Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By Χρήστος Λάππας
Anonymous Founder έγραψε:Ο τύπος δεν υπολογίζει το κόστος του επενδεδυμένου κεφαλαίου, κοινώς τι θα χάσεις από τόκους, αν βγάλεις τα λεφτά από την τράπεζα για να αγοράσεις το ακίνητο.

@@ θα χάσεις από την τράπεζα. Τα επιτόκια είναι αστεία. Εκτος και αν μιλάμε ξέρω για κανένα κεφάλαιο 20 εκατομυρίων, όποτε, ναι, μπορούν να μαζευτούν σημαντικά πόσα.
Άβαταρ μέλους
By Chris
#857305 Το 3% το χρόνο σε βάθος 30ετιας μεταφράζεται σε 50% της αξίας αγοράς. Αγοράζεις κάτι 100k, το πληρώνεις στην τράπεζα 150k
Άβαταρ μέλους
By GTS
Chris έγραψε:Το 3% το χρόνο σε βάθος 30ετιας μεταφράζεται σε 50% της αξίας αγοράς. Αγοράζεις κάτι 100k, το πληρώνεις στην τράπεζα 150k

Εξαρταται ποσο ειναι ο πληθωρισμος. Με πληθωρισμο 10-15% σου στοιχηζει πολυ λιγοτερο.
Άβαταρ μέλους
By glf
Anonymous Founder έγραψε:Οι μονοκατοικίες μεγιστοποιούν την επένδυση όταν...γίνονται πολυκατοικίες.
Αλλιώς, έχουν αυξημένο κόστος συντήρησης, ενώ δε νοικιάζονται το ίδιο εύκολα.
5% απόδοση, είναι τυπική για επένδυση σε ακίνητα, μπορεί να είναι και περισσότερο αν αγοράσεις φθηνά.
Πάντα πρέπει να γίνει σε αντιδιαστολή με το επενδεδυμένο κεφάλαιο σε τράπεζα (δεν θα πω σε χρηματιστήριο γιατί εκεί υπάρχει πολύ μεγάλο ρίσκο).

Θεωρώ ρίσκο πάντως αν μιλάμε για αγορά εκτός αστικού ιστού, γιατί μονοκατοικία μου κάνει κλικ πως είναι σε χωριό /εκτός πόλης.

Μέσα έπεσες, σπίτι σε χωριό, αλλά πρακτικά προάστιο της Κοζάνης.

Νοικιάστηκε 5 μέρες αφότου έβαλα την αγγελία στο spitogato..

Ξαναλέω πως το 5% είναι καθαρό, έχω υπολογίσει φορολογίες.

Μιλάμε για low budget καταστάσεις προφανώς. Τα μόνα συμμαζεματα που ήθελε ήταν λίγα κεραμίδια που εντελώς τυχαία είχα ακριβώς την ιδια παρτίδα στην άκρη και λίγα φουσκωμένα πλακάκια που τώρα τα τακτοποιώ το ΣΚ.
Αλλιώς είναι σε πολύ καλή κατάσταση, κουφώματα πλαστικά αδουλευτα, καινούργιο θερμοσίφωνο, λέβητας με καταγραφή συντηρήσεων.
Δε βλέπω δηλαδή άμεσα έξοδα αναβάθμισης στη 10ετια.

Οπότε βλέπω ότι μάλλον θα βγει σωστή επένδυση. Το κεφάλαιο ήταν γονική παροχή lol
Άβαταρ μέλους
By glf
Χρήστος Λάππας έγραψε:@@ θα χάσεις από την τράπεζα. Τα επιτόκια είναι αστεία. Εκτος και αν μιλάμε ξέρω για κανένα κεφάλαιο 20 εκατομυρίων, όποτε, ναι, μπορούν να μαζευτούν σημαντικά πόσα.

