bibendum έγραψε:Νομιζω εχει χαθει το νοημα της συζητησης και μεταφερθηκε αλλου.
Και 10k το μηνα να βγαζεις η πραγαμτικοτητα ειναι οτι η Αθηνα ειναι μια πολη 5.000.000 κατοικων χωρις ΜΜΜ. Θες να πας μια βολτα και πρεπει να πας με αυτοκινητο. Η στην καλυτερη να παρεις το αυτοκινητο και να πας στο πλησιεστερο μετρο αν βολευει ο προορισμος.
+1
αν δεν μπορείς να μετακινηθείς εντος της πόλης σε εύλογο χρονικό διάστημα
αν δεν υπάρχουν αρκετοί χώροι διασκέδασης-χαλάρωσης-αναψυχής σε σχετικά κοντινή ακτίνα
αν υπάρχει βρωμιά, δυσωδία και ηχορύπναση
αν πρέπει να τρως στην μάπα άπειρη γραφειοκρατία για το καθετί
αν φοβάσαι για την ασφάλεια σου
σε διαφορετική σειρά για τον καθένα συν ίσως κάποιοι ακόμα διαφορετικοί παράγοντες που εξαρτώνται από προσωπικά γούστα, είναι σημαντικοί για την ποιότητα ζωής σε μια πόλη.
Το οικονομικό παίζει σίγουρα τον ρόλο του αλλά σίγουρα είναι και διαφορετικό να είσαι χαμηλόμισθος και να έχεις τα παραπάνω πλεονεκτήματα στον τόπο που ζεις από το να πρέπει επιπλέον να τα υποστείς.
Η κουβέντα δεν έχει να κάνει με το πόσα παίρνει ο καθένας, με το αν μπορεί/πρέπει/θέλει να φύγει από την χώρα ούτε λέμε οτι όσοι φύγαμε είμαστε μάγκες, ίσα ίσα όποιος μπορεί και τα ανέχεται αυτά χωρίς να τον ενοχλούν τόσο ώστε να τα βροντήξει, μπράβο του και είναι πιο μάγκας που τα καταφέρνει.
GTS έγραψε:Σχετικα με το εισοδημα ακουω διαφορα οτι για να ζησεις καλα στην Αθηνα θελεις 4-5 χιλ καθαρα τον μηνα, που ελαχιστοι βρσικονται σε αυτα τα χρηματα ενω εξωτερικο ειναι μαλλον ποιο προσιτο να τα παρεις.
Που στην Αθήνα? Τι εννοούμε καλά?
Πόσα άτομα ζουν με αυτά τα 4-5 χιλιάρικα?
dimik έγραψε:
Το οικονομικό παίζει σίγουρα τον ρόλο του αλλά σίγουρα είναι και διαφορετικό να είσαι χαμηλόμισθος και να έχεις τα παραπάνω πλεονεκτήματα στον τόπο που ζεις από το να πρέπει επιπλέον να τα υποστείς.
Το οικονομικο παιζει τον πρωτο ρολο. Αν εξαιρεσουμε αυτους που πρωτα εφυγαν για σπουδες, βρηκαν δουλεια μετα και οι επιλογες τους τους κρατησαν εξω, οι υπολοιποι εφυγαν για καλυτερη δουλεια-προοπτικες.
Ποσοι θα εφευγαν απο την Ελλαδα για να δουλεψουν σε ΣΜ? Ποσοι υπαλληλοι θα πηγαιναν εξω να κανουν την ιδια δουλεια με εδω; Απλα για να ζουν στην Βιεννη, στο Παρισι, στην Βαρκελωνη και οπου αλλου; Κανενας;
Fiat Panda 7,6l/100km
Αυτό που αναμφίβολα έχει η Αθήνα (για όλους) είναι στιγμές. Υπάρχουν στιγμές που στάνταρ θα πεις "είναι ωραία η πουτάνα". Τις περισσότερες βέβαια, θα κατεβάζεις καντήλια.
bibendum έγραψε:Νομιζω εχει χαθει το νοημα της συζητησης και μεταφερθηκε αλλου.
