Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By mousatos
#733894 20ετίας αλλά ήταν στις εποχές που δέναμε τα σκυλιά με τα λουκάνικα . δεν έκανε τσιγκουνιές κανείς.
Άβαταρ μέλους
By Chris
Anonymous Founder έγραψε:Το νεόδμητο είναι καθαρό απ' όλα αυτά.

Μμμμ, δεν ξερω. Εχω δει κανα δυο νεοδμητα τωρα τελευταια που δεν τα λες και υποδειγματα νομιμοτητας :s_biggrin

Αγορασε φιλος λιγο πριν την εκρηξη, ενω ηταν στα μπετα, και ετοιμαστηκε το Σεπτεμβρη. Καπου τοτε του εκανε προσφορα ενας με 15% πανω απο την τιμη που ειχε πληρωσει :s_crazy
Άβαταρ μέλους
By NickTG
mousatos έγραψε:20ετίας αλλά ήταν στις εποχές που δέναμε τα σκυλιά με τα λουκάνικα . δεν έκανε τσιγκουνιές κανείς.

Σίγουρα πράγματα.
Άβαταρ μέλους
By 224v
#733902 στο Χαλάνδρι στη Ζαν Μορέας συγγενής κατασκευαστής πούλησε το τελευταίο, ετοιμοπαραδοτο πρώτου ορόφου με 3500 το μέτρο. πολύ καλή κατασκευή και το κτίριο μουρατο.κοινοχρηστοι χώροι κλπ άνετοι. τώρα ξεκινάει άλλη εκεί κοντά θα το δείνει 4000. λέει ότι έχει δέκα έτοιμους!!!! το κτίριο είναι για 5 διαμερίσματα.

< Note >
Άβαταρ μέλους
By edmond
#733912 Περιστέρι πάντως, χοντρικά πρπ 700-800 από το Μπουρνάζι πρός την Θηβών(Λ. Κων/πόλεως), διαμέρισμα 80 τμ, 30ετίας, το έβγαλε ο άλλος πρός ενοικίαση για 500€. Γελάγαμε, αλλά κόπηκε μετά από μόλις 2 μέρες όταν βρήκε ενοικιαστή.
Το δέλεαρ -λένε- είναι ότι η περιοχή βρίσκεται κοντά σε σταθμούς Μετρό(ναι, σταθμούς). Τώρα, τι σόι δέλεαρ είναι ότι θες κανά τέταρτο περπάτημα για τον σταθμό, ok, περί ορέξεως... :ninja:
Άβαταρ μέλους
By PeterPan
#733913 Πολλά νέα σπίτια φαίνονται μπιμπελό, με κοινόχρηστες πισίνες στον κήπο κτλ.

Το θέμα είναι πως όπως ο σοφός λαός λέει, «κάθε θαύμα τρεις μέρες».

Έχουν κι αυτά θέματα με ηχομόνωση, μόνωση, συντήρηση στο μέλλον κτλ.

Το βασικότερο στο σπίτι για ιδιοκατοίκηση είναι η τοποθεσία, αυτό λέει πολλά. Από εκεί και πέρα να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες, είτε προσαρμόζοντας τις ανάγκες στο σπίτι, είτε έχοντας το μπάτζετ για να καλύψει το σπίτι τις υπάρχουσες ανάγκες χωρίς συμβιβασμούς.

Το 2,6 επιτόκιο φαίνεται πολύ καλό. Είναι σταθερό φαντάζομαι.

Εγώ είχα πάρει πριν 4 χρόνια 1,3 σταθερό στη Γερμανία για 15 χρόνια με δυνατότητα εξτρά προπληρωμής max 5% ετησίως. Όπως το είχα φανταστεί, δεν αξίζει να το προπληρώσει κανείς, καλύτερα να το αφήσει κανείς να τρέχει έτσι. Τώρα ίσως υπάρχουν και κάπως καλύτερα επιτόκια, με μικρές διαφορές.

