Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By kostis20
#1644 Αναβιώνω το γνωστό και σχετικά δημοφιλές topic,με ενα άρθρο που είχα γραψει παλιότερα για το γλάυκωμα...

Γλαύκωμα
Το γλαύκωμα αποτελεί ένα σημαντικότατο παράγοντα οφθαλμικής νοσηρότητας αφού μετά τον καταρράκτη αποτελεί τη δεύτερη κύρια αιτία τύφλωσης παγκοσμίως. Η συχνότητα εμφάνισης του γλαυκώματος στην Ελλάδα υπολογίζεται περίπου στο 2% του πληθυσμού, ποσοστό που αυξάνει στις μεγαλύτερες ηλικίες. Ένα σημαντικό στοιχείο είναι ότι ένα μεγάλο μέρος των ασθενών δε γνωρίζει ότι πάσχει από γλαύκωμα.
Το γλαύκωμα περιλαμβάνει μια ομάδα οφθαλμικών παθήσεων που χαρακτηρίζονται από συγκεκριμένου τύπου βλάβες στο οπτικό νεύρο, ενώ στην πλειονότητα των περιπτώσεων συνυπάρχει αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση.
Η τυπική γλαυκωματική βλάβη χαρακτηρίζεται από απώλεια της περιφερικής όρασης. Σε συνδυασμό με την αργή εξέλιξη της νόσου, καθώς και με την απουσία πόνου, ο ασθενής δεν έχει εύκολα αντιληπτά συμπτώματα, παρά μόνο σε προχωρημένα στάδια της νόσου, κάτι που κάνει επιτακτική την ανάγκη προληπτικών εξετάσεων, ιδιαίτερα σε άτομα υψηλού κινδύνου.
Υπάρχουν αρκετοί τύποι γλαυκώματος που αφορούν όλες τις ηλικίες, συμπεριλαμβανομένου του γλαυκώματος εκ γενετής (συγγενές γλαύκωμα), με το πιο συχνό να είναι το χρόνιο απλό γλαύκωμα – ανοιχτής γωνίας.
Αν και οι γλαυκωματικές βλάβες είναι μη αναστρέψιμες, η κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση μπορεί να αποτρέψει την περαιτέρω επιδείνωση του γλαυκώματος.

Παράγοντες κινδύνου
H αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση θεωρούνταν από το ευρύ κοινό ταυτόσημη με τον όρο γλαύκωμα, η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι η ενδοφθάλμια πίεση αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αλλά και εύκολα μετρήσιμους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση γλαυκωματικών βλαβών. Καλό θα είναι να θυμόμαστε όμως ότι γλαύκωμα μπορεί να παρουσιάσουν και άτομα με φυσιολογική ενδοφθάλμια πίεση, ενώ ένα άτομο που έχει αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση δεν έχει απαραίτητα και γλαύκωμα, αλλα οφθαλμική υπερτονία.
Άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι το οικογενειακό ιστορικό γλαυκώματος, η ηλικία, η φαρμακευτική αγωγή με κορτιζόνη, η μυωπία, ιστορικό τραυματισμού στο μάτι, η φυλετική καταγωγή, καθώς και το λεπτό πάχος κερατοειδούς.

Διάγνωση
Ο καλύτερος τρόπος για την έγκαιρη διάγνωση του γλαυκώματος είναι ο τακτικός οφθαλμολογικός έλεγχος. Τα άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών θα πρέπει να εξετάζονται το αργότερο κάθε δύο χρόνια, ενώ όσοι έχουν κάποιο παράγοντα κινδύνου θα πρέπει να εξετάζονται σε ετήσια βάση. Η οφθαλμολογική εξέταση για τη διάγνωση του γλαυκώματος περιλαμβάνει:
Μέτρηση της ενδοφθάλμιας πίεσης
Βυθοσκόπηση και εξέταση του οπτικού νεύρου
Εξέταση οπτικού πεδίου ώστε να εντοπιστούν πρώιμες περιφερικές αλλοιώσεις που χαρακτηρίζουν το γλαύκωμα
Εξέταση οπτικής θηλής με ΗRT για την παρουσία γλαυκωματικών αλλοιώσεων
Εξέταση οπτικών νευρικών ινών και περιωχρικών γαγγλιακών κυττάρων με ΟCT


