NiTse έγραψε:O ελληνικός κατά τα άλλα σου αρέσει γευστικά, αλλά βρίσκεις την παρασκευή του περισσότερο χρονοβόρα από αυτό που παρέθεσες;;
Ελα μου ντε. Βεβαια δεν ξερω με το ψησιμο σε χοβολη ποση ωρα θελει αλλα σε γκαζακι Campingaz σε περιπου δυο λεπτα εχω τον τελειο ελληνικο. Βεβαια δεν κοστιζει οσο η χοβολη αλλα τι να κανεις.
Fiat Panda 7,6l/100km
Επειδή ίσως με το σεντονάκι χαθήκαν κάποια πράματα.
Πόσο πιο ξεκάθαρα να το πω, δεν σκοπεύω να ασχοληθώ με μηχανή για εσπρέσσο. Προς το παρόν τουλάχιστον, αν και όταν τύχει τα λέμε. Καταλαβαίνω ότι θέλει χρήμα και μελέτη και ότι αξίζει αν μπεις στο χορό να πάρεις κάτι καλό.
Ο μύλος που πήρα φαίνεται ότι είναι επαρκής για γενική χρήση (καφετιέρα, φίλτρου, percolator, moka pot) και οριακός για εσπρέσσο. Υπάρχουν εσπρεσιέρες διπλού τοιχώματος που επειδή αργεί να περάσει το νερό από μέσα παίζουν και με λιγότερο λεπτό άλεσμα. Οπότε θα με καλύψει και δεν αποσκοπώ στην αναβάθμισή του παρά μόνον αν πάρω μηχανή εσπρέσσο. Γιατί είναι καλό που έχει χρονοδιακόπτη με το δευτερόλεπτο δεν ξέρω αλλά θα μάθω...
Ένας χειροκίνητος μύλος κατάλαβα ότι θα αλέθει πιο καλά τον καφέ αλλά δεν σκοπεύω να κάθομαι να τριβελίζω με το χέρι. Νομίζω κάθε μερικές μέρες θα αλέθω μια ποσότητα και θα τη βάζω σε αεροστεγές κουτί στο ψυγείο και από εκεί θα το βάζει η καλή μου στην καφετιέρα.
Ο μόκα θέλει όντως μια ενασχόληση αλλά είναι πιο απλό από τον ελληνικό, είναι ξεκάθαρο τι κάνεις, αποφεύγεις τη δυνατή φωτιά και ξέρεις πότε να τον βγάλεις. Άλεσμα δεν είναι απαραίτητο, αγοράζεις αλεσμένο αν θέλεις. Αλλά αφού πήρα μύλο δεν είναι θέμα.
Ο ελληνικός θέλει να είσαι από πάνω κατά τη διάρκεια για να μην σου βράσει και τρως τον καφέ, δεν είναι ακριβώς εκχύλισμα. Από την άλλη λένε ότι έχει υποστεί την λιγότερη επεξεργασία και ότι είναι ο πιο υγιεινός. Αντίθετα ο κρύος instant είναι ο λιγότερο υγιεινός.
Ο φίλτρου όμως έχει την απλότητα ότι ρίχνεις τον καφέ ρίχνεις το νερό και θα βγει, το ίδιο πάντα στον ίδιο χρόνο. Αμεσότητα, επαναληψιμότητα. Οπότε είναι εύκολο να μάθω τον μύλο, το άλεσμα και τους καφέδες. Και τότε θα αποφασίσω αν θέλω να ασχοληθώ με άλλον τρόπο προετοιμασίας καφέ. Είτε ελληνικό, είτε μόκα, είτε εσπρέσο.
Θα τον μελετήσω τον Hoffmann να δούμε τι θα πιάσω. Η αρχική εντύπωση είναι ότι είναι χαριτωμένος μιλάει ευχάριστα αγγλικά και είναι τελείως nerd. Τέλεια!
Οπότε μάλλον είναι άλλοι οι καφέδες για φίλτρου και άλλοι για εσπρέσο και άλλοι για ελληνικό. Πως τους ξεχωρίζουμε; Υποθέτω θα είναι και θέμα γούστου αλλά πόσο ελευθερία υπάρχει; Στους περισσότερους καφέδες δεν λέει αν είναι για κάτι συγκεκριμένο. Είναι τελείως no-no ή εξαρτάται;
sknipper έγραψε:Νομίζω κάθε μερικές μέρες θα αλέθω μια ποσότητα και θα τη βάζω σε αεροστεγές κουτί στο ψυγείο και από εκεί θα το βάζει η καλή μου στην καφετιέρα.
Όχι. Όχι. Όχι.
Sknipper, έχεις αγοράσει για πρώτη φορά πλυντήριο ρούχων. Θελεις να τα κανεις και μια πρόπλυση στη σκάφη για να καθαρίσουν καλύτερα;
sknipper έγραψε:Πόσο πιο ξεκάθαρα να το πω, δεν σκοπεύω να ασχοληθώ με μηχανή για εσπρέσσο. Προς το παρόν τουλάχιστον, αν και όταν τύχει τα λέμε. Καταλαβαίνω ότι θέλει χρήμα και μελέτη και ότι αξίζει αν μπεις στο χορό να πάρεις κάτι καλό.
