Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By glf
dimik έγραψε:Βάζεις μέρος των μετρητών σε ETF και ένα μέρος στο ακίνητο, το υπόλοιπο το παίρνεις δάνειο με δόση ανάλογη του ενοικίου στην περιοχή.

Δεν είναι σα να λες "πάρε δάνειο για τα αγοράσεις ETF";
Άβαταρ μέλους
By markvag
glf έγραψε:Σωστός ο otso, στο πρόγραμμα είναι να βρω φτηνό μεταχειρισμένο ασύρματο link

Νόμιζα για μία στιγμή ότι θα έγραφες: στο πρόγραμμα είναι να βρω φτηνό μεταχειρισμένο γαμπρό :lol: :lol: :lol:
Άβαταρ μέλους
By dimik
glf έγραψε:
dimik έγραψε:Βάζεις μέρος των μετρητών σε ETF και ένα μέρος στο ακίνητο, το υπόλοιπο το παίρνεις δάνειο με δόση ανάλογη του ενοικίου στην περιοχή.

Δεν είναι σα να λες "πάρε δάνειο για τα αγοράσεις ETF";
Το θέμα ειναι να καταστεί το σπίτι όσο περισσότερο γίνεται αυτοχρηματοδοτουμενη επένδυση και να έχεις και μετρητά στην άκρη για μια ώρα ανάγκης.

Τα ETF είναι καλή επιλογή σχετικά χαμηλού ρίσκου με καλύτερη απόδοση από το να τα έχεις στην τράπεζα.

Προφανώς το τελικό κέρδος δεν μπορεί κανείς να στο εγγυηθεί αλλά θα έχεις έσοδα από 2 διαφορετικές πηγές.

< >
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#857499 Δεν καταλαβαίνω γιατί μιλώντας για ακίνητα, βάζουμε στην κουβέντα επενδύσεις σε ETF. Για μένα τα ακίνητα είναι μια άλλη περίπτωση, εντελώς διαφορετική.
Στα ακίνητα, ή αγοράζεις σε ανερχόμενη περιοχή κάτι, το οποίο θ'αυξήσει την αξία του συν τω χρόνω, ή θα αγοράσεις κάτι που σε κάποια χρόνια θα δοθεί αντιπαροχή ή θα πουληθεί σε πολλαπλάσια αξία.
Το να επενδύσεις σε κάτι που μόλις και μετά βίας βγάζει την διαφορά από την κατάθεση στην τράπεζα, αν το δεις με ψυχρή λογική, δεν βγάζει νόημα.
Διαφωνώ με τον glf: για μένα είναι πολύ καλύτερα να έχω 55Κ παρκαρισμένα σε μια τράπεζα με κάποιο επιτόκιο, παρά ένα ακίνητο που μπορεί να μην αυξάνει αξία. Δηλαδή, όταν αγοράσαμε σπίτι, ακριβώς για να μειώσω τα ρίσκα, έψαξα αρκετά ν'αγοράσω κάτι που θα αύξανε την αξία του. Έπεσα και σε καλή εποχή που πρακτικά όλοι όσοι αγοράσαμε τότε, αγοράσαμε 15% φθηνότερα από όσους αγοράσαν ένα χρόνο αργότερα, ενώ σήμερα, η διαφορά έχει μεγαλώσει κι άλλο.
Πρακτικά, ένα διαμέρισμα στην περιοχή μου στον ίδιο όροφο πωλείται σήμερα περίπου 40% παραπάνω από την τιμή που αγοράσαμε, άρα και το δικό μας θα πιάσει εύκολα ένα 30% επιπλέον από την τιμή αγοράς.
Αν πάρουμε το σενάριο λοιπόν πως κάποιος αγοράζει ένα ακίνητο και τα 2/3 είναι δάνειο και ας πούμε πως το νοίκι του πληρώνει την δόση. Αν η τιμή του διαμερίσματος αυξάνει, είναι βέβαιο πως το νοίκι θα αυξάνεται και δεν θα μειώνεται, και σχεδόν βέβαιο πως ο νοικάρης ακόμη και αν φύγει, θα βρεθεί άλλος, οπότε η δόση θα συνεχίσει να πληρώνεται χωρίς πρόβλημα.
Αντιθέτως, αν το ακίνητο είναι σε περιοχή με αξίες που πέφτουν, τότε ούτε ο ενοικιαστής είναι δεδομένος, ούτε πως το ύψος του ενοικίου θα είναι σταθερό κλπ κλπ.