Θεραπεία
Οι βλάβες που προκαλούνται στο οπτικό νεύρο από το γλαύκωμα δεν αποκαθίστανται. Όμως με την κατάλληλη θεραπεία μπορούμε να σταματήσουμε την εξέλιξή τους. Η θεραπεία του γλαυκώματος αποσκοπεί στην προστασία του οπτικού νεύρου μέσω της βελτίωσης της αιματώσεως του και της μείωσης της ενδοφθάλμιας πίεσης.
Φαρμακευτική θεραπεία: Η χορήγηση αντιγλαυκωματικών κολλυρίων αποτελεί το πρώτο στάδιο στην αντιμετώπιση του γλαυκώματος. Χορηγούνται καθημερινά μία ή περισσότερες φορές.
Θεραπεία με LASER: Τα τελευταία χρόνια η θεραπεία με Laser κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στην αντιμετώπιση του γλαυκώματος και η εκτέλεσή της ποικίλει ανάλογα με τον τύπο του γλαυκώματος.
Χειρουργική θεραπεία: Όταν η φαρμακευτική θεραπεία ή η θεραπεία με LASER δεν μπορεί να ρυθμίσει το γλαύκωμα, η χειρουργική επέμβαση αποτελεί το επόμενο βήμα και μπορεί να δώσει μακροχρόνια αποτελέσματα στην αντιμετώπισή του.

Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με το γλαύκωμα και η συχνή οφθαλμολογική εξέταση αποτελούν την καλύτερη θεραπευτική αντιμετώπιση του γλαυκώματος, μιας σοβαρής, «σιωπηλής» και «ύπουλης» πάθησης που, χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην τύφλωση.
Άβαταρ μέλους
By gianik
#2034 Κωστή σε ένα παιδάκι 3-4 χρονών πως γίνεται μία απλή οφθαλμολογική εξέταση?
Άβαταρ μέλους
By kostis20
#2048
giannik1977 έγραψε:Κωστή σε ένα παιδάκι 3-4 χρονών πως γίνεται μία απλή οφθαλμολογική εξέταση?

Αν υποψιαζεσαι διαθλαστικό πρόβλημα και το παιδί δε βλέπει καλά επιβαλλεται να γίνει μυδρίαση με σταγόνες και σκιασκοπία.Είναι λιγο πολύπλοκο αλλά ετσι είναι το σωστο.Οπότε υπάρχουν διαφορές σε σχέση με την εξέταση σε μεγαλύτερα άτομα,όταν υπάρχουν ευρήματα.
Επίσης κοιτάς για στραβισμό.
Άβαταρ μέλους
By PeterPan
#10240 Καλό είναι το παιδί να κάνει μια οφθαλμολογική εξέταση όταν είναι 2 ετών το αργότερο κ μεταξύ 4-5 ετών, μιας κ πρέπει να μην ξεχνούμε το ρετινοβλάστωμα... Ο Κωστής μπορεί να πει περισσότερα ως ειδικός.
Άβαταρ μέλους
By popolaros
#10247 γυαλιά ηλίου κάθε πότε πρέπει να αλλάζουμε;;;

οι φακοί χάνουν την απορροφητική τους ιδιότητα κάποια στιγμή ή όχι;

