθέσιμες σε οποιοδήποτε ανοιχτό σκοπευτήριο. Το αντίθετο δεν γίνεται, όπλα 223 που να μπορούν να ρίξουν 5,56, όπως αυτό: https://www.specialforces.gr/skopeutiko ... -inch.html ( :inlove: )

Και στην Αμερική πάντως υπάρχουν ενίοτε διαφορές, ακόμα και ανάμεσα στα πυρομαχικά που είναι διαθέσιμα για civilian και law enforcement/military χρήση, π.χ. το FN five-seven έχει χαμηλότερες πιέσεις για τους πολίτες, και φυσικά η συντριπτική πελιοψηφία των όπλων που πωλούνται σε πολίτες είναι semi και όχι full auto (η άδεια για full auto παίζει να είναι πιο δύσκολη και από την δική μας οπλοφορίας).

Η αναγόμωση απαγορεύεται αυστηρά στην Ελλάδα και είναι παράνομο να έχεις άδειους κάλυκες στο σπίτι. Έχω αρκετές σφαίρες για να σκοτώσω όλη την γειτονιά, αλλά αν μου βρουν ένα άδειο κάλυκα, πάω μέσα :lol: .
Με κάθε όπλο που αγοράζεις (από τα 8 που επιτρέπεται) έχεις το δικαίωμα να αγοράσεις 1000 σφαίρες από το οπλοπωλείο στο διαμέτρημα του και να τις έχεις σπίτι, με όριο τις 3500 ή 4500 :roll: και για τα 8 όπλα). Μόλις τις χρησιμοποιήσεις, μπορείς να ζητήσεις άδεια για περισσότερες. Οι τιμές είναι καλύτερες από οποιουδήποτε σκοπευτηρίου, αλλά πόσο καλύτερες δεν θυμάμαι γιατί ποτέ δεν το εκμεταλλεύτηκα. Παλιά ήταν μεγάλη μανούρα να τρέχεις στην αστυνομία να παίρνεις κάθε φορά άδεια για νέες σφαίρες, αλλά τώρα από ότι μαθαίνω η διαδικασία έχει απλοποιηθεί.

Ένα σημείο ασάφειας είναι το αν μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις δικές σου σφαίρες για να γράψεις αγώνα, ή αν πρέπει καλά και σώνει να αγοράσεις 2 κουτάκια από το σκοπευτήριο.

Chris ρίχνετε με 223 σε κλειστό σκοπευτήριο :s_omg ; Είχα μείνει με την εντύπωση ότι δεν το επιτρέπουν, αλλά προφανώς κάνω λάθος.
Άβαταρ μέλους
By Chris
#881252 @ΧΛ το 223 σε πείραξε? Έχεις ακούσει 30-06 δίπλα σου? :lol: (δεν μιλάω για Ελλάδα)
Άβαταρ μέλους
By Χρήστος Λάππας
#881257 Σωστό και αυτό.

GTS αν εννοείς το membership στο σκοπευτήριο, είναι €200/χρόνο αν θυμάμαι καλά. Αν αγοράσεις δικό σου όπλο, πρέπει υποχρεωτικά να είσαι μέλος σε σκοπευτήριο και να βάζεις τουλάχιστον 5 αγώνες τον χρόνο (10 κουτάκια σφαίρες). Κάθε 5ετία είναι η μεγάλη ανανέωση (ουσιαστικά όλα τα χαρτιά από την αρχή, βεβαίωση αγώνων από την ΣΚΟΕ + γνωμάτευση παθολόγου και ψυχίατρου, στην ασφάλεια). Εγώ είμαι ακόμα με την παλιά άδεια, οπότε είναι κάθε τριετία. Στην δική μου θέλει και ένα παράβολο των €3 και παρουσίαση του όπλου στο τμήμα ασφάλειας της περιοχής σου κάθε εξάμηνο, νομίζω αυτό έχει γίνει κάθε χρόνο.
Άβαταρ μέλους
By GTS
#881261 Λας Βεγκας* δεν θελει τιποτα και ριχνεις οσο θελεις. Για κοροιδα/σκλαβους ψαχνουν;