Αυτό ήταν το σκεπτικό. Αντί να είναι στην τράπεζα, να γίνουν μια ασφαλής επένδυση σε οικόπεδο με σπίτι.
Ε αν γίνει σεισμός και πέσει σου μένει το οικόπεδο: )
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
glf έγραψε:
Anonymous Founder έγραψε:Οι μονοκατοικίες μεγιστοποιούν την επένδυση όταν...γίνονται πολυκατοικίες.
Αλλιώς, έχουν αυξημένο κόστος συντήρησης, ενώ δε νοικιάζονται το ίδιο εύκολα.
5% απόδοση, είναι τυπική για επένδυση σε ακίνητα, μπορεί να είναι και περισσότερο αν αγοράσεις φθηνά.
Πάντα πρέπει να γίνει σε αντιδιαστολή με το επενδεδυμένο κεφάλαιο σε τράπεζα (δεν θα πω σε χρηματιστήριο γιατί εκεί υπάρχει πολύ μεγάλο ρίσκο).

Θεωρώ ρίσκο πάντως αν μιλάμε για αγορά εκτός αστικού ιστού, γιατί μονοκατοικία μου κάνει κλικ πως είναι σε χωριό /εκτός πόλης.

Μέσα έπεσες, σπίτι σε χωριό, αλλά πρακτικά προάστιο της Κοζάνης.

Νοικιάστηκε 5 μέρες αφότου έβαλα την αγγελία στο spitogato..

Ξαναλέω πως το 5% είναι καθαρό, έχω υπολογίσει φορολογίες.

Μιλάμε για low budget καταστάσεις προφανώς. Τα μόνα συμμαζεματα που ήθελε ήταν λίγα κεραμίδια που εντελώς τυχαία είχα ακριβώς την ιδια παρτίδα στην άκρη και λίγα φουσκωμένα πλακάκια που τώρα τα τακτοποιώ το ΣΚ.
Αλλιώς είναι σε πολύ καλή κατάσταση, κουφώματα πλαστικά αδουλευτα, καινούργιο θερμοσίφωνο, λέβητας με καταγραφή συντηρήσεων.
Δε βλέπω δηλαδή άμεσα έξοδα αναβάθμισης στη 10ετια.

Οπότε βλέπω ότι μάλλον θα βγει σωστή επένδυση. Το κεφάλαιο ήταν γονική παροχή lol