πως καταλαβαινουμε πιο ζευγαρι γυαλιων ηλιου εχει ''καλους'' φακους για αγορα;
Άβαταρ μέλους
By panos2171
#10273 Κάθε 2-3 χρόνια ανάλογα τη χρηση. Χάνουν την απορροφητικότητα ειδικα αν έχουν και πολλά γδαρσίματα.
Άβαταρ μέλους
By Zorz
#10621 Τις προάλλες πήγα να φορέσω τα γυαλιά οράσεως μου, και με το που τα άγγιξα έσπασε ο σκελετός στα 2. Αμέσως κοιτάχτηκα στον καθρέφτη, κι ευτυχώς δεν είμαι έτσι:
Εικόνα

οπότε πρέπει να πρόκειται για κόπωση μετάλλου. Από τη μια βέβαια τα έχω εδώ και μερικά χρόνια, κι έσπασαν στη γέφυρα (το σημείο που υπόκειται στη μεγαλύτερη καταπόνηση), από την άλλη όμως μου κακοφάνηκε γιατί είναι φτιαγμένα από nitinol
Εικόνα
και δεν τα πετάω απερίσκεπτα δεξιά και αριστερά. :s_no

Πήγα λοιπόν σε κατάστημα γνωστής αλυσίδας οπτικών εδώ πέρα για να τα αντικαταστήσω, κι όταν τέλειωσε η εξέταση είδα τη συνταγή μου μου έβγαλαν και έμεινα παγωτό. :s_omg Λίγο πολύ, μου έβγαλαν περίπου 2+ διόπτρες παραπάνω σε σύγκριση με τα προηγούμενα γυαλιά μου. :s_dunno

Φυσικά και είναι απόλυτα εφικτό να χειροτέρεψε η όραση μου, έλα όμως που το αποτέλεσμα μου φαίνεται εντελώς παράλογο δεδομένου ότι:
α) πήγα να αλλάξω γυαλιά γιατί χρειάζομαι καινούριο σκελετό, όχι γιατί ένιωθα ότι τα προηγούμενα δεν μου έκαναν πλέον. Αν τα προηγούμενα μου ήταν όντως 2 διόπτρες off, μάλλον θα έπρεπε να κυκλοφορώ κάπως έτσι:
Image
β) Είμαι σε μια ηλικία που η όραση μου έχει σταθεροποιηθεί εδώ και κάμποσα χρόνια
γ) Η συνταγή από τα υπάρχοντα γυαλιά είναι πράγματι παλιά, η τελευταία φορά όμως που έκανα εξέταση ήταν λιγότερο από 1 χρόνο πριν, όταν άλλαξα μάρκα φακών επαφής. Η εξέταση αυτή επιβεβαίωσε ότι η όραση μου ήταν σταθερή και τα γυαλιά μου ήταν ΟΚ.
δ) Και οι φακοί επαφής που φοράω τώρα και βλέπω ικανοποιητικά, συμπίπτουν σχεδόν με τα παλιά γυαλιά.

:s_dunno :s_omg
Άβαταρ μέλους
By Chris
#10626 Δεν ξέρω τι είναι οι διόπτρες αλλά αν δεν εμπιστεύεσαι την μέτρηση, κάνε άλλη, αλλού.
Εμένα με μέτρησε οφθαλμίατρος όταν ήθελα να αλλάξω σκελετό και τζάμια, με μέτρησε 4, έφτιαξα τα τζάμια και δεν έβλεπα τίποτα. Πήγα σε άλλον, με μέτρησε 3 και κάτι με ένα βαθμό αστιγματισμό. Έφτιαξα ξανά τζάμια με αυτά τα νούμερα και βλέπω. 100 ευρώ στα σκουπίδια όμως από τον απατεώνα