*και Κρητη
Άβαταρ μέλους
By otso
Chris έγραψε:Παρών. Είμαι φαν του bolt action μπρούμυτα στα 100μ με iron sights (μέχρι τόσο έχει η λέσχη - κλειστού χώρου), δοκιμάζω διάφορα διαμετρήματα (223, 30-06, .308, κλπ) και όταν τα τσιγκουνευομαι ή έχει μελανιασει ο ώμος μου αδειάζω 2-3 κουτιά 22lr. Ταυτόχρονα εκπαιδεύομαι σε ρεβόλβερ και πιστό στηννεα σου δουλεια λι, αλλά μόνο για λόγους ασφαλείας μέσα στη λέσχη, δε με ενδιαφέρουν κατά τα άλλα. Ακόμα δεν έχω αποφασίσει αν θέλω να αγοράσω δικό μου όπλο ή να συνεχίσω να νοικιάζω της λέσχης κάθε φορα. Εδώ μια φορά που βαρέθηκα να κεντραρω το σκόπευτρο (22lr):

Εικόνα

Συγχαρητηρια Chris στην νεα σου δουλεια , σου ευχομαι καλες δουλειες και στοχο με την πρωτη σφαιρα .
Θα παιρνεις δουλειες μονο ευρωπη η και σε αλλες χωρες .
Μεσω γραφειου η ανεξαρτητος ;
Μπορω να εχω τιμουλα ; ισως θα μπορουσαμε να κλεισουμε μια δουλεια .
Άβαταρ μέλους
By sknipper
Χρήστος Λάππας έγραψε:...Η αναγόμωση απαγορεύεται αυστηρά στην Ελλάδα και είναι παράνομο να έχεις άδειους κάλυκες στο σπίτι. Έχω αρκετές σφαίρες για να σκοτώσω όλη την γειτονιά, αλλά αν μου βρουν ένα άδειο κάλυκα, πάω μέσα :lol:
Χαχα νομίζω έχω 1-2 μεταλλικούς κάλυκες σαν διακοσμητικά, μικρούς, τους έχω μαζί με 1 βαλβίδα από έναν μονοκύλινδρο.
Και δεν είναι κλάσικ το σκαλισμένο διακοσμητικό ανθοδοχείο από κάλυκα από σφαίρα για τανκς;
Άβαταρ μέλους
By Χρήστος Λάππας
#881340 Πάντως μακράν το πιο κουλό αναφορικά με τις διαδικασίες που διέπουν το άθλημα στην Ελλάδα ήταν όταν 4 μήνες μετά την παραγγελία του όπλου με ειδοποίησε η ασφάλεια να περάσω να παραλάβω την άδεια αγοράς που είχε επιτέλους εκδοθεί. Με την άδεια στο χέρι, πηγαίνω στο κατάστημα, εξοφλώ, παίρνω πιστόλι και σφαίρες και λίγο πριν βγω από την πόρτα λέω, "άντε να έρθει το Σάββατο να το δοκιμάσω στο σκοπευτήριο" Ο υπάλληλος τρέχει πίσω μου και με σταματάει. "Εεεε, μισό, δεν καταλάβατε! Βγήκε η άδεια αγοράς του όπλου και των πυρομαχικών που είναι αποκλειστικά για εμάς ώστε να μπορέσουμε να σας τα παραδώσουμε. Η άδεια οπλοκατοχής συνήθως παίρνει ένα, ενάμιση μήνα ακόμα να εκδοθεί. Σε αυτή την περίοδο το όπλο απαγορεύεται αυστηρά να βγει από το σπίτι".