Άσε, το έχουμε ξαναδεί το έργο...
Έχετε δίκιο, να τρίβω ακριβώς πριν τη χρήση. Ο μύλος είναι πολύ ήσυχος, περίμενα πολύ περισσότερη φασαρία και συνήθως είμαστε όλοι ξύπνιοι την ώρα που μπαίνει μπρος η καφετιέρα.
Αλλά τους κόκκους να τους φυλάω στο ψυγείο ή όχι; Και γιατί όχι;
Τι εννοείς αυτόματη μηχανή; Το όλο θέμα είναι να έχεις και κάποιον έλεγχο-πείραγμα της διαδικασίας. Αν μιλάς για εσπρέσο βλέπε παρακάτω.
@Zorz
Σχετικά με το espresso, τα capucina-machiato-latte κλπ δεν μου αρέσουν, η γυναίκα μου δεν τον πίνει, χώρο δεν έχω να το στήσω, χρήμα και χρόνο δε βλέπω το λόγο να επενδύσω αν κάνω τη δουλειά μου αλλιώς οπότε ειλικρινά, αν τυχόν προκύψει εσπρέσσο θα είναι σε άλλο σπίτι (δε λέω με άλλη γυναίκα)...
@dimitris
Σχετικά με το cold brew δεν το είχα ξανακούσει, με ενδιαφέρει. Μου αρέσουν τα κρύα υγρά, χειμώνα καλοκαίρι. Έχεις ασχοληθεί, θέλεις να μοιραστείς κάτι;
Α, αυτός ο Hoffmann είναι φανταστικός, μου αρέσει πολύ το περιεχόμενό του. Με βοηθάει πολύ να ξεκαθαρίσω κάποια πράματα. Έβγαλα μια άκρη με τις αναλογίες καφέ/νερό.
Πολύ βασικό είναι το: πρώτα φτιάξε τη γεύση (στη δική μου απλή περίπτωση που τα μόνα μεταβλητά είναι ο καφές και το άλεσμα μιλάμε για διαφορά στο άλεσμα με την τυπική αναλογία καφέ/νερό στο 60/1000 και αφού γίνει η γεύση καλή μετά παίζω με την αναλογία για να γίνει περισσότερο ή λιγότερο δυνατός ο καφές.
Στο μεταξύ το πρωί ήπια τον πρώτο καφέ με αναλογία περίπου στην τύχη, λίγο παραπάνω καφέ από όσο βάζει η γυναίκα με λίγο παραπάνω νερό, μια χαρά μου φάνηκε και πλούσιος. Και ο μτχ καφές στο φίλτρο έβγαζε ωραία μυρωδιά σοκολάτας αντί παλιοκαφεδίλας. Έχω πάρει 2 καφεδόκοκκους, έναν Κένυας κι έναν Illy classico. Τώρα παίζω με τον Κένυας (medium roast 3) και αλέθω στη μέση της κλίμακας για την κατηγορία τρόπου παρασκευής.
Πριν από λίγο καθάρισα την καφετιέρα, πέρασα και μια με ξύδι να καθαρίσουν και τα σωληνάκια του και μετά ένα σκέτο πέρασμα. Και έφτιαξα εξελάκι-lab book να καταγράφω τι έκανα. Ζύγισα την κούπα της γυναίκας για να δω πόσο θέλει για να γεμίσει, την μεταλλική κανάτα της καφετιέρας για να βλέπω τι έβαλα και τι βγήκε ώστε να βρω πόσο νερό πρέπει να βάζω για να βγαίνει όσος καφές χρειάζεται (430αυτή+170αυτός=600) και μετά θα υπολογίσω τον καφέ ώστε να έχει τη σωστή αναλογία.
Cold brew: στο google θα βρεις ο,τι χρειάζεσαι. Όχι τόσο πολλά όσα για τον εσπρέσο, γιατί είναι πιο niche segment, είπαμε. Attention points: καλό φιλτράρισμα για να μην έχει ίζημα, αν τον αφήσεις στο ψυγείο να είναι σε αεροστεγές δοχείο για να μην τραβήξει μυρωδιές (αν τον αφήσεις στη French press για να κάνει brewing στο ψυγείο μπορεί να μυρίσει κρεμμύδι)
sknipper έγραψε:@dimitris + @Dimitris_P
Πριν από λίγο καθάρισα την καφετιέρα, πέρασα και μια με ξύδι να καθαρίσουν και τα σωληνάκια του και μετά ένα σκέτο πέρασμα. Και έφτιαξα εξελάκι-lab book να καταγράφω τι έκανα. Ζύγισα την κούπα της γυναίκας για να δω πόσο θέλει για να γεμίσει, την μεταλλική κανάτα της καφετιέρας για να βλέπω τι έβαλα και τι βγήκε ώστε να βρω πόσο νερό πρέπει να βάζω για να βγαίνει όσος καφές χρειάζεται (430αυτή+170αυτός=600) και μετά θα υπολογίσω τον καφέ ώστε να έχει τη σωστή αναλογία.