Επίσης, Κωστή είσαι οφθαλμίατρος, ε?
Είχα μυωπία γύρω στο 9-10. Έκανα laser Δεκέμβριο πριν κάποια χρόνια, την μέθοδο που τρυπάνε κατευθείαν, χωρίς να ανασηκώσουν ένα μέρος του ματιού, δεν θυμάμαι πως λέγεται. Έπεσε στο 0, και μέχρι το πάσχα είχε ανέβει εκεί που αναφέρω στην προηγούμενη παράγραφο. Τώρα είναι σταθερή εκεί. Ο γιατρός μου είπε ότι ο λόγος που ξανανέβηκε είχε να κάνει κάτι με το κολλύριο, τον χρόνο που έβαζα και το πόσο απότομα σταμάτησα να βάζω. Βέβαια έβαζα ακριβώς όπως μου είχε πει, δεν το σταμάτησα νωρίτερα ή κάτι τέτοιο. Μου πρότεινε να κάνω διορθωτική, αλλά δεν θέλω να ξαναμπαίνω σε αυτή την διαδικασία
Άβαταρ μέλους
By kostis20
#10668 @Ζorz:Όταν λές 2 + διοπτρίες εννοείς οτι έχεις υπερμετρωπία ?Πόσο χρονών είσαι?Πώς σε μέτρησε ο οπτικός?
Και εγώ θα πρότεινα να κάνεις μια επανεξέταση.
@Chris:Δύσκολο το βλέπω να οφείλεται στη λάθος χρήση των κολλυρίων.Θυμάσαι τι έβαζες?Prk λέγεται η μέθοδος.
Άβαταρ μέλους
By Chris
#10675 Δεν ήταν λάθος χρήση από μέρους μου, ακολούθησα τις οδηγίες κατά γράμμα. Δεν θυμάμαι τι κολλύριο, κάτι κορτιζονούχο. Αν θυμάμαι καλά την εξήγηση, είχε σχέση με το ότι είμαι σε ένα μικρό ποσοστό που χρειάζεται να βάζει κορτιζόνη για περισσότερο καιρό (γύρω στους 6 μήνες), και να την μειώνει σταδιακά. Με άλλα λόγια έπαθα σύνδρομο στέρησης στην κορτιζόνη (!) και μου ανέβασε την μυωπία. Υπάρχει τέτοιο πράγμα?
Άβαταρ μέλους
By panos2171
#10681 Tην PRK έκανες απ ότι καταλαβαίνω, μιας και στη Lasik σηκώνεται το flap. Έτσι όπως τα λες δε στέκουν, ή στα είπε κάπως επιστημονικά και το κατάλαβες έτσι όπως μας το είπες είτε ήταν τελείως μπακάλης.
Πάντως έχω διαβάσει πως και άλλοι είχαν αποτυχημένη επέμβαση PRK, η οποία υποτίθεται πως είναι και καλύτερη (πάλι απ όσα έχω διαβάσει στο νετ).
Άβαταρ μέλους
By Chris
#10684
panos2171 έγραψε:Έτσι όπως τα λες δε στέκουν, ή στα είπε κάπως επιστημονικά και το κατάλαβες έτσι όπως μας το είπες είτε ήταν τελείως μπακάλης.


ούτε εγώ έχω καταλήξει, ένας λόγος που δεν πάω για διορθωτική, φοβάμαι!

τουλάχιστον από το 9 στο 4 υπάρχει μεγάλη διαφορά, δεν είμαι τελείως ανάπηρος χωρίς τα γυαλια μου πλέον
Άβαταρ μέλους
By kostis20
#10699
Chris έγραψε:
panos2171 έγραψε:Έτσι όπως τα λες δε στέκουν, ή στα είπε κάπως επιστημονικά και το κατάλαβες έτσι όπως μας το είπες είτε ήταν τελείως μπακάλης.


ούτε εγώ έχω καταλήξει, ένας λόγος που δεν πάω για διορθωτική, φοβάμαι!

τουλάχιστον από το 9 στο 4 υπάρχει μεγάλη διαφορά, δεν είμαι τελείως ανάπηρος χωρίς τα γυαλια μου πλέον

Συγνώμη μιλάμε για 5 διοπτρίες διαφορά?