Και 10k το μηνα να βγαζεις η πραγαμτικοτητα ειναι οτι η Αθηνα ειναι μια πολη 5.000.000 κατοικων χωρις ΜΜΜ. Θες να πας μια βολτα και πρεπει να πας με αυτοκινητο. Η στην καλυτερη να παρεις το αυτοκινητο και να πας στο πλησιεστερο μετρο αν βολευει ο προορισμος.
Νομιζω οτι κι εδω ειμαστε λιγο υπερβολικοι..Θελουμε το λεωφορειο ή το μετρο εξω απο το σπιτι μας και με το ωραριο και τους χρονους που μας εξυπηρετει....Χωρος για βελτιωση παντα υπαρχει (επεκτασεις μεσων σταθερης τροχιας, τηρηση λεωφορειοδρομων, ωραριων κτλ), αλλα οχι οτι δεν εχουμε ΜΜΜ. Πουθενα ομως δεν θα κινηθεις πιο γρηγορα με τα μεσα (με ανταποκρισεις εννοειται) σε σχεση με το αυτοκινητο αν δεν εχουν παρθει μετρα, οπως στις περισσοτερες πολεις της ευρωπης, περιορισμου της κινησης των ΙΧ. Και σε αυτο ομως φταει η νοοτροπια μας...να δω τι θα γινοταν αν πεζοδρομουσαν το κεντρο κι επιτρεποταν η κυκλοφορια μονο σε ΜΜΜ, οπως σε παρα πολλες ευρωπαικες πολεις...
Προσωπικα οσες φορες θελω να παω κεντρο, μια χαρα εξυπηρετουμαι απο τη συγκοινωνια. Ειτε με λεωφορειο προς το μετρο ειτε παρκαροντας διπλα στο σταθμο του μετρο κατι που γινεται και στο εξωτερικο, και ΣΚ που χωρις κινηση και με τα αραια δρομολογια του μετρο, το ΙΧ ειναι σιγουρα πιο γρηγορο. Αντιστοιχα στη Γλασκωβη δεν υπηρχε ουτε ενα λεωφορειο που να με εξυπηρετει να παω απο το σπιτι στο γραφειο, οταν εδω ο δημος εχει δωρεαν δρομολογια που με εξυπηρετουν (αν και δεν το χρησιμοποιω και παω με τα ποδια).
θα έμενα Λάρισα άνετα για την υπόλοιπη ζωή μου
και την λυπη μου που εχουμε αυτοκτονικους τυπους εδω περα.
Δεν αλλάζω την Ελλάδα με τίποτα! Και συγκεκριμένα την Κρήτη!
Και εγώ και η γυναίκα μου έχουμε δουλειές που μπορούμε να πάμε εξωτερικό και μάλλον με πολύ καλύτερα λεφτά και προοπτικές από ότι εδώ. Αλλά προσωπικά δε μας αρέσει η ζωή έξω όπως την έχουμε δει σε ταξίδια και μέσω των εμπειριών συγγενών και γνωστών. Έχουμε συνειδητά επιλέξει να μείνουμε εδώ ακόμη και αν ζοριζόμαστε οικονομικά.
Έχει κάποιου είδους "ελευθερία" και "ζω την κάθε στιγμή" αυτή η χώρα (ίσως περισσότερο η Κρήτη) που δεν τα αλλάζω με τίποτα. Για παράδειγμα τρελαίνομαι όταν από το πουθενά κάθεται απρογραμμάτιστο παρεάκι με ρακές-ούζα-κρασιά-μπύρες-χαβαλέ-κουβέντα-παιχνίδι τα παιδιά στο σπίτι του ενός ή του άλλου απλά επειδή τον είδες τυχαία ή μιλήσατε στο τηλέφωνο μια οποιαδήποτε ημέρα ενός οποιοδήποτε μήνα όλο το χρόνο. Δε συζητάμε φυσικά για γιορτές, γενέθλια, γάμους, βαφτίσια ή άλλες τέτοιες καταστάσεις πιο προγραμματισμένες. Αυτή η κοινωνικοποίηση για εμένα είναι πολύ σημαντική και θέλω να τη ζουν και τα παιδιά μου. Και ξέρω ότι στο εξωτερικό δεν είναι έτσι τα πράγματα. Είναι πιο πολύ ο καθένας σπίτι του.
