Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By markvag
nass έγραψε:Μην κολλάς στον όρο, νομίζω είναι προφανές τι εννοώ.
Αν για τη δουλειά που έκαναν έπαιρναν παραπάνω μισθό επειδή είχαν τα πλαστά πτυχία, δεν πρέπει να επιστραφεί η διαφορά ?
Πόσο δε μάλλον αν τα εν λόγω πτυχία ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για να κάνουν τη δουλειά ? (πχ. ο δάσκαλος ή ο γιατρός που πιάστηκαν... μπορεί κάποιος χωρίς τα αντίστοιχα πτυχία να κάνει αυτές τις δουλειές ?) Δεν είναι τότε αχρεωστήτως καταβληθέντα ?

Λογικό αυτό που λες μεν, σε άλλο κράτος δε... Ή μάλλον σε κάποιο σοβαρό κράτος...

Εδώ τι πιστεύεις ότι θα γίνει;;;; :s_sad :s_no
Άβαταρ μέλους
By nass
#13532 Θα τους τα ζητήσουν πίσω και κάποιος παπάρας δικαστής θα απορρίψει το αίτημα.
Άβαταρ μέλους
By mjacob
#13534 μου φαίνεται πως έχει δίκιο ο fubar.
Αχρεωστήτως δεν είναι, γιατί την δουλειά την έκαναν. Εφόσον τελικά τον προσέλαβες, και αφού έκανε τη δουλειά, τα λεφτά αυτά έπρεπε να του τα δίνεις.

Αν δεν έπρεπε να είναι αυτοί που θα την έκαναν αλλά κάποιος άλλος (το οποίο ισχύει για οποιαδήποτε εφάμιλλη παρανομία τύπου βύσμα κλπ), αυτό που μπορείς να κάνεις (πέραν της απόλυσης) είναι να επιβάλλεις κάποια ποινή για την πλαστογραφία. Αν είχε προκληθεί κάποια αντικειμενική ζημιά κατά την εκτέλεση της εργασίας που να οφείλετο στο ότι δεν είχε τις πραγματικές ικανότητες, τότε ίσως να μπορούσες να διεκδικήσεις και αυτά.

:s_dunno
Άβαταρ μέλους
By mjacob
nass έγραψε:Θα τους τα ζητήσουν πίσω και κάποιος παπάρας δικαστής θα απορρίψει το αίτημα.

Και να μην το απορρίψει, υπάρχει η μάλλον συντριπτική πιθανότητα ο άλλος να μην έχει να τα δώσει. Τι κερδίζεις δλδ να ζητήσεις 150k από κάποιον που δεν έχει;
Άβαταρ μέλους
By mjacob
markvag έγραψε:Λογικό αυτό που λες μεν, σε άλλο κράτος δε... Ή μάλλον σε κάποιο σοβαρό κράτος...

Και σε σοβαρά κράτη πάντως, έχουν υπάρξει πλείστες όσες περιπτώσεις ανθρώπων που πλαστογραφούσαν βιογραφικά και πτυχία για να προσληφθούν, και μάλιστα σε εξαιρετικά υψηλές θέσεις (google για ceo's με πλαστά CV's και πτυχία).

Η std::πρακτική είναι απόλυση και τέλος. Δεν νομίζω ότι είχαν νόμιμο έρεισμα να ζητήσουν μισθούς πίσω (που θα μιλάγαμε μάλιστα για πολλά πολλά εκατομμύρια).
Άβαταρ μέλους
By nass
#13541 @mjacob

Δεν ξέρω από δημόσιο αλλά αν είσαι οδηγός λεωφορείου και προσκομίσεις πτυχίο πανεπιστημίου, δεν θα παίρνεις περισσότερα χρήματα από κάποιον με απολυτήριο δημοτικού ? Για αυτά τα χρήματα μιλάω, τη διαφορά.

Πόσο δε μάλλον αν ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ να κάνεις τη δουλειά. Ο γιατρός (στη Σύρο δεν ήταν) με τα πλαστά πτυχία δηλαδή είναι έως και επικίνδυνος, θεωρούμε ότι επί Χ χρόνια την έκανε τη δουλειά ?

Οσο για το EDIT προ-τελευταίο, θα δείξεις ότι τέτοια δεν περνάνε ατιμώρητα. Στο κάτω-κάτω, ο παραδειγματισμός είναι μία από τις 2 βασικές λειτουργίας της δικαιοσύνης (πέραν του σωφρονισμού).
Άβαταρ μέλους
By mjacob
nass έγραψε:Δεν ξέρω από δημόσιο αλλά αν είσαι οδηγός λεωφορείου και προσκομίσεις πτυχίο πανεπιστημίου, δεν θα παίρνεις περισσότερα χρήματα από κάποιον με απολυτήριο δημοτικού ? Για αυτά τα χρήματα μιλάω, τη διαφορά.