< >
Άβαταρ μέλους
By Dodger
#733916 Αργά ή γρήγορα, νοικιάζονται όλα. Υπάρχουν πολλοί που ψάχνουν. Εγώ, χωρίς να το βάλω αγγελία το σπίτι μου, ήρθε ένα ζευγάρι και έδινε €500/μήνα, την επόμενη ημέρα άλλη οικογένεια έδινε €550 και το ίδιο βράδυ το έκλεισα σε τρίτο ζευγάρι με €600. Ήταν το κατώτατο όριο που είχα βάλει, βασικά τόσα ζητούσα εξαρχής, τους γνωρίζω κιόλας ούτως ώστε να μην έχω θέματα με τον αδερφό μου που μένει δίπλα και όλα κομπλέ. Η πλάκα είναι ότι ο άντρας της δεύτερης οικογένειας που το είδαν, μου είπε με ύφος "καλά, αν βρεις με 600, να μου το πεις". Και επειδή έμαθα ότι ο τύπος έχει ύφος, πέτυχα τη γυναίκα του δύο μέρες μετά και της είπα να του μεταφέρει ότι το έδωσα με €600.
Άβαταρ μέλους
By edmond
#733918 600€ για νοίκι, βασικά φωτογραφίζει 2x1000€ σε μισθούς, δεν νομίζω να βγαίνει αλλιώς.
Διαφορετικά με 2x600€ είναι σαν να σου λέει πήγαινε βρες κανά...studio και πορεύσου.
Άβαταρ μέλους
By Asimov
#733926 Προφανώς.
Παίζουν πολλά φέσια πάντως.
Επίσης έχω την εντύπωση ότι λόγω πληθωρισμού, πολλοί με μετρητά (μαύρα κυρίως) τα ρίχνουν στα ακίνητα είτε για αγορά (την διαφορά από την αντικειμενική μέχρι την τελική τιμή την ζητάνε όλοι οι κατασκευαστές μαύρη στο χέρι - χαμός γίνεται με τα βαλιτσάκια) είτε για ενοικίαση (με προπληρωμή μέρους του τιμήματος για καλύτερη τιμή :whistlink: ).
Πόσο θα κρατήσει; Άγνωστο, αλλά αν κάποιος δεν έχει απόλυτη ανάγκη, δεν μπλέκει αυτήν την περίοδο.
Άβαταρ μέλους
By mousatos
#733937 Η δόση πρέπει να είναι το 1/3 εως το 1/2 του μηνιαίου εισοδήματος. και βρεις 2 εγγυητές .
Άβαταρ μέλους
By edmond
#734013 Θέλει άνετα το ⅓ του ποσού που ζητάς να το "βλέπει" στον λογαριασμό σου.
Συνάδελφος ζήτησε πρίν το καλοκαίρι δάνειο 60κ και του ζήτησαν να έχει στην άκρη τα 20κ.
Δεν το έχει πάρει ακόμα(σε λίγο καιρό) αν και το ζητόυμενο ποσό έπεσε στα 50κ και το τελικό που του δίνουν είναι 45κ. Χρειάζεται ένας εγγυητής, να έχει όμως...ικανό εκκαθαριστικό.
Γεγονός είναι πως μέχρι πρίν κανά χρόνο δεν κινούνταν τίποτα στον χώρο του στεγαστικού, από φέτος αρχίζεις και ακούς-βλέπεις να δίνουν.
Ίσως γιατί -ξαφνικά!!- λεφτά υπάρχουν...
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
Asimov έγραψε:Πόσο θα κρατήσει; Άγνωστο, αλλά αν κάποιος δεν έχει απόλυτη ανάγκη, δεν μπλέκει αυτήν την περίοδο.

Θα σχολιάσω μόνον αυτό: τι σημαίνει το "δεν έχει απόλυτη ανάγκη"; Ο μόνος τρόπος να μην έχει απόλυτη ανάγκη, είναι να έχει ΗΔΗ ένα δικό του σπίτι. Αν είναι στο ενοίκιο, ΠΡΟΦΑΝΩΣ και δεν εμπίπτει στην παραπάνω κατηγορία. Γιατί το ενοίκιο σήμερα μπορεί να είναι χαμηλό, αλλά μόλις λήξει το συμβόλαιο, να πάει στο θεό. Τα παραδείγματα άπειρα, όπως και τα παραδείγματα αυτών που ο ιδιοκτήτης τους διώχνει για ιδιοκατοίκηση.
Επομένως, το σπίτι, ΔΕΝ είναι ξέρω γω μηχανάκι ή αμάξι. Καλώς ή κακώς, κάπου πρέπει να μείνεις. Και όταν δεν υπάρχουν σοβαρές εναλλακτικές, το πράγμα γίνεται φοβερά πιεστικό. Γιατί αν ο άλλος θέλει να μείνει στο Παγκράτι, άντε να του πεις να πάει δίπλα στην Καισαριανή μπας και βρει κάτι, αλλά δεν μπορεί να πάει Ελευσίνα ξέρω γω γιατί είναι φθηνά τα νοίκια.

Γενικά θα πω (και δεν το απευθύνω στον Asimov συγκεκριμένα) όσοι είστε έξω από το χορό (δηλαδή δεν έχετε ψάξει, ή δει σπίτια προς πώληση τελευταία) προσπαθήστε να καταλάβετε πως τα πράγματα ΚΑΙ σ'αυτό τον τομέα είναι δυναμικά και αλλάζουν. Αυτή την στιγμή, δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που ζήσαμε μέσα στην κρίση, μοιάζουν περισσότερο με την "φούσκα" προ κρίσης, που εν τέλει, αποδείχτηκε πως δεν ήταν και τόσο φούσκα, αφού πολλά σπίτια στις ίδιες περιοχές, αυτή την στιγμή αγγίζουν εκείνες τις τιμές, ενώ και οι νέες αντικειμενικές είναι πολύ παραπάνω από εκείνες.
Το βασικό που ισχύει τώρα είναι πως τα νέα σπίτια (και επιμένω σ'αυτό γιατί έχω δει πολλά) είναι πολύ καλύτερες κατασκευές. Μόνον και μόνον το γεγονός πως αγοράζεις μονώσεις, ενεργειακά κουφώματα με πιστοποίηση Β+ ή και Α+ και πλήρη αυτονομία θέρμανσης ακόμη και σε λαϊκές περιοχές, φτάνει και περισσεύει. Για να μην μιλήσω πως το "κλειστός ημιυπαίθριος" δεν υπάρχει πουθενά στις νέες κατασκευές.