Νομίζω όλα τα παραπάνω έγιναν σαφή μέσα στην κρίση. Από εκεί και πέρα, επένδυση είναι πάντα αυτά που μας περισσεύουν. Άρα, στην τελική, ακόμη και αν δεν βγει, δεν έγινε και τίποτε. Το σπίτι που μένουμε επίσης, αρκεί να μην ερημώσει η περιοχή, νομίζω κάπου στην Θεσσαλονίκη υπάρχει περιοχή που χτίστηκαν κάποτε κάποια σπίτια, αλλά τελικά είναι λίγο πόλη φάντασμα.
https://www.vice.com/el/article/qkz8k7/ ... ssalonikhs

Το άρθρο είναι παλιό, θα είχε ενδιαφέρον να δούμε τι απόγιναν όλα αυτά σήμερα.
Από μια ματιά στο Google, δεν θα το έλεγα και ζηλευτό μέρος να ζεις....
https://www.google.com/maps/place/%CE%9 ... ?entry=ttu
Άβαταρ μέλους
By dimik
#857501 Κι εγώ αυτό λέω, αντί να μείνει κάποιος χωρίς μετρητά καλύτερα να δώσει μέρος αυτών + δάνειο εφόσον το ακίνητο θα αποφέρει την δόση από τα ενοίκια. Εκεί θέλει καλή έρευνα, στην μελλοντική απόδοση του ακινήτου.

Σε βάθος χρόνου όμως θα έχει κερδίσει τους τόκους από τα μετρητά + την αξία του ακινήτου με ρίσκο τα λίγα μετρητά που έδωσε στην αρχή.
Επίσης τα μετρητά που απομένουν είναι πάντα ένα μαξιλάρι ασφαλείας που κάνει το ρίσκο μικρότερο, πχ δεν μπορεί να πληρωθεί η δόση για μερικούς μήνες.

Τα ETF είναι ένα παράδειγμα για τοποθέτηση των μετρητών που θα μείνουν αντί τράπεζας.
Άβαταρ μέλους
By glf
Anonymous Founder έγραψε:Το σπίτι που μένουμε επίσης, αρκεί να μην ερημώσει η περιοχή, νομίζω κάπου στην Θεσσαλονίκη υπάρχει περιοχή που χτίστηκαν κάποτε κάποια σπίτια, αλλά τελικά είναι λίγο πόλη φάντασμα.
https://www.vice.com/el/article/qkz8k7/ ... ssalonikhs

Το άρθρο είναι παλιό, θα είχε ενδιαφέρον να δούμε τι απόγιναν όλα αυτά σήμερα.
Από μια ματιά στο Google, δεν θα το έλεγα και ζηλευτό μέρος να ζεις....
https://www.google.com/maps/place/%CE%9 ... ?entry=ttu