Εντύπωση μου κάνει, να πω την αλήθεια μου. Εκτός αν το ενοίκιο ήταν τέρμα χαμηλό. Αν θέλεις, μας λες λίγο στο περίπου για τι ποσά μιλάμε.
Υποθέτω αγορά κάτω από 100Κ, ίσως και πολύ πιο κάτω, και ενοίκιο κάτω από 300€;
Ή είμαι πολύ εκτός;
Για πόσα χρόνια έχεις κάνει τους υπολογισμούς;
Άβαταρ μέλους
By glf
#857341 Αγορά φόροι έξοδα πήγαν 54Κ και ενοίκιο στα 250€.
420τμ οικόπεδο με 2 αποθήκες και ο νεαρός κιόλας ενοικιαστής τα θέλει και αυτά, του έρχεται κουτί το σπίτι.
Σκέψου ότι θα αφήσει το διαμέρισμα στην πόλη που λογικά θα έχει και μεγαλύτερο νοίκι και θα έχει αυλή για μαστορεματα.
Άβαταρ μέλους
By otso
#857344 Καποιος τυχερος θα το παρει προικα , θαναι και υπεραυτοματο απ τον πεθερο και οικιακη βοηθο την alexa . Μ αρεσει ο παλιακος τροπος σκεψης .Ελπιζω να το εκτιμησει και να σε γηροκομησει σωστα .
Άβαταρ μέλους
By glf
#857351 Σωστός ο otso, στο πρόγραμμα είναι να βρω φτηνό μεταχειρισμένο ασύρματο link γιατί υπάρχει οπτική επαφή με το δικό μου σπίτι οπότε θα μπει και αυτό στην εφαρμογή μου smart home.
Τζάμπα έχω στήσει τόσα σερβεράκια;
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#857375 Πολύ καλό deal, αλλά επιμένω πως την διαφορά θα την κάνει αν πουληθεί αργότερα σε αρκετά καλύτερη τιμή, η απόδοση του 5% δεν είναι κάτι που δεν θα βρεις κι αλλού.
https://www.apple.com/newsroom/2023/04/ ... rcent-apy/
Α, επίσης μετράει αν το δεις σαν δωρεά προς τα παιδιά κλπ.
Με 54Κ πάντως πουθενά δεν παίρνεις κάτι καλό σε πόλη κλπ, επομένως νομίζω είναι λίγο no brainer η επιλογή : όσο τα ενοίκια θα αυξάνουν στην πόλη, κάποιοι θα αναγκαστούν να έρχονται πιο έξω.
Το μόνο που θα με ανησυχούσε μελλοντικά είναι μην έρθει καμιά χοντρή κρίση στην περιοχή λόγω πολιτικής κυβέρνησης για κλείσιμο σχολών όπως ασφαλώς και το σταμάτημα του λιγνίτη.
Αλλά ακόμη κι έτσι σου μένει το σπίτι.
:s_howdy
Άβαταρ μέλους
By glf
#857387 Αυτό συζητάμε. Σαν επένδυση. Να βάλω πχ 50Κ στην ... Trade Republic και να έχω το άγχος ότι βλέπω το κεφάλαιο μόνο στο κινητό για 3,5% ή να έχω ένα μικρό σπιτάκι στην άλλη άκρη του χωριού με το γνωστό άγχος να έχεις σωστό νοικάρη;
Δε λεω, πιο εύκολο το πρώτο δεν ακούγεται;
Άβαταρ μέλους
By GTS
glf έγραψε:Αυτό συζητάμε. Σαν επένδυση. Να βάλω πχ 50Κ στην ... Trade Republic και να έχω το άγχος ότι βλέπω το κεφάλαιο μόνο στο κινητό για 3,5% ή να έχω ένα μικρό σπιτάκι στην άλλη άκρη του χωριού με το γνωστό άγχος να έχεις σωστό νοικάρη;

Γιατι 3.5%? εγω ακουσα για 4.9%

Σε χωριο που δεν ειναι τουριστικο εγω δεν θα εκανα ποτε "επενδυση". Πχ Τριπολη οταν η ΔΕΗ στην Μεγαλοπολη εδινε 3500 καθαρα το μηνα σε ανειδικευτους εργατες εχτιζαν ολοι σπιτια. Οταν αποφαιστηκε να σταματησουν τα λιγνιτικα ολη η περιοχη μαραζωσε οικονομικα.
Άβαταρ μέλους
By dimik
glf έγραψε:Αυτό συζητάμε. Σαν επένδυση. Να βάλω πχ 50Κ στην ... Trade Republic και να έχω το άγχος ότι βλέπω το κεφάλαιο μόνο στο κινητό για 3,5% ή να έχω ένα μικρό σπιτάκι στην άλλη άκρη του χωριού με το γνωστό άγχος να έχεις σωστό νοικάρη;
Βάζεις μέρος των μετρητών σε ETF και ένα μέρος στο ακίνητο, το υπόλοιπο το παίρνεις δάνειο με δόση ανάλογη του ενοικίου στην περιοχή.

Στα 20-30 χρόνια έχεις και το σπίτι δικό σου και τα μετρητα.

Απαραίτητη προϋπόθεση να μπορείς να καλύψεις το ρίσκο και τα έξοδα, πχ την δόση αν μείνεις χωρίς νοικαρη, πιθανή πτώση ενοικίων, την συντήρηση, τους φόρους κοκ

Αλλά αν σου έχουν μείνει αρκετά μετρητα μπορείς να το κάνεις ούτως ή άλλως μέσω αυτών σε περίπτωση ανάγκης.

Με λίγα λόγια χρησιμοποίησε τα μετρητά ως εργαλείο και όχι ως ανταλλακτική αξία

< >