Αυτό φυσικά δεν το λέω για να δικαιολογήσω τα υπερβολικά τιμήματα που ζητούνται. Τα 4000€/τμ στο Χαλάνδρι που γράφτηκαν παραπάνω, δεν τα αμφισβητώ, παίζει όντως να ζητούνται. Αυτό όμως δεν τα κάνει λιγότερο βλακώδη. Γιατί το Χαλάνδρι, ούτε Κηφισιά είναι (ούτε θα γίνει ποτέ), ούτε έχει κάτι ζηλευτό (εκτός από σταθμούς μετρό, που έχουν και πολλοί άλλοι). Φαντάζομαι ο καθένας θα έχει τους λόγους του ν'αγοράζει, ακόμη και πριν οι τιμές που άκουγα μου φαινόταν απολύτως εξωφρενικές σ'αυτή την περιοχή, που την ζω καθημερινά μιας και δουλεύω εκεί και ειλικρινά απορώ με τις τιμές αυτές. Μόνον και μόνον το ότι θα τρως για χρόνια την ρύπανση της ΑΟ στην μάπα, θα ήταν απολύτως ανασταλτικός παράγων για μένα να μένω εκεί, πόσο μάλλον να πληρώσω αυτά που ζητούνται.
:s_dunno
Από εκεί και μετά, αφού κάποιοι τα πληρώνουν, πολύ καλά κάνουν και τα ζητάνε. Σε αυτά τα λεφτά, κάποιοι αγοράζουν Π.Φάληρο, Ν. Σμύρνη, Άλιμο, Άνω Γλυφάδα/Τερψιθέα σήμερα.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
edmond έγραψε:Θέλει άνετα το ⅓ του ποσού που ζητάς να το "βλέπει" στον λογαριασμό σου.
Συνάδελφος ζήτησε πρίν το καλοκαίρι δάνειο 60κ και του ζήτησαν να έχει στην άκρη τα 20κ.
Δεν το έχει πάρει ακόμα(σε λίγο καιρό) αν και το ζητόυμενο ποσό έπεσε στα 50κ και το τελικό που του δίνουν είναι 45κ. Χρειάζεται ένας εγγυητής, να έχει όμως...ικανό εκκαθαριστικό.
Γεγονός είναι πως μέχρι πρίν κανά χρόνο δεν κινούνταν τίποτα στον χώρο του στεγαστικού, από φέτος αρχίζεις και ακούς-βλέπεις να δίνουν.
Ίσως γιατί -ξαφνικά!!- λεφτά υπάρχουν...

Οι προϋποθέσεις δεν είναι μόνον αυτές.
-Ετήσιο εισόδημα του δανειζόμενου: αν το οικογειακό εισόδημα είναι σημαντικό, τότε το ποσό του δανείου μπορεί να είναι μεγάλο.
-Αγοραία τιμή του σπιτιού. Πέραν από την αντικειμενική, οι τράπεζες έχουν τους μηχανικούς τους και εύκολα μπορούν να υπολογίσουν ποια είναι η πραγματική τιμή του σπιτιού.
-Τι μέρος του συνολικού εισοδήματος είναι η δόση. Άλλο να είναι το 1/2 ή 1/3 και άλλο το 1/4 ή 1/5.

Στα παραπάνω λοιπόν, εμείς πήραμε δάνειο για πολλά χρόνια με κυμαινόμενο επιτόκιο (γιατί θέλουμε να κάνουμε προεξοφλήσεις όταν έχουμε τα χρήματα χωρίς πέναλτι), χωρίς εγγυητές και με προσημείωση μόνον του ακινήτου που αφορά το δάνειο (που γίνεται πάντοτε προφανώς). Δεν ζητήθηκε κάτι άλλο. Προφανώς το δάνειο είναι περίπου στα 2/3 της πραγματικής αξίας του σπιτιού και προφανώς επίσης μας ζητήθηκε να αποδείξουμε πως έχουμε καταθέσεις (οι οποίες βέβαια εξανεμίστηκαν για να πληρώσουν το υπόλοιπο ποσό που δεν κάλυπτε το δάνειο).

Όλα αυτά το 2019, τώρα μπορεί να είναι και λίγο καλύτερα τα πράγματα. Προφανώς επίσης αυτή την στιγμή το σπίτι μας στην αγορά, κοστίζει 40-50Κ παραπάνω απ' όσο το αγοράσαμε, σύμφωνα με αυτά που μας είπε ο κατασκευαστής , που πλέον δεν πουλάει τίποτε κάτω από 3000€ /τμ στην περιοχή που δραστηριοποιείται, όταν πριν 2 χρόνια ξεκινούσε λίγο πάνω από 2000 για 1ο όροφο. Αυτά στην δική μου περιοχή, τώρα σε πιο avantgarde περιοχές σαν το Χαλάνδρι ξέρω γω, θα είναι ακόμη πιο εντυπωσιακές οι διαφορές.