Συμφωνώ για όλα τα αρνητικά που λέτε όλοι, άλλωστε τα βλέπουμε μπροστά μας κάθε μέρα και δύσκολα μπορούμε να τα αποφύγουμε. Όπως επίσης, θεωρώ μέγιστο κάφρο-τράγο τον Έλληνα (νεο και παλιό). Από την άλλη όμως, αυτός ο ίδιος Έλληνας είναι μάλλον πιο ευχάριστος και φιλικός και φιλόξενος και πρόθυμος και ενδιαφέρων στην παρέα από το μέσο Δυτικό Ευρωπαίο.
Πέρα από αυτά όμως, ο κύριος λόγος που εγώ και η γυναίκα μου επιλέξαμε να μείνουμε στην Ελλάδα είναι το γεγονός ότι έχουμε παιδιά! Δε θέλουμε τα παιδιά μας να μεγαλώσουν σε περιβάλλον Ευρωπαϊκής χώρας. Τα έχουμε δει αυτά τα παιδιά (γνωστών και συγγενών) και προσωπικά δε μας αρέσουν. Υποκειμενικό είναι αυτό βέβαια αλλά τα θεωρώ λίγο πιο "ρομποτοποιημένα" για τα γούστα μου. Πάντα τα παιδιά που μεγάλωναν εξωτερικό και τα βλέπουμε στις διακοπές σχεδόν τα λυπόμουν. Τα δικά μου τα παιδιά τα θέλω λίγο πιο χύμα! Θεωρώ ότι η Ελλάδα όπως είναι σήμερα (κυρίως η επαρχία) είναι από τα καλύτερα μέρη στον κόσμο να μεγαλώνει ένα παιδί.
(Είναι λίγο μύθος ότι η Ελλάδα δεν έχει καλό εκπαιδευτικό σύστημα (ανοργάνωτο και μπουρδελέ και αφημένο στην τύχη του ίσως ναι, αλλά όχι κακό τελικά). Προσωπικά θεωρώ ότι έχουμε από τα καλύτερα στην Ευρώπη και το επίπεδο των δικών μας παιδιών σε μετρήσιμους τομείς όπως μαθηματικά είναι πολύ ανώτερο του μέσου Ευρωπαίου!)
Νίκος Παππάς έγραψε:dimik έγραψε:
Το οικονομικο παιζει τον πρωτο ρολο. Αν εξαιρεσουμε αυτους που πρωτα εφυγαν για σπουδες, βρηκαν δουλεια μετα και οι επιλογες τους τους κρατησαν εξω, οι υπολοιποι εφυγαν για καλυτερη δουλεια-προοπτικες.
Ποσοι θα εφευγαν απο την Ελλαδα για να δουλεψουν σε ΣΜ? Ποσοι υπαλληλοι θα πηγαιναν εξω να κανουν την ιδια δουλεια με εδω; Απλα για να ζουν στην Βιεννη, στο Παρισι, στην Βαρκελωνη και οπου αλλου; Κανενας;
H ανεργία σίγουρα ευνοεί την μετανάστευση αλλά αυτό είναι διαφορετικό από το ότι ακόμα και ο χαμιλόμισθος περνάει καλύτερα σε μια οργανωμένη πόλη που είπα εγώ.
otso έγραψε:Δεν εχω να πω κατι , απλα το σοκ που ενοιωσα διαβαζοντας σε ενα ποστ
θα έμενα Λάρισα άνετα για την υπόλοιπη ζωή μου
Είμαστε κι εμείς οι καραγκούνηδες του κάμπου ρε Otso τι να κάνουμε, μας αρέσει ο καφές στην πλατεία και το περπάτημα δίπλα στον Πηνειό
Ας μην νομίζουμε όμως πως το app είναι ο μεγάλος κακός. Στις ΗΠΑ αυτό το είδος επιβίωσης προωθείται εδώ και πολλές δεκαετίες, με την ευκολία με την οποία οι αμερικάνοι υιοθέτησαν τη νομαδική ζωή, κάθε καινούργια δουλειά και μία καινούργια πόλη. Σε αντίθεση όμως με τους παραδοσιακούς νομάδες, αυτή η μετακίνηση αφορά στην καλύτερη περίπτωση την οικογένειά σου, όλο και πιο συχνά όμως αφορά μόνο εσένα προσωπικά. Η ενωμένη ευρώπη πρόσφερε ένα τέτοιο πλαίσιο στους ευρωπαίους, αλλά είναι όπως πάντα η κρίση που του έδωσε μια ώθηση που δεν είχαμε δει τις πρώτες δύο δεκαετίες μετά τη συνθήκη του μάαστριχτ και την ελευθερία μετακίνησης που αυτή πρόσφερε (1992).