Έχεις δίκιο, δεν το διάβασα σωστά στο post σου. Ναι γι' αυτά ακούγεται λογικό.

nass έγραψε:Πόσο δε μάλλον αν ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ να κάνεις τη δουλειά. Ο γιατρός (στη Σύρο δεν ήταν) με τα πλαστά πτυχία δηλαδή είναι έως και επικίνδυνος, θεωρούμε ότι επί Χ χρόνια την έκανε τη δουλειά ?

Οσο για το EDIT προ-τελευταίο, θα δείξεις ότι τέτοια δεν περνάνε ατιμώρητα. Στο κάτω-κάτω, ο παραδειγματισμός είναι μία από τις 2 βασικές λειτουργίας της δικαιοσύνης (πέραν του σωφρονισμού).

Ναι σίγουρα μπορείς να βρεις μια αρκούντως βαριά ποινή.
Άβαταρ μέλους
By markvag
mjacob έγραψε:
markvag έγραψε:Λογικό αυτό που λες μεν, σε άλλο κράτος δε... Ή μάλλον σε κάποιο σοβαρό κράτος...

Και σε σοβαρά κράτη πάντως, έχουν υπάρξει πλείστες όσες περιπτώσεις ανθρώπων που πλαστογραφούσαν βιογραφικά και πτυχία για να προσληφθούν, και μάλιστα σε εξαιρετικά υψηλές θέσεις (google για ceo's με πλαστά CV's και πτυχία).

Η std::πρακτική είναι απόλυση και τέλος. Δεν νομίζω ότι είχαν νόμιμο έρεισμα να ζητήσουν μισθούς πίσω (που θα μιλάγαμε μάλιστα για πολλά πολλά εκατομμύρια).

Νομίζω ότι με κάλυψε ο nass... :s_smile
Άβαταρ μέλους
By Asimov
nass έγραψε:@mjacob

Δεν ξέρω από δημόσιο αλλά αν είσαι οδηγός λεωφορείου και προσκομίσεις πτυχίο πανεπιστημίου, δεν θα παίρνεις περισσότερα χρήματα από κάποιον με απολυτήριο δημοτικού ? Για αυτά τα χρήματα μιλάω, τη διαφορά.

Ειδικά για την ΕΘΕΛ δεν γνωρίζω, αλλά στο δημόσιο σίγουρα ΌΧΙ. Μπορεί να έχεις 15 διδακτορικά, αλλά αν η ειδικότητά σου είναι, ξέρω γω, "ΔΕ Οδηγών", θα πληρώνεσαι για δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Αν τα καταφέρεις να κάνεις μετάταξη σε κλάδο ΠΕ, θα πάρεις παραπάνω λεφτά, αλλά δεν θα είσαι, πλέον, οδηγός.
Άβαταρ μέλους
By nass
#13570 OK ευχαριστώ -οπότε αναφέρομαι στη δεύτερη κατηγορία, του να μην έχεις πτυχίο για μια θέση εργασίας, η οποία το απαιτεί.
Άβαταρ μέλους
By trident1971
mjacob έγραψε:

In the land of the free παιρνουν ΚΑΙ συνταξεις σε καποιες περιπτωσεις... καλο θα ηταν να το εκαναν και εδω ισως το σκεφτοντουσαν καλυτερα καποιοι.
και σε αυτο που εγραψες παραπανω τι σημασια εχει αν μπορει να δωσει τα λεφτα πισω? "Sorry, τα εφαγα στις πουτανες, δεν εχω" WTF?????
Δημευση Περιουσιακα στοιχεια, οτι έχει, και στη μπουζου. Αν δεν εχει περιουσιακα στοιχεια ή δε φτανουν, τσιμπα του τη συνταξη μεχρι να τα συμπληρωσει εντοκως.
Άβαταρ μέλους
By Asimov
nass έγραψε:OK ευχαριστώ -οπότε αναφέρομαι στη δεύτερη κατηγορία, του να μην έχεις πτυχίο για μια θέση εργασίας, η οποία το απαιτεί.

Να σημειώσω εδώ ότι υπάρχουν 2 κατηγορίες υπαλλήλων: αυτοί που προσκόμισαν πλαστό πτυχίο σε θέση που το απαιτούσε για να πετύχουν την πρόσληψη και αυτοί που το προσκόμισαν ενώ ήταν ήδη υπάλληλοι για να πετύχουν τη μετάταξη σε κλάδο ΠΕ (αυτό που έκανε ο άντρας της Γιαννακάκη με το περίφημο πτυχίο από το LSE). Το δεύτερο δεν είναι βέβαιο ότι θα το πετύχουν/πέτυχαν. Η "αναγνώριση" δεν είναι αυτόματη, ούτε υποχρεωτική. Στην πραγματικότητα ο αριθμός των ΠΕ θέσεων σε κάθε υπηρεσία είναι συγκεκριμένος, οπότε αν, για παράδειγμα, βρεθούν 15 ήδη υπηρετούντες ΔΕ με πτυχίο πανεπιστημίου για να καταλάβουν 5 διαθέσιμες θέσεις ΠΕ, οι 10 θα παραμείνουν ΔΕ και θα κορνιζώσουν το πτυχίο.
Άβαταρ μέλους
By mjacob
trident1971 έγραψε:In the land of the free παιρνουν ΚΑΙ συνταξεις σε καποιες περιπτωσεις... καλο θα ηταν να το εκαναν και εδω ισως το σκεφτοντουσαν καλυτερα καποιοι.