Κάπως έτσι ξεκίνησε και ο Walter White
Μετα ο ελληνικος ειναι μπελαλιδικος;
Ενταξει στον ανθρωπο ειναι αλλοι ειναι υπεραναλυτικοι και το ψαχνουν απο 100 μεριες αλλοι οχι, αλλα δεν επαιζε με τιποτα να ασχοληθω τοσο.
Μεχρι σημειου να μην ξαναπιω καφε ποτε δηλαδη.
Ειχα παρει μια DOLCE GUSTO για espresso και αλλα ροφηματα, δοκιμασα καμποσες γευσεις, καμια δεν με τρελανε, βρισκω τον καφε απο εξω πιο ωραιο. Ευτυχως δεν κοστισε τιποτα γιατι την πηρα με ποντους Shell. Η πινει φιλτρου ( βαζει νερο, φιλτρο, καφε, παταει κουμπι και σε 3 λεπτα ετοιμος ) οποτε δεν αγοραζω αλλη γιατι αν δεν μου αρεσει κι αυτη θα μου φωναζει και θα εχει δικιο.
Οποτε καθε πρωι ελληνικος μερακλιδικος με βαρυ καϊμάκι απο τα χερακια μου και το απογευμα στο μαγαζι εσπρεσσο απο απεναντι.
Fiat Panda 7,6l/100km
Ένας φίλος που πήρε κανάτα και μύλους κλπ μας βάζει και είναι γαμάτος.
Εγώ πίνω σχεδόν μόνο γαλλικό πια ακόμα και κρύο, δλδ κανονικα από καφετιέρα που απλά τον παγώνω και βάζω παγάκια, αλλά ο cold brew είναι άλλη φάση.
Το καθάρισμα της καφετιέρας είναι one-off για να ξέρω ότι ξεκινάω τις δοκιμές μου με όσο γίνεται πιο καθαρό σύστημα (να μην επηρεάζεται από προηγούμενους καφέδες κλπ). Δεν πρόκειται να ξανακαθαρίσω για πολύ καιρό.
Ακριβώς λόγω της απλότητας της μηχανής φίλτρου θέλω να ξεκινήσω με αυτήν. Αλλά απλή απλή όμως έχει κι αυτή τα κόλπα της και τις ποιτότητές της. Υπήρξε μεγάλη βελτίωση όταν από μια τελείως της πλάκας πήραμε την τωρινή (πάλι φτηνή αλλά μάρκας και με μονωμένη ανοξείδωτη διπλότοιχη κανάτα). Και υπάρχουν πολλά σκαλιά καλύτερες. Κάτι που έχει σημασία πχ είναι το πως πέφτει το νερό από πάνω στον καφέ, καλύτερα σαν ντουσιέρα, από πολλά σημεία, όχι όλο το νερό στη μέση και άλλα διάφορα.
Ο cold brew καφές το ξαναλέω τώρα που άρχισα να το κοιτάω μου αρέσει πολύ σαν ιδέα και δηλώνω ότι θα ασχοληθώ. Με espresso όμως όχι (θα το λέω μέχρι να με πιστέψετε. Ή μέχρι να το διαψεύσω).
Για καλο καφε, δυο πολυ σημαντικα πραγματα μην ξεχασεις εκτος της σωστης τεχνικης και της αλεσης ακριβως πριν την παρασκευη του. (το ιδιο σημαντικα , ισως και περισσοτερο και μαλιστα δεν εχουν επιπλεον κοστος.)
-Καλο νερο χωρις μυρωδιες και χλωριο.
-Οσο το δυνατον πιο φρεσκοψημενο καφε. (αν δεν γραφει απανω η συσκευασια ημερομηνια ψησιματος, αφαιρεσε απο την ημερομηνια ληξης δυο χρονια) και οταν λεω φρεσκοψημενο, εννοω αν ειναι δυνατον, λιγων ημερων. (Για espresso θελει μετα απο 6-7 μερες για να εχει κανει degas, για να φτιαξεις τους λοιπους καφεδες, ακομα και την ιδια μερα να εχει ψηθει, ακομα καλυτερα..., αλλιως, συμβιβαζομενος καπως στη γευση, τουλαχιστον να μην εχει υπερβει το εικοσαημερο αντε μεχρι μηνα)
Κάτι εσπρέσους των 40ml και κάτι άλλα καυτά νεροζούμια σας τα χαρίζω. Κι όσο για την καφετιέρα φίλτρου της γυναίκας μου θα της προσφέρω φρεσκοαλεσμένο καφέ και να τον κάνει ό,τι νομίζει.
Τώρα κοιτάω πως θα διευκολύνω τη ζωή μου. Μάλλον με κάτι σαν το Hario Mizudashi ή το αντίστοιχο της Takeya, Japan rulez. Για 1 λίτρου το Hario έχει 20 το Takeya 38 οπότε Hario. Μέχρι να κοιμηθώ το βράδυ θα αγοράσω.