Νομίζω δεν χρειάζεται να αναφερθώ εκτενώς στο φαινόμενο, η ελλάδα αποτελεί ένα χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα που όμως δεν είναι ούτε πρωτόγνωρο, ούτε μοναδικό. Η μετανάστευση χρησιμοποιήθηκε και στο παρελθόν ως μηχανισμός διάχυσης της κοινωνικής δυσαρέσκειας, είτε μιλάμε για το ελληνικό μετεμφυλιακό κράτος, είτε για την ιρλανδία των αρχών του αιώνα κλπ. Αν υπάρχει κάτι διαφορετικό σήμερα, είναι ο τύπος των ανθρώπων που κάνουν αυτή τη μετακίνηση. Αν ο ιρλανδός είχε όνειρο να φέρει την οικογένειά του στη γη της επαγγελίας για να ριζώσουν εκεί, και ο έλληνας γκαστερμπάιτερ είχε τη φαντασίωση πως κάποτε θα επιστρέψει στον τόπο του, ο σημερινός ουκρανός ή ο σημερινός έλληνας δεν έχουν που να επιστρέψουν, αλλά ταυτόχρονα δεν έχουν και που να ριζώσουν. Σαν τους αμερικάνους κι αυτοί γίνονται μοναχικοί νομάδες με μοναδικό συνδετικό κρίκο τις virtual σχέσεις που κρατάνε στο cloud με κάτι που θα μπορούσαν να ονομάσουν σπίτι ή πατρίδα· κι αυτό αν είναι τυχεροί.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, κάθε φαντασίωση αντίστασης στην καλύτερη περίπτωση θα πάρει τη μορφή που έδωσε ο άλαν μουρ στο V for vendetta, ή ο περίφημος unabomber στις ΗΠΑ. Όλοι οι υπόλοιποι θα πρέπει να βολευτούμε με μια λιγότερο ή περισσότερο ικανοποιητική πραγματικότητα. Κι αν μέσα στη γνωστή και χρόνια στενότητα της αγοράς εργασίας μας προσφερθεί μια θέση που βοηθάει πρόσφυγες, δεν είναι σίγουρα καλύτερη από το να δουλεύεις σε μια τράπεζα? Η απάντηση που είναι “όχι απαραίτητα” χάνεται πολύ εύκολα μέσα στο θόρυβο των τριγύρω μας που θα μας υπενθυμίσουν, πως καμία τράπεζα δεν προσφέρει θέσεις εργασίας εδώ και μια δεκαετία. Κι έτσι αντιμέτωποι με μια σειρά από κακές επιλογές, θα προσπαθήσουμε να συμβιβαστούμε με αυτή που φαίνεται λιγότερο κακή· στο κάτω κάτω δεν θα μείνουμε για πάντα εκεί σε 3 χρόνια μια νέα πόλη, μια νέα εργασία, ίσως μια καλύτερη ζωή. Κι αν δεν δούλεψε καλά η προηγούμενη, ίσως η επόμενη πόλη, η επόμενη δουλειά, η επόμενη ζωή
απο το http://www.techiechan.com/?p=3040
vasilis έγραψε:βλέπω συγκρίσεις για 4Κ+ καθαρά.... δηλαδή 7Κ μεικτά.
Τι ποσοστό παίρνει αυτά τα χρήματα στο Ελλαδιστάν ρε παλικάρια;
Από μισθωτούς;;; Ούτε το 1%.
Peugeot 206 1.6 110ps
Citroen C4 Picasso 1,8
MWB 320i Ε90
Now:
Audi A3 1,6 FSI =>

σωστά τα λέει, αλλά δεν είναι ούτε κάτι κακό ούτε κάτι καλό.
Παγκοσμιοποίηση, ο πλανήτης ένα μεγάλο χωριό κτλ... Γιατί σε μελαγχολεί;