Ναι περνάω από εκεί γύρω όταν πάμε καμιά φορά στα κοιμητήρια και πραγματικά είναι σκόρπιες πολυκατοικίες στο πουθενά.
Άβαταρ μέλους
By glf
Anonymous Founder έγραψε:Δεν καταλαβαίνω γιατί μιλώντας για ακίνητα, βάζουμε στην κουβέντα επενδύσεις σε ETF. Για μένα τα ακίνητα είναι μια άλλη περίπτωση, εντελώς διαφορετική.
Στα ακίνητα, ή αγοράζεις σε ανερχόμενη περιοχή κάτι, το οποίο θ'αυξήσει την αξία του συν τω χρόνω, ή θα αγοράσεις κάτι που σε κάποια χρόνια θα δοθεί αντιπαροχή ή θα πουληθεί σε πολλαπλάσια αξία.
Το να επενδύσεις σε κάτι που μόλις και μετά βίας βγάζει την διαφορά από την κατάθεση στην τράπεζα, αν το δεις με ψυχρή λογική, δεν βγάζει νόημα.
Διαφωνώ με τον glf: για μένα είναι πολύ καλύτερα να έχω 55Κ παρκαρισμένα σε μια τράπεζα με κάποιο επιτόκιο, παρά ένα ακίνητο που μπορεί να μην αυξάνει αξία. Δηλαδή, όταν αγοράσαμε σπίτι, ακριβώς για να μειώσω τα ρίσκα, έψαξα αρκετά ν'αγοράσω κάτι που θα αύξανε την αξία του. Έπεσα και σε καλή εποχή που πρακτικά όλοι όσοι αγοράσαμε τότε, αγοράσαμε 15% φθηνότερα από όσους αγοράσαν ένα χρόνο αργότερα, ενώ σήμερα, η διαφορά έχει μεγαλώσει κι άλλο.
Πρακτικά, ένα διαμέρισμα στην περιοχή μου στον ίδιο όροφο πωλείται σήμερα περίπου 40% παραπάνω από την τιμή που αγοράσαμε, άρα και το δικό μας θα πιάσει εύκολα ένα 30% επιπλέον από την τιμή αγοράς.
Αν πάρουμε το σενάριο λοιπόν πως κάποιος αγοράζει ένα ακίνητο και τα 2/3 είναι δάνειο και ας πούμε πως το νοίκι του πληρώνει την δόση. Αν η τιμή του διαμερίσματος αυξάνει, είναι βέβαιο πως το νοίκι θα αυξάνεται και δεν θα μειώνεται, και σχεδόν βέβαιο πως ο νοικάρης ακόμη και αν φύγει, θα βρεθεί άλλος, οπότε η δόση θα συνεχίσει να πληρώνεται χωρίς πρόβλημα.
Αντιθέτως, αν το ακίνητο είναι σε περιοχή με αξίες που πέφτουν, τότε ούτε ο ενοικιαστής είναι δεδομένος, ούτε πως το ύψος του ενοικίου θα είναι σταθερό κλπ κλπ.

Οκ ας πάμε στα βασικά. Το ξαναλέω, δεν είμαι κανένας εξπερ στα ακίνητα, βασική οικονομική και.. κοινή λογική έχω απλά.
Να πούμε λοιπόν πως άλλο πράγμα είναι να ανέβει η αξία του ακινήτου λόγω.. θέσης και οικονομικής συγκυρίας και άλλο πράγμα είναι τα.. έσοδα του ιδιοκτήτη από τα ενοίκια.
Εκτός και αν στην υπόθεση που κάνουμε λέμε ότι φόροι και τυχόν έξοδα είναι ίσα βάρκα ίσα γυαλός με τα ενοίκια οπότε καλύτερα να τα είχα αφήσει στην τράπεζα. (στη δική μου περίπτωση βέβαια τράπεζα =0,1% γιατί μιλάμε για senior καταστάσεις, δεν παίζει να έμπαινε αυτό το κεφάλαιο σε επιθετικές καταθέσεις :lol: )

Η το πιο απλό HF. Χθες ήρθε το πρώτο 250αρι από την επένδυση των 55Κ. 3000€ το χρόνο μείον φορολογία και ΕΝΦΙΑ είναι 2600€ καθαρά. 4,8% καθαρή απόδοση χωρίς κανένα κίνδυνο να χάσω το.. κεφάλαιο.

Τώρα σου λέω έχω χάσει 7-8 χιλιάρικα παλιότερα από αξιόγραφα της τράπεζας Κύπρου, άσε τι να λέμε.
Τι έδινε για επιτόκιο άραγε και πήγαμε και τα παρκάραμε εκεί; ούτε που θυμάμαι. 2-3% πιο πολύ από τον καταθετικό λογαριασμό;
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#857603 Κοίτα, ξαναλέω κάθε επένδυση είναι διαφορετική και ειδικά στα ακίνητα, ακόμη πιο διαφορετική. Εγώ ως κάποιος που δεν είχε ποτέ ακίνητο, όταν αγόρασα ήμουν διπλά και τριπλά προσεκτικός. Το κυριότερο που ήθελα να λύσω είναι στην στραβή (πχ χάνω την δουλειά μου) τι κάνω; Φεύγω για εξωτερικό για παράδειγμα και το σπίτι τι γίνεται; Μπορώ να το πουλήσω; Μπορώ να το νοικιάσω; Γιατί θα πρέπει να πληρώνεται μια δόση στην τράπεζα.