Κι εγώ την ίδια χώρα είχα κατά νου. Έχεις κανά πρόχειρο λύγκα; Εγώ για απόλυση και τέλος διαβάζω.

trident1971 έγραψε:και σε αυτο που εγραψες παραπανω τι σημασια εχει αν μπορει να δωσει τα λεφτα πισω?

Η ίδια λογική που γεμίζουμε τόσα χρόνια τα δημόσια ταμεία με δισεκατομμύρια σε πρόστιμα, τα οποία φυσικά κανείς δεν πληρώνει γιατί απλώς δεν υπάρχουν και χαιρόμαστε. Ναι, έχει λειτουργήσει πολύ καλά, δεν λέω.

ΕΕΠ η νορβηγία ακολουθεί το δόγμα nass πάντως:
http://www.newsinenglish.no/2012/04/25/top-bureaucrat-sentenced-to-jail-for-forging-her-credentials/
[...]
Her fine was based on the difference between what she earned in her administrative jobs as opposed to what she would have earned as a nurse’s aide, which is what she was educated as.
[...]
Άβαταρ μέλους
By trident1971
mjacob έγραψε:
trident1971 έγραψε:In the land of the free παιρνουν ΚΑΙ συνταξεις σε καποιες περιπτωσεις... καλο θα ηταν να το εκαναν και εδω ισως το σκεφτοντουσαν καλυτερα καποιοι.

Κι εγώ την ίδια χώρα είχα κατά νου. Έχεις κανά πρόχειρο λύγκα; Εγώ για απόλυση και τέλος διαβάζω.

trident1971 έγραψε:και σε αυτο που εγραψες παραπανω τι σημασια εχει αν μπορει να δωσει τα λεφτα πισω?

Η ίδια λογική που γεμίζουμε τόσα χρόνια τα δημόσια ταμεία με δισεκατομμύρια σε πρόστιμα, τα οποία φυσικά κανείς δεν πληρώνει γιατί απλώς δεν υπάρχουν και χαιρόμαστε. Ναι, έχει λειτουργήσει πολύ καλά, δεν λέω.

ΕΕΠ η νορβηγία ακολουθεί το δόγμα nass πάντως:
http://www.newsinenglish.no/2012/04/25/top-bureaucrat-sentenced-to-jail-for-forging-her-credentials/
[...]
Her fine was based on the difference between what she earned in her administrative jobs as opposed to what she would have earned as a nurse’s aide, which is what she was educated as.
[...]

Δεν εχω λυγκα προχειρο, εκανα ενα γρηγορο ψαξιμο να βρω κατι την ωρα που το εγραφα και πετυχα διαφορες περιπτωσεις που μπλεκονται αρκετα με τα union εργασιακα τους, εξαρταται αν ειναι"vested" δουλειες ή οχι κλπ, οχι κατι ετοιμο. Η γενικη εικονα μεσα στη θολουρα ειναι οτι σε καποιες δουλειες, το "συμβολαιο" γραφει οτι δεν παιρνεις συνταξη αν κανεις μπαγαποντια... και φτανουμε σην αλλη ακρη οτι σε καποιες φασεις το εκμεταλλευονται οι κυβερνητες ή οι τοπικοι αρχοντες (δημαρχοι) για να γλυτωσουν απο το να καταβαλλουν συνταξη σε εργαζομενους πχ θυμαμαι προσφατα σε ταμειο δημαρχειου, μολις εφτασε μια υπαλληλος κοντα σε ηλικια συνταξης την εστειλαν με προσχηματικη κατηγορια οτι εκλεβε και αντε κυνηγα το στα δικαστηρια να δικαιωθεις.

Τα προστιμα σε ΧΡΩΠΕΙ, ΜΙΝΙΟΝ κλπ, που "δε θα παρουμε ποτε", ειναι κατα το μεγαλυτερο μερος τοκοι και προσαυξησεις που εμπαιναν γιατι ΒΟΛΕΥΕ, μια που οπως εχουμε πει πολλες φορες, δε μετραγαν τα εισπραχθεντα προστιμα στον προυπολογισμο, αλλα τα "βεβαιωθεντα" + για τον ιδιο λογο (και φυσικα και αλλους) δεν τα κυνηγουσαν γιατι "ειχαν κανει το καθηκον τους" απλα βαζοντας το προστιμο.