-Δηλαδή ο νόμος μου δίνει ένα πιστόλι 9mm και αρκετές σφαίρες να καθαρίσω δυο σχολεία, αλλά για ένα μήνα ακόμα δεν έχω το δικαίωμα να το χρησιμοποιήσω στο σκοπευτήριο που είναι και ο λόγος ύπαρξης του; :s_wacko
-Ακριβώς!
Άβαταρ μέλους
By REALZEUS
#881882 Άλλοι τρεις που ασχολούμαστε είναι ο Monman, ο Y.V. (ο οποίος δεν μπαίνει πια εδώ, αλλά είναι διεθνής διαιτητής, κυρίως στο skeet!!!) και ο γράφων.

Πλέον δεν πάω σε σκοπευτήριο, γιατί έχω δικούς μου στόχους στο χωράφι. Οπότε παίζω σε φυσίγγια Prabellum με Beretta M9 και 0.22'' Short με τυφέκιο Browning FN (αυθεντικό, Βέλγικο). Το Μ1911 δεν το βγάζω, είναι για αυτοπροστασία μόνον. Επίσης τελευταία την έχω βρει με ημιαυτόματα αεροβόλα τυφέκια CO2 και προσπαθώ για ακρίβεια σε επαναλαμβανόμενες βολές, αντί για τακτική χρήση.

Α για τους κάλυκες που λέτε, έχω κάπου έναν 105 χλστ από πυροβόλο L7, άρματος, όπως και τομή από το Discarding Sabot του βλήματος APFSDS... :innocent:
Άβαταρ μέλους
By Χρήστος Λάππας
REALZEUS έγραψε:Πλέον δεν πάω σε σκοπευτήριο, γιατί έχω δικούς μου στόχους στο χωράφι. Οπότε παίζω σε φυσίγγια Prabellum με Beretta M9 και 0.22'' Short με τυφέκιο Browning FN (αυθεντικό, Βέλγικο). Το Μ1911 δεν το βγάζω, είναι για αυτοπροστασία μόνον. Επίσης τελευταία την έχω βρει με ημιαυτόματα αεροβόλα τυφέκια CO2 και προσπαθώ για ακρίβεια σε επαναλαμβανόμενες βολές, αντί για τακτική χρήση.

Δεν πολυκατάλαβα για να πω την αλήθεια. :oops:

Η άδεια σου είναι οπλοφορίας ή οπλοκατοχής; Η οπλοφορίας δεν έχω ιδέα τι απαιτήσεις έχει, αλλά στην δεύτερη χρειάζεσαι τουλάχιστον 5 αγώνες τον χρόνο σε σκοπευτήριο (15 στην τριετία αν είσαι ακόμα με την παλιά άδεια όπως εγώ).

1911 για οπλοφορία είναι λίγο too much IMHO.

Επίσης, έχω την αμυδρή υποψία ότι αυτό που περιέγραψες για τους στόχους σε χωράφι είναι καραπαράνομο, οπότε ίσως θα ήταν σοφό τουλάχιστον να μην το γράφεις σε δημόσιο forum.

Χτες έφερα μια φίλη στο σκοπευτήριο να δοκιμάσει για πρώτη φορά. Ψιλοχέστηκε πάνω της. Ειδικά όταν άρχισα να ρίχνω στο διπλανό booth με το 223.
Το οποίο 223 σήμερα δεν κατάφερα να παίξω καθώς γινόταν ο κακός χαμός από εφέδρους αξιωματικούς που έκαναν προπόνηση, και το σκοπευτήριο ξέμεινε από... σφαίρες. :s_omg

Εν τω μεταξύ, χάζευα τις τιμές για καλές διόπτρες LPVO (Low Power Variable Optics). Ο Χριστός και απόστολος :lipsealed: , μιλάμε για τιμές σχεδόν διπλάσιες από το ίδιο το όπλο. π.χ. https://vortexoptics.com/vortex-razor-h ... -EBR-9~MOA