Επίσης, ένα σπίτι δεν έχει μόνον έσοδα, αλλά και έξοδα. Μπορεί να γίνει μια ζημιά για παράδειγμα, πχ ένας καυστήρας πετρελαίου σε ένα παλιό σπίτι. Ή να πλημμυρίσει η κουζίνα και να καταστρέψει τα ντουλάπια. Μια ακριβή επισκευή μπορεί να φτάσει κάποια χιλιάρικα, άρα να σου φάει τα έσοδα μιας χρονιάς.

Το βασικό είναι σ'αυτά πώς νιώθεις εσύ καλύτερα και πιο σίγουρος. Και ποιες είναι οι προσλαμβάνουσές σου. Να σου πω ένα προσωπικό παράδειγμα: οι παππούδες μου από τον πατέρα μου, όλη τους την ζωή αγόραζαν αγροτεμάχια στο χωριό. Σήμερα η αξία τους είναι μηδέν. Κυριολεκτικά. Οι γονείς μου τα άφησαν εκτός των δηλώσεών τους, και το ίδιο σκοπεύω να κάνω κι εγώ. Μόνον το κτήμα που έχει το σπίτι στο χωριό, το οποίο θα το κληρονομήσει ο αδερφός μου, γιατί αυτού του αρέσει, εγώ έχω πει πως δεν θέλω τίποτε απολύτως από εκεί.

Αντίστοιχα και ένα προάστιο μιας μεγάλης πόλης, μπορεί να πάρει αξία, μπορεί και όχι. Πχ το Σταυράκι στα Γιάννενα. Ειλικρινά δεν έχω καταλάβει γιατί να πάει κάποιος εκεί, είναι χάλια, δεν έχει θέα, είσαι πίσω από το βουνό δεν βλέπεις τίποτε, έχεις χειρότερο καιρό από τα Γιάννενα. Η Αμφιθέα με φοβερή θέα, ήδη έχει ανεβεί σε αξία, ειδικά όταν το κέντρο των Ιωαννίνων, είναι πανάκριβο και δεν πρόκειται ποτέ να πέσει γιατί δεν υπάρχουν οικόπεδα.

Αν κάπου διαφωνώ, είναι στο παρακάτω:
Η το πιο απλό HF. Χθες ήρθε το πρώτο 250αρι από την επένδυση των 55Κ. 3000€ το χρόνο μείον φορολογία και ΕΝΦΙΑ είναι 2600€ καθαρά. 4,8% καθαρή απόδοση χωρίς κανένα κίνδυνο να χάσω το.. κεφάλαιο.

Ο κίνδυνος να χάσεις το κεφάλαιο υπάρχει: αν χρειαστεί να πουλήσεις το σπίτι, και το σπίτι δεν πουλιέται γιατί κανείς δεν ενδιαφέρεται να το αγοράσει. Προφανώς και σε αυτή την περίπτωση το αρχικό κεφάλαιο έχει γίνει ένα σπίτι, άρα δεν είναι μηδενικής αξίας, από την άλλη, κι εγώ έχω ένα σπίτι στο χωριό θεωρητικά, εγώ δεν θα πάω να μείνω ποτέ, κανείς δεν ενδιαφέρεται να το αγοράσει, άρα πόση αξία έχει; Μήπως 0 (μηδέν);
:s_blush

Τα παραπάνω δεν τα λέω για να μειώσω τις επενδύσεις σε ακίνητα, παραδοσιακά, τα ακίνητα ήταν η πιο ασφαλής επένδυση για την μέση τάξη και σχεδόν όλοι επέλεξαν να αγοράσουν ένα σπίτι να το περάσουν στα παιδιά τους. Απλώς δεν είναι όλα τα ακίνητα ίδια. Κάνουμε την ίδια κουβέντα σχεδόν καθημερινά με φίλο που ψάχνουν ακίνητο ετούτη την εποχή και δεν μπορούν να βρουν κάτι καλό.
:s_biggrin
Άβαταρ μέλους
By glf
#857606 Σκέψου ότι είναι.. 3 χλμ από την κεντρική πλατεία της Κοζάνης :)
Δε πρόκειται να χάσει αξία λόγω θέσης, ίσα ίσα.

Και για ζημιές κτλ , μπρίκια κολλάμε; Να σκίσω τα πτυχία μου.
Τα φουσκωμένα πλακάκια άντε να έδωσα 50€ για υλικά.

Γενικά δε το βλέπω ότι θα το πουλήσω, οκ πότε δεν ξέρεις αλλά το σχέδιο λέω.
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
glf έγραψε:Σκέψου ότι είναι.. 3 χλμ από την κεντρική πλατεία της Κοζάνης :)
Δε πρόκειται να χάσει αξία λόγω θέσης, ίσα ίσα.

Και για ζημιές κτλ , μπρίκια κολλάμε; Να σκίσω τα πτυχία μου.
Τα φουσκωμένα πλακάκια άντε να έδωσα 50€ για υλικά.

Γενικά δε το βλέπω ότι θα το πουλήσω, οκ πότε δεν ξέρεις αλλά το σχέδιο λέω.

Προσωπικα το βλεπω σαν μια χαρα κινηση για εσενα. Καλοριζικο. Ο ΗΦ ειναι αλλη περιπτωση και απο μεριας του το βλεπει διαφορετικα και εχει δικιο. Γενικα δεν υπαρχει μονο μια αληθεια σε αυτα

Εγω πχ δεν μπορεσα ποτε να δω σαν επενδυση το σπιτι που θα μενω, γιατι ποτε δεν υπηρχε το ενδεχομενο να με στειλει η δουλεια στο εξωτερικο ή και σε αλλη πολη και γιατι οσο και να ανεβουν οι τιμες οταν πουλησεις το σπιτι σου δεν αγοραζεις καινουργιο αντιστοιχο σε παρομοια περιοχη.

Ακομα κι οταν για λιγο εξετασαμε το σεναριο αυτο, το σπιτι θα νοικιαζοταν ευκολα σε τιμη που θα υπερκαλυπτε, δανειο, εφορια και ΕΝΦΙΑ.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#857608 Η κουβέντα προφανώς γίνεται για να... γίνεται και να γινόμαστε όλοι λίγο σοφότεροι, διαβάζοντας μια άλλη άποψη. Προσωπικά, είμαι ανοιχτός σε οτιδήποτε και αυτό που είναι καλό για μένα, δεν είναι καλό για άλλους (ή όλους).
Πχ όλοι οι... συμπατριώτες μου, μου είπαν πως δίνω πολλά λεφτά για... διαμέρισμα. Πολλοί Γιαννιώτες που ξέρω, μένουν σε μονοκατοικίες λίγο έξω από την πόλη. Εμένα αυτό δεν μου λέει τίποτε, το να είμαι στα Γιάννενα και να πρέπει να είμαι σε ένα αμάξι, είναι χάλια. Προτιμώ το κέντρο και να πάω παντού με τα πόδια.

Σχεδόν όλοι οι συγγενείς μου μένουν σε μονοκατοικίες τέτοιες, προτιμούν την ανεξαρτησία-αυτονομία και τα πολλά τετραγωνικά, παρά το διαμέρισμα στο κέντρο. Δεκτό, καμία αντίρρηση. Είχε έρθει ο θείος μου κάποια στιγμή σε έναν γνωστό του που έμενε Γλυκά Νερά και... ενθουσιάστηκε! Μου λέει, μονοκατοικία, (σκάρτη) μισή ώρα από το Σύνταγμα, γαμάτο. Ε, όταν του εξήγησα πως δεν είναι τόσο απλό και δεν είναι όλα ρόδινα, το ξανασκέφτηκε.

Αντίστοιχα, αν πας πιο έξω, μιλάμε με αστεία λεφτά κάποια στιγμή αγόραζες τρελό σπίτι. Πεντέλη ή και πιο κοντά, με 300Κ σπίτι, σπίτι τεράστιο, αυλή κλπ. Αλλά είσαι στην μέση του πουθενά, και πρέπει να μπεις σε αμάξι για να πας στο περίπτερο.
Αν γνωρίζαμε όλοι ποια είναι η σωστή επένδυση, θα είχαμε γίνει πλούσιοι. Προσωπικά, είμαι χαρούμενος πως το ρίσκο που ανέλαβα το 2019, μέχρι στιγμής μου έχει βγει απόλυτα και η αποπληρωμή του δανείου, δεν με ζορίζει και βγαίνει. Τα υπόλοιπα περισσεύουν.

Είμαι βέβαιος πως και ο glf έχει κάνει την σωστή επένδυση γι'αυτόν, γιατί είναι πρώτα και κύρια χαρούμενος! :)
Άβαταρ μέλους
By mousatos
#857611 ΗΦ έτυχε να μην έχεις κάποιον ψυχασθενή από πάνω σου στην πολυκατοικία. Ο δικός μου συνταξιούχος ψυχάκιας έχει ενα σκασμό λεφτά από τη Γερμανία . Λοιπόν έχει αλλάξει όλα τα πλακάκια σε πατώματα μέσα-έξω , μπάνιο 2 φορές. και κάθε μήνα κάτι μαστορεύει μέσα στο διαμέρισμα αφού έτσι τη βρίσκει και δε θέλει να κάθεται . Βασικά το διαμέρισμα το έχει κάνει συνεργείο. Μέρα-παρά-μέρα ακούς μπλάκ & ντέκερ να τρυπάνε , σφυριά να κοπανάνε και σίδερα να τρίβονται αφού δοκιμάζει πατέντες στον ατομικό του καυστήρα πέλετ .
Τελευταία επεξεργασία από mousatos και 27 Φεβ 2024, 13:59, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
By George_Prix
#857612 Βασικα καποιος που επενδυει τα λεφτα του σε γη δε σκεφτεται μονο αν θα εχει καποιο μελλοντικο οφελος σε σχεση με το να καθοντουσαν τα λεφτα του στην τραπεζα...

Κυριως σκεφτεται οτι το να καθονται στην τραπεζα με μηδενικο επιτοκιο ειναι εντελως αχρηστο και φυσικα εμπεριεχει και καποιο ρισκο. Σου κανει ενα κουρεμα η τραπεζα... Εχουμε καμια υποτιμηση του νομισματος... Και μενεις με το μακρυτερο εκ των τριων στο χερι.

Ενω η αξια της γης συνήθως αυξανεται και την αφηνεις και κληρονομια στα παιδια σου!
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
mousatos έγραψε:ΗΦ έτυχε να μην έχεις κάποιον ψυχασθενή από πάνω σου στην πολυκατοικία. Ο δικός μου συνταξιούχος ψυχάκιας έχει ενα σκασμό λεφτά από τη Γερμανία . Λοιπόν έχει αλλάξει όλα τα πλακάκια σε πατώματα μέσα-έξω , μπάνιο 2 φορές. και κάθε μήνα κάτι μαστορεύει μέσα στο διαμέρισμα αφού έτσι τη βρίσκει και δε θέλει να κάθεται . Βασικά το διαμέρισμα το έχει κάνει συνεργείο.

Η δική μου στατιστική λέει πως σε κάθε πολυκατοικία, θα υπάρχει τουλάχιστον ένας ψυχασθενής. Και στην τωρινή έχουμε μία. Αλλά οι 3/5 έχουμε καλή σχέση, ενώ ο άλλος απλώς λείπει και ακολουθεί, οπότε δεν υπάρχει θέμα.
Ο ψυχασθενής δεν χρειάζεται να είναι στο ίδιο κτήριο, και δίπλα σου ή και απέναντι να είναι, θα σου πρήξει τα @@.
Αυτό, είναι λογικό, όταν ζεις σε πόλεις. Αν θέλεις να έχεις την ησυχία σου, πάρε ένα κτήμα και ζήσε μακριά από πόλεις και χωριά, δεν γίνεται